A+ A A-

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Méretes kuglófA kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert a világutazó barátunk január elején egy óriási márványos kuglóffal állított be hozzánk, a súlya lehetett vagy három kiló, talán még több is. Férjem nem kóstolta meg, mert a rendszeres futás és a futóversenyeken való részvétele miatt, vigyáz az alakjára. Bajban voltam a behemót nagyságú ajándékkal, egyszerűen nem tudtam vele mit kezdeni, megkóstoltam, aztán tisztességgel rájártam, de mintha nem fogyott volna. Túlságosan eltelített a kapott sütemény, már nagyon untam, a végén már ránézni sem tudtam, ráadásul egyre jobban morzsálódott, pedig alaposan bebagyuláltam és hideg helyen várta, hogy ismét fogyasszak belőle egy karéjjal. Aztán elkezdtem szeletelni, nagy darabokat kanyarítottam le róla és vittem az utca jó néhány lakójának. Ám ez sem segített, még így is megmaradt több mint a fele. Az utolsó jókora cikkelyt egy idős asszonynak vittem el, aki nagyon megörült a reggeli kávéjához kapott kuglófnak.

Kuglóf szeletEz az oka, annak, hogy most húsvétra még véletlenül sem sütők kuglófot, sőt kalácsot sem, de mivel már többször alkottam nemcsak natúr, hanem fahéjas és kakaós kuglófot is, úgy éreztem, ha valakinek kedve támadna egy kuglóf sütésére, segíthet a receptem.


Sima kuglóf

60 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg cukor, 6 db tojás sárgája, csipetnyi só, 5-10 dkg mazsola, 4 dkg élesztő, 4-4,5 dl tej, reszelt citromhéj valamint liszt a szóráshoz és a tetejére vaníliás cukor

Futtassuk fel az élesztőt 2 dl édes langyos tejben. A kovász pihentetése alatt a puha vajat vagy margarint, a cukrot, a 6 tojás sárgáját a liszttel alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá kovászt és a maradék langyos tejjel felöntve, lágy, könnyű tésztát készítsünk. A legvégén tegyük bele a szükséges ízesítőket, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. A tetejét szórjuk be liszttel, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és langyos helyen kb. 25-30 percig kelesszük. Ha már hólyagos a tészta, tegyük a masszát kiolajozott kuglófformába úgy, hogy a tészta körülbelül a forma háromnegyedéig érjen. A kikent kuglófformát behinthetjük morzsával, vagy porcukorral. (Ez utóbbitól jobb ízű lesz a tészta.) Ezután ismét kis ideig hagyjuk kelni, addig, amíg a forma megtelik a tésztával. A megkelt kuglóftésztát formával együtt tegyük sütőlemezre, és felforrósított, 200-210 fokos, egyenletesen meleg sütőben, kb. 40 percig süssük. A kuglóf akkor készült el, ha a beleszúrt tű már nem lesz ragacsos. Borítsuk ki a formából, és azonnal szórjuk be por-, vagy szőlőcukorral.


Kakaós vagy fahéjas kuglóf

A tésztája ugyanúgy készül, mint a natúr kuglófé, azzal a különbséggel, hogy a tésztát elfelezve, az egyik felébe néhány kanál kakaót, vagy reszelt csokoládét teszünk. (Ha a fahéjast akarunk készíteni, egy teáskanál őrölt fahéjat adjunk hozzá.) Ezután nyújtsuk ki, mind a fehér, mind a barna tésztát két egyenlő nagyságú alakra. A kakaóporos vagy fahéjas tésztát helyezzük a fehér tésztára, és mint egy tekercset, csavarjuk össze és úgy tegyük a formába. A kisütött kuglófot még melegen vegyük ki a formából, és ízlés szerint hintsük meg vaníliás por-, vagy szőlőcukorral.

További olvasnivaló

55 óra a Kerala Expresszen - III.

A reggeli sürgölődésben, ami kávékészítéssel, ágyazással, sorban állással telik el, elmulasztom megnézni Balharshah állomását, pedig fentem rá a fogam. Mire feleszmélek már Vidzsajadáva felé tartunk, ahová több mint hét...

Folytatás...

Hajápolás – babonás hiedelmek a haj…

Az emberek többsége fontosnak tekinti haja állapotát, sokan vannak, akik nem sajnálják a pénzt, az időt, és minden erőfeszítést megtesznek a hajkoronájuk szépsége és egészsége érdekében. A tehetősebbek hajszobrászokhoz, fodrász-...

Folytatás...

Interjú nagybátyámmal, Szász Endrév…

Hetvenedik életévét taposó nagybátyámhoz, Szász Endréhez, egy napsütötte, tavaszi napon látogattam el a fák csöndjében megbúvó várdai kastélyba. Bandival - így hívták jó ismerősei, barátai, családjának tagjai - mindig...

Folytatás...

Egyiptomi kártyajóslás

Az alábbiakban ismertetett meglehetősen egyszerű jövendölési módszer a PLUTONIUS álnéven író ismeretlen szerző 1967-ben Indiában Oriental Mystic Book of Fortune Telling címen megjelent könyvéből való. Vegyünk egy pakli franciakártyát, és...

Folytatás...

Lekváros pörckifli, diós baklava

A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek...

Folytatás...

Augusztus

A hónap Augustus császár tiszteletére kapta az augusztus nevet, korábban – a régi rómaiak márciussal kezdődő évében – a hatodikra utaló Sextilis volt a neve. A császár választásában, a...

Folytatás...