A+ A A-

Karácsonyi csókok

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Barackmagos puszedliA csókok, vagyis a puszedlik (régi nevükön, a puszerlik) apró, kerek, édes sütemények. A csókok elkészítése nem kíván nagy sütési előképzettséget, rutint, ezért még a kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlom e süteményeket a karácsonyi ünnepekre, meg azért is, mert praktikusak, jóval az ünnepek előtt el lehet készíteni, ugyanis minél hosszabb ideig állnak, annál finomabbak, egyre porhanyósabbak lesznek. Persze, csak akkor, ha nem fedezi fel őket a család idejekorán.

Egyébként a főleg tojásfehérjével, cukorral és fűszerekkel készült puszedli, csókként való elnevezése német eredetű. A csók olvasása közben azonban senki ne gondoljon, se baráti, se szerelmes, se száj, se kéz, se orr, se homlok, se tiszteletteljes, se erotikus, se gyermeki, se baráti csókra, mindössze egy apró, habkönnyű, ropogós kis finomságról van szó. Noha a magyar puszedli elnevezésre nem találtam magyarázatot, a magam okoskodása szerint, a puszedli név valószínűleg a puszi szavunkból származhat. Persze a nyelvészeinknek lehet, hogy erről egész más a véleményük.

Mézes és csokoládés csókokSokféle finom csókot készíthetünk, lehet mézes, diós, pisztáciás, fenyőmagos, datolyás, fügés, keserű mandulás, citromos-narancsos, kókuszos, választásunknak csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt. Bármelyiküket gyorsan és könnyen összeállíthatunk, elég végignézni az alább megadott recepteket. Valamennyi azonos technológiával és - a fűszerek kivételével - néhány hozzávaló variálásával készül. Bár a fűszerek is visszaköszönnek, fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, reszelt citrom- vagy narancshéjjal, gyömbérrel. Nagy előnye a csókos süteményeknek az is, hogy sütésük kevés energiát - áramot vagy gázt - kíván, mivel inkább szárítani (150 fokon), mint sütni kell őket, s körülbelül 15 perc alatt elkészülnek a harapásnyi puszedlik.

Noha sokféle finom puszedli kapható készen, a képen látható csókokat én is egy üzlet polcáról emeltem le, van még néhány napom karácsonyig, s addig lesz elég idom elkészíteni a magam ünnepi csókjait.


Kávés csók

24 dkg porcukor, 6 tojásfehérje, 10 dkg frissen darált kávé, kevés vaj, margarin vagy olaj a tepsi kikenéséhez, kevés liszt a beszóráshoz, vagy sütőpapír

A finomra darált kávét elkeverjük a tojásfehérjével és a porcukorral. Vízgőz fölött egy habüstben habverővel addig kevergetjük, míg egészen be nem sűrűsödik. Zsiradékkal kikent, liszttel megszórt sütőlemezre - nyomózsákból vagy két teáskanál segítségével - apró halmokat formálunk, és langyos sütőben lassan megszárítjuk. (A darált szemes kávét nem lehet instant kávéval helyettesíteni!)


Mogyorós csók

4 tojásfehérje, 25 dkg vaníliás porcukor, 30 dkg őrölt mogyoró, 1 citrom lereszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, kenéshez olaj vagy vaj, kevés liszt

A tojásfehérjét a cukorral együtt, vízgőz fölött habverővel verjük fel kemény állagúvá. Adjuk hozzá a mogyorót és a fahéjat. Kis kupacokat tegyünk a kikent sütőlemezre. Mindegyik csókot díszítsük egy-egy szem mogyoróval. A sütőt 150 fokra állítva, csak szárítsuk a csókokat, azok kb. negyedóra alatt elkészülnek.


Mandulás csók

Ugyanúgy készül, mint a mogyorós csók, csak nem mogyoróval, hanem mandulával készítjük.


Özvegyi csók

4 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 25 dkg durvára darált mandula, 25 dkg keserű csokoládéreszelék, zsiradék a kikenéshez, kevés liszt a szóráshoz, vagy sütőpapír

A durvára darált mandulát egy evőkanálnyi cukorral a sütőlemezen pörköljük meg világosbarnára. Habüstben a tojásfehérjéket (csipetnyi sóval, vagy citromlével, esetleg egy párcsepp ecettel) verjük kemény habbá, lassan adagoljuk hozzá a cukrot, míg a massza sűrűvé nem válik. Óvatosan keverjük bele a kétféle - a pörkölt mandula és a csokoládé - reszeléket. Ezután két teáskanál segítségével kis halmokat rakjunk a kikent sütőlapra, és a puszedlikat közepesen meleg sütőben mintegy 15 percig szárítsuk.


Gyermekcsók

25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 4 egész tojás, zsiradék a tepsi kikenéséhez, 10 dkg málna- vagy meggydzsem

A tojásokat cukorral, liszttel simára kikeverjük, majd zsiradékkal kikent sütőlemezre nyomózsákkal, vagy két teáskanállal kis halmokat formázunk. Másnapig hideg helyen pihentessük, ezután a csókok tetejét középen nyomjuk be, és a mélyedésbe kevés dzsemet tegyünk. Közepesen meleg sütőben kisütjük.

Kókuszcsók: lásd Kókuszos édességek

További olvasnivaló

Tizenhét, a győzelem és az emberi lélek …

Mivel a tizenhét két hibátlan szám - egy négyzetszám és egy téglalapszám (más megközelítésben egy négyzetszám kétszerese: 2*9=18) - között áll, a püthagoreusok igen rossz véleménnyel voltak róla. E negatív...

Folytatás...

Gólya

A gólyákat Vénusznak szentelték a Római mitológiában. Akinek az ereszére fészket rakott a gólya, a Vénusz örök áldásában és szeretetében részesült. Arisztotelész egy gólya megölésének vétkét követte el, mire a...

Folytatás...

Babi kézelemzése

A tenyérnél valamivel rövidebb ujjak szerint barátságos, kedves ember lehet, aki viszont nem vesz túlságosan semmit sem a szívére. A részletekkel nem sokat problémázik. Gyorsan megragadja a lényeget. A...

Folytatás...

Fonákérzések: arcpír, hőhullám, fantom …

Ma már tudjuk, hogy az érzékelési zavarok, a különféle téves érzékelések mögött a legtöbb esetben speciális idegrendszeri probléma áll, régen azonban nem volt így. Elődeink azonban e tüneteket nem a...

Folytatás...

Latrien kézelemzése

Mielőtt a kezeinek értékelésébe kezdtem volna, alaposabban végignéztem a képeket, és meglepetéssel tapasztaltam, hogy az elküldött másfél tucat felvételből - számomra érthetetlen módon - tizenegy a passzív (bal) kezéről készült...

Folytatás...

Hortenzia hiedelmek

Noha ezt a sokféle színben pompázó - olykor színét is változtató - pomponra emlékeztető gyönyörű virágot aligha van, aki nem ismeri, szimbolikus jelentését, babonás értelmezését számos vita övezi. Sőt még...

Folytatás...