A+ A A-

Két olcsó, gyorsan elkészíthető édesség karácsonyra

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Hármat kell aludni, és itt a karácsonyeste. Holnap akarok nekiállni sütni valami finomat, de még nem döntöttem el, hogy mi legyen, valószínűleg maradok a szokásos diós és mákos bejglinél és a kedvelt gyümölcsös, ánizsos kenyérnél. Ezek nálunk beváltak. Persze szívesen készíteném el a most javasolt kétféle édességet is, de mivel már megvettem a diót és a mákot, mégis inkább a nálunk megszokott karácsonyi süteményeket készítem el.

Hogy miért javasolom mégis ezt a két édességet az ünnepnapokra, annak több oka is van, amikor a piacon jó előre megvettem az őrölt mákot és a darált diót, az ár hallatán, nem akartam hinni a fülemnek, számomra túl soknak tűnt. De kénytelen voltam kifizetni a már kimért mákot és diót, kényelmetlen lett volna visszakoznom az ismerős kereskedő portékájától. Persze az sem takarékos sütemény, aminek a receptje úgy kezdődik, hogy végy nyolc tojást, mert a tojásárak mostanság ugyancsak elég borsosak. És ha már a pénztárcánkra hivatkozom, halkan megemlítem a villany- és a gázárakat, mert a sütéseknél - akármilyen olcsó süteményről is legyen szó - az energiaárakkal sem árt számolni. Utolsó érvként azt is felhozhatom, hogy nem mindenki tud, vagy szeret sütni, s hogy ne kelljen azon izgulnia, miként sikerül a süteménye, jobb, ha az el nem rontható, viszonylag olcsó és elég gyorsan elkészíthető, két édességemmel próbálkozik, és arat velük biztos sikert.


Karácsonyi kávés trüffel

Egy tábla 10 dkg keserű csokoládét és egy tábla 10 dkg tejcsokoládét vágjunk késsel apró darabkákra. (A csokoládék helyett használhatunk kétféle tortabevonót is). Forraljunk fel 4 dl tejszínt, majd keverjünk bele 2 evőkanál erős presszókávét, adjuk hozzá a csokoládé darabkákat, és kevergessük addig, amíg feloldódik, és sima állagúvá válik. Ha időközben kihűlne a tejszín, akkor tegyük az edényt egy-két pillanatra vissza a tűzhelyre. Hagyjuk a sima masszát szobahőmérsékleten kb. 2 óráig hűlni. Majd 3 dkg vajat vágjunk vékony szeletekre és tegyük a masszába, majd mixerrel alaposan vegyítsük bele. A krémszerű masszát csillagszerű nyomózsákból vagy kilyukasztott papírtölcsérből nyomjuk desszert- vagy papírkosárkákba. Tegyük a kész apró desszerteket hideg helyre, előtte azonban feldíszíthetjük kedvünk szerint apróra vágott aszalt gyümölccsel, zselével, pár szem mazsolával.

Egy könnyebb változat szerint a kihűlt masszából készítsünk apró golyókat és hempergessük meg a golyócskákat keserű kakaóban. Gyorsan kell dolgozni, mert ha felmelegszik a tenyerünk, a massza felolvad. Ez esetben hideg vízsugárral hűtsük le kezünket.


Gríztortácska

10 dkg búzadarából, 5 dl tejjel, 2 dl tejszínnel, púpozott kávéskanál vajjal, 5 evőkanál cukorral, csipetnyi sóval főzzünk sűrű tejbegrízt. Egy tálcán vagy lapon ujjnyi vastagra lapítsuk le, és hagyjuk kihülni. Ez a grízes lap szolgálhat tortalapként is. A tésztát különböző formákkal szúrjuk ki, és a tetejükre halmozzunk bármilyen befőtt vagy friss gyümölcsöt, púpozhatunk rájuk egy rózsányi tortakrémet, esetleg sűrű pudingot is. Amint elkészültünk vele, azonnal kínálhatjuk.

További olvasnivaló

Nemcsak fájdalomcsillapító és hangulatja…

Bár ezt az - erős paprikák csípős ízét adó, sokoldalúan felhasználható - alkaloidát csak a 19. század eleje...

Folytatás...

Ódelhi

Szinte észrevétlenül érünk az egykoron Sáhdzsahánábádnak nevezett régi városrészbe, Ódelhibe. Fogalmunk sincs, hol húzódhat a határ Újdelhi és az Óváros között, hiszen már csaknem teljesen egybeolvadt, összemosódott egymással a...

Folytatás...

A mellek II. – Az areola és a mellbimbók

  TARTALOMA vizsgálat meneteAz emlőudvar és a mellbimbók színeAz emlőudvar alakjaAz emlőudvar méreteAz emlőudvar textúrájaA mellbimbók textúrája és alakjaA modern okkultizmus képviselői szerint - a kézelemzéshez, az arcolvasáshoz, vagy a frenológiához...

Folytatás...

Óriás számok

A mitológiában és vallástörténet feljegyzésekben bőséges tárházát találjuk az óriás számoknak. Az indek Sivát, akit a számok megtestesítőjének tartanak, régi történeteikben, a puránákban mintegy 1008 névvel illették. Egy jógával...

Folytatás...

’Sok szeretettel az első csikós képek’

E szavakkal küldött Haga Zsuzsi újabb sorozatából ízelítőként három fotót, melyek nem sokkal a „lógyerek” születés után készültek. Nagyon megörültem a fényképeinek, mert sikerült megragadnia és rögzítenie azt a bensőséges...

Folytatás...

A fülporc

Szorítsuk meg kívülről - a lebeny kivételével - bárhol a fülünket. Ujjaink segítségével azonnal megítélhető, hogy erősnek és tömörnek vagy gyengének, puhának tekinthetjük-e őket. Minél tömörebbek és erősebbek a porcogók...

Folytatás...