A+ A A-

Lekváros pörckifli, diós baklava

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek között. Ugyanis pörcnek a töpörtyűt, vagy a bevagdalt sült szalonnát nevezik, de a népnyelvben az ajkon pörsenés, seb megjelölésére is ezt a szót használják. A pörckifli azonban nem más, mint vajastésztából készült, sárgabarack lekvárral töltött finomság. A nevét onnan kapta, hogy a kész kifli formájú sütemények pontosan úgy néznek ki, mint a bevagdalt, bőrös, sült szalonna darabkák. Édesanyám időnként készített ilyen lekváros pörckiflit, sajnos erről nincs képem, de addig kerestem, míg egy régi újságban ráakadtam egy ilyen süteményt megörökítő fotóra.

A baklavát azért választottam a pörckifli párjaként, mert ez az édes, sőt, nagyon édes sütemény is vajastésztából készül. Baklavát először Törökországban ettem, a durvára vágott pisztáciával megszórt, édes-mézes-diós sütemény nekem iszonyatosan édesnek tűnt. Noha a nagyon édes ételeket nem kedvelem, bevallom, a törökök csemegéje mégis etette magát. Nemrég újra megkívántam, és készítettem baklavát, sikerem volt, mert mindenkinek ízlett, aki csak megkóstolta. Tudom, nemcsak mi eszünk szívesen a kívánatos vajas tésztás süteményekből. Emlékszem nagymamám második férjére, aki - török lévén - odavolt a baklaváért, gyakorta kérlelte feleségét, ugyan már csináljon neki egy kis baklavát. Nagymamám a laktató édességet, nemcsak dióval készítette, hanem mandulával is.

Azért ajánlom e két süteményt most a tavasz elején (vagy inkább a tél végén?), mert a vajastésztát a téli félév süteménynek tartom, ugyanis ez a tésztaféle készítése közben csak a hideget kedveli, ellentétben a meleget kívánó kelt tésztával. Mikor írásom készül, hiába van március eleje, kint elég csípős a levegő, talán ezért is gondoltam ezekre a süteményekre. A másik apropót az adta, hogy a vesződséges készítésű tészta helyett, elég olcsón kapható mirelit vajastészta. Aki mégis úgy dönt, hogy maga készíti el a vajastésztát, annak ajánlom, olvassa el a habrolókról szóló írásom, ott megtalálja a tészta készítésének leírását, képekkel illusztrálva. De feltételezem, hogy sokan vannak, akiknek nem kell segédlet, sem készen kapható tészta, mivel ismerik a vajas tészta elkészítésének minden csínját-bínját.


PörckifliPörckifli

Attól függően, hogy hány személyre készítjük és milyen az étvágyuk, vegyünk két vagy három mirelit leveles tésztát. A tésztát szedjük leveleire, és legalább két-három lapot terítsünk ki, majd vágjuk hosszúkás darabokra, melyeket baracklekvárral rakjunk meg. Ezután az egyes darabokat összehajtjuk, megkenjük tojással, a felső részeket késsel bevagdaljuk, majd kifli alakúra hajtjuk és megsütjük. (Ha magunk készítjük el a tésztát, akkor a vajastésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtsuk.)


BaklavaBaklava

Vajastésztából süssünk meg két-három lapot. A kisütött tésztából vágjunk 6-7 cm széles csíkokat, és mindegyiket jól terítsük be mézes-diótöltelékkel (50 dkg darált dió, 50 dkg méz). A töltelékkel megrakott tésztalapokat csomagoljuk be nyers tésztába, majd kenjük meg tojással, és közepes meleg sütőben lassan süssük meg. Ha kívánjuk, porcukorral is megszórhatjuk, de ekkor még édesebb lesz.

További olvasnivaló

’No Name’ kézelemzése

A modern kézolvasás osztályozása szerint a kezek leginkább a Föld típusra hasonlítanak, azonban az egyezés a típus ismérvekkel közel sem teljes, ezért a karakterjellemzők közül általánosságban elsősorban a rövid ujjú...

Folytatás...

Fog-babonák

A 16. században élt - a tenyérjóslásban és a fiziognómiában egyaránt jártas - nürnbergi Jean Indagine szerint a szabályos fogsor egyenes és becsületes jellemről árulkodik; a hegyes és egymáshoz...

Folytatás...

Tíz csapás és parancsolat

A kilences után következő tízes az első kétjegyű szám. Mivel az egyessel kezdődő számsort a nulla zárja, különös jelentőséggel bír. Az első négy szám összegeként (1+2+3+4=10) a ciklus végét...

Folytatás...

Ujjlenyomat készítése házilag

A tenyérlenyomat készítéséről korábban már írtam, azonban a kézelemzők ma már az ujjbegyeken és a tenyéren található speciális rajzolatoknak, illetőleg ezek különféle kombinációinak is egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. Sőt vannak...

Folytatás...

Varjú

A varjak bámulatos intelligenciával rendelkeznek, és - „unokatestvérükkel”, a hollókkal együtt - sokak szerint ők a legokosabb madarak. Képesek a tevékenységük megtervezésre és az egymás közti kommunikációra. Egyes fajaiknál a...

Folytatás...

Emília kézelemzése

Bár a morfológiai jellemzők (tenyér mérete, alakja, az ujjak, ujjvégződések formája stb.) alapján - mint a legtöbb esetben - ezúttal is vegyes kézről van szó, alaposabban vizsgálva a kezek sajátosságait...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?