A+ A A-

Krémek és fagylalt készítésére csak a zsíros tejpor alkalmas

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Állítólag kétféle tejpor létezik: sovány és zsíros. Már jó ideje, hogy tejport vettem, de nem néztem meg, hogy a kettő közül melyiket választottam, sőt azt sem, hogy mikor jár le a szavatossági ideje. Szokás szerint egy légmentesen záródó dobozba öntöttem, és - mivel kíváncsi voltam rá - időnként megnéztem, hogy milyen az állaga, nem vesztette el már az ízét, nem lett csomós. Minden kontrol alkalmával azt tapasztaltam, hogy nem. Legutóbb is rendben találtam a jó illatú, hófehér port, ezért most sem tudom megfogalmazni azt, miért tartózkodtam oly sokáig, a fogyasztásától, hisz - mint olvastam - az íze talán jobb, mint a friss tejé. Arra pedig végképp nincs magyarázatom, hogy nem régen egy hirtelen ötlettől indíttatva, megfogtam a tejporos dobozt, és kiszórtam a tartalmát a szemétbe.

Utólag csodálkoztam magamon, ilyet még nem követtem el, hisz, nálam minden élelem nagy becsben van. Amikor rájöttem balgaságomra, már késő volt. A dolgot nem lehetett már visszacsinálni. Pedig felhasználhattam volna a tejport a reggeli kakaómhoz, vagy a kávémhoz, készíthettem volna belőle csokoládéitalt, behabarhattam volna leveseket, vagy olyan főzelékeket mártásokat, amelyek tejet kívánnak. Azt is olvastam, hogy tejporral remek krumplipürét lehet készíteni, melynek íze vetekedik a tejszínnel készítettével. Kikeverhettem volna vele pudingot, felhasználhattam volna tejberizs, tejbegríz elkészítéséhez, gyúrhattam volna tésztafélébe, és akár a szendvicskrémeket is megízesíthettem volna egy kis tejporral. Késő bánat, most már hiába sorolom fel az elszalasztott lehetőségeket, ezért elhatároztam, hogyha legközelebb tejport veszek, a használati utasítás szerint járok el.

Bevallom, e cikk megírása előtt, csak arról volt tudomásom, hogy az édes krémek és a fagylalt elkészítéséhez kizárólag csak a zsíros tejpor alkalmas, valamint, hogy a tejporból készült tej könnyen odaéghet, ha nem kevergetjük szorgalmasan, amíg felforr.

További olvasnivaló

A hüvelykujj

A kézelemzéssel foglalkozó könyvek a hüvelykujjat tartják a kéz legfontosabb részének, melynek karakteréből sok minden kiolvasható. A hinduk például teljesen a hüvelykujjra alapozzák vizsgálataikat, a kínaiak pedig még ennél...

Folytatás...

A nyúl

A folklórban a nyúl – páratlan nemző- és szaporodóképességének köszönhetően – gyakran a termékenység vagy az újjászületés szimbólumaként jelenik meg, és már hosszú ideje a tavasszal, illetőleg „húsvéti nyusziként”...

Folytatás...

Kínai hiedelmek az őszibarack fájáról, g…

Az őszibarackfa (tao 桃) - a gyümölcsét, magját, virágát, fájának ágait és leveleit is beleértve - már ősidők óta megkülönböztetett figyelemnek örvend és rituális szerepet játszik Kínában. Bármelyik más növénynél...

Folytatás...

Sápadtság

A sápadtság - vagyis a színtelen, fénytelen bőr - fiziognómiai jelentésének megítélését illetően meglehetősen megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a sápadt bőrt lakonikus rövidséggel egyszerűen a jó karakter, a kiváló...

Folytatás...

A méregvonal

Beryl B. Hutchinson (1891-1981), a 20. század legkiválóbb kirológusait (kézelemzőit) tömörítő SSPP (Society for the Study of Physiological Patterns) egyik neves képviselőjének a kézelemzők által ma már klasszikusnak tekintett, Your...

Folytatás...

Ambálái vacsora, böfögős szikhek asztalá…

Ambálába érve az út két oldalán villódzó színes reklámú vendéglők csalogatják magukhoz a megfáradt utasokat. Mi - a menetirányunknak megfelelően - az első baloldali vendégfogadó parkolójába kanyarodunk be. Elmacskásodott...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?