Rosta Erzsébet weboldala


Az indiai fagylaltok, jégkrémek fenségesek. A gyerekek kedvenc csemegéje a kulfi. A barfik sűrített tejből készített édességek.


Kulfi faludhával

4 csésze tej, 3 teáskanál kukoricaliszt, 1 csésze sűrített tej (khoja), 3 zöld kardamom, 1 evőkanál  durvára vágott mandula, 1 evőkanál összevágott pisztácia vagy dió, 3/4 csésze cukor, néhány csepp kevara ízesítő vagy más aroma

Forraljuk fel a tejet az összetört kardamom magokkal. Adjuk hozzá a kondenzált tejet és kavargassuk, míg egy kicsit besűrűsödik. A kukoricalisztből egy kevés vízzel készítsünk sűrű masszát, majd keverjük a tejhez. Vegyük le a tűzről, tegyük bele a cukrot, a hámozott, összevágott mandulát, a pisztáciát és az aromát. Hűtsük le és töltsük jégkockatartóba. Jégszekrényben legalább 8 órát pihentessük. Faludhával szervírozzuk.

A faludha

2 bögre víz, 1 csésze kukoricaliszt, jeges víz, a sziruphoz 2 csésze víz és 1/3 csésze cukor, 1 mokkáskanál kevara aroma vagy 4-5 csepp rózsa esszencia

A vízzel elkevert kukoricalisztet állandó keverés mellett főzzük a besűrűsödésig. A kukoricalisztes masszát krumplinyomón keresztül nyomjuk jeges vízbe, úgy, hogy a "szálak" a vízben szilárduljanak meg. Forraljunk a vízzel és cukorral szirupot, míg egy kicsit ragacsossá válik. Öntsük bele az esszenciát. Szűrjük le a faludhát, és tegyük a szirupba. Lehűtve kulfival tálaljuk.


Mangó kulfi

4 csésze tej, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 csésze sűrített tej (khoja), 1 csésze vékony szeletekre vágott mangó (helyette sárgabarack, sárgadinnye vagy őszibarack)

Forraljuk fel a tejet a sűrített tejjel és kavargassuk, míg kissé besűrűsödik. Keverjük simára a kukoricalisztet egy kis vízzel, majd adjuk a tejkeverékhez és főzzük besűrűsödésig. Tegyük bele a mangó (gyümölcs) szeleteket, valamint a cukrot és főzzük néhány percig. Hagyjuk lehűlni. Töltsük jégkocka tartóba és fagyasszuk meg. A fagyasztáshoz legalább 8 óra szükséges. Ebédre vagy vacsorára tálaljuk.


Pisztácia jégkrém

1 csésze pisztácia, 1 csésze cukor, 2 evőkanál liszt, 2 csésze tejszínhab, néhány csepp zöld és sárga ételszínező, 3 csésze tej, néhány csepp vanília aroma, néhány csepp mandula esszencia

Dobjuk a pisztáciát forró vízbe, hámozzuk meg, majd vágjuk durvára. Forraljunk tejet. Cukorral és egy kis tejjel készítsünk sima pasztát a lisztből, majd keverjük a tejhez, és főzzük néhány percig, míg besűrűsödik. Hűtsük le, míg kissé megdermed. Tegyük a keveréket egy lehűtött tálba és verjük fel habverővel. Adjuk hozzá a színezőt, az esszenciát, a tejszínhabot és a pisztáciákat. Öntsük zsírpapírral kibélelt őzgerincformába és fagyasszuk meg. A fagyasztáshoz legalább 9 óra szükséges.


Vanília jégkrém

2 csésze tej, 1 csésze cukor, késhegynyi só, 2 evőkanál liszt, 2 csésze tejszínhab, 1 kis darab vanília (helyette vaníliás cukor, vanillin vagy pár csepp vanília esszencia)

Forraljuk fel a tejet vaníliával. Készítsünk sima pasztát a liszttel, cukorral, sóval és egy kis tejjel. Állandó kevergetés mellett öntsük a tejhez, és nagyon lassan főzzük, míg megvastagszik. Hűtsük le és töltsük egy fém edénybe. Fagyasszuk, míg egy kicsit megdermed. A félig megfagyott keveréket verjük fel habverővel. Lazítsuk fel a tejszínhabbal. Zsírpapírral kibélelt őzgerincformába öntsük, fedjük le és fagyasszuk meg. A fagyasztás legalább 8 órát igényel.


Vaníliás gyümölcs jégkrém

Lásd a vanília jégkrém receptjét. Ugyanúgy készül, ugyanazokkal az alkotórészekkel, mint a vanília jégkrém, az eltérés csupán annyi, hogy a felvert tejszínt keverjük el 2 evőkanál összevágott nyers gyümölccsel vagy befőttel.


Mandula és pisztácia barfi

25 dkg khoja (1 liter zsíros tejből készített sűrített tej), 1 csésze porcukor, 4 evőkanál mandula, 4 evőkanál pisztácia, 1 teáskanál kevara (helyette mandula) aroma, kevés vaj (kevara aroma csak Indiában kapható)

Lassú tűzön kavargatva főzzük a khoját, míg annyira besűrűsödik, hogy az ujjunkhoz ragad. Vegyük le a tűzről, adjunk hozzá cukrot és kevergessük egy lyukacsos fémkanállal a kihűlésig. Szórjuk bele a pisztáciát és a mandulát, és ismét keverjük el. Öntsük egy kivajazott lapos tálba és tegyük félre, míg megszilárdul. Vágjuk rombusz vagy négyzet alakú szeletekre. Teához tálaljuk.


Sárgarépa barfi

75 dkg khoja (3 liter tejből készített sűrített tej), 2 csésze cukor, 1/2 kg sárgarépa, 10 zöld kardamom, kevés vaj

Reszeljük le a sárgarépát. Nyomjuk ki belőle a vizet. Tegyük a cukrot és a reszelt répát egy edénybe, főzzük addig, míg a víz elpárolog és a massza ragacsos lesz. Adjuk hozzá a khoját valamint az összetört zöld kardamommagokat, és 5 percig kavargassuk. Kenjünk be egy süteményes tálat vajjal és öntsük bele a keveréket, majd tegyük félre megszilárdulni. Vágjuk rombusz vagy négyzet alakúra. Teához tálaljuk.


Csokoládé barfi

kb. 37 dkg khoja (1 1/2 liter tejből), 1 evőkanál ghí vagy vaj, 1 csésze porcukor, 4-5 teáskanál kakaó, 1 evőkanál tej

Főzzük a khoját vajban, míg tovább sűrűsödik. Adjuk hozzá a cukrot, kevergessük a cukor elolvadásáig, majd vegyük le a tűzről. Ha már kihűlt, öntsük a khoja felét egy vajjal kikent tálba. A maradék khoját jól keverjük el a kakaóval (ha túlságosan sűrű lazítsuk egy kis tejjel). Öntsük a khoja-keverékre és hűtsük le. Amikor megkötött, vágjuk barfi (rombusz vagy négyzet) formára. Tea mellé kínáljuk.


Mangó barfi

25 dkg khoja (1 liter zsíros tejből), 1 csésze porcukor, 1 teáscsésze mangópép (helyette sárgabarack- vagy sárgadinnyepép), 1 teáskanál összetört zöld kardamom, 2 teáskanál hámozott mandula, 1 teáskanál pisztácia, 1 mokkáskanál narancs színező (sáfrányos szeklice), kevés vaj (mangó kapható)

Adjuk a narancs színezőt a mangópéphez (gyümölcspéphez) és főzzük, míg besűrűsödik, öntsük bele a khoját, és főzzük tovább kavargatva kb. 10 percig. Tegyük bele a porcukrot, és jól keverjük el. Vegyük le a tűzről és hűtsük le. Kenjünk be vékonyan vajjal egy tálat vagy egy lapostányért és öntsük rá a keveréket. Tegyük hűvös helyre. Amikor összeállt, vágjuk négyszögletes (barfi) alakúra. Szórjuk meg összetört kardamommal, apróra vágott mandulával és pisztáciával. Teához szolgáljuk fel.


Kókuszos khoja barfi

1/2 kg  khoja (2 liter tejből készített cukor nélküli sűrített tej), 2 csésze porcukor, 6 evőkanál kókuszreszelék, 2 evőkanál víz, néhány csepp piros ételszínező (elmaradhat), kevés vaj

Állandó kavargatás mellett öt percig főzzük a 2 evőkanál vízzel felhígított khoját. Adjuk hozzá a cukrot és kevergessük, míg a khoja egy kissé besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, egy kicsit hűtsük le és keverjük össze a kókuszreszelékkel. A keverék felét színezzük meg piros ételfestékkel. Öntsük a fehér khoját vajjal kikent tálra, majd rá a rózsaszínű khoját. Pihentessük, míg megszilárdul. Ezután vágjuk barfi alakúra. Teához kínáljuk.


Narancsos khoja szeletek

1/2 kg  khoja (nem édesített kondenzált tej), 1 csésze porcukor, 3 evőkanál narancshéj, 7 evőkanál tej, késhegynyi narancssárga ételszínező, 4 teáskanál olvasztott vaj, néhány csepp narancs aroma

Vágjuk a narancshéjakat egész apróra. (A narancshéjat alaposan meg kell mosni!) Tegyük a khoját, a narancshéjdarabkákat, a tejet és a vajat egy serpenyőbe és tűzön kavargassuk, míg egészen besűrűsödik. Adjuk hozzá a cukrot és a narancssárga színezőt és kevergessük két percig. Vegyük le a tűzről, cseppentsük bele a narancs esszenciát, és jól keverjük el vele. Hűtsük le, majd kézzel formáljuk nagy kocka alakúra. Amikor megszilárdult, vágjuk vékony szeletekre, és teához szolgáljuk fel.

(A receptekben több helyen is előforduló khoja és a ghí elkészítési módja a Karik, puri, dosza, paratá című írásomban olvasható.)