A+ A A-

Kétszersült tortácska - gyümölccsel, tejszínhabbal díszítve

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Az olaszországi Vareseben vettünk egy csomag finom kétszersültet. Annyira ízlett a kissé sós ropogtatnivaló, hogy a rágcsálásával nem győztünk betelni. Ezért utunk második állomásán, a félsziget közepén fekvő Gubbioban szinte az első dolgunk volt, hogy itt is vásároljunk egy dobozzal. Ám a sokféle kétszersült között nem leltük fel a keresettett. Vettünk egy másik márkát, de ennek az édeskés íze, de leginkább túl kemény állaga egyikünk ízlését sem nyerte el. Ezért a nagy részét hazahoztuk. Gondosan elraktam egy jól záródó üvegbe, nehogy megpuhuljon. Miután már hónapokig állt a spájzunkban, egyre többször gondoltam rá, kellene vele kezdenem valamit, s az egyik alkalommal az az ötletem támadt, kis gyümölcsös tortácskákat alkotok belőlük. Elhatározásomat azonnal tett követte, és percek alatt elkészültek a tortácskák.

Ehhez a finom, de főként gyorsan elkészíthető édességhez nem szükséges sok hozzávaló. Elég, ha néhány darab kétszersültünk van a kamránkban. A tortácskán lévő gyümölcsök egyaránt lehetnek befőttből valók, vagy frissek, ha viszont az utóbbiak kemények, ropogósak, akkor egy kis cukros vízben nem árt őket kicsit megpuhítani. Ha nincs otthon édes likőrünk, az is jó, ha valamilyen lekvárt kissé felhígítunk. A tejszínhab helyett díszítésként választhatunk valamilyen pudingot - vaníliást, eprest, karamellest vagy csokoládést stb. - is, mert ezekből szintén lehet szép, apró rózsákat készíteni.


Kétszersült tortácskákKétszersült tortácskák

Hozzávalók (kettő vagy négy személyre)

4 kétszersült,
1/2 deci édes gyümölcs-, kávé-, vagy karamell ízű likőr,
3 evőkanál savanykás lekvár (fontos, hogy harmonizáljon a likőrrel),
4 félbevágott gyümölcs, olyanok például, mint a sárgabarack, vagy az őszibarack (az apróbbakat, a málnát, epret, áfonyát hagyjuk egészben),
tejszínhab

Egyesével a kétszersültek mindkét oldalát tegyük bele a likőrbe. (Nem szabad hosszasan áztatni, mert nagyon megszívja magát a kétszersült, és az édesség élvezhetetlen lesz.) Az átitatott szeleteket kenjük meg lekvárral. Ennek kiválasztása attól függ, hogy milyen gyümölcsöt használunk. Ha például aszalt áfonyát teszünk a tetejére, akkor legjobb az áfonya lekvár. Amikor megvagyunk a sütés nélkül készült süteményünkkel, mindegyiket díszítsük fel tejszínhabbal.

További olvasnivaló

55 óra a Kerala Expresszen - III.

A reggeli sürgölődésben, ami kávékészítéssel, ágyazással, sorban állással telik el, elmulasztom megnézni Balharshah állomását, pedig fentem rá a fogam. Mire feleszmélek már Vidzsajadáva felé tartunk, ahová több mint hét...

Folytatás...

A három arczóna

Az emberi arc horizontálisan három régióra vagy arczónára osztható. Mivel ezek nagysága, illetőleg egymáshoz viszonyított mérete sok mindent elárul személyiségünkről, értékrendünkről, az igazi énünkről, ha valakivel hosszabb távú kapcsolatot -...

Folytatás...

Haj

A haj már ősidők óta okkult jelentőséggel bír.  Úgy tűnik, mintha saját életet élne, és a test halála után is folytatná a növekedését. Az erő és a szexualitás...

Folytatás...

A türelemre, gyengédségre és szeretetre …

  A vadmálna már a régi barlanglakók figyelmét is megragadta, ezt igazolják az európai, ázsiai és észak-amerikai ásatások, melyek során málnavessző maradványokat találtak. Vagyis e gyümölcs ősidők óta része az étrendünknek.A...

Folytatás...

Mind a tíz ujjnak a lenyomatát rögzítik…

  Csefkó Tamás őrnagy, a Rendőrtiszti Főiskola tanára   A daktiloszkópiai vizsgálat rendőrségi felhasználása több mint százéves múltra tekinthet vissza. Nem volt könnyű bevezetni, mert elterjedését nagyban megakadályozta Alphonse Bertillon francia rendőrtisztviselő...

Folytatás...

Csodababánk kézelemzése

Akár a klasszikus megközelítést, akár a modern kézelemzés osztályozását választjuk, a kéz típusát nehéz besorolni, ugyanis a telt, de egyúttal elasztikusnak is tűnő, szögletes tenyérhez különböző - szögletes, lekerekített és...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?