A+ A A-

Krumplis rétes, béles, torta és burgonya marcipán

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Bujáki Kati kedves levele adta az ötletet, hogy a sósak – például a krumplis pogácsa, burgonyás lángos stb. - mellett a kevésbé ismert krumplis édes süteményekről is írjak. Az ötlet után szerencsémre kezembe került Édesanyám krumplis béles receptje, aztán tovább kutattam, így leltem a krumplis tortára és a burgonyás marcipánra. Bár kutakodásom során még jó néhány receptet találtam, de kipróbálásra, kóstolónak úgy gondolom, ez a négy is megteszi.

Írásomat kedves barátnőm, Bujáki Kati levelével és receptjével indítom. Javaslatára krumplis rétest készítettem, és valóban nagyon finom lett!  ("Művem" a fényképen szendvicsekkel és harapnivalókkal együtt látható.) Szerintem meg lehet próbálni, ahogy Kati írta nekem.

„Kedves Erzsike!
Most olvastam a rétes receptjeidet s a nyálam is csurog. Eszembe jutott, hogy ha valakivel, akkor Veled meg kell osztanom a nagy családi titkot, a krumplis rétes receptjét. Anyósom készítette Lacinak minden évben a születésnapjára. A 90. születésnapján én csináltam meg a nagyinak, és nagyon boldoggá tettem, hogy van, aki tovább viszi a családi receptet. Ez a rétes édes, és leginkább a krémesre hasonlít…”

Krumplis rétesKrumplis rétes

Héjában kell megfőzni a krumplit kb. 2 kilót, majd még forrón megpucolni és krumplinyomón átnyomni.  Ezután 2 evőkanál vajat kell 3 tojás sárgájával, 6 evőkanál porcukorral elkeverni, és kell a krumplihoz adni, valamint egy maréknyi mazsolát és egy tasak vaníliás cukrot szórni a krumplis masszához, majd az egészet jól összekeverni. A három tojás fehérjét pici sóval vagy csipetnyi ecettel és cukorral kell kemény habbá felverni, és lazán, óvatosan a krumplis töltelékhez keverni. Minden a krumpli minőségétől függ, ha kemény a töltelék, akkor lazítható tejföllel, ha lágy, tegyél hozzá egy kis búzadarát. A nedves konyharuhára kiterített rétestésztát tejföllel meg kell kenni, innen már minden úgy történik, ahogy Te is leírtad. Próbáld ki, imádni fogjátok! Sok szeretettel: Kati”


Krumpli béles

50 dkg lisztből 2 tojás sárgájával, 3 dl tejjel, 6 dkg vajjal vagy margarinnal, 5 dkg cukorral, csipetnyi sóval, 2 dkg élesztővel készítsünk kelt tésztát; 1 dl langyos tejjel, ½ dkg cukorral, 2 dkg élesztővel és 3 evőkanál liszttel pedig kovászt. A tojás sárgákat a cukorral kavarjuk el, öntsük hozzá a tejet, amiben feloldottuk a sót. A kovásszal dolgozzuk alaposan össze, míg hólyagossá nem válik. Langyos helyen hagyjuk megkelni, majd a tepsiben úgy húzzuk ki, hogy legyen pereme. A tésztára halmozzuk fel, és terítsük szét a tölteléket, melyet 50 dkg áttört krumpli, 50 dkg túró, két felvert tojás, beáztatott mazsola és 20-30 dkg - cukor keverékéből áll. Süssük ki, és a tetejét hintsük meg porcukros fahéjjal.


Krumpli torta

50 dkg krumplit főzzünk meg, hámozás után krumplinyomóval törjük át, hagyjuk kihűlni. Ha már hideg, adjunk hozzá 50 dkg lisztet, 20 dkg puha vajat, vagy margarint, 20 dkg porcukrot, 1 citrom levét és lereszelt héját. Gyúrjuk sima tésztává. Pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát, és béleljünk ki vele egy tortaformát úgy, hogy legyen pereme. A sütőben csak félig süssük meg. A kihűlt tésztát kenjünk be ribizli- vagy más savanykás lekvárral, majd erre kerül a torta tölteléke, ami dió, mák, mogyoró vagy mandula egyaránt lehet. A megdarált tölteléket keverjük össze dupla mennyiségű cukorral és annyi tojásfehérjével, hogy kenhető masszát kapjunk. Ezt a pépet folytonos kavargatás közben tűzön sűrítsük be, és a lekváros tortára kenjük fel egyenletesen, majd süssük készre.


Marcipán burgonyaBurgonya marcipán

50 dkg kristálycukrot annyi vízzel oldjunk fel, hogy épp csak ellepje a cukrot, majd főzzük gyenge karamellára. Keverjünk bele 10 dkg darált diót, 10 dkg kekszmorzsát és 10 dkg áttört burgonyát, majd adjunk hozzá pár csepp rum aromát és kevés vaníliás cukrot. A masszából kis golyókat formáljunk, közepükbe tehetünk pár szem mazsolát, egy szem meggyet, egy darabka cukrozott narancshéjat vagy más gyümölcsöt. Végül a golyókat hempergessük meg keserű kakaóporban. Dió helyett őrölt mandulával is elkészíthetjük a marcipán golyókat.

Hozzászólások  

0 #1 szegfű ildikó 2011-02-28 19:43
Erzsébet!
Anyám kedvence volt a krumpli, de édességet soha nem készített belőle, pedig nagyon izgalmasnak tűnik.
Legközelebb ezzel fogom meglepni magam.
Különösen a rétes okozott izgalmat.
Puszi Ildi
Idézet

További olvasnivaló

India és Peru kedvelt fűszere - a kese…

E sokak által nagy becsben tartott fűszernövény a Földközi-tenger mellékén valamint a Közel-Keleten őshonos. A feltárt régészeti leletek alapján évezredek óta használják, találtak „lázcsillapító” koriandert a fáraók sírjában, de említést...

Folytatás...

A has

A has külső megjelenésének, tulajdonságainak fiziognómiai jelentését illetően - akár a karakterre, akár az adott személy jövőjére vonatkoznak - meglehetősen eltérőek a vélemények, kevés egybevágó megállapítást találhatunk. Ebben - az...

Folytatás...

Ostracoda kézelemzése

  A széles, tömör, spatulás illetve lapka formájú tenyere szerint magabiztos, energikus, tevékeny ember, aki igényli a függetlenséget, nem érzi jól magát a szoba négy fala között, inkább a szabad levegőn...

Folytatás...

Hortenzia hiedelmek

Noha ezt a sokféle színben pompázó - olykor színét is változtató - pomponra emlékeztető gyönyörű virágot aligha van, aki nem ismeri, szimbolikus jelentését, babonás értelmezését számos vita övezi. Sőt még...

Folytatás...

Újabb konyhai fortélyok

A zöldségleveshez felhasználhatjuk zöldség, borsó, szemes vagy zöldbab főzővizét. A megmaradt zöldséglevest lefagyaszthatjuk, ha van elég hely a mélyhűtőnkben. Az ízetlen levest feljavíthatjuk kevés tejszínnel, tejföllel, joghurttal vagy, krémsajttal. A...

Folytatás...

A tenyér deltáinak értelmezése II. -…

Hutchinson tanulmányai során megfigyelte, hogy a középső ujj alatti delta, vagyis a Szaturnusz-domb mindig magasabban van a többinél, ezért úgy gondolta, hogy normális helyzetben e delta és az ujjhajlító...

Folytatás...