A+ A A-

Francia és a spanyol babapiskótás torták, néhány további ötlettel kiegészítve

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Amikor egyre drágább az energia, és nemcsak az áram, hanem a gáz is, bizony az ember kétszer is meggondolja, mikor süssön süteményt. Feltehetően ez is közrejátszik abban, hogy oly kedveltek lettek a sütő nélkül, kekszmorzsával, babapiskótával, müzlivel vagy zabpehellyel elkészíthető finomságok. Mert ezek a sütemények gyorsan összeállíthatók, nem kell hozzájuk szakértelem, se rutin, nehezen ronthatók el, a hozzávalók pedig olcsón beszerezhetők, ráadásul, ha családtagjaink édesszájú, gyorsan örömet szerezhetünk nekik.

A babapiskótás tortákat a franciák, de legfőképp a spanyolok kedvelik. A franciák tojáshabos babapiskóta-tortája, nemcsak gyümölcsös, hanem - mint a neve is sejteti - porcukros, citromleves kemény tojásfehérjébe burkolják be, de híres a bretagne-i epres-, és a périgordi diós babapiskótás süteményük is. (Az előbbit - mármint az epreset - volt alkalmam megkóstolni is.) A spanyoloknál még nagyobb a választék, a tortáikat sokféle töltelékkel - például a mandulás, kávés, banános vagy epres krémmel - töltik meg. És persze nem szabad megfeledkeznünk a zsidó recept szerint készülő, kakaós krémmel megtöltött különlegességükről, a „Pasta kon mallebi”-ről sem. Mivel ez az utóbbi elég munkaigényes, ismertetését most inkább kihagyom, a mandulás tortáét meg azért, mert a mandula meglehetősen drága, az epres elmaradását pedig az indokolja, hogy az ősz közepén már nem igen kapható szamóca. Inkább a könnyebben összeállítható, elkészíthető és az évnek e szakában is kapható hozzávalókkal készülő süteményeket ajánlom megkóstolásra. Szerencsére a babapiskóta nem szezonális termék, sokfelé és nagy választékban megvásárolható.

Babapiskóta Piskóta torta

A kétféle recepten kívül - de azok alapján - saját ötletünk szerint is készíthetünk babapiskótás tortákat, a tejszín helyett használhatunk Mascarpone- vagy natúr sajtkrémet, melyeket úgy ízesítünk, ahogy kedvünk tartja. A töltelékhez használhatunk például kávét, capuccinot, csokoládét, kakaót, vagy valamilyen finom lekvárt, de jó ötlet a gesztenyemassza, vagy a sűrűre főzött vaníliás, puncsos, csokoládés stb. puding is. A dión kívül finom lehet a mák- valamint a mandula-, a fenyőmag- és a mogyoró töltelék is. Gyümölcsök közül elsősorban a nem kemény húsú, aromásakat, így a málnát, epret, banánt részesítsük előnyben, de valószínűleg finom lesz tortánk párolt almával, körtével, birsalmával is.


Périgordi diós babapiskóta-torta (francia recept)

20 dkg vajat 20 dkg porcukorral keverjünk habosra, adjunk hozzá 15 dkg darált diót. Két tojás sárgáját 3 dkg porcukorral elegyítve, öntsünk fel 2 dl forró tejjel, majd főzzük, szorgalmasan kavargatva. Ha kihűlt, adjuk hozzá a diós krémet, és az egészet alaposan dolgozzuk össze. Egy kb. 16-18 cm átmérőjű lábas alját béleljük ki 30-35 babapiskótával, öntsük rá a krém felét, erre kerül egy újabb piskótaréteg, majd ismét krém következik, melyet a harmadik piskótasorral fedünk be. Legalább egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe, majd fogyasztás előtt borítsuk egy tálra, és az előzőleg megfőzött csokoládémázzal vonjuk be. A mázhoz 10 dkg megolvasztott főzőcsokoládé, 5 dkg vaj és 2 evőkanál víz szükséges. Hogy a bevonat fényesebb legyen, tegyük rövid időre - néhány másodpercre - sütőbe.


Banános babapiskóta-torta (spanyol recept)

Egy lapos tálra rakjunk egymás mellé 6-8 darab édes tejben megforgatott babapiskótát. Kenjünk a piskótákra 2-3 dl habtejszínből vert kemény habot. Az egyenletesen elkent tejszínhabra tegyünk vékonyra vágott banánkarikákat. Legalább három-négy banánra lesz szükségünk. A tejszínhab és a banán rétegeket addig folytassuk, amíg el nem fogynak. Legfölülre tejszínhab kerüljön, mely jól mutat, ha díszítésként étcsokoládét reszelünk rá.

 

További olvasnivaló

Bételpálma magjait élvezetként fogya…

Harmadik indiai utunkról készült Csalo! Csalo! című könyvünkben a következőket írtuk a bételek árusításáról és a júdáskodó nyomokról. „Néhány lépéssel odébb bételt árulnak, a tábori asztalkákon fényes...

Folytatás...

Még a mát sem ismerjük, a holnapra go…

Ifj. Tóth György újságíró Nem jósoltattam, és horoszkópot sem készíttettem eddig, azonban az utóbbi időben az egyre több helyen megjelenő horoszkópokat rendszeresen elolvasom, áttanulmányozom. Ezek némelyike nagyon érdekes, egyes dolgok...

Folytatás...

Cukor csapdák - a túlzott cukorfogyasz…

Már közel másfél éve, hogy a kelleténél több só fogyasztásának káros egészségi hatásairól írtam, és - noha az ellenkezőjét sohasem állítottam - már akkor jeleznem kellett volna, hogy...

Folytatás...

55 óra a Kerala Expresszen - II.

Közeledik a villanyoltás, a „takarodó” ideje, addig mindenkinek el kell készülnie, szinte egyszerre kezdenek ágyazáshoz az utasok, sokan várták már ezt a pillanatot. Nappal csak ülni lehet, vagy mászkálni...

Folytatás...

A testolvasás indiai rendszere

A hinduk Szamudrikát, a tengerek istenét tekintik a fiziognómia megalapítójának, aki az óind legenda szerint - az égi tengerekben az ezerfejű Sesa kígyóisten hátán, Visnu isten és hitvese, Laksmi társaságában...

Folytatás...

Mire jó a piros fonál, a só és a fok…

Lényegében a fentieket kérdezte „Mami” nevű olvasóm, akinek az alábbiakban idézem levelét, és arra adott válaszomat. Kedves Erzsébet!Nagyon örülök, hogy olvashatom írásait. Bár nemrég kerültem ide, de érdekes, hasznos olvasnivalókat...

Folytatás...