A+ A A-

Köménymagos sörkifli

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Miután a férjem - az egyik olvasónk kérésére - kiegészítette a sörről szóló írásunkat, úgy gondoltam, én pedig a sörhöz remekül illő köménymagos kifli receptjével leszek a sör barátainak kedvére. Igazán nem is tudom, miért vártam vele ily sokáig. Bár kettőnk közül csak a párom kedveli a sört (én nem, de ez egyáltalán nem zavarja, sőt, talán még értékeli is, mert így több marad neki), abban viszont megegyezünk, hogy mindketten szívesen fogyasztjuk el finom sörkiflit. Sokszor akartam már előrukkolni sörrel készült étellel, ám végül mindig lebeszéltem magam az ötletről, hiszen ugyanúgy kerülöm, mint a boros ételeket. Talán azért, mert egyikük sem tartozik a kedvenc italaim közé.


Köménymagos sörkifli

1/2 kg liszt, 6 dkg margarin vagy vaj, 2 dkg élesztő, 3-4 dl langyos tej, 2 kockacukor, só, őrölt köménymag

Futtassuk meg fél dl langyos cukros tejben az élesztőt. Öntsük a liszthez, majd adjunk hozzá egy mokkáskanálnyi sót és annyi langyosra hűlt tejet, hogy a massza jól összedolgozva rétestészta keménységű legyen. Formázzunk belőle négy cipót, mindegyiket nyújtsuk kerekre, és kenjük meg lágy margarinnal vagy vajjal. Ezután a - kb. ½ cm vastag - kerek lapokat vágjuk nyolc cikkbe, és a körcikkeket - kívülről befelé haladva - sodorjuk fel kifli formára. Helyezzük őket tepsire, a tetejüket kenjük meg kevés tejjel és szórjuk meg őrölt köménnyel. (A kömény helyett szezámmaggal, vagy mákkal is nagyon finom!) Ezután két órán át pihentessük meleg helyen, majd az előmelegített sütőben, magas hőfokon - kb. 10-15 perc alatt - süssük pirosra.

További olvasnivaló

A lucerna, mellyel az állatokat etetjük…

A régebben csigacső vagy csigasárkerep néven ismert lucerna (Medicago sativa) termesztése elsősorban legeltetésre vagy takarmányozásra szolgál, annak ellenére, hogy a füvesasszonyok, népgyógyászok régóta ismerik a gyógyhatását. Valószínűleg erre utalhat az...

Folytatás...

Még a jót sem akarom hallani, mert nem h…

Szalóczy Pál rádió- és televízióbemondó A tenyérjóslásban járatlan vagyok. Mindig szkeptikus voltam a jóslásokkal kapcsolatban. A tenyérjóslást is csak annyiban fogadom el, hogy a tenyér minden embernél specifikus. Kizártnak tartom...

Folytatás...

’Sok szeretettel az első csikós képek’

  E szavakkal küldött Haga Zsuzsi újabb sorozatából ízelítőként három fotót, melyek nem sokkal a „lógyerek” születés után készültek. Nagyon megörültem a fényképeinek, mert sikerült megragadnia és rögzítenie azt a...

Folytatás...

Hamvasmudi kézelemzése

  A képek alapján az ujjak végei szögletesek, enyhén lekerekítve, e formáció jellemzője, hogy egyensúlyt teremt a kéz jellemzői között. Jó szervezőkészséggel rendelkezik, mindenre odafigyel (sőt néha túlbiztosítja a dolgokat), érzéke...

Folytatás...

Bételpálma magjait élvezetként fogyasztj…

Harmadik indiai utunkról készült Csalo! Csalo! című könyvünkben a következőket írtuk a bételek árusításáról és a júdáskodó nyomokról. „Néhány lépéssel odébb bételt árulnak, a tábori asztalkákon fényes...

Folytatás...

Álomfejtés

„Az emberiség történelme álmoknak sorozata. Az Ótestamentumban Ábrahám álmodik, a próféták látásai sem egyebek álmoknál...A régi Egyiptom, Szíria, India álmai telve titokzatosságokkal, amelyek között a csillagvizsgáló se tud eligazodni.” Krúdy Gyula:...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?