A+ A A-

Kétszersült tortácska - gyümölccsel, tejszínhabbal díszítve

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Az olaszországi Vareseben vettünk egy csomag finom kétszersültet. Annyira ízlett a kissé sós ropogtatnivaló, hogy a rágcsálásával nem győztünk betelni. Ezért utunk második állomásán, a félsziget közepén fekvő Gubbioban szinte az első dolgunk volt, hogy itt is vásároljunk egy dobozzal. Ám a sokféle kétszersült között nem leltük fel a keresettett. Vettünk egy másik márkát, de ennek az édeskés íze, de leginkább túl kemény állaga egyikünk ízlését sem nyerte el. Ezért a nagy részét hazahoztuk. Gondosan elraktam egy jól záródó üvegbe, nehogy megpuhuljon. Miután már hónapokig állt a spájzunkban, egyre többször gondoltam rá, kellene vele kezdenem valamit, s az egyik alkalommal az az ötletem támadt, kis gyümölcsös tortácskákat alkotok belőlük. Elhatározásomat azonnal tett követte, és percek alatt elkészültek a tortácskák.

Ehhez a finom, de főként gyorsan elkészíthető édességhez nem szükséges sok hozzávaló. Elég, ha néhány darab kétszersültünk van a kamránkban. A tortácskán lévő gyümölcsök egyaránt lehetnek befőttből valók, vagy frissek, ha viszont az utóbbiak kemények, ropogósak, akkor egy kis cukros vízben nem árt őket kicsit megpuhítani. Ha nincs otthon édes likőrünk, az is jó, ha valamilyen lekvárt kissé felhígítunk. A tejszínhab helyett díszítésként választhatunk valamilyen pudingot - vaníliást, eprest, karamellest vagy csokoládést stb. - is, mert ezekből szintén lehet szép, apró rózsákat készíteni.


Kétszersült tortácskákKétszersült tortácskák

Hozzávalók (kettő vagy négy személyre)

4 kétszersült,
1/2 deci édes gyümölcs-, kávé-, vagy karamell ízű likőr,
3 evőkanál savanykás lekvár (fontos, hogy harmonizáljon a likőrrel),
4 félbevágott gyümölcs, olyanok például, mint a sárgabarack, vagy az őszibarack (az apróbbakat, a málnát, epret, áfonyát hagyjuk egészben),
tejszínhab

Egyesével a kétszersültek mindkét oldalát tegyük bele a likőrbe. (Nem szabad hosszasan áztatni, mert nagyon megszívja magát a kétszersült, és az édesség élvezhetetlen lesz.) Az átitatott szeleteket kenjük meg lekvárral. Ennek kiválasztása attól függ, hogy milyen gyümölcsöt használunk. Ha például aszalt áfonyát teszünk a tetejére, akkor legjobb az áfonya lekvár. Amikor megvagyunk a sütés nélkül készült süteményünkkel, mindegyiket díszítsük fel tejszínhabbal.

További olvasnivaló

Véleményem szerint a kézfogások vál…

Dr. Benkó Sándor a Műszaki Egyetem adjunktusa, a Benkó Dixiland együttes vezetője Nem jósoltattam eddig, és ennek valószínűleg egy gyerekkori élményem az oka. Édesanyám mesélte, hogy amikor édesapámmal eljegyezték egymást...

Folytatás...

Legek és más kuriózumok az állatvil…

A trópuson élő óriási botsáskák olykor egy jó arasznyira megnőnek, az óriáskagylók átmérője pedig akár az 1 métert is elérheti. A trópusi tengerekben élő bőrteknősöknek nincs erős páncéljuk, viszont meglehetősen...

Folytatás...

Egyszerű számok - hat

6-os, a Vénusz számaA Vénusszal szimbolizált 6-os számú ember barátságos, kedélyes, közvetlen, vidám, simulékony, odaadó, hűséges, kiegyensúlyozott, nagyvonalú, tapintatos, szeretetre méltó, erkölcsös, könyörületes, együtt érző.A 6-os szám hatása alatt áll...

Folytatás...

A kézszimbolikák jelentése a nyugati …

A tenyéren megjelenő szimbolikák, különféle speciális mintázatok már a középkorban is felkeltették a kézelemzők érdeklődését. Kurt Seligman Mágia és okkultizmus az európai gondolkodásban címmel 1987-ben megjelent könyvében a 16...

Folytatás...

Kovalami állatok

Már az első nap első félórájában piros pecsenyére sült bőrünk, de aztán fokozatosan értük el a bronzos szint, sőt idővel kezdtünk hasonlítani a keralaiakhoz, testünk barnás fekete, vagy inkább...

Folytatás...

Fetisizmus – szexuális tévút vagy b…

Sok minden lehet fétis, amit az ember nem gondol annak. A ruhákon kívül a szerepkörök, egy-egy testrész vagy ruhadarabok imádása, de még a fájdalom is beletartozhat. Általában senkin se látszik...

Folytatás...