A+ A A-

Krémek és fagylalt készítésére csak a zsíros tejpor alkalmas

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Állítólag kétféle tejpor létezik: sovány és zsíros. Már jó ideje, hogy tejport vettem, de nem néztem meg, hogy a kettő közül melyiket választottam, sőt azt sem, hogy mikor jár le a szavatossági ideje. Szokás szerint egy légmentesen záródó dobozba öntöttem, és - mivel kíváncsi voltam rá - időnként megnéztem, hogy milyen az állaga, nem vesztette el már az ízét, nem lett csomós. Minden kontrol alkalmával azt tapasztaltam, hogy nem. Legutóbb is rendben találtam a jó illatú, hófehér port, ezért most sem tudom megfogalmazni azt, miért tartózkodtam oly sokáig, a fogyasztásától, hisz - mint olvastam - az íze talán jobb, mint a friss tejé. Arra pedig végképp nincs magyarázatom, hogy nem régen egy hirtelen ötlettől indíttatva, megfogtam a tejporos dobozt, és kiszórtam a tartalmát a szemétbe.

Utólag csodálkoztam magamon, ilyet még nem követtem el, hisz, nálam minden élelem nagy becsben van. Amikor rájöttem balgaságomra, már késő volt. A dolgot nem lehetett már visszacsinálni. Pedig felhasználhattam volna a tejport a reggeli kakaómhoz, vagy a kávémhoz, készíthettem volna belőle csokoládéitalt, behabarhattam volna leveseket, vagy olyan főzelékeket mártásokat, amelyek tejet kívánnak. Azt is olvastam, hogy tejporral remek krumplipürét lehet készíteni, melynek íze vetekedik a tejszínnel készítettével. Kikeverhettem volna vele pudingot, felhasználhattam volna tejberizs, tejbegríz elkészítéséhez, gyúrhattam volna tésztafélébe, és akár a szendvicskrémeket is megízesíthettem volna egy kis tejporral. Késő bánat, most már hiába sorolom fel az elszalasztott lehetőségeket, ezért elhatároztam, hogyha legközelebb tejport veszek, a használati utasítás szerint járok el.

Bevallom, e cikk megírása előtt, csak arról volt tudomásom, hogy az édes krémek és a fagylalt elkészítéséhez kizárólag csak a zsíros tejpor alkalmas, valamint, hogy a tejporból készült tej könnyen odaéghet, ha nem kevergetjük szorgalmasan, amíg felforr.

További olvasnivaló

H. Bóna Mártára emlékezünk

Két régi fényképet nézegetek, rajta négy meteorológus, balról jobbra H. Bóna Márta, Németh Lajos, a férjem, Rábai Attila és Demeter Éva. Éva mögött pedig - takarásban - Vissy Gyuri (akit...

Folytatás...

Csoki kézelemzése

  Bár - a jelentkezést követő levelezés során - elég sok fotót kaptam, sajnos a képek minősége nem ütötte meg a kívánatos szintet, a tenyerek bőrrajzolatait, fővonalait még kinagyítva is csak...

Folytatás...

India - Tehénlepényen fő a vacsora

  Nagyobb térképre váltás   Uttár Pradés határán rövid meditálásra megállunk Kushinagarban. E csendes, ligetes helyen szenderült örök álomra Buddha, a nagy vallásalapító. Nyolcvan évesen, súlyos betegen, elgyengülve érkezett ide, két szálfa között...

Folytatás...

Mire jó a piros fonál, a só és a fokhagy…

Lényegében a fentieket kérdezte „Mami” nevű olvasóm, akinek az alábbiakban idézem levelét, és arra adott válaszomat. Kedves Erzsébet!Nagyon örülök, hogy olvashatom írásait. Bár nemrég kerültem ide, de érdekes, hasznos olvasnivalókat...

Folytatás...

A túlzott kétkedés, bizalmatlanság értel…

Rábai Attilameteorológus   A szó hétköznapi értelmében nem, azaz sem tenyérből, sem a csillagok állásából, sem egyéb módon nem jósoltak nekem. Ha viszont a szó eredeti meghatározását fogadjuk el, miszerint a jóslás:...

Folytatás...

Kasmír - csakis Kasmír!

A páratlanul szép kasmíri medencét az idelátogatók boldog völgyként emlegetik. Itt valóban boldognak, felszabadultnak érezhetik magukat a természetnek hódoló turisták, ha nincs lezárva előlük ez a festői vidék, amely tökéletes...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?