Rosta Erzsébet weboldala


Miután a férjem - az egyik olvasónk kérésére - kiegészítette a sörről szóló írásunkat, úgy gondoltam, én pedig a sörhöz remekül illő köménymagos kifli receptjével leszek a sör barátainak kedvére. Igazán nem is tudom, miért vártam vele ily sokáig. Bár kettőnk közül csak a párom kedveli a sört (én nem, de ez egyáltalán nem zavarja, sőt, talán még értékeli is, mert így több marad neki), abban viszont megegyezünk, hogy mindketten szívesen fogyasztjuk el finom sörkiflit. Sokszor akartam már előrukkolni sörrel készült étellel, ám végül mindig lebeszéltem magam az ötletről, hiszen ugyanúgy kerülöm, mint a boros ételeket. Talán azért, mert egyikük sem tartozik a kedvenc italaim közé.


Köménymagos sörkifli

1/2 kg liszt, 6 dkg margarin vagy vaj, 2 dkg élesztő, 3-4 dl langyos tej, 2 kockacukor, só, őrölt köménymag

Futtassuk meg fél dl langyos cukros tejben az élesztőt. Öntsük a liszthez, majd adjunk hozzá egy mokkáskanálnyi sót és annyi langyosra hűlt tejet, hogy a massza jól összedolgozva rétestészta keménységű legyen. Formázzunk belőle négy cipót, mindegyiket nyújtsuk kerekre, és kenjük meg lágy margarinnal vagy vajjal. Ezután a - kb. ½ cm vastag - kerek lapokat vágjuk nyolc cikkbe, és a körcikkeket - kívülről befelé haladva - sodorjuk fel kifli formára. Helyezzük őket tepsire, a tetejüket kenjük meg kevés tejjel és szórjuk meg őrölt köménnyel. (A kömény helyett szezámmaggal, vagy mákkal is nagyon finom!) Ezután két órán át pihentessük meleg helyen, majd az előmelegített sütőben, magas hőfokon - kb. 10-15 perc alatt - süssük pirosra.