Rosta Erzsébet weboldala


A kissé hajlott törzsű, magasra növő, igénytelen kókuszpálmák a trópusok lakóinak kedvelt növényei. Azt mondják, hogy "aki kókuszpálmát ültet, edényt és ruhát, ételt és italt, saját maga számára lakhelyet, a gyermekek számára örökséget ültet". A hindu néphiedelem szerint e fának 99 féle felhasználási módja létezik. Keralában a kókuszpálmát zöld aranynak hívják, mert az egész évben érő kókuszdiók édes kókuszitalt adnak, a kókuszdió húsa, a kopra pedig nemcsak fontos élelmiszer, hanem hatásos afrodiziákum is.

KókuszdióA kókuszkoprából nyerik az ismert kókusztejet és a sárgásfehér kókuszzsírt. Általában 6-7 darab kókuszdióból lesz 1 kg kókuszkopra. A legfinomabbnak a hagyományosan, napon szárított hófehér koprát tartják. Az értékes kókuszzsír előnye, hogy a belőle készült sütemények hosszú ideig eltarthatók, mert a benne lévő zsírsav ellenáll az oxidációnak, és nem avasodik.

A kókuszpálma rügyeit zöldségként fogyasztják. A friss kókuszdió belsejében található édeskés, opálos folyadékot hűsítő italként fogyasztják.  A kókusztej, mely nem tévesztendő össze a kókuszdiót kitöltő folyadékkal, a koprából nyert reszelék kétszeres kiáztatásával készül. A kókusztej elkészítésének többféle módja ismert, ezért nem árt néhány fortélyt elsajátítani. (Leírásukat lásd a recepteknél!) A kókusztej első, sűrű levét ízesítésre használják, általában a már majdnem elkészült ételbe keverik, a második hígabb lével pedig főznek, mert ez nem ugrik össze.

A kókuszfa fiatal virágzata kocsányának édeskés nedvéből készítik, a frissen erjesztett, vagy lepárolt szeszes italt, a toddyt, melyet Dél-Indiában, elsősorban Keralában kedvelnek. Baráti vagy családi körben még az asszonyok is előszeretettel fogyasztják. Keralában járva, férjem fejébe vette, hogy toddyt akar inni. Rendben, gondoltam magamban, ha kívánod. Bár a helybéliek inkább a sört ajánlották neki, szándékától nem hagyta magát eltéríteni, fél napig rótta Trivandrum utcáit, kérdezősködött, kutakodott felőle, mígnem nagy nehezen rálelt egy bodegára, ahonnan örömmel hozta hotelszobánkba üvegre való folyékony kincsét. A pohárba öntött zavaros lé láttán, rögtön tudtam, hogy nem kóstolom meg, Attila azonban, hogy igazolja magát, nagyot kortyolt a furcsa alkoholos léből. Az arca összerándult, majd gyanús szívességgel kínálgatni kezdte nekem, igyak én is belőle. Határozottan utasítottam el.

Dél-Indiában az újévet kókuszpálma-cukorral édesített főtt rizskészítménnyel, sakkarai pongallal ünneplik. Ugyancsak kedvelt a kókuszpálma-cukorral, gyömbérrel, kardamommal és mévával, vagyis többféle gyümölccsel ízesített pánaka. De nemcsak délen, hanem India szerte népszerűek a kókuszos sütemények: a különböző kókuszos golyók, a mágikus kókuszos kockák, a kókuszos, mandulás mall pura.

Nem csodálom, hogy oda vannak érte, mert a kókuszt magam is nagyon szeretem. Gyakorta készítek kókuszos nyalánkságokat. Szívesen nassolok kókuszcsókból, vagy kinyomós kekszből, de finomnak tartom a kókusztekercset, a kókusz-szeletet, a kókuszos fagylaltot, valamint a kókuszkrémmel töltött tortát, és a különféle kókuszcsokoládékat is.


Kókusztej készítése

Három csésze kókuszreszeléket öntsünk le 2 bögre forró vízzel. Öt perc múlva fedjük le az edényt és hagyjuk állni egy napig. Másnap apró lyukú szűrőn nyomkodjuk át a kókusztejet.
A megmaradt kókuszkoprát ismét feldolgozhatjuk. Öntsünk a reszelékre egy bögre forró tejet. Lefedve hagyjuk legalább 8 órát állni, majd szűrjük le. Ha friss kókuszkoprából készítjük, apróra reszeljük meg a kókuszdió belét, öntsük nyakon egy bögre forró vízzel, majd 1-2 órai állás után szűrjük le. A már kinyomkodott kókuszkoprát újra hasznosíthatjuk. A maradék kókuszreszelékhez öntsünk egy bögre forró vizet. Lefedve legalább 8 órai állás után szűrjük le, és a kókuszpépből nyomkodjuk ki a levet.


Kókusz grillázs (indiai recept)

50 dkg kókuszreszelék, 2 csésze cukor, 1 csésze víz, 2 evőkanál vaj
A megforrósított vajban pirítsuk arany barnára a kókuszreszeléket, Keverjük össze a vizet és a cukrot, forraljunk sűrű szirupot, majd öntsük a kókuszra és keverjük össze. A grillázs akkor jó, ha darabossá válik.


Kókuszgolyók (indiai recept)

50 dkg kókuszreszelék, 3 csésze liszt, 3 csésze porcukor, 1 csésze vaj
A felolvasztott vajban pirítsuk világosbarnára a lisztet. Adjuk hozzá a kókuszreszeléket és pirítsuk egészen barnulásig. Amikor kihűlt, keverjük bele a porcukrot. Jól gyúrjuk össze és formázzunk belőle kis golyókat. kb. 50 golyót.


Kókusztekercs

30 dkg édes háztartási kekszet megdarálunk és összekeverjük két evőkanál kakaóval, 10 dkg porcukorral, néhány csepp rumaromával és annyi tejjel, hogy formázható masszánk legyen. A kókuszos töltelékhez 10 dkg vajat kikeverünk 15 dkg porcukorral és 5 dkg kókuszreszelékkel. Egy gyúródeszkát vagy egy alufóliát meghintünk kókuszreszelékkel, majd kinyújtjuk rajta a kakaós tésztát, rákenjük a kókuszos krémet és felcsavarjuk tekercs formájúra. Hűvös helyen megdermesztjük, vékony szeletekre vágva, tálon szépen elrendezzük.


Kókuszos Borzas Kata

30 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg margarin, 3 tojás sárgája, fél csomag sütőpor.
Annyi tejföllel, hogy kemény tésztát kapjunk, összegyúrjuk a hozzávalókat. Két cipónyi részre osztjuk. Az egyiket káposztareszelőn egy kisebb tepsibe reszeljük. A tojások felvert habjába belekeverünk 15 dkg kókuszreszeléket, 5 dkg cukrot, 2-3 evőkanál barack-, vagy más savanykás ízű lekvárt, valamint egy kis reszelt citromhéjat, majd rákenjük a tésztára. Erre reszeljük a másik cipót. Közepesen forró sütőben sütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan elkészül, meg ne égjen. Hosszúkás szeletekre vágjuk.
(Az előbbi recept az én kreációm, de csak annyiban, hogy darált dió helyett, kókuszreszeléket használok, hasonló mennyiséget, mint a dió.)
Más diós süteménynél is helyettesíthetjük a diót kókusszal, például a félvajas tésztából készült diós csiga esetében, de kókuszos töltelékkel kenhetjük meg palacsintát, vagy rétesbe töltelékként használhatunk kókuszt.


Kókuszcsók

4 tojásfehérje, 20 dkg porcukor, pici ecet, vagy csipetnyi só, 30 dkg kókuszreszelék, 1 citrom héja és leve
A pici ecettel vagy csipetnyi sóval kemény habbá vert tojásfehérjéhez, hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük, majd a kókuszreszeléket és a citrom héját és kifacsart levét. Zsiradékkal megkent tepsire kis halmokat rakunk belőle, és kis lángon kb. 30 percig szárítjuk.


Kókusz labdák

25 dkg porcukor, 20 dkg kókuszreszelék, 4-5 kanál rum, 10 dkg étcsokoládé
A cukrot a kókuszreszelékkel és a rummal összegyúrjuk. Vizes kézzel apró golyókat formázunk, és fogpiszkálóra szúrva, egyenként felolvasztott csokoládéba mártjuk. A fogpiszkálókat szúrjuk egy káposztába, míg megszárad a kókuszlabdákon a csokoládémáz. Ha a máz sűrű, hígíthatjuk egy kis feketekávéval.

További kókuszos recepteket a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben találnak.