Most nem méltatom külön az almát (ezt már többször is megtettem), a belőle készült süteményeket meg pláne nem, mert gyanús lenne olvasóimnak, hogy folyton csak jót mondok róluk. Korábbi cikkeimben nemcsak gyümölcsként írtam róla, hanem az alma fájáról és virágáról sem feledkeztem meg, és természetesen sok-sok almás ételt, süteményt – köztük palacsintákat, réteseket – javasoltam. Mivel legutóbb egy tepsi almás bélest sütöttem, melyről fotók is készültek, arra gondoltam, a finom bélesem receptje mellett néhány más – egy francia, egy ír és egy finn – almásét is közzéteszem.
Almás béles magyar módra
Először a tölteléket készítsük el. 1 kg almát hámozzunk meg és gyaluljuk le, ha van robotgépünk, akkor azzal. A lereszelt almát 10 dkg cukorral pároljuk meg. Ízesítsük fahéjjal, ha édes az almánk adjunk hozzá kevés citromlevet. Hűtsük le.
30 dkg lisztet gyúrjunk össze 15 dkg vajjal vagy margarinnal, 2 evőkanál cukorral, 1 egész tojással, 1 evőkanál tejföllel és csipetnyi sóval. Nyújtsuk ki két vékony lapra. Egy nagy tepsit béleljünk ki, úgy hogy a tésztának legyen pereme. A kihűlt almatölteléke kenjük egyenletesen a tésztára, a másik lappal takarjuk be. A felső tésztát kenjük meg tojásfehérjével vagy tejjel, szurkáljuk meg, hogy a gőz kijöhessen. Sütés után vágjuk négyzet vagy téglalap formájúra, szórjuk meg por- vagy szőlőcukorral.
Ha az almás bélest olcsóbban szeretnénk elkészíteni, akkor a tészta hozzávalói: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin fél zacskó sütőpor, 2 evőkanál cukor, pár evőkanál tejföl vagy tej. Az összeállítás, a töltelék elkészítése és a sütés során ugyanúgy járunk el, mint az előbb. Ügyeljünk viszont, hogy a sütőport alaposan keverjük el a liszttel.
Francia almatorta
Készítsünk egyszerű omlós tésztát 30 dkg lisztből, 15 dkg vajból vagy margarinból, adjunk hozzá 1 púpos teáskanál porcukrot, az egészet morzsoljuk el, majd keverjünk hozzá 1 tojás sárgát egy csipet sóval és annyi tejfölt, amennyitől a tészta összeáll. Gyúrjuk egybe a hozzávalókat, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy-két órára tegyük hűtőszekrénybe. Ezután a kinyújtott tésztát tegyük kivajazott, vagy olajozott tortakarikába vagy gyümölcssüteményes formába úgy, hogy pereme legyen. A tésztalapot szurkáljuk meg. Hámozzunk meg 1 kg almát és vágjuk nagyon vékony szeletekre, melyeket kör alakban rakjunk szorosan egymás mellé a linzertésztán. A tetejüket kenjük meg 2-3 evőkanál baracklekvárral. Forró sütőbe tolva, szűk fél óra alatt elkészül.
Ír almatorta
20 dkg lisztet elegyítsünk el 1 csomag sütőporral. Ezután 20 dkg margarint keverjünk habosra 15 dkg cukorral, öntsünk bele 3 felvert egész tojást, és adjuk hozzá a sütőporos lisztet. Keverjük tovább reszelt citromhéjjal, 1 evőkanál rummal vagy rum aromával, végül 50 dkg meghámozott vékony szeletekre vágott vagy lereszelt almát keverjünk bele. Kiolajozott vagy vajazott tepsibe öntsük, és takarékon kb. 40-45 percig süssük.
Finn almás zabkása
1 liter (nem zacskós vagy dobozos) tejet forraljunk fel, öntsünk bele 5-7 dkg zabpelyhet, nem túl meleg platnin vagy takaréklángon, gyakorta kevergetve kb.10 percig főzzük. Amikor már majdnem megpuhult a kása, adjunk hozzá 3-4 lereszelt almát, és – attól függően, hogy az alma édes-e vagy savanykás – 3 vagy 4 evőkanál cukrot, valamint 1 mokkáskanál sót.>