A+ A A-

Két olcsó, gyorsan elkészíthető édesség karácsonyra

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Hármat kell aludni, és itt a karácsonyeste. Holnap akarok nekiállni sütni valami finomat, de még nem döntöttem el, hogy mi legyen, valószínűleg maradok a szokásos diós és mákos bejglinél és a kedvelt gyümölcsös, ánizsos kenyérnél. Ezek nálunk beváltak. Persze szívesen készíteném el a most javasolt kétféle édességet is, de mivel már megvettem a diót és a mákot, mégis inkább a nálunk megszokott karácsonyi süteményeket készítem el.

Hogy miért javasolom mégis ezt a két édességet az ünnepnapokra, annak több oka is van, amikor a piacon jó előre megvettem az őrölt mákot és a darált diót, az ár hallatán, nem akartam hinni a fülemnek, számomra túl soknak tűnt. De kénytelen voltam kifizetni a már kimért mákot és diót, kényelmetlen lett volna visszakoznom az ismerős kereskedő portékájától. Persze az sem takarékos sütemény, aminek a receptje úgy kezdődik, hogy végy nyolc tojást, mert a tojásárak mostanság ugyancsak elég borsosak. És ha már a pénztárcánkra hivatkozom, halkan megemlítem a villany- és a gázárakat, mert a sütéseknél - akármilyen olcsó süteményről is legyen szó - az energiaárakkal sem árt számolni. Utolsó érvként azt is felhozhatom, hogy nem mindenki tud, vagy szeret sütni, s hogy ne kelljen azon izgulnia, miként sikerül a süteménye, jobb, ha az el nem rontható, viszonylag olcsó és elég gyorsan elkészíthető, két édességemmel próbálkozik, és arat velük biztos sikert.


Karácsonyi kávés trüffel

Egy tábla 10 dkg keserű csokoládét és egy tábla 10 dkg tejcsokoládét vágjunk késsel apró darabkákra. (A csokoládék helyett használhatunk kétféle tortabevonót is). Forraljunk fel 4 dl tejszínt, majd keverjünk bele 2 evőkanál erős presszókávét, adjuk hozzá a csokoládé darabkákat, és kevergessük addig, amíg feloldódik, és sima állagúvá válik. Ha időközben kihűlne a tejszín, akkor tegyük az edényt egy-két pillanatra vissza a tűzhelyre. Hagyjuk a sima masszát szobahőmérsékleten kb. 2 óráig hűlni. Majd 3 dkg vajat vágjunk vékony szeletekre és tegyük a masszába, majd mixerrel alaposan vegyítsük bele. A krémszerű masszát csillagszerű nyomózsákból vagy kilyukasztott papírtölcsérből nyomjuk desszert- vagy papírkosárkákba. Tegyük a kész apró desszerteket hideg helyre, előtte azonban feldíszíthetjük kedvünk szerint apróra vágott aszalt gyümölccsel, zselével, pár szem mazsolával.

Egy könnyebb változat szerint a kihűlt masszából készítsünk apró golyókat és hempergessük meg a golyócskákat keserű kakaóban. Gyorsan kell dolgozni, mert ha felmelegszik a tenyerünk, a massza felolvad. Ez esetben hideg vízsugárral hűtsük le kezünket.


Gríztortácska

10 dkg búzadarából, 5 dl tejjel, 2 dl tejszínnel, púpozott kávéskanál vajjal, 5 evőkanál cukorral, csipetnyi sóval főzzünk sűrű tejbegrízt. Egy tálcán vagy lapon ujjnyi vastagra lapítsuk le, és hagyjuk kihülni. Ez a grízes lap szolgálhat tortalapként is. A tésztát különböző formákkal szúrjuk ki, és a tetejükre halmozzunk bármilyen befőtt vagy friss gyümölcsöt, púpozhatunk rájuk egy rózsányi tortakrémet, esetleg sűrű pudingot is. Amint elkészültünk vele, azonnal kínálhatjuk.

További olvasnivaló

Mit jelent, ha álmunkban egy farkas tá…

Mivel álmunkban nem ritka esemény, hogy valamilyen állat üldöz, vagy támad meg bennünket, úgy döntöttem, hogy Zs nevű olvasóm - lentebb kissé részletesebben megfogalmazott - álmával kapcsolatos kérdésére adott válaszomat...

Folytatás...

Nemcsak fájdalomcsillapító és hangul…

Bár ezt az - erős paprikák csípős ízét adó, sokoldalúan felhasználható - alkaloidát csak a 19. század eleje...

Folytatás...

Bercsi kézelemzése

  A kezekről készült képeket végignézve, már az első pillantásra feltűnik, hogy milyen jól rajzoltak, mélyen árkoltak még a másodlagos vonalak is. Ez azt jelzi, hogy alaposan belemerítkezik az életbe, elsősorban...

Folytatás...

A tenyér dombjai

A kézelemzést már az ókorban kapcsolatba hozták az asztrológiával, ugyanis a tenyérjósok szerint az ujjak végén beáramló kozmikus energia az ujjak alatti dombokon raktározódik el, ezáltal a dombok szimbolizálják...

Folytatás...

Ahány nyelv, annyi ember

A nyelv az anatómiában a tápcsatorna része, a nyelvészek körében pedig a nyelvi közlésfolyam, a kommunikáció eszköze. A nyelvünkkel nemcsak ízleljük, rágjuk, nyeljük táplálékunkat, hanem beszédünk formálásában is nagyban...

Folytatás...

Potencianövelő zöldségek

A zöldségfélék némelyikéről feltételezik, hogy oldja a frigiditást, növeli a potenciát, szerelmi érintkezésre ösztönöz, paráznaságra csábít. Azt, hogy a bőrt erősen ingerlő csalánt már az ókorban nemi serkentőszerként használták...

Folytatás...