Rosta Erzsébet weboldala


A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek között. Ugyanis pörcnek a töpörtyűt, vagy a bevagdalt sült szalonnát nevezik, de a népnyelvben az ajkon pörsenés, seb megjelölésére is ezt a szót használják. A pörckifli azonban nem más, mint vajastésztából készült, sárgabarack lekvárral töltött finomság. A nevét onnan kapta, hogy a kész kifli formájú sütemények pontosan úgy néznek ki, mint a bevagdalt, bőrös, sült szalonna darabkák. Édesanyám időnként készített ilyen lekváros pörckiflit, sajnos erről nincs képem, de addig kerestem, míg egy régi újságban ráakadtam egy ilyen süteményt megörökítő fotóra.

A baklavát azért választottam a pörckifli párjaként, mert ez az édes, sőt, nagyon édes sütemény is vajastésztából készül. Baklavát először Törökországban ettem, a durvára vágott pisztáciával megszórt, édes-mézes-diós sütemény nekem iszonyatosan édesnek tűnt. Noha a nagyon édes ételeket nem kedvelem, bevallom, a törökök csemegéje mégis etette magát. Nemrég újra megkívántam, és készítettem baklavát, sikerem volt, mert mindenkinek ízlett, aki csak megkóstolta. Tudom, nemcsak mi eszünk szívesen a kívánatos vajas tésztás süteményekből. Emlékszem nagymamám második férjére, aki - török lévén - odavolt a baklaváért, gyakorta kérlelte feleségét, ugyan már csináljon neki egy kis baklavát. Nagymamám a laktató édességet, nemcsak dióval készítette, hanem mandulával is.

Azért ajánlom e két süteményt most a tavasz elején (vagy inkább a tél végén?), mert a vajastésztát a téli félév süteménynek tartom, ugyanis ez a tésztaféle készítése közben csak a hideget kedveli, ellentétben a meleget kívánó kelt tésztával. Mikor írásom készül, hiába van március eleje, kint elég csípős a levegő, talán ezért is gondoltam ezekre a süteményekre. A másik apropót az adta, hogy a vesződséges készítésű tészta helyett, elég olcsón kapható mirelit vajastészta. Aki mégis úgy dönt, hogy maga készíti el a vajastésztát, annak ajánlom, olvassa el a habrolókról szóló írásom, ott megtalálja a tészta készítésének leírását, képekkel illusztrálva. De feltételezem, hogy sokan vannak, akiknek nem kell segédlet, sem készen kapható tészta, mivel ismerik a vajas tészta elkészítésének minden csínját-bínját.


PörckifliPörckifli

Attól függően, hogy hány személyre készítjük és milyen az étvágyuk, vegyünk két vagy három mirelit leveles tésztát. A tésztát szedjük leveleire, és legalább két-három lapot terítsünk ki, majd vágjuk hosszúkás darabokra, melyeket baracklekvárral rakjunk meg. Ezután az egyes darabokat összehajtjuk, megkenjük tojással, a felső részeket késsel bevagdaljuk, majd kifli alakúra hajtjuk és megsütjük. (Ha magunk készítjük el a tésztát, akkor a vajastésztát kb. 5 mm vastagságúra nyújtsuk.)


BaklavaBaklava

Vajastésztából süssünk meg két-három lapot. A kisütött tésztából vágjunk 6-7 cm széles csíkokat, és mindegyiket jól terítsük be mézes-diótöltelékkel (50 dkg darált dió, 50 dkg méz). A töltelékkel megrakott tésztalapokat csomagoljuk be nyers tésztába, majd kenjük meg tojással, és közepes meleg sütőben lassan süssük meg. Ha kívánjuk, porcukorral is megszórhatjuk, de ekkor még édesebb lesz.