A+ A A-

Katalin napi Borzas Kata

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


A Katalin napi meglepetésnek szánt Borzas Kata sütemények linzer- (más néven omlós) tésztából készülnek, akárcsak a linzer koszorúk, perecek, hajócskák, kosarak, az islerek, a vaníliás kifli, a gyümölcsös linzer, a Vezúv-, a párizsi kocka, az ökörszem, a bécsi diós, az Orléansi- és a Jókai szelet (ez utóbbit egyes vidékeken farsangi bohócként ismerik), a csokoládés ovál. Ha a linzertészta két lapjába különböző gyümölcs töltelékek kerülnek, ezekből lesznek az almás-, meggyes-, cseresznyés- és szilvás piték, de nyugodtan megemlíthetném még a diós- és mogyorós béleseket, vagy a túró töltelékest, esetleg a lekváros, rácsos huncutkát is.

Borzas KataA linzer tészta viszonylag könnyen elkészíthető, ha azonban nem tartjuk be a szigorúan vett elkészítési szabályokat, akkor sikerélményünk elillan. Az omlós tészták alapanyaga liszt, zsiradék, cukor, az összetétel egy rész cukor, két rész zsiradék, három rész liszt, (10 dkg, 20 dkg, 30 dkg). Persze az összeállításban olykor lehet kivétel. Zsiradékként vaj vagy margarin használható, de aki nem vegetáriánus, a margarint negyedrészben zsírral, esetleg tejjel egészítheti ki, ugyanis ebben az esetben a linzer omlósabb lesz, a sütemény meg olcsóbb.

A linzereknek két fajtája ismert, a sárga- és a barna linzer, a sárga-linzertészta a tojássárgájától kapja sárga színét, a barna linzer pedig a hozzáadott darált olajos magvaktól lesz barnás színezetű. Ez utóbbiak darált dióval, mogyoróval, mandulával, kesudióval stb. készülhetnek. Az alapanyagot ízesíthetjük vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal vagy szegfűszeggel.

Lényeges, hogy az omlós tészta hozzávalóit, hidegen és gyorsan gyúrjuk össze, hogy a zsiradék megtartsa keménységét. Lehetőség szerint késsel dolgozzuk el a tésztát, csak a legszükségesebb formálást, idomítást végezzük kézzel. A lisztet mindig előbb a zsiradékkal, a vajjal vagy margarinnal morzsoljuk el, azután adjuk hozzá a cukrot - legjobb a porcukor -, valamint a többi anyagot, a tojássárgáját illetve a darált zamatosítókat, aszerint, hogy milyen színű linzert készítünk. A tésztát, összeállítása után, hideg helyen legalább egy óra hosszat pihentessük. Az alakított, formázott, vagy megtöltött tésztákat tegyük forró sütőbe, majd mérsékeljük a hőfokot. A sütő ajtaját ne nyitogassuk, mert a tészta alja szalonnás lesz.

Ha a margarint zsírral vagy tejjel egészítik ki, az esetben a tésztához lazító anyagot, sütőport szükséges adni, melyet mindig a liszttel össze kell keverni. Egyes linzerekhez lazító anyagként élesztőt is használhatunk. Ezeket természetesen előírás szerint keleszteni is kell. Az élesztős linzerek már átmenetet képeznek a kelt tészták és az omlós tészták között. Élesztős omlós tészták például a diós- és a mákos patkó vagy a bejgli, a pozsonyi kifli, a kígyórétes, a porhanyós- és a vízen kelt kifli.

Leszűkítve a linzer sütemények sokaságát, most a Katalinok köszöntése képen a más-más töltelékű Borzas Katák receptjét adom át, melyek közül a kókuszos az én specialitásom. Életem legjobb Borzas Katáit a keresztanyám készítette. A Borzas Katák előtt leírom a sárga linzer tésztájának leírását, amiből nemcsak Borzas Kata készíthető.


Egyszerű sárga-omlós alaptészta

Fél kg finomlisztet 25 dkg vajjal vagy margarinnal, 12,5 dkg cukorral elmorzsolunk, majd elkeverjük 1 tojássárgájával, csipetnyi sóval, és ha kell, még annyi tejföllel, hogy összeálljon. Felhasználás előtt pihentessük hideg helyen.


Mogyorós Borzas Kata

40 dkg finomlisztet elkeverünk ½ csomag sütőporral, majd elmorzsoljuk 30 dkg vajjal vagy margarinnal, 20 dkg porcukorral, és összegyúrjuk 3 tojás sárgájával és annyi tejföllel, hogy elég kemény tésztát kapjunk. A tésztát két részre osztjuk. Az egyik részt egy kisebb tepsibe reszeljük nagyobb lyukú káposztareszelőn. Majd a tojások fehérjéből kemény habot verünk, (a fehérjéhez csipet sót, vagy pici citromlevet, esetleg ecetet adjunk, mert gyorsabban felverődik). A felvert habba belekeverünk 15 dkg darált diót, esetleg búzacsírával vegyítve, 2-3 evőkanál baracklekvárt - de egyéb pikáns, savanykás lekvár is jó - 5 dkg cukrot és ezzel a keverékkel beborítjuk a tésztát. Erre reszeljük a tészta másik felét. Nem túlságosan forró sütőben megsütjük. Gyorsan elkészül, vigyázzunk, hogy meg ne égjen! Ha kihűlt, hosszúkás szeletekre vágjuk. Az első nap túl ropogós a tésztája, de már másnap igen finom omlós!


Diós Borzas Kata (keresztanyám receptje szerint)

30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 citrom héja, ½ csomag sütőpor, 3 tojás sárgája.
A hozzávalókat összegyúrjuk, egyik részét a tepsibe reszeljük, ennek a tetejére simítjuk a tölteléket és ezt befedjük a maradék reszelt linzerrel.

Töltelék
3 tojás fehérjét felverünk jó keményre, 15 dkg vaníliás cukrot, 3 kanálnyi sárgabarack lekvárt, 10 dkg őrölt diót keverünk hozzá


Mandulás Borzas Kata

Az omlós tészta készítése és a hozzávalók megegyeznek az előbb leírtakkal, csak mogyoró vagy dió helyett darált mandulával készítjük.


Kókuszos Borzas Kata (ahogyan én készítem)

A linzer tésztát úgy állítjuk össze, és úgy járunk el, miként azt az előzőekben leírtam. A különbség annyi, hogy a darált mogyoró vagy dió helyett kókusszal készül. Nagyon finom, családomnak és vendégeimnek szokott ízleni.

A Borzas Katák - mint a többi linzer sütemény - meglehetősen gyorsan elkészíthetők, nem igényelnek sok pepecselést, és minél tovább állnak, annál porhanyósabbak, omlósak lesznek, persze csak akkor, ha marad belőlük.

Hozzászólások  

+1 #2 Rosta Erzsébet 2009-11-27 13:22
Kedves Ildikó!
A hagyományos gyúrt omlós tészta, vagyis a linzer három alapösszetevője esetében mindig 1:2:3, vagyis egy rész cukor, két rész zsiradék, három rész liszt a helyes arány. Két fajtája ismert: a sárga- és a barna linzer. A sárga linzertészta tojássárgájával , a barna pedig olajos magvakkal: őrölt dióval, mogyoróval, mandulával stb. készül.
Valószínűleg az összetétel állandósága miatt volt az az érzésed, hogy a keresztanyád és az én mamám egy és ugyanazon recept szerint készítették el a süteményeket. Minden bizonnyal mindketten jól tudták az arányokat.
Üdvözöllek: Erzsébet
Idézet
0 #1 Szegfû Ildikó 2009-11-26 10:16
Erzsébet!
Keresztanyád és a mamám valószínű egy tésztareceptet használtak, mert a linzertésztájuk egyforma.
Rendszeresen ezt a tésztát használom én is, mert ez teljesen megbízható. Az ízesítését variálom, és így mindig sikerül valami mást készítenem.
Puszi Ildi
Idézet

További olvasnivaló

A keleti iskola legfőbb megállapításai

A kézjövendölés kutatói már régen felismerték a dermatoglífiai típusok, a különböző rajzolatok jelentőségét. Jamshed Mavalwala, a University of Toronto fizikai antropológia professzora Dermatoglífia: nemzetközi perspektíva címmel, 1978-ban kiadott könyvében...

Folytatás...

Karácsonyi ajándékozás

A világon mindenütt elsősorban a gyerekek várják izgatottan a karácsonyt, mert ekkor megajándékozzák őket. Az ajándékokat hozhatja Télapó, Karácsonyapó, Jézuska, jószívű boszorkány vagy egy kis manó. Az angol gyerekeknek a Karácsonyapó...

Folytatás...

Erzsébet kézelemzése

Mivel a kézfejeiről nem küldött kinyújtott és széttárt ujjú képeket, a tenyeréről pedig nem kaptam összezárt ujjúakat, kezének elemzését elsősorban a kínai kézdiagnosztika módszerei alapján végzem el. Ebben...

Folytatás...

Spánieljeim - Arika és kicsinyei, Bindu …

Édesanyámnak nehéz szülése volt, megszenvedett értem. A szülész professzora javasolta, több terhességet ne vállaljon. Ezért nem lett testvérem. Gyerekként sokat faggattam Édest, egészen addig, míg végre felfogtam, miért nincs testvérem...

Folytatás...

Plitvicei-tavak – Tények és élmények, 10…

Sok éven át nyaraltunk a horvát Isztrián, Moscenicka Dragán, ezek a nyarak, az ott eltöltött napok felejthetetlenek voltak számunkra. Az is igaz viszont, hogy bármikor indultunk a tengerpartra, mindig megfordult...

Folytatás...

Személyiségtípusok, temperamentumok szer…

A legrégibb személyiségtípusok az ókorból származnak, a temperamentumok vagy vérmérsékletek rendszerét, elsőként Hippokratész (Kr.e. kb. 460—kb. 377) görög orvos alkotta meg. A személyiségek osztályozásánál a vérmérsékletet, görög...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?