A+ A A-

Krumplis rétes, béles, torta és burgonya marcipán

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Bujáki Kati kedves levele adta az ötletet, hogy a sósak – például a krumplis pogácsa, burgonyás lángos stb. - mellett a kevésbé ismert krumplis édes süteményekről is írjak. Az ötlet után szerencsémre kezembe került Édesanyám krumplis béles receptje, aztán tovább kutattam, így leltem a krumplis tortára és a burgonyás marcipánra. Bár kutakodásom során még jó néhány receptet találtam, de kipróbálásra, kóstolónak úgy gondolom, ez a négy is megteszi.

Írásomat kedves barátnőm, Bujáki Kati levelével és receptjével indítom. Javaslatára krumplis rétest készítettem, és valóban nagyon finom lett!  ("Művem" a fényképen szendvicsekkel és harapnivalókkal együtt látható.) Szerintem meg lehet próbálni, ahogy Kati írta nekem.

„Kedves Erzsike!
Most olvastam a rétes receptjeidet s a nyálam is csurog. Eszembe jutott, hogy ha valakivel, akkor Veled meg kell osztanom a nagy családi titkot, a krumplis rétes receptjét. Anyósom készítette Lacinak minden évben a születésnapjára. A 90. születésnapján én csináltam meg a nagyinak, és nagyon boldoggá tettem, hogy van, aki tovább viszi a családi receptet. Ez a rétes édes, és leginkább a krémesre hasonlít…”

Krumplis rétesKrumplis rétes

Héjában kell megfőzni a krumplit kb. 2 kilót, majd még forrón megpucolni és krumplinyomón átnyomni.  Ezután 2 evőkanál vajat kell 3 tojás sárgájával, 6 evőkanál porcukorral elkeverni, és kell a krumplihoz adni, valamint egy maréknyi mazsolát és egy tasak vaníliás cukrot szórni a krumplis masszához, majd az egészet jól összekeverni. A három tojás fehérjét pici sóval vagy csipetnyi ecettel és cukorral kell kemény habbá felverni, és lazán, óvatosan a krumplis töltelékhez keverni. Minden a krumpli minőségétől függ, ha kemény a töltelék, akkor lazítható tejföllel, ha lágy, tegyél hozzá egy kis búzadarát. A nedves konyharuhára kiterített rétestésztát tejföllel meg kell kenni, innen már minden úgy történik, ahogy Te is leírtad. Próbáld ki, imádni fogjátok! Sok szeretettel: Kati”


Krumpli béles

50 dkg lisztből 2 tojás sárgájával, 3 dl tejjel, 6 dkg vajjal vagy margarinnal, 5 dkg cukorral, csipetnyi sóval, 2 dkg élesztővel készítsünk kelt tésztát; 1 dl langyos tejjel, ½ dkg cukorral, 2 dkg élesztővel és 3 evőkanál liszttel pedig kovászt. A tojás sárgákat a cukorral kavarjuk el, öntsük hozzá a tejet, amiben feloldottuk a sót. A kovásszal dolgozzuk alaposan össze, míg hólyagossá nem válik. Langyos helyen hagyjuk megkelni, majd a tepsiben úgy húzzuk ki, hogy legyen pereme. A tésztára halmozzuk fel, és terítsük szét a tölteléket, melyet 50 dkg áttört krumpli, 50 dkg túró, két felvert tojás, beáztatott mazsola és 20-30 dkg - cukor keverékéből áll. Süssük ki, és a tetejét hintsük meg porcukros fahéjjal.


Krumpli torta

50 dkg krumplit főzzünk meg, hámozás után krumplinyomóval törjük át, hagyjuk kihűlni. Ha már hideg, adjunk hozzá 50 dkg lisztet, 20 dkg puha vajat, vagy margarint, 20 dkg porcukrot, 1 citrom levét és lereszelt héját. Gyúrjuk sima tésztává. Pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy tortaformát úgy, hogy legyen pereme. A sütőben csak félig süssük meg. A kihűlt tésztát kenjünk be ribizli- vagy más savanykás lekvárral, majd erre kerül a torta tölteléke, ami dió, mák, mogyoró vagy mandula egyaránt lehet. A megdarált tölteléket keverjük össze dupla mennyiségű cukorral és annyi tojásfehérjével, hogy kenhető masszát kapjunk. Ezt a pépet folytonos kavargatás közben tűzön sűrítsük be, és a lekváros tortára kenjük fel egyenletesen, majd süssük készre.


Marcipán burgonyaBurgonya marcipán

50 dkg kristálycukrot annyi vízzel oldjunk fel, hogy épp csak ellepje a cukrot, majd főzzük gyenge karamellára. Keverjünk bele 10 dkg darált diót, 10 dkg kekszmorzsát és 10 dkg áttört burgonyát, majd adjunk hozzá pár csepp rum aromát és kevés vaníliás cukrot. A masszából kis golyókat formáljunk, közepükbe tehetünk pár szem mazsolát, egy szem meggyet, egy darabka cukrozott narancshéjat vagy más gyümölcsöt. Végül a golyókat hempergessük meg keserű kakaóporban. Dió helyett őrölt mandulával is elkészíthetjük a marcipán golyókat.

Hozzászólások  

0 #1 szegfű ildikó 2011-02-28 19:43
Erzsébet!
Anyám kedvence volt a krumpli, de édességet soha nem készített belőle, pedig nagyon izgalmasnak tűnik.
Legközelebb ezzel fogom meglepni magam.
Különösen a rétes okozott izgalmat.
Puszi Ildi
Idézet

További olvasnivaló

Kereskedők sora járul elénk

A luxushajó orrából falépcső visz fel a nyitott teraszhoz, a tavon csónakkal érkező ugyancsak lépcsőn keresztül léphet a hajóba. A teraszon kerti garnitúra árválkodik, a várja nyári vendégeit, hogy ismét...

Folytatás...

Habrolók Euthymiának

Jó néhány levelet őrzök könyveim olvasóitól, s most már a honlapomra valamint az e-postaládámba is jócskán érkezik E-mail. Sokféle kérdést kapok, hisz többféle témában írok, de soha egyetlenegyet sem...

Folytatás...

Medárd

Szent Medárd (456 körül – 545. június 8.) nemesi családban született a pikárdiai Salency-ben. Apja a frank Nectardus, anyja a gall-római Protagia volt. Már gyermekkorában kitűnt intelligenciájával és a...

Folytatás...

Indiai szent tehenek

Indiában a tehenek szent állatok, tiszteletük csaknem 3500 évre, az árjákig vezethető vissza.  A védikus életmódban ugyanolyan fontosak voltak, mint a védikus tűz és a bráhman papok. Akkoriban nemes...

Folytatás...

Egyszer vettem egy érdekes könyvet, ami …

Kósa Judit, a "Válaszolunk hallgatóinknak" című rádióműsor szerkesztője Nekem jósoltak kártyából, és elkészítették a horoszkópomat is. Én akkor ennek a horoszkópnak nem hittem, csak jóval később döbbentem rá az...

Folytatás...

Az ujjtövek ívrajzolata

A karakter erejére és egyéb személyiségjegyeire következtethetünk abból, ahogyan az ujjak beágyazódnak a tenyérbe. Ezért kézelemzés közben érdemes egy pillantást vetni arra a vonalra, melyet az ujjak legalsó redői képeznek...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?