A+ A A-

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Méretes kuglófA kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert a világutazó barátunk január elején egy óriási márványos kuglóffal állított be hozzánk, a súlya lehetett vagy három kiló, talán még több is. Férjem nem kóstolta meg, mert a rendszeres futás és a futóversenyeken való részvétele miatt, vigyáz az alakjára. Bajban voltam a behemót nagyságú ajándékkal, egyszerűen nem tudtam vele mit kezdeni, megkóstoltam, aztán tisztességgel rájártam, de mintha nem fogyott volna. Túlságosan eltelített a kapott sütemény, már nagyon untam, a végén már ránézni sem tudtam, ráadásul egyre jobban morzsálódott, pedig alaposan bebagyuláltam és hideg helyen várta, hogy ismét fogyasszak belőle egy karéjjal. Aztán elkezdtem szeletelni, nagy darabokat kanyarítottam le róla és vittem az utca jó néhány lakójának. Ám ez sem segített, még így is megmaradt több mint a fele. Az utolsó jókora cikkelyt egy idős asszonynak vittem el, aki nagyon megörült a reggeli kávéjához kapott kuglófnak.

Kuglóf szeletEz az oka, annak, hogy most húsvétra még véletlenül sem sütők kuglófot, sőt kalácsot sem, de mivel már többször alkottam nemcsak natúr, hanem fahéjas és kakaós kuglófot is, úgy éreztem, ha valakinek kedve támadna egy kuglóf sütésére, segíthet a receptem.


Sima kuglóf

60 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg cukor, 6 db tojás sárgája, csipetnyi só, 5-10 dkg mazsola, 4 dkg élesztő, 4-4,5 dl tej, reszelt citromhéj valamint liszt a szóráshoz és a tetejére vaníliás cukor

Futtassuk fel az élesztőt 2 dl édes langyos tejben. A kovász pihentetése alatt a puha vajat vagy margarint, a cukrot, a 6 tojás sárgáját a liszttel alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá kovászt és a maradék langyos tejjel felöntve, lágy, könnyű tésztát készítsünk. A legvégén tegyük bele a szükséges ízesítőket, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. A tetejét szórjuk be liszttel, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és langyos helyen kb. 25-30 percig kelesszük. Ha már hólyagos a tészta, tegyük a masszát kiolajozott kuglófformába úgy, hogy a tészta körülbelül a forma háromnegyedéig érjen. A kikent kuglófformát behinthetjük morzsával, vagy porcukorral. (Ez utóbbitól jobb ízű lesz a tészta.) Ezután ismét kis ideig hagyjuk kelni, addig, amíg a forma megtelik a tésztával. A megkelt kuglóftésztát formával együtt tegyük sütőlemezre, és felforrósított, 200-210 fokos, egyenletesen meleg sütőben, kb. 40 percig süssük. A kuglóf akkor készült el, ha a beleszúrt tű már nem lesz ragacsos. Borítsuk ki a formából, és azonnal szórjuk be por-, vagy szőlőcukorral.


Kakaós vagy fahéjas kuglóf

A tésztája ugyanúgy készül, mint a natúr kuglófé, azzal a különbséggel, hogy a tésztát elfelezve, az egyik felébe néhány kanál kakaót, vagy reszelt csokoládét teszünk. (Ha a fahéjast akarunk készíteni, egy teáskanál őrölt fahéjat adjunk hozzá.) Ezután nyújtsuk ki, mind a fehér, mind a barna tésztát két egyenlő nagyságú alakra. A kakaóporos vagy fahéjas tésztát helyezzük a fehér tésztára, és mint egy tekercset, csavarjuk össze és úgy tegyük a formába. A kisütött kuglófot még melegen vegyük ki a formából, és ízlés szerint hintsük meg vaníliás por-, vagy szőlőcukorral.

További olvasnivaló

Szász Endre születésnapjára

Miközben a cikkem bevezetőjét írom, szemem előtt sok kép villan elő, emlékek sokasága kavarog bennem, szituációk elevenednek meg előttem. Szász Endréről (nekem csak Bandiról) sok sztori van tarsolyomban. Hisz volt...

Folytatás...

A személyiség fiziognómiai jelei

A kiváló személyiséget vékony bőre, közepes testalkata, ragyogó kék szemei, világos arcbőre, egyenes és elég eros haja, az egymáshoz közel lévő, de nem érintkező szemöldökök, a viccelődésben való mértéktartás...

Folytatás...

Aggódom a kisfiam kezei miatt, történhet…

Bár - ha csak genetikai rendellenességeket nem mutatnak - nem szoktam gyermek kezeket elemezni, ugyanis a pubertás végéig (sőt gyakran a felnőtté válásig) a kezek morfológiai jellemzői, vonalformációi - a...

Folytatás...

Mi lehet a köröm törékenységének, berepe…

Kedves Rosta Erzsébet! Olvastam a honlapon található kézdiagnosztika könyvéből. Érdekel, hogy tudna-e választ adni a problémámra, esetleg a könyvben találnék-e rá megoldást. Mindkét kezemen a hüvelykujj körme, hónapok óta...

Folytatás...

A széles kezeket szeretem, mert azokat m…

  Vitray Tamás újságíró, Magyar Televízió A tenyérjóslásról elég keveset tudok, mindössze annyit, amennyit Joshi Bharattól hallottam a Telefere műsorban. Egyebet nemigen, ez viszont nem jelenti azt, hogy nem érdekel. Egyszer...

Folytatás...

Az Újdelhi Vasútállomáson

Autóval igyekszünk a Connaught Place-tol mintegy 2 kilométerre található főpályaudvarhoz. A konzul hozott el minket, hogy segítsen eligazodni vasúti ügyekben. A Dzsanpathról balra a Connaught Circus-re, a körforgalom északi...

Folytatás...