A+ A A-

Koki helyett puncstorta

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


A koki, bizalmas hangú, tréfás kifejezésként, valakinek a feje búbjára mért enyhe ütést vagy kis pofont jelent. De utalhat olyan emberre is, aki a szesztől már teljesen elázott, s részegségében "koki", vagy „holt koki”. Persze most jogosan kérdezhetik tőlem, hogyan került a csizma az asztalra, vagyis, hogy mit keres a koki az ételek között. Válaszom egyszerű, a koki egy bizonyos édesség neve is. Feltehetően ezt kevesebben tudják, ezért gondoltam, hogy írok néhány sort erről a - sütőmarcipánnal készült - süteményről. Bevallom, mivel egyszer sem készítettem még kokitésztás süteményt, csak azt tudom (ezt is csak egy közel száz éves cukrászkönyvből), hogy kell hozzá mogyoró, cukor, tojás fehérje, majd az áthengerelt anyagokhoz, az ún. sütőmarcipánhoz liszt. Ebből a tésztából nyomózsákkal különböző - többek között ovális, kifli, félgömb vagy szív alakú - formákat alakítanak, melyeket porcukorral meghintve készre sütnek. Többféle kokis receptet - például felvert kokitészta, csokoládés kokihüvely tészta, koki minyon, diós kokiszelet, puha kokilap - olvastam, azonban számomra ezek az instrukciók olyanok voltak, mintha más nyelven íródtak volna. Ezért aztán úgy döntöttem, hogy a koki sütemények elkészítését egy későbbi időpontra halasztom.

Azt viszont, hogy a koki helyett végül is miért esett a puncstortára a választásom, noha korábban valamilyen okból (talán az egyszerűsége miatt) még soha sem sütöttem piskótatésztát, az magyarázza, hogy az utóbbit nemcsak én szeretem, hanem a családom is nagyon kedveli. A kényelmes utat választva, vettem egy piskótakarikát, amiből nagyon finom puncstortát kreáltam. Hogy ne legyen teljes a sikerem, a cukorbevonat kikeverésénél, nem adtam elég forró vizet a mázhoz, emiatt a tortabevonó - bár gyorsan megkötött és gyönyörű színű lett - az evésnél kissé varcogott a fogunk alatt. Ettől függetlenül a tortám gyorsan elfogyott.


Puncstorta

PuncstortaVegyünk készen, vagy süssünk 8 tojás, 8 dkg cukor, 8 kanál liszt masszájából piskótát. Ha kihűlt, vágjuk három részbe. Az alsó és a felső lap belső részét kenjünk meg sárgabarack lekvárral. Készítsük el a tölteléket, a középső piskótalapot tépjük darabokra, locsoljuk meg 20 dkg cukorból készült sziruppal, adjunk hozzá reszelt ciromhéjat, 10 dkg megmosott, beáztatott mazsolát, 1 púpos evőkanálnyi kakaóport, 2 evőkanál rumot, ha nincs akkor rumaromát (de jobb, ha mindkettőt használjuk), majd ezt a masszát halmozzuk rá az alsó lekvárral megkent lapra, a töltelék tetejét pedig fedjük be a felső lappal. A megtöltött piskótát kézzel alakítsuk esztétikus formájúra, és enyhén nyomkodva lapítsuk le a tortát. (Nehezéket is használhatunk). A tetejét vonjuk be cukormázzal. A rumos mázhoz 20 dkg cukrot forrázzunk le 3-4 evőkanál vízzel, adjunk hozzá 3 evőkanál rumot, és addig keverjük, míg meg nem sűrűsödik a massza.

A puncsos édességünket nemcsak kerek formájúra készíthetjük, hanem szögletes, vagy hosszúkás alakúra is. A piskóta felét kakaóval barnára színezhetjük, ekkor töltelékünk szép márványos színű lesz. A töltelék elhelyezhető kockásan, rétegesen - egy világos, egy sötét tésztát rakva egymásra-, vagy legyezőszerűen, csíkokra vágva.  A torta tetejét aszalt gyümölccsel, vékonyra szeletelt mandulával díszíthetjük.

További olvasnivaló

Agra és a Tádzs Mahal

Nem tudjuk mire vélni, tán elfeledkeztek rólunk, idestova egy órája, egyre tétovábban toporgunk az Akbar Hotel előtt. Az kizárt, hogy elmentek volna, hisz a megbeszélt időnél jóval előbb érkeztünk...

Folytatás...

Az indiai kezekkel találkozni egészen …

  Dr. Puskás Ildikó indológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense Ha összeszámolom, akkor talán ötször lehettem Indiában, de a meghatározó az első utam volt, amikor egy esztendőt töltöttem kinn egyhuzamban. Delhi...

Folytatás...

A várható élettartamra utaló kézjel…

A kisujj hosszából, a kisujj tövéből induló horizontális vonal milyenségéből, a Manibandha rékhák (csuklóvonalak) számából valamint a Rohiní (az életvonal) minőségéből következtetnek az élettartamra. A hindu tenyérjósok az...

Folytatás...

Mindig az az érzésem, hogy a tenyérj…

Bilkei Pál pszichológus Jósoltatni jósoltattam már. Egy csodálatos öregasszonnyal, aki valamikor ünnepelt opera-énekesnő volt Kolozsvárott. Amikor megismertem, elmúlt már 85 éves. Feljárt hozzánk. Részben kávézaccból, részben babszemekből mondott múltat és...

Folytatás...

Kasmír - csakis Kasmír!

A páratlanul szép kasmíri medencét az idelátogatók boldog völgyként emlegetik. Itt valóban boldognak, felszabadultnak érezhetik magukat a természetnek hódoló turisták, ha nincs lezárva előlük ez a festői vidék, amely tökéletes...

Folytatás...

A numerológia négy kulcsszáma

Amikor valamilyen számítógépes program számára értékelés céljából megadjuk a születésünk dátumát, és a komputerünk klaviatúráján begépeljük a nevünk betűit, vagy numerológushoz fordulunk személyre szóló számítások érdekében, a kapott interpretációk majdnem...

Folytatás...