A+ A A-

Máglyarakás három változatban - Kiflivel, zsemlével, kaláccsal vagy brióssal

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Máglyarakás I. - Kaláccsal vagy brióssal

Kb. 18-20 dkg szikkadt kalács vagy briós, 2 tojás 5 evőkanál porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 bögre tej, 1 citrom lereszelt héja, fél csésze rumban vagy rumaromában áztatott mazsola, fél csésze darált dió, 2 alma, 2 evőkanál sárgabarack íz, kenéshez kevés vaj vagy olaj és kekszmorzsa

A szikkadt kalácsot vagy brióst vékonyan szeleteljük fel, és rendezzük el egy magas falú tepsi aljára. Keverjük el a 2 tojás sárgáját 5 evőkanál porcukorral, egy bögre tejjel és adjunk hozzá 20 dkg olvasztott margarint vagy vajat, valamint reszeljük bele 1 citrom héját. Öntsük a kalács- illetve briós szeletekre a tojásos, cukros, tejes, vajas masszát, és hagyjuk állni néhány percig, hogy alaposan átázzon a tészta. Rétegesen szórjuk meg rumaromában vagy rumban áztatott maroknyi mazsolával, pár evőkanál darált dióval és két nagyobb darab reszelt almával. Egy közepes tepsit, vagy tűzálló tálat vajazzunk vagy olajozzunk ki, szórjuk meg kekszmorzsával, és rétegesen rakjuk bele az áztatott kalácsot, illetve brióst, valamennyi réteget hintsük meg a mazsolával, az őrölt dióval és a reszelt almával.  Kb. 180 C fokos sütőben süssük mintegy 20-25 percig. Míg sül a finomságunk, verjük fel a 2 tojás fehérjéjét kemény habbá, melyben a végén óvatosan keverjünk el legalább 2 evőkanál sárgabarack ízt. Az előírt sütési idő leteltével mérsékeljük a hőfokot, és simítsuk a máglyarakás tetejére a baracklekváros tojáshabot, majd visszatolva a sütőbe, kissé szárítsuk és pirítsuk meg. Melegen tálalhatjuk.


Máglyarakás Máglyarakás II. - Kiflivel

10 db szikkadt kifli, 4 dl tej, 4 tojás, 15 dkg porcukor, ½ kg alma, 5 dkg vaj, 15 dkg barackíz, 1 csomag vaníliás cukor

A kifliket vágjuk fel vastag karikákra. A habosra felvert tojás sárgákat elegyítsük el a porcukorral és a vaníliás cukorral elkevert tejben beáztatott kifli darabokkal, és a masszát öntsük egy jól kivajazott tepsibe. A meghámozott, vékony szeletekre vágott almát tegyünk rá a kifli masszára, és a sütőben addig süssük, míg az almaszeletek megpuhulnak. A sütőből kivéve hagyjuk kissé kihűlni, majd a tetejére egyenletesen kenjük rá a kemény habbá felvert – barackízzel összekevert – tojásfehérjét, majd egy kés lapjával vagy kártyával simítsuk el a habot, és néhány percre tegyük vissza a sütőbe, míg a hab kissé megszilárdulva, halvány barnára színesedik. Még melegen tegyük az asztalra.


Máglyarakás III. – Kiflivel, zsemlével vagy kaláccsal

3 szép alma, egy csapott mokkáskanál őrölt fahéj, 7 dkg margarin, 4 szikkadt kifli, de lehet zsemle vagy azonos mennyiségű kalács is, ½ l tej, 2 tojás, 16 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, 13 dkg sárgabarack íz, a tepsi kikenéséhez margarin vagy olaj valamint zsemlemorzsa

Mossunk meg 3 szép almát, vágjuk félbe őket, vájjuk ki a magházukat, majd húsukat vékonyan szeleteljük fel. Az almaszeleteket szórjuk meg egy csapott mokkáskanál őrölt fahéjjal és pároljuk meg 5 dkg margarinon. A 4 szikkadt kiflit, zsemlét vagy a kalácsot kb. 1 cm vastagságban szeleteljük fel és terítsük szét egy magas falú tepsiben. Forraljuk fej a tejet. Közben a 2 tojás sárgáját, 2 dkg lágy margarinnal és 8 dkg porcukorral valamint fél csomag vaníliás cukorral keverjük habosra, ezután öntsük rá a forró tejet. Ezt követően locsoljuk a felszeletelt kiflire (zsemlére, kalácsra), forgassuk kissé át, hogy mindenhol egyformán érje a massza. Margarinnal kenjünk ki egy magas falú, kisebb tepsit, hintsük be zsemlemorzsával, de még jobb, ha van kekszmorzsánk. Az áztatott kifli felét simítsuk bele a tepsibe, az almát egyenletesen halmozzuk rá, majd a maradék kiflivel borítsuk be. A sárgabarack dzsemet, vagy lekvárt, kissé hígítsunk fel kevés vízzel, és a háromnegyedével kenjük meg a kifliket. A sütőben 180 C fokon, légkeverésesben 165 C fokon, kb. 25 percig süssük. Ezalatt kemény habbá verjük fel a tojásfehérjéket. (Hogy gyorsabban verődjön fel, adhatunk hozzá kevéske sót, vagy pár csepp citromlevet, esetleg ecetet.) A végén öntsük a kemény habba a maradék porcukrot és lekvárt. A rakottast toljuk vissza a sütőbe, és mérsékelt melegen szárítsuk még néhány percig. De vigyázzunk arra, hogy ne süssük túl, mert csak akkor jó, ha nem szárad ki túlságosan. Azonnal, még melegen tálaljuk.

További olvasnivaló

Lívia kézelemzése

  Két részletben összesen hét fényképet kaptam, a három hiányos fotón valószínűleg természetes színű a keze, viszont a következő képeken - melyeket a kérésemnek megfelelően készített el - a kéz színe...

Folytatás...

Numerológiai segédlet (II.): összetet…

"A szám szó, de nem beszédhez való szó. Hullám és fény, de a szemnek nem látható. Végtelen sok variációja van, mégis változatlan. Az élet minden formája a csodálatos számok arcát...

Folytatás...

Férfi hóbort, a kókuszos, rebarbarás…

Ha van Női szeszély nevű sütemény, miért ne lehetne Férfi hóbort nevű? Mivel a barátnőmtől kaptam egy csokorra való rebarbara-szárat, elhatároztam, hogy kikísérletezek egy rebarbarás süteményt.Kérdés csak az volt, mivel...

Folytatás...

Mi a különbség a babona, a hiedelem …

Privát e-mailben, vagy a honlapomon már több olvasóm is megkeresett hasonló kérdéssel, és, noha az egyik alkalommal - áthárítva másokra a válaszadás felelősségét - több linket is megadtam, áttanulmányozva a...

Folytatás...

Brindaban (Vrindavan)

Ha Mathurába öreg este érkeztünk, akkor most Brindabanba érve már vén este van, pedig alig múlt még kilenc óra. Indiára hamar rátelepszik az est sötétje. Bár Mathura is szent város...

Folytatás...

Bolha hiedelmek

Állítólag a bolhák (és egyéb paraziták) megérzik a közelgő halált. Ezért, ha a táplálékukként szolgáló páciens halála közeleg, elhagyják az illető testét. Ezért a hirtelen távozásukat, egy közelgő súlyos betegség...

Folytatás...