A+ A A-

Magyar almás béles, francia és ír almatorta, finn almás zabkása

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Most nem méltatom külön az almát (ezt már többször is megtettem), a belőle készült süteményeket meg pláne nem, mert gyanús lenne olvasóimnak, hogy folyton csak jót mondok róluk. Korábbi cikkeimben nemcsak gyümölcsként írtam róla, hanem az alma fájáról és virágáról sem feledkeztem meg, és természetesen sok-sok almás ételt, süteményt – köztük palacsintákat, réteseket – javasoltam. Mivel legutóbb egy tepsi almás bélest sütöttem, melyről fotók is készültek, arra gondoltam, a finom bélesem receptje mellett néhány más – egy francia, egy ír és egy finn – almásét is közzéteszem.


Almás bélesAlmás béles magyar módra

Először a tölteléket készítsük el. 1 kg almát hámozzunk meg és gyaluljuk le, ha van robotgépünk, akkor azzal. A lereszelt almát 10 dkg cukorral pároljuk meg. Ízesítsük fahéjjal, ha édes az almánk adjunk hozzá kevés citromlevet. Hűtsük le.

30 dkg lisztet gyúrjunk össze 15 dkg vajjal vagy margarinnal, 2 evőkanál cukorral, 1 egész tojással, 1 evőkanál tejföllel és csipetnyi sóval. Nyújtsuk ki két vékony lapra. Egy nagy tepsit béleljünk ki, úgy hogy a tésztának legyen pereme. A kihűlt almatölteléke kenjük egyenletesen a tésztára, a másik lappal takarjuk be. A felső tésztát kenjük meg tojásfehérjével vagy tejjel, szurkáljuk meg, hogy a gőz kijöhessen. Sütés után vágjuk négyzet vagy téglalap formájúra, szórjuk meg por- vagy szőlőcukorral.

Ha az almás bélest olcsóbban szeretnénk elkészíteni, akkor a tészta hozzávalói: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin fél zacskó sütőpor, 2 evőkanál cukor, pár evőkanál tejföl vagy tej. Az összeállítás, a töltelék elkészítése és a sütés során ugyanúgy járunk el, mint az előbb. Ügyeljünk viszont, hogy a sütőport alaposan keverjük el a liszttel.


Francia almatorta

Készítsünk egyszerű omlós tésztát 30 dkg lisztből, 15 dkg vajból vagy margarinból, adjunk hozzá 1 púpos teáskanál porcukrot, az egészet morzsoljuk el, majd keverjünk hozzá 1 tojás sárgát egy csipet sóval és annyi tejfölt, amennyitől a tészta összeáll. Gyúrjuk egybe a hozzávalókat, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Egy-két órára tegyük hűtőszekrénybe. Ezután a kinyújtott tésztát tegyük kivajazott, vagy olajozott tortakarikába vagy gyümölcssüteményes formába úgy, hogy pereme legyen. A tésztalapot szurkáljuk meg. Hámozzunk meg 1 kg almát és vágjuk nagyon vékony szeletekre, melyeket kör alakban rakjunk szorosan egymás mellé a linzertésztán. A tetejüket kenjük meg 2-3 evőkanál baracklekvárral. Forró sütőbe tolva, szűk fél óra alatt elkészül.


Ír almatorta

20 dkg lisztet elegyítsünk el 1 csomag sütőporral. Ezután 20 dkg margarint keverjünk habosra 15 dkg cukorral, öntsünk bele 3 felvert egész tojást, és adjuk hozzá a sütőporos lisztet. Keverjük tovább reszelt citromhéjjal, 1 evőkanál rummal vagy rum aromával, végül 50 dkg meghámozott vékony szeletekre vágott vagy lereszelt almát keverjünk bele. Kiolajozott vagy vajazott tepsibe öntsük, és takarékon kb. 40-45 percig süssük.


Finn almás zabkása

1 liter (nem zacskós vagy dobozos) tejet forraljunk fel, öntsünk bele 5-7 dkg zabpelyhet, nem túl meleg platnin vagy takaréklángon, gyakorta kevergetve kb.10 percig főzzük. Amikor már majdnem megpuhult a kása, adjunk hozzá 3-4 lereszelt almát, és – attól függően, hogy az alma édes-e vagy savanykás – 3 vagy 4 evőkanál cukrot, valamint 1 mokkáskanál sót.>

További olvasnivaló

Latrien kézelemzése

Mielőtt a kezeinek értékelésébe kezdtem volna, alaposabban végignéztem a képeket, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy az elküldött másfél tucat felvételből - számomra érthetetlen módon - tizenegy a passzív (bal) kezéről készült...

Folytatás...

Riport Csala Zsuzsával, kézelemzése k…

Csala Zsuzsa 1933. július 9-én született. 1974-ben Jászai-Mari díjat, 1986-ban érdemes művész kitüntetést kapott. 1954–55-ben az Állami Déryné Színház tagja, majd egy évig az egri Gárdonyi Géza Színházban játszott. 1960-től...

Folytatás...

Március

  A hónap különféle elnevezései Márciusi idő- és termésjóslások Március eleji népszokások Szent Kázmér Strinennia ünnepe Negyven Szentek Farvardigan (Mukhtad) Szent Gergely Sándor, József, Benedek Gábriel arkangyal Gyümölcsoltó...

Folytatás...

Sertészselatin a LIDL joghurtos italáb…

  Kedvelem a joghurtot, a zacskós tejből anno még magam készítettem, ám az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett dobozos tejekből ez már nem lehetséges. Mostanában nemcsak natúr joghurtot fogyasztok, de...

Folytatás...

Amber

Az indulás körülményei - ácsorgás, várakozás, izgulás - kísértetiesen hasonlítanak a tegnapihoz. A különbség csupán annyi, hogy akkor az agrai buszra, most pedig a dzsajpurira várunk, s talán az...

Folytatás...

Az egészség és a betegségek külső …

Miként Dr. C. G. Raue (1820-1896), a 19. században élt amerikai orvos mondja: „Az ember arca sok mindent elárul, ezért érdemes alaposan megfigyelnünk a sajátosságait, az arckifejezést, a színét és...

Folytatás...