A+ A A-

Ha maradt a spájzban aszalt gyümölcsünk, használjuk fel!

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Aszalt datolyaA télről - ha nem használtuk fel gyümölcskenyérbe, mártásnak, tölteléknek vagy levesnek - gyakorta megmarad spájzunkban több-kevesebb aszalt vagy szárított gyümölcsünk, például aszalt szilva, sárgabarack, eper, áfonya, füge, datolya, kivi, grape fruit, meggy, cseresznye, mazsola vagy alma. Ezeket is fel lehet használnunk, méghozzá ötletesen.

Április végén egyik barátunktól kaptam egy tányérnyi aszalt gyümölcsöt, a fonott kis lapos tányérfélére kirakott, esztétikusan összeválogatott és elrendezett aszalt gyümölcsök olyan érzetet kelltettek bennem, hogy nem is gyümölcsöket látok, hanem egy gyönyörűséges virágot. Még attól sem ment el a kedvem, amikor felfedeztem a szavatossági időt, és rájöttem, hogy mindössze két napunk van az elfogyasztásig. Ennyi aszalt gyümölcsöt nem lehet megenni ilyen rövid idő alatt, ezért a puhább gyümölcsökből bekaptam pár szemet (néhányszor később is megdézsmáltam), majd a maradékot egy befőttesüvegbe raktam, és tartósítóként fehér rumot öntöttem rá. Egy sárgabarackot megkóstoltam és megszédültem olyan erős lett a rumtól.

Aszalt gyümölcsökA szárított, aszalt gyümölcsöket - fogyasztásuk vagy feldolgozása előtt - mindig alaposan mossuk meg, vagy áztatás után öblítsük le. Ha jól tudom, kénezik az aszalékokat, amiről elég rosszakat olvastam, mert a szulfitra érzékenyeknél kiszámíthatatlan reakciókat válthatnak ki, mint például hasmenést, fejfájást, idegrendszeri és anyagcserezavart. Sőt rosszabb esetben - más anyagokkal együtt - karcigonén (rákkeltő) hatása is lehet. Persze, ha kimérten vesszük az aszalt gyümölcsöket, számolni kell azzal, hogy beporosodtak, de azt is vegyük figyelembe, hogy mire elfogyasztásra kerülnek az aszalékok, addig sok kéz fogdosta, tapogatta meg, ezek között lehettek koszosak is.


Mivel a legtöbb háztartásban a mazsola után az aszalt szilva a legfelkapottabb, ezért most három aszalt szilvás receptet javasolok. Ha másféle aszalt gyümölcsünk maradt, az alábbi ételek azokkal is elkészíthetők.


Aszalt szilvás rizs

Készítsünk hagyományos módon párolt rizst. A megmosott rizst, pároljuk meg vajon vagy olajon, sózzuk meg, és öntsük fel annyi vízzel, hogy kb. egy ujjnyival ellepje a rizst. Ha megpuhult a rizs, keverjük hozzá óvatosan az előzőleg megáztatott aszalt szilvát, szórjunk rá őrölt fahéjat, őrölt szegfűszeget. Ha ízlésünk úgy kívánja, kicsit cukrozzuk meg. Öntsünk még rá kevés vizet és befedve pároljuk. Tálalásnál vigyázzunk arra, hogy a szilvák ne sérüljenek.


Aszalt szilva saláta francia mártással

30-40 dkg aszalt szilvát alaposan mossuk meg, és pár óra hosszat áztassuk. A francia mártáshoz kell egy evőkanál citromlé, egy evőkanál olívaolaj, só, törött bors és egy kávéskanál mustár. A citromlébe - állandó keverés mellett - lassan csurgassuk az olajat, addig, amíg opálos színűvé nem válik. Adjunk hozzá kevés sót és őrölt borsot, valamint a mustárt. Fejes saláta leveleivel béleljünk ki egy üveg tálat, és locsoljuk meg a szilvákat a francia mártással.


Aszalt szilva vaníliakrémben

Alaposan mossunk meg 20-30 dkg aszalt szilvát (más gyümölcs is lehet, sőt vegyesen is), áztassuk erős teában, vagy vízben néhány óráig. Öntsük le róla a levet, majd kicsit szárítsuk meg. Ezután nagyon kevés vízben 5-7 dkg cukrot forraljunk fel. Ha lehűlt a cukros víz, tegyünk egy evőkanál rumot hozzá. Egy-két zacskó vaníliás puding porból készítsünk sűrű krémet a leírás szerint. Egy üvegtál közepébe halmozzuk fel a szilvát, öntsük köré a vaníliamártást, végül a mártás öntözzük meg a szilva rumos szirupjával. Jégszekrényben jól behűtve tálaljuk, omlós kekszet, vagy babapiskótát adhatunk mellé.

Hozzászólások  

0 #1 Szegfű Ildikó 2015-11-13 12:18
Drága Barátnőm!
Olyan régen találkoztunk, hogy ki se lehet mondani: Gondoltam széjjel nézek a nagyon kedves, de rettenetesen nagy munkádban. Megtaláltam az aszalt szilva receptet. No ez azért van, mert Bácsalmáson a búcsú rendrakás közben találtam egy tavalyról ott felejtett szilvát. Elhoztam. A vanília krémes recepted szerint fogom elkészíteni. Közben addig emlegetlek, hogy csuklani lesz kötelezettséged . Puszi mindkettőtöknek Ildikó
Idézet

További olvasnivaló

A könyv megszületésének körülményeiről

1987-et írtunk, amikor hozzáfogtam a könyv megírásához. Persze az ötlet megfogantatásakor még nem konyítottam sem a kézhez, sem a tenyérhez, a jóslást pedig akkor és most is távol tartottam magamtól...

Folytatás...

A fülnyílás

Fülnyílásnak (concha auriculae) a kagylóüreg alsó, mélyebb részét nevezik, mely a hallójárattal teremt közvetlen kapcsolatot.Ha a külső fülszegély (helix) és a fülnyílás egyaránt jól rajzolt és harmonizálnak egymással, az azt...

Folytatás...

Canbat kézelemzése

Kézfejére nézve, az pillantásra szembetűnik, mily rövidek a gyűrűs- és kisujjai, valamint az ujjakhoz képest mennyire nagy a hüvelykujja. Az ujjaihoz viszonyítva a tenyere, meglehetősen nagy, legalábbis a tenyeréről...

Folytatás...

A tenyér általános geográfiája

A tenyér elemzése során alapvető szabály, hogy a nők bal kezét, a férfiak jobb kezét kell elsősorban vizsgálni, de lényeges mindkét kezüket megnézni, összehasonlítva egymással a jobb és...

Folytatás...

Pandzsáb története dióhéjban

Hosszú út áll előttünk, egész éjjel buszon leszünk. Holnap reggelre érünk Ódelhibe. Van időm spekulálni, élményeim feldolgozni, feldobott kedélyem valószínűleg sokáig messzire űzi álmom. Lám milyen hálátlan az emberi...

Folytatás...

A szeplők

A szeplőn - tudományos nevén ephelisen - a hámréteg festékének megszaporodásából származó, mákszemnyi-lencsényi apró barnás foltokat értjük. Leggyakrabban a fehér bőrű, vörös vagy vörösesszőke hajú embereken tűnnek fel. A hajlamot...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?