A+ A A-

Köménymagos sörkifli

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Miután a férjem - az egyik olvasónk kérésére - kiegészítette a sörről szóló írásunkat, úgy gondoltam, én pedig a sörhöz remekül illő köménymagos kifli receptjével leszek a sör barátainak kedvére. Igazán nem is tudom, miért vártam vele ily sokáig. Bár kettőnk közül csak a párom kedveli a sört (én nem, de ez egyáltalán nem zavarja, sőt, talán még értékeli is, mert így több marad neki), abban viszont megegyezünk, hogy mindketten szívesen fogyasztjuk el finom sörkiflit. Sokszor akartam már előrukkolni sörrel készült étellel, ám végül mindig lebeszéltem magam az ötletről, hiszen ugyanúgy kerülöm, mint a boros ételeket. Talán azért, mert egyikük sem tartozik a kedvenc italaim közé.


Köménymagos sörkifli

1/2 kg liszt, 6 dkg margarin vagy vaj, 2 dkg élesztő, 3-4 dl langyos tej, 2 kockacukor, só, őrölt köménymag

Futtassuk meg fél dl langyos cukros tejben az élesztőt. Öntsük a liszthez, majd adjunk hozzá egy mokkáskanálnyi sót és annyi langyosra hűlt tejet, hogy a massza jól összedolgozva rétestészta keménységű legyen. Formázzunk belőle négy cipót, mindegyiket nyújtsuk kerekre, és kenjük meg lágy margarinnal vagy vajjal. Ezután a - kb. ½ cm vastag - kerek lapokat vágjuk nyolc cikkbe, és a körcikkeket - kívülről befelé haladva - sodorjuk fel kifli formára. Helyezzük őket tepsire, a tetejüket kenjük meg kevés tejjel és szórjuk meg őrölt köménnyel. (A kömény helyett szezámmaggal, vagy mákkal is nagyon finom!) Ezután két órán át pihentessük meleg helyen, majd az előmelegített sütőben, magas hőfokon - kb. 10-15 perc alatt - süssük pirosra.

További olvasnivaló

India - India szellemisége árad a városb…

Szakadó esőben, bal kéz felől elhaladva a Dum-Dum repülőtér mellett, északról érünk Kalkuttába. A városban minden sáros, latyakos, a buszokról fürtökben lógnak az emberek, a rácsos század eleji villamosok inogva...

Folytatás...

Krémek és fagylalt készítésére csak a zs…

Állítólag kétféle tejpor létezik: sovány és zsíros. Már jó ideje, hogy tejport vettem, de nem néztem meg, hogy a kettő közül melyiket választottam, sőt azt sem, hogy mikor jár le...

Folytatás...

Tizenegy bűn és vezeklés

Ez a szám a zsidó-keresztény hitvilágban nem örvend valami jó hírnévnek, általában a rosszal, a gonosszal hozzák kapcsolatba. A kabbalában tizenegyen vannak a „kelipot”-ok, akiket a judaizmus misztikus tanításai...

Folytatás...

A bambusz

A bambusz (Bambusa Arundinacea) egyike India szent növényeinek: a menedék, az audiencia és a barátság fája. Mivel régebben azt hitték, hogy a dzsungeltüzeket az összedörzsölődő bambusztörzsek okozzák, a fa ettől...

Folytatás...

Édességek a gabonák királyából

  Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból...

Folytatás...

Brunner Erzsébet festőművésznél

Ezúttal nem az autóriksás útjaink során megszokott irányba, a Connaught Place felé indulunk, hanem a számunkra a piacáról ismert Szarodzsini Nagart délről megkerülve Rabindra Nagar felé vesszük az irányt...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?