A+ A A-

Ha maradt a spájzban aszalt gyümölcsünk, használjuk fel!

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Aszalt datolyaA télről - ha nem használtuk fel gyümölcskenyérbe, mártásnak, tölteléknek vagy levesnek - gyakorta megmarad spájzunkban több-kevesebb aszalt vagy szárított gyümölcsünk, például aszalt szilva, sárgabarack, eper, áfonya, füge, datolya, kivi, grape fruit, meggy, cseresznye, mazsola vagy alma. Ezeket is fel lehet használnunk, méghozzá ötletesen.

Április végén egyik barátunktól kaptam egy tányérnyi aszalt gyümölcsöt, a fonott kis lapos tányérfélére kirakott, esztétikusan összeválogatott és elrendezett aszalt gyümölcsök olyan érzetet kelltettek bennem, hogy nem is gyümölcsöket látok, hanem egy gyönyörűséges virágot. Még attól sem ment el a kedvem, amikor felfedeztem a szavatossági időt, és rájöttem, hogy mindössze két napunk van az elfogyasztásig. Ennyi aszalt gyümölcsöt nem lehet megenni ilyen rövid idő alatt, ezért a puhább gyümölcsökből bekaptam pár szemet (néhányszor később is megdézsmáltam), majd a maradékot egy befőttesüvegbe raktam, és tartósítóként fehér rumot öntöttem rá. Egy sárgabarackot megkóstoltam és megszédültem olyan erős lett a rumtól.

Aszalt gyümölcsökA szárított, aszalt gyümölcsöket - fogyasztásuk vagy feldolgozása előtt - mindig alaposan mossuk meg, vagy áztatás után öblítsük le. Ha jól tudom, kénezik az aszalékokat, amiről elég rosszakat olvastam, mert a szulfitra érzékenyeknél kiszámíthatatlan reakciókat válthatnak ki, mint például hasmenést, fejfájást, idegrendszeri és anyagcserezavart. Sőt rosszabb esetben - más anyagokkal együtt - karcigonén (rákkeltő) hatása is lehet. Persze, ha kimérten vesszük az aszalt gyümölcsöket, számolni kell azzal, hogy beporosodtak, de azt is vegyük figyelembe, hogy mire elfogyasztásra kerülnek az aszalékok, addig sok kéz fogdosta, tapogatta meg, ezek között lehettek koszosak is.


Mivel a legtöbb háztartásban a mazsola után az aszalt szilva a legfelkapottabb, ezért most három aszalt szilvás receptet javasolok. Ha másféle aszalt gyümölcsünk maradt, az alábbi ételek azokkal is elkészíthetők.


Aszalt szilvás rizs

Készítsünk hagyományos módon párolt rizst. A megmosott rizst, pároljuk meg vajon vagy olajon, sózzuk meg, és öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. egy ujjnyival ellepje a rizst. Ha megpuhult a rizs, keverjük hozzá óvatosan az előzőleg megáztatott aszalt szilvát, szórjunk rá őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget. Ha ízlésünk úgy kívánja, kicsit cukrozzuk meg. Öntsünk még rá kevés vizet és befedve pároljuk. Tálalásnál vigyázzunk arra, hogy a szilvák ne sérüljenek.


Aszalt szilva saláta francia mártással

30-40 dkg aszalt szilvát alaposan mossuk meg, és pár óra hosszat áztassuk. A francia mártáshoz kell egy evőkanál citromlé, egy evőkanál olívaolaj, só, törött bors és egy kávéskanál mustár. A citromlébe - állandó keverés mellett - lassan csurgassuk az olajat, addig, amíg opálos színűvé nem válik. Adjunk hozzá kevés sót és őrölt borsot, valamint a mustárt. Fejes saláta leveleivel béleljünk ki egy üveg tálat, és locsoljuk meg a szilvákat a francia mártással.


Aszalt szilva vaníliakrémben

Alaposan mossunk meg 20-30 dkg aszalt szilvát (más gyümölcs is lehet, sőt vegyesen is), áztassuk erős teában, vagy vízben néhány óráig. Öntsük le róla a levet, majd kicsit szárítsuk meg. Ezután nagyon kevés vízben 5-7 dkg cukrot forraljunk fel. Ha lehűlt a cukros víz, tegyünk egy evőkanál rumot hozzá. Egy-két zacskó vaníliás puding porból készítsünk sűrű krémet a leírás szerint. Egy üvegtál közepébe halmozzuk fel a szilvát, öntsük köré a vaníliamártást, végül a mártás öntözzük meg a szilva rumos szirupjával. Jégszekrényben jól behűtve tálaljuk, omlós kekszet, vagy babapiskótát adhatunk mellé.

Hozzászólások  

0 #1 Szegfű Ildikó 2015-11-13 12:18
Drága Barátnőm!
Olyan régen találkoztunk, hogy ki se lehet mondani: Gondoltam széjjel nézek a nagyon kedves, de rettenetesen nagy munkádban. Megtaláltam az aszalt szilva receptet. No ez azért van, mert Bácsalmáson a búcsú rendrakás közben találtam egy tavalyról ott felejtett szilvát. Elhoztam. A vanília krémes recepted szerint fogom elkészíteni. Közben addig emlegetlek, hogy csuklani lesz kötelezettséged . Puszi mindkettőtöknek Ildikó
Idézet

További olvasnivaló

Álmomban emberhúst ettem. Mit jelent e…

Privát levélben meglehetősen különös álommal keresett meg N keresztnevű olvasóm. Levelének szerkesztett változata, illetőleg álmának értelmezése az alábbiakban olvasható.„Tiszteletem!Segítségre lenne szükségem, mert nagyon aggaszt az álmom.  Az álmomba egy sztráda...

Folytatás...

A mellek III. – Mellformák és a kara…

  A karakterolvasás - akárcsak szerencsejövendölés - ősidők óta elválaszthatatlan része az emberiség történetének. Ugyanis nemcsak a jövő bizonytalan, és hordoz kockázatokat, hanem az is fontos, hogy vajon jól ismertünk-e meg...

Folytatás...

Lábszár, lábikra

Nem dolgozik, lustálkodik az, aki nem csinál mást, csak a lába szárán csapkodja a legyet. És az sem túlságosan hízelgő, ha az emberre azt mondják, hogy a lába szárába szállt...

Folytatás...

India - India szellemisége árad a vár…

Szakadó esőben, bal kéz felől elhaladva a Dum-Dum repülőtér mellett, északról érünk Kalkuttába. A városban minden sáros, latyakos, a buszokról fürtökben lógnak az emberek, a rácsos század eleji villamosok inogva...

Folytatás...

Fagyosszentek

Pongrác (május 12.), Szervác (május 13.) és Bonifác (május 14.), vagyis a fagyosszentek meglehetősen rossz hírben állnak: azt mondják róluk, hogy a fokozatosan melegedő idő után, pár napra visszahozzák a...

Folytatás...

Rebarbara helyett cseresznye

Barátnőm, Aranka vasárnap reggel telefonált, menjek, mert meglepetésként akar adni valamit. Úgy emlékszem, mintha azt is hallottam volna, hogy a váratlan ajándék rebarbara lesz. Utólagosan bevallom, csak képzelődhettem, mert tavaly...

Folytatás...