Rosta Erzsébet weboldala


Remek sütemény a képviselőfánk, de talán még nála is finomabb az általam nemrég felfedezett profitelor. Néhány napja férjem háromféle profitelorral: egy fehér-, egy fekete-, és egy tejcsokoládéssal lepett meg. Ritkán eszem édességet, ám a nem túl édes képviselőfánkot kedvelem, ezért érthetetlen számomra, hogy a jóval édesebb „édestestvérét”, a profitelort is miért fogyasztom szívesen.

ProfitelorMiközben élvezettel ettem a süteményt, azon morfondíroztam, azt próbáltam megfejteni, milyen tésztába lehet bebagyulálva a csokoládés krém, ami a fánk belsejében van. Miből készítik, és a töltött süteményt mivel, milyen keverékkel öntik nyakon. Mivel az igen bőséges öntet miatt - minden részletében - szemrevételezni nem tudtam, addig ízlelgettem ezt a süteményt, amíg végre megvilágosodva rájöttem, hogy a profitelor tésztája valójában égetett tészta, pont olyan, mint a képviselőfánké. A felismerésnek megörültem, hisz az égetett tésztát tudok csinálni, megalkotása nem ördögtől való. Ekkor beosztó háziasszonyként arra gondoltam, ha nem készen vásárolom meg a profitelorokat, hanem magam készítem el őket, jóval olcsóbban tudok kihozni a profiterolokból egy nagy tálnyi süteményt.

A képviselőfánk és a profitelor égetett tésztáját azért hívják így, mert a tésztához valókat először leforrázzák, illetve megfőzik, aztán kisütik olajban, vagy megsütik sütőben. A kész égetett tészták üresen sokáig eltarthatók, bármikor megtölthetők sós, vagy édes töltelékkel. Ha kényelmesek vagyunk, vegyünk készen, mert nemcsak töltött, hanem töltetlen képviselőfánkot, vagy profitelor tésztát is kaphatunk, melyeket kedvünk szerint megtölthetünk sűrű vanília- kávé-, különféle csokoládé- vagy karamellkémmel. A belsejükbe még tehetünk gesztenyés-, gombás tojást vagy sajtkrémet, mindazt, amit jónak tartunk, például - a franciákhoz hasonlóan - fagylaltot vagy jégkrémet is, azaz süteményünk összetételét az ízlésünknek megfelelően alakíthatjuk ki.


A sütemény tésztája


2 és ½ dl vizet, 5 dkg vajat, csipet sót és cukrot forraljunk fel. Állandó keverés mellett adjunk hozzá 10 dkg lisztet, és főzzük sűrűre. Amikor kihűlt a massza, négy egész tojást keverjünk bele egyenként. A massza akkor megfelelő állagú, ha csomómentes. A kész tésztát vizes kanállal, vagy habzsákból sima- vagy csillagcsővel, olajjal vékonyan kikent sütőlemezre adagoljuk, félgömböket formázva. A tésztahalmok között hagyjunk megfelelő rést, mert sütés közben a gömböcskék megnőnek. A halmocskák tetejét vékonyan kenjük meg tojással. Előmelegített sütőbe fröcsköljünk egy kis vizet, hogy gőz képződjék, majd 200-210 C fokon süssük a tésztákat aranyszínűre. Ha megsültek, vegyük ki a sütőből a tepsit, mérsékeljük a hőfokot. A tésztahalmokat egyenként késsel szúrjuk fel, hogy jól tölthetők legyenek. Ezután a tésztát tegyük vissza a sütőbe és még pár percig hagyjuk bent, akkor vagyunk készek, ha a gömböcskék pirossá változtak. A kihűlt tésztákat majdnem teljesen vágjuk félbe, és a közepükből kaparjuk ki a tésztát, aminek helyébe a töltelék kerül.

A képviselőfánk vanília krémje

3 tojássárgáját, 3 evőkanál finomliszttel, vagy kukoricakeményítővel 8 dkg cukorral és 1 dl hideg tejjel keverjünk simára. 4 dl tejet vaníliával vagy vanillinnal főzzük fel, állandóan kevergetve öntsük bele a tojáspépet, és gyenge tűzön főzzük sűrűre. Még melegen keverjünk bele 7 tojás és 7 dkg cukor felvert habját. A sült fánkok tetejét félig vágjuk be, kalapjukat kissé megemelve a tölteléket nyomjuk az üregekbe. (A vanília krémet készíthetjük pudingporból is, csak kevés tejjel, amihez tojás helyett adhatunk alaposan felvert kemény tejszínhabot.) A vanília krém helyett más krémmel is megtölthetjük a fánkokat. Legjobb, ha a vanília krémet kakaóval, karamellel, gesztenyemasszával stb. ízesítjük
A megtöltött képviselőfánkokat szórjuk meg szőlő- vagy porcukorral.


A profitelor csokoládékrémje


3 dl tejszínt verjünk fel 1 evőkanál keserű- és két evőkanál neszkakaóval, ezzel töltsük meg a fánkokat. Könnyebben elkészíthető csokoládés krémünk, ha Mascarpone krémet, különböző keserű és édes kakaóval keverjük össze.

A profitelor csokoládé öntete

6 dkg vajat olvasszunk fel 1 dl vízzel, adjunk hozzá 18 dkg cukrot és kakaót, kevergetve alaposan forraljuk fel. Csokoládémártást készen is lehet kapni, finom és praktikus, mert bármikor kéznél van. A csokoládémártást vagy csurgassuk a töltött fánkokra, vagy öntsük rájuk bőségesen.

Kommentek

archivált tartalom

szegfű ildikó #1

Kedves Erzsébet!
Végre el tudom olvasni a honlapodat.
A képviselőfánk anyám kedvencei közé tartozott, de én még soha nem sütöttem, pedig finomság.
Holnap farsangi fánkot készülök csinálni, remélem nem jön közbe semmi kellemetlen meglepetés.

2011-02-09 17:09:04