A+ A A-

Krémek és fagylalt készítésére csak a zsíros tejpor alkalmas

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Állítólag kétféle tejpor létezik: sovány és zsíros. Már jó ideje, hogy tejport vettem, de nem néztem meg, hogy a kettő közül melyiket választottam, sőt azt sem, hogy mikor jár le a szavatossági ideje. Szokás szerint egy légmentesen záródó dobozba öntöttem, és - mivel kíváncsi voltam rá - időnként megnéztem, hogy milyen az állaga, nem vesztette el már az ízét, nem lett csomós. Minden kontrol alkalmával azt tapasztaltam, hogy nem. Legutóbb is rendben találtam a jó illatú, hófehér port, ezért most sem tudom megfogalmazni azt, miért tartózkodtam oly sokáig, a fogyasztásától, hisz - mint olvastam - az íze talán jobb, mint a friss tejé. Arra pedig végképp nincs magyarázatom, hogy nem régen egy hirtelen ötlettől indíttatva, megfogtam a tejporos dobozt, és kiszórtam a tartalmát a szemétbe.

Utólag csodálkoztam magamon, ilyet még nem követtem el, hisz, nálam minden élelem nagy becsben van. Amikor rájöttem balgaságomra, már késő volt. A dolgot nem lehetett már visszacsinálni. Pedig felhasználhattam volna a tejport a reggeli kakaómhoz, vagy a kávémhoz, készíthettem volna belőle csokoládéitalt, behabarhattam volna leveseket, vagy olyan főzelékeket mártásokat, amelyek tejet kívánnak. Azt is olvastam, hogy tejporral remek krumplipürét lehet készíteni, melynek íze vetekedik a tejszínnel készítettével. Kikeverhettem volna vele pudingot, felhasználhattam volna tejberizs, tejbegríz elkészítéséhez, gyúrhattam volna tésztafélébe, és akár a szendvicskrémeket is megízesíthettem volna egy kis tejporral. Késő bánat, most már hiába sorolom fel az elszalasztott lehetőségeket, ezért elhatároztam, hogyha legközelebb tejport veszek, a használati utasítás szerint járok el.

Bevallom, e cikk megírása előtt, csak arról volt tudomásom, hogy az édes krémek és a fagylalt elkészítéséhez kizárólag csak a zsíros tejpor alkalmas, valamint, hogy a tejporból készült tej könnyen odaéghet, ha nem kevergetjük szorgalmasan, amíg felforr.

További olvasnivaló

Admirális pillangó

Nevezik még Atalanta pillangónak vagy lepkének is, melynek szárnyai sötét bársonyosan barnák, elül fehér foltok és élénk piros szalagok díszítik. A szárny alja barnássárga. Nappali lepke. A mérsékelt égövi Európában...

Folytatás...

A kézközép-ujjízületek

Az ujjtöveknél található első- vagy főízületek, melyek a tőperceket (alapperceket) kapcsolják össze a kézközépcsontokkal, akkor válnak igazán szembetűnővé, ha ökölbe szorítjuk a kezünket. A kézelemzők közül Beryl Hutchinson volt az...

Folytatás...

Mit jelent az, ha egy jós a tenyeret me…

Kedves Erzsébet!Szíves segítségét szeretném abban kérni, mit jelent az, ha egy jós a tenyeret megpillantva elutasítja a jóslást. Ezt azért kérdezem, mert Apukámmal ez történt. M.-ban jártunk, ahol egy indiai...

Folytatás...

Sóhaj, sóhajtozás

A sóhajt - amikor nem az orvos kérésére hagyja el az ajkunkat - ugyan sokan a vágyakozással, a szerelemmel hozzák kapcsolatba, nem mindig és nem mindenhol értékelik pozitívan.Kínában például, egyáltalán...

Folytatás...

Színes állati kaleidoszkóp

A laposférgeknek nincs végbélnyílásuk. A 10 méterre is megnövő galandférgeknek pedig nincs szájnyílásuk. Az orvosi pióca, alvadást gátló nyála megakadályozza, hogy megalvadjon a kiszívott vér. A puhatestű csigák legtöbbjének külső héjuk vagy...

Folytatás...

Pünkösd

Pünkösd napján - a húsvétot követő hetedik vasárnap, vagyis a Jézus feltámadása utáni ötvenedik napon - a Szentlelket és keresztény egyház megszületését ünnepli a katolikus világ. A Jelenések Könyve szerint...

Folytatás...