A+ A A-

Karácsonyi csókok

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Barackmagos puszedliA csókok, vagyis a puszedlik (régi nevükön, a puszerlik) apró, kerek, édes sütemények. A csókok elkészítése nem kíván nagy sütési előképzettséget, rutint, ezért még a kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlom e süteményeket a karácsonyi ünnepekre, meg azért is, mert praktikusak, jóval az ünnepek előtt el lehet készíteni, ugyanis minél hosszabb ideig állnak, annál finomabbak, egyre porhanyósabbak lesznek. Persze, csak akkor, ha nem fedezi fel őket a család idejekorán.

Egyébként a főleg tojásfehérjével, cukorral és fűszerekkel készült puszedli, csókként való elnevezése német eredetű. A csók olvasása közben azonban senki ne gondoljon, se baráti, se szerelmes, se száj, se kéz, se orr, se homlok, se tiszteletteljes, se erotikus, se gyermeki, se baráti csókra, mindössze egy apró, habkönnyű, ropogós kis finomságról van szó. Noha a magyar puszedli elnevezésre nem találtam magyarázatot, a magam okoskodása szerint, a puszedli név valószínűleg a puszi szavunkból származhat. Persze a nyelvészeinknek lehet, hogy erről egész más a véleményük.

Mézes és csokoládés csókokSokféle finom csókot készíthetünk, lehet mézes, diós, pisztáciás, fenyőmagos, datolyás, fügés, keserű mandulás, citromos-narancsos, kókuszos, választásunknak csak az ízlésünk és a fantáziánk szab határt. Bármelyiküket gyorsan és könnyen összeállíthatunk, elég végignézni az alább megadott recepteket. Valamennyi azonos technológiával és - a fűszerek kivételével - néhány hozzávaló variálásával készül. Bár a fűszerek is visszaköszönnek, fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, reszelt citrom- vagy narancshéjjal, gyömbérrel. Nagy előnye a csókos süteményeknek az is, hogy sütésük kevés energiát - áramot vagy gázt - kíván, mivel inkább szárítani (150 fokon), mint sütni kell őket, s körülbelül 15 perc alatt elkészülnek a harapásnyi puszedlik.

Noha sokféle finom puszedli kapható készen, a képen látható csókokat én is egy üzlet polcáról emeltem le, van még néhány napom karácsonyig, s addig lesz elég idom elkészíteni a magam ünnepi csókjait.


Kávés csók

24 dkg porcukor, 6 tojásfehérje, 10 dkg frissen darált kávé, kevés vaj, margarin vagy olaj a tepsi kikenéséhez, kevés liszt a beszóráshoz, vagy sütőpapír

A finomra darált kávét elkeverjük a tojásfehérjével és a porcukorral. Vízgőz fölött egy habüstben habverővel addig kevergetjük, míg egészen be nem sűrűsödik. Zsiradékkal kikent, liszttel megszórt sütőlemezre - nyomózsákból vagy két teáskanál segítségével - apró halmokat formálunk, és langyos sütőben lassan megszárítjuk. (A darált szemes kávét nem lehet instant kávéval helyettesíteni!)


Mogyorós csók

4 tojásfehérje, 25 dkg vaníliás porcukor, 30 dkg őrölt mogyoró, 1 citrom lereszelt héja, 1 teáskanál őrölt fahéj, kenéshez olaj vagy vaj, kevés liszt

A tojásfehérjét a cukorral együtt, vízgőz fölött habverővel verjük fel kemény állagúvá. Adjuk hozzá a mogyorót és a fahéjat. Kis kupacokat tegyünk a kikent sütőlemezre. Mindegyik csókot díszítsük egy-egy szem mogyoróval. A sütőt 150 fokra állítva, csak szárítsuk a csókokat, azok kb. negyedóra alatt elkészülnek.


Mandulás csók

Ugyanúgy készül, mint a mogyorós csók, csak nem mogyoróval, hanem mandulával készítjük.


Özvegyi csók

4 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 25 dkg durvára darált mandula, 25 dkg keserű csokoládéreszelék, zsiradék a kikenéshez, kevés liszt a szóráshoz, vagy sütőpapír

A durvára darált mandulát egy evőkanálnyi cukorral a sütőlemezen pörköljük meg világosbarnára. Habüstben a tojásfehérjéket (csipetnyi sóval, vagy citromlével, esetleg egy párcsepp ecettel) verjük kemény habbá, lassan adagoljuk hozzá a cukrot, míg a massza sűrűvé nem válik. Óvatosan keverjük bele a kétféle - a pörkölt mandula és a csokoládé - reszeléket. Ezután két teáskanál segítségével kis halmokat rakjunk a kikent sütőlapra, és a puszedlikat közepesen meleg sütőben mintegy 15 percig szárítsuk.


Gyermekcsók

25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 4 egész tojás, zsiradék a tepsi kikenéséhez, 10 dkg málna- vagy meggydzsem

A tojásokat cukorral, liszttel simára kikeverjük, majd zsiradékkal kikent sütőlemezre nyomózsákkal, vagy két teáskanállal kis halmokat formázunk. Másnapig hideg helyen pihentessük, ezután a csókok tetejét középen nyomjuk be, és a mélyedésbe kevés dzsemet tegyünk. Közepesen meleg sütőben kisütjük.

Kókuszcsók: lásd Kókuszos édességek

További olvasnivaló

Püthagorasz számelmélete

Ha misztikus számokról esik szó, akkor akarva-akaratlanul is Püthagorasz, a „számok atyja” jut elsőként az ember eszébe. A görög filozófus, matematikus, csillagász i.e. 580-570 körül született Szamoszban, és i.e. 500...

Folytatás...

Nemcsak fájdalomcsillapító és hangulatja…

Bár ezt az - erős paprikák csípős ízét adó, sokoldalúan felhasználható - alkaloidát csak a 19. század eleje...

Folytatás...

Mimi kézelemzése

Noha a kezein - a tenyereket és az ujjvégződéseket figyelve - elsősorban a szögletes vonások dominálnak, a tenyere téglalap alakú, viszont a szögletes végződésű gyűrűs- és a középső ujj mellett...

Folytatás...

Szex babonák II. – Zsidó-keresztény szok…

Bár a keresztény filozófusok, vallásoktatók a szexet elsősorban morális oldalról közelítik meg, a korai zsidó-keresztény tradíció számos elemet átvett az ősi primitív népek, közösségek fallikus kultuszából. Innen eredeztethető például az...

Folytatás...

Hajápolás – babonás hiedelmek a hajmosás…

Az emberek többsége fontosnak tekinti haja állapotát, sokan vannak, akik nem sajnálják a pénzt, az időt, és minden erőfeszítést megtesznek a hajkoronájuk szépsége és egészsége érdekében. A tehetősebbek hajszobrászokhoz, fodrász-...

Folytatás...

Beszélgetés Szász Endre utolsó feleségév…

„Áldom a sorsot, hogy ez megadatott nekem.”   - Milyen az élet a híres festőművésszel, Szász Endre mellett - faggatom a bájos, fiatal Katit, ám hiába adresszálom kérdéseimet kizárólag hozzá, beszélgetésünket...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?