A+ A A-

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Méretes kuglófA kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert a világutazó barátunk január elején egy óriási márványos kuglóffal állított be hozzánk, a súlya lehetett vagy három kiló, talán még több is. Férjem nem kóstolta meg, mert a rendszeres futás és a futóversenyeken való részvétele miatt, vigyáz az alakjára. Bajban voltam a behemót nagyságú ajándékkal, egyszerűen nem tudtam vele mit kezdeni, megkóstoltam, aztán tisztességgel rájártam, de mintha nem fogyott volna. Túlságosan eltelített a kapott sütemény, már nagyon untam, a végén már ránézni sem tudtam, ráadásul egyre jobban morzsálódott, pedig alaposan bebagyuláltam és hideg helyen várta, hogy ismét fogyasszak belőle egy karéjjal. Aztán elkezdtem szeletelni, nagy darabokat kanyarítottam le róla és vittem az utca jó néhány lakójának. Ám ez sem segített, még így is megmaradt több mint a fele. Az utolsó jókora cikkelyt egy idős asszonynak vittem el, aki nagyon megörült a reggeli kávéjához kapott kuglófnak.

Kuglóf szeletEz az oka, annak, hogy most húsvétra még véletlenül sem sütők kuglófot, sőt kalácsot sem, de mivel már többször alkottam nemcsak natúr, hanem fahéjas és kakaós kuglófot is, úgy éreztem, ha valakinek kedve támadna egy kuglóf sütésére, segíthet a receptem.


Sima kuglóf

60 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 14 dkg cukor, 6 db tojás sárgája, csipetnyi só, 5-10 dkg mazsola, 4 dkg élesztő, 4-4,5 dl tej, reszelt citromhéj valamint liszt a szóráshoz és a tetejére vaníliás cukor

Futtassuk fel az élesztőt 2 dl édes langyos tejben. A kovász pihentetése alatt a puha vajat vagy margarint, a cukrot, a 6 tojás sárgáját a liszttel alaposan keverjük össze, majd adjuk hozzá kovászt és a maradék langyos tejjel felöntve, lágy, könnyű tésztát készítsünk. A legvégén tegyük bele a szükséges ízesítőket, a mazsolát és a reszelt citromhéjat. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát. A tetejét szórjuk be liszttel, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és langyos helyen kb. 25-30 percig kelesszük. Ha már hólyagos a tészta, tegyük a masszát kiolajozott kuglófformába úgy, hogy a tészta körülbelül a forma háromnegyedéig érjen. A kikent kuglófformát behinthetjük morzsával, vagy porcukorral. (Ez utóbbitól jobb ízű lesz a tészta.) Ezután ismét kis ideig hagyjuk kelni, addig, amíg a forma megtelik a tésztával. A megkelt kuglóftésztát formával együtt tegyük sütőlemezre, és felforrósított, 200-210 fokos, egyenletesen meleg sütőben, kb. 40 percig süssük. A kuglóf akkor készült el, ha a beleszúrt tű már nem lesz ragacsos. Borítsuk ki a formából, és azonnal szórjuk be por-, vagy szőlőcukorral.


Kakaós vagy fahéjas kuglóf

A tésztája ugyanúgy készül, mint a natúr kuglófé, azzal a különbséggel, hogy a tésztát elfelezve, az egyik felébe néhány kanál kakaót, vagy reszelt csokoládét teszünk. (Ha a fahéjast akarunk készíteni, egy teáskanál őrölt fahéjat adjunk hozzá.) Ezután nyújtsuk ki, mind a fehér, mind a barna tésztát két egyenlő nagyságú alakra. A kakaóporos vagy fahéjas tésztát helyezzük a fehér tésztára, és mint egy tekercset, csavarjuk össze és úgy tegyük a formába. A kisütött kuglófot még melegen vegyük ki a formából, és ízlés szerint hintsük meg vaníliás por-, vagy szőlőcukorral.

További olvasnivaló

Egyszerű számok - öt

5-ös, a Merkúr számaAz 5-ös számot a Merkúr szimbolizálja. Konstruktív aspektusában az értelemnek olyan gondolat- és ihletgazdagságot kölcsönöz, amely az 5-ös embert írói vénával, szónoki tehetséggel áldja meg; rossz szögállás...

Folytatás...

'Gyermek utáni vágy' kézelemzése

Mielőtt rátérnék a kezeinek elemzésére, rendhagyó módon idézek levelezésünkből, Majthényi György A kéz beszél című könyvéből, továbbá röviden utalok William Benham - A tudományos kézelemzés törvényei című összefoglaló művében leírt...

Folytatás...

Fog-babonák

A 16. században élt - a tenyérjóslásban és a fiziognómiában egyaránt jártas - nürnbergi Jean Indagine szerint a szabályos fogsor egyenes és becsületes jellemről árulkodik; a hegyes és egymáshoz...

Folytatás...

Tea babonák

A tea kultúrtörténetével, elterjedésével, elkészítésének módjával, felszolgálásával, a teaivási szokásokkal számos írás foglalkozik a világhálón, ám a teához, illetőleg a fogyasztásához kapcsolódó babonás hiedelmekről jóval kevesebbet olvashatunk. Pedig van belőlük...

Folytatás...

Andi1978 kézelemzése

Feltehetően sovány alkatú, legalább is a képeken látható kezek alapján erre következtetek. Kretschmer német pszichiáter ugyanis a kézzel kapcsolatos vizsgálatai során azt igazolta, hogy a testtípusok és a kéz...

Folytatás...

Hüvelykujjak a képernyőről

Gyakorta megesik velem, hogy ülök a tv előtt, de nem érdekel az adás. Az ilyen unalmas időszakok áthidalására, figyelmem élénkítésére, saját szórakoztatásomra és kíváncsiságom kielégítésére kitaláltam egy remek foglalatosságot. Ez...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?