A+ A A-

Lekváros pörckifli, diós baklava

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek között. Ugyanis pörcnek a töpörtyűt, vagy a bevagdalt sült szalonnát nevezik, de a népnyelvben az ajkon pörsenés, seb megjelölésére is ezt a szót használják. A pörckifli azonban nem más, mint vajastésztából készült, sárgabarack lekvárral töltött finomság. A nevét onnan kapta, hogy a kész kifli formájú sütemények pontosan úgy néznek ki, mint a bevagdalt, bőrös, sült szalonna darabkák. Édesanyám időnként készített ilyen lekváros pörckiflit, sajnos erről nincs képem, de addig kerestem, míg egy régi újságban ráakadtam egy ilyen süteményt megörökítő fotóra.

A baklavát azért választottam a pörckifli párjaként, mert ez az édes, sőt, nagyon édes sütemény is vajastésztából készül. Baklavát először Törökországban ettem, a durvára vágott pisztáciával megszórt, édes-mézes-diós sütemény nekem iszonyatosan édesnek tűnt. Noha a nagyon édes ételeket nem kedvelem, bevallom, a törökök csemegéje mégis etette magát. Nemrég újra megkívántam, és készítettem baklavát, sikerem volt, mert mindenkinek ízlett, aki csak megkóstolta. Tudom, nemcsak mi eszünk szívesen a kívánatos vajas tésztás süteményekből. Emlékszem nagymamám második férjére, aki - török lévén - odavolt a baklaváért, gyakorta kérlelte feleségét, ugyan már csináljon neki egy kis baklavát. Nagymamám a laktató édességet, nemcsak dióval készítette, hanem mandulával is.

Azért ajánlom e két süteményt most a tavasz elején (vagy inkább a tél végén?), mert a vajastésztát a téli félév süteménynek tartom, ugyanis ez a tésztaféle készítése közben csak a hideget kedveli, ellentétben a meleget kívánó kelt tésztával. Mikor írásom készül, hiába van március eleje, kint elég csípős a levegő, talán ezért is gondoltam ezekre a süteményekre. A másik apropót az adta, hogy a vesződséges készítésű tészta helyett, elég olcsón kapható mirelit vajastészta. Aki mégis úgy dönt, hogy maga készíti el a vajastésztát, annak ajánlom, olvassa el a habrolókról szóló írásom, ott megtalálja a tészta készítésének leírását, képekkel illusztrálva. De feltételezem, hogy sokan vannak, akiknek nem kell segédlet, sem készen kapható tészta, mivel ismerik a vajas tészta elkészítésének minden csínját-bínját.


PörckifliPörckifli

Attól függően, hogy hány személyre készítjük és milyen az étvágyuk, vegyünk két vagy három mirelit leveles tésztát. A tésztát szedjük leveleire, és legalább két-három lapot terítsünk ki, majd vágjuk hosszúkás darabokra, melyeket baracklekvárral rakjunk meg. Ezután az egyes darabokat összehajtjuk, megkenjük tojással, a felső részeket késsel bevagdaljuk, majd kifli alakúra hajtjuk és megsütjük. (Ha magunk készítjük el a tésztát, akkor a vajastésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtsuk.)


BaklavaBaklava

Vajastésztából süssünk meg két-három lapot. A kisütött tésztából vágjunk 6-7 cm széles csíkokat, és mindegyiket jól terítsük be mézes-diótöltelékkel (50 dkg darált dió, 50 dkg méz). A töltelékkel megrakott tésztalapokat csomagoljuk be nyers tésztába, majd kenjük meg tojással, és közepes meleg sütőben lassan süssük meg. Ha kívánjuk, porcukorral is megszórhatjuk, de ekkor még édesebb lesz.

További olvasnivaló

Virág, melynek szirmaival cipőt fénye…

Az Ázsiában és a csendes-óceáni szigeteken őshonos hibiszkusz neve a mocsári mályvát jelölő görög ibiszkosz szóból származik. A hibiszkusz egy hatalmas, több mint 200 fajt tartalmazó nemzetség, melynek egyaránt tagjai...

Folytatás...

Édességek a gabonák királyából

  Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból...

Folytatás...

Jóslás és a karakterolvasás a láb, …

Miközben a palmisztria az évezredek során töretlenül fejlődött, sőt a klasszikus tenyérjóslást a 20. század derekától egyre inkább a kezek morfológiai sajátosságainak és az örökletes jellemzőket hordozó bőrrajzolatai és ujjlenyomatai...

Folytatás...

Tenyérmintázatok

  A következőkben nem a palmisztriában jól ismert tenyérvonalakról, a rajtuk, illetőleg a tenyér dombjain található különféle szimbolikákról lesz szó (ezek ismertetése a Kézelemzés gyakorlata címszó alatt megjelent írásokban részletesen megtalálható)...

Folytatás...

Kánikula - caniculares dies

  A kutyanapok (caniculares dies) kifejezés, melyből egyébként a mi kánikula szavunk is származik, a Római Birodalom virágzása idején vált elterjedtté, és az elnevezés a Szíriuszra (kutyacsillagra) utal. A régi rómaiak...

Folytatás...

Piroska kézelemzése

Sajnos pont fordítva kaptam a képeket, mint ahogyan kértem, a kézfejéről nem széttárt, hanem lazán szétnyitott ujjúakat, a tenyér felől pedig nem összezárt ujjú fotókat. És a körmökről is...

Folytatás...