A+ A A-

Halva, halvá, halava

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


A halva (helyes kiejtéssel halvá) az édes vagy édesség jelentésű arab szóból származik. Közép-keleten annyira népszerű desszert, hogy szinte minden banketten, ünnepi eseményen felszolgálják. Ez a mézből, vajból, lisztből és szezámmagból vagy búzadarából készült édesség elsősorban a Balkánra és a keleti mediterrán országokra jellemző. Egyes változatai annyira édesek, hogy evésük szinte fájdalmat okoz, de vannak köztük kevesebb cukorral vagy mézzel készültek is. Ahol a fogyasztása elterjedt, ott szinte minden konyhának, illetve szakácsnak saját halva receptje van, ezért e remek édességnek se szeri se száma, még a kisebb boltokban is több tucat halva-féleség kapható.

A Balkánon és Törökországban elsősorban a szezám halvát kedvelik. A szezám halva őrölt szezámmagból gyúrt masszából készül, melyet mézzel összekeverve, ragadós tésztává gyúrnak, aztán a tésztát préselik, majd - mielőtt négyszögletes szeletekre vágnák, vagy becsomagolnák - egy ideig pihentetik. A halvák színezése és ízesítése sokféle, de az állaga valamennyinek szemcsés és ropogós.

Indiában és a vele szomszédos országokban a halvát elsősorban durum búzadarával vagy sárgaborsóliszttel készítik. Ez a fajta halva egészen más, mint a szezámból készült, inkább hasonlít a pudingra. Ugyanakkor az itteni halváknak is számos variációja ismert, a különféle fantázianeveket viselő halvákhoz másféle magvakat adagolnak, például mandulát, mogyorót, kesut, fenyőmagot, napraforgót, vagy zöldségeket: sárgarépát, tököt, burgonyát használnak fel, de kedvelt a banános és a kókuszos halvájuk is. Leggyakoribb ízesítőjük a kardamom, aromaként rózsavizet, színezőként pedig sáfrányt alkalmaznak.  A mézet sokszor cukorral helyettesítik, de gyakorta khoját, vagyis cukortalan kondenzált sűrített tejet használnak.

Az indiaiak a halvákat, vagy (ahogyan ok nevezik) a halavákat önálló fogásként is szívesen fogyasztják. Mi is elkészíthetjük ezeket a laktató, tartalmas édességeket, és - egyes magok kivételével - a hozzávalók is megfizethetők. A halvá masszát bármilyen apróra vágott gyümölccsel (banánnal, almával, eperrel, szederrel, málnával, eperrel, szilvával, mazsolával) vagy különböző durvára vágott magvakkal dúsíthatjuk. A gyümölcsöket kissé pároljuk meg, a magvakat pedig a darával együtt pörköljük meg, a diót, a mogyorót, a pisztáciát, a mandulát a pirítás elején, a mazsolát pedig a pirítás végén adjuk hozzá. Kardamom esszencia nálunk is kapható, de helyettesíthetjük más aromával. A khoja vagyis a nem cukrozott sűrített tej helyett tejszínt, vagy cukrozatlan sűrített tejet használjunk.


Mandula halva

2 csésze mandula, 9 evőkanál vaj, 1 csésze búzadara, 1 evőkanál aprított pisztácia vagy mogyoró, 3 csésze tej, 1 csésze cukor, 6 zöld kardamom

Ha a mandula nincs megpucolva, akkor dobjuk egy percre forró vízbe a mandulákat, nyomjuk ki a héjukból, szárítsuk meg, majd daraboljuk durvára. Forraljuk fel a tejet a cukorral. Tegyük félre. Melegítsünk vajat, süssük a búzadarát két percig, azután adjuk hozzá a durvára darabolt mandulát, az összetört kardamommagokat és süssük világosbarnára. Öntsük fel tejjel, és kevergessük, amíg besűrűsödve a dara megduzzad. Tálalótálra rakva díszítsük aprított, pirított pisztáciával. Melegen tálaljuk. Az indiaiak többnyire reggelire, tea mellé fogyasztják.


Búzadara halva

2 csésze búzadara, 8 evőkanál vaj, 2 csésze cukor, 4 ½ csésze tej, 1 teáskanál rózsa aroma vagy vanília esszencia, 1 evőkanál dió, 1 evőkanál hámozott pisztácia, 2 evőkanál mandula, 1 evőkanál mogyoró, 4 zöld kardamom összetört magjai, 1 teáskanál sárga színező (sáfrány vagy sáfrányos szeklice)

Forraljuk fel a tejet, adjuk hozzá a cukrot és a sárga színezőt, majd kevergessük, míg a cukor feloldódik. Tegyük félre. A búzadarát az összetört kardamom magokkal kevés vajon pirítsuk világosbarnára, adjuk hozzá a tejet és kavargassuk, míg a tejet beszívja. Folyamatos kavarás közben tegyük bele a durvára vágott diót, pisztáciát, mandulát, mogyorót és a maradék vajat, majd fedjük le az edényt, vegyük le a tűzről. Kb. 15 perc múltán készen vagyunk és melegen tálalhatjuk.


Istennek ajánlott halva

2 csésze cukor, 4 evőkanál mandula, 2 csésze búzadara, 4 evőkanál pisztácia vagy dió, 5 evőkanál vaj, 4 csésze víz, 1 evőkanál liszt, 1 tubus kondenzált tej vagy egy kis pohár tejszín, 5 nagy kardamom, 1 mokkáskanál sárga színező (sáfrány vagy sáfrányos szeklice)

Készítsünk ragadós cukorszirupot és adjuk hozzá a sárga színezőt. Pirítsuk a búzadarát 3 evőkanál vajban világosbarnára, adjuk hozzá a lisztet valamint az összetört kardamommagokat és süssük arany barnára. Adjunk forró szirupot a sült búzadarához, ezután keverjük bele a kondenzált tejet vagy a tejszínt, a hámozott mandulát és a durvára vágott pisztáciát, majd 5 percen át kevergessük magas hőfokon. Öntsük az egészet körbe 2 evőkanál olvasztott vajjal, és addig keverjük, míg a vaj felszívódik. Vegyük le a tűzről és fedjük le. Melegen tálaljuk ebédre.


Banán halva

3 bögre tej, 1 csésze búzadara, 1 csésze cukor, 4 érett banán, 4 evőkanál durvára vágott mandula vagy dió, 2 evőkanál mazsola, 5 kardamom magjai, 1 mokkáskanál sárga színező (sáfrány vagy sáfrányos szeklice), 3 evőkanál vaj

Nyomjuk péppé a banánokat, szórjuk rá a cukrot és keverjük össze. Pirítsuk meg vajban a búzadarát arany barnára. Adjuk hozzá a cukros banánpépet, a tejet és lassan, folyamatosan kavargatva főzzük, amíg besűrűsödik. Keverjük bele a durvára aprított mandulát, az összetört kardamommagokat, a beáztatott mazsolát és a sárga színezőt. Forrón szervírozzuk.


Sárgarépa halva

2 kg sárgarépa, 2 csésze cukor, 1 csésze víz, 2 csésze khoja, vagyis cukrozatlan sűrített tej, helyette tejszín, 1 ½  csésze vaj, 4 evőkanál hámozott mandula, 4 evőkanál pisztácia, 6 zöld kardamom

Reszeljük le nagyon vékonyra a répát. Készítsünk cukorból és vízből híg szirupot. Tegyük bele a kondenzált tej ¾ részét és jól keverjük el a sziruppal. Adjuk hozzá a reszelt répát, a zöldkardamom-magokat, valamint a vajat, és magas hőfokon, állandóan kavargatva főzzük, míg a répa az összes vizet beszívja. Keverjük bele a megmaradt kondenzált tejet (tejszínt), az összetört mandulát és pisztáciát. Melegen tálaljuk ebédre vagy vacsorára.

További olvasnivaló

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

Az emberi egészség és természet tanulmányozásában a fiziognómia az egyik legfontosabb hagyományos eszköz. Ez a kezek esetében az ujjak alakjának, valamint az ujjtövek izomzatának, illetőleg az alattuk található dombok szemrevételezését...

Folytatás...

Március

  A hónap különféle elnevezései Márciusi idő- és termésjóslások Március eleji népszokások Szent Kázmér Strinennia ünnepe Negyven Szentek Farvardigan (Mukhtad) Szent Gergely Sándor, József, Benedek Gábriel arkangyal Gyümölcsoltó...

Folytatás...

A tenyér dombjai

A kézelemzést már az ókorban kapcsolatba hozták az asztrológiával, ugyanis a tenyérjósok szerint az ujjak végén beáramló kozmikus energia az ujjak alatti dombokon raktározódik el, ezáltal a dombok szimbolizálják...

Folytatás...

Lekváros pörckifli, diós baklava

A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek...

Folytatás...

Kovalami pincérek, keralai ízek

Mostanra már nagyon kiéheztünk valami finom falatra, gyomrunk jó ételeket kíván és szemünk sem olyan finnyás, nem kémleli olyan kritikusan az ismeretlen ennivalókat, mint az első időben. Mostanság már...

Folytatás...

Plitvicei-tavak – Tények és élmények, 10…

Sok éven át nyaraltunk a horvát Isztrián, Moscenicka Dragán, ezek a nyarak, az ott eltöltött napok felejthetetlenek voltak számunkra. Az is igaz viszont, hogy bármikor indultunk a tengerpartra, mindig megfordult...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?