Hármat kell aludni, és itt a karácsonyeste. Holnap akarok nekiállni sütni valami finomat, de még nem döntöttem el, hogy mi legyen, valószínűleg maradok a szokásos diós és mákos bejglinél és a kedvelt gyümölcsös, ánizsos kenyérnél. Ezek nálunk beváltak. Persze szívesen készíteném el a most javasolt kétféle édességet is, de mivel már megvettem a diót és a mákot, mégis inkább a nálunk megszokott karácsonyi süteményeket készítem el.
Hogy miért javasolom mégis ezt a két édességet az ünnepnapokra, annak több oka is van, amikor a piacon jó előre megvettem az őrölt mákot és a darált diót, az ár hallatán, nem akartam hinni a fülemnek, számomra túl soknak tűnt. De kénytelen voltam kifizetni a már kimért mákot és diót, kényelmetlen lett volna visszakoznom az ismerős kereskedő portékájától. Persze az sem takarékos sütemény, aminek a receptje úgy kezdődik, hogy végy nyolc tojást, mert a tojásárak mostanság ugyancsak elég borsosak. És ha már a pénztárcánkra hivatkozom, halkan megemlítem a villany- és a gázárakat, mert a sütéseknél - akármilyen olcsó süteményről is legyen szó - az energiaárakkal sem árt számolni. Utolsó érvként azt is felhozhatom, hogy nem mindenki tud, vagy szeret sütni, s hogy ne kelljen azon izgulnia, miként sikerül a süteménye, jobb, ha az el nem rontható, viszonylag olcsó és elég gyorsan elkészíthető, két édességemmel próbálkozik, és arat velük biztos sikert.
Karácsonyi kávés trüffel
Egy tábla 10 dkg keserű csokoládét és egy tábla 10 dkg tejcsokoládét vágjunk késsel apró darabkákra. (A csokoládék helyett használhatunk kétféle tortabevonót is). Forraljunk fel 4 dl tejszínt, majd keverjünk bele 2 evőkanál erős presszókávét, adjuk hozzá a csokoládé darabkákat, és kevergessük addig, amíg feloldódik, és sima állagúvá válik. Ha időközben kihűlne a tejszín, akkor tegyük az edényt egy-két pillanatra vissza a tűzhelyre. Hagyjuk a sima masszát szobahőmérsékleten kb. 2 óráig hűlni. Majd 3 dkg vajat vágjunk vékony szeletekre és tegyük a masszába, majd mixerrel alaposan vegyítsük bele. A krémszerű masszát csillagszerű nyomózsákból vagy kilyukasztott papírtölcsérből nyomjuk desszert- vagy papírkosárkákba. Tegyük a kész apró desszerteket hideg helyre, előtte azonban feldíszíthetjük kedvünk szerint apróra vágott aszalt gyümölccsel, zselével, pár szem mazsolával.
Egy könnyebb változat szerint a kihűlt masszából készítsünk apró golyókat és hempergessük meg a golyócskákat keserű kakaóban. Gyorsan kell dolgozni, mert ha felmelegszik a tenyerünk, a massza felolvad. Ez esetben hideg vízsugárral hűtsük le kezünket.
Gríztortácska
10 dkg búzadarából, 5 dl tejjel, 2 dl tejszínnel, púpozott kávéskanál vajjal, 5 evőkanál cukorral, csipetnyi sóval főzzünk sűrű tejbegrízt. Egy tálcán vagy lapon ujjnyi vastagra lapítsuk le, és hagyjuk kihülni. Ez a grízes lap szolgálhat tortalapként is. A tésztát különböző formákkal szúrjuk ki, és a tetejükre halmozzunk bármilyen befőtt vagy friss gyümölcsöt, púpozhatunk rájuk egy rózsányi tortakrémet, esetleg sűrű pudingot is. Amint elkészültünk vele, azonnal kínálhatjuk.