Rosta Erzsébet weboldala


Közismert a C-vitamin áldásos hatása, különösen hatékony megfázás és nátha ellen, mert csökkenti a tünetek súlyosságát, például az orrfolyást, a könnyezést. A C-vitamin, vagyis az aszkorbinsav legismertebb természetes forrásai a citrom, a narancs, a mandarin, a grapefruit, a mangó, a kivi, a zöldpaprika, a paradicsom, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a csipkebogyó, a körte.

A felsorolásban elsők között szereplő citrusfélék bőségesen tartalmaznak C- vitamint, ezért sokan úgy tartják, hogy aki rendszeres fogyaszt belőlük, például naponta megeszik egy mandarint vagy felhörpinti egy kicsavart narancs levét, az tovább él. A citrusfélék nemcsak a megfázás ellen jók, hanem többek között arra is, hogy szabályozzák a vérnyomást. Emellett véralvadásgátlók, csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezáltal a szívroham és a szélütés veszélyét is redukálják. Bár sokan csak a citrusok kipréselt levét fogyasztják, érdemes a kesernyés fehér termésfalukat is megenni, mert így hatékonyabban szabályozzák az ember koleszterinszintjét.

A C-vitaminnak nem tesz jót a hosszú áztatás, főzés, sütés, és a fémedényeket sem „szereti”. Mindennek tudatában most mégis egy citromos és egy narancsos édességet javasolok elkészítésre. Tudom, hogy így sütve már nem olyan egészséges ez a két citrusféle, mintha friss gyümölcsként ennénk meg, ráadásul süteményünk édes és sok tojást van benne, tehát, ha elkészítjük, ezzel a „rizikófaktorral” is számoljunk. Ez utóbbit azonban nem kell túlságosan komolyan venni, ugyanis - mint ahogy Édesapám olykor mondta - „a szervezetünket időnként meg kell büntetni”. Bár szerintem az egyik vagy másik sütemény evése, nem nagy büntetés, hisz az ember nem eszik mindennap cukros édességet és sok tojást, és sajnos citromot és narancsot se, grapefruitot pedig még annyira sem.

Mindkét édesség egy kaptafára készül, az egyik kifacsart citrommal, a másik pedig narancslével.

Citromos szelet

Narancsos szelet



Citromos szelet

Vegyünk kész vajastésztát (ne fagyasztottat). A tésztával béleljünk ki egy közepes tepsit úgy, hogy a tésztának legyen pereme. A tésztalapot kissé süssük meg. Közben egy-két citromnak reszeljük le a héját, négy - alaposan megmosott - citromnak pedig csavarjuk ki a levét, majd adjunk hozzá 8 felvert egész tojást, 35 dkg cukrot, és ½ liter zsíros tejszínt. Az egészet keverjük össze, húzzuk ki félig a sütőből a tepsit és óvatosan öntsük a majdnem sült tésztára a citromos levet. Közepesen meleg sütőben (kb. 200 C fokon) süssük meg. Akkor vagyunk készen, ha a tészta szélein megdermedt már a massza, de a közepe még kissé remegő. Ekkor kivehetjük a sütőből.


Narancsos szelet

Ha naranccsal készítjük, hasonlóan járunk el, mint a citromos szeletnél, annyi a különbség, hogy ez esetben hat narancs levét kell felhasználnunk.