Amikor egyre drágább az energia, és nemcsak az áram, hanem a gáz is, bizony az ember kétszer is meggondolja, mikor süssön süteményt. Feltehetően ez is közrejátszik abban, hogy oly kedveltek lettek a sütő nélkül, kekszmorzsával, babapiskótával, müzlivel vagy zabpehellyel elkészíthető finomságok. Mert ezek a sütemények gyorsan összeállíthatók, nem kell hozzájuk szakértelem, se rutin, nehezen ronthatók el, a hozzávalók pedig olcsón beszerezhetők, ráadásul, ha családtagjaink édesszájú, gyorsan örömet szerezhetünk nekik.
A babapiskótás tortákat a franciák, de legfőképp a spanyolok kedvelik. A franciák tojáshabos babapiskóta-tortája, nemcsak gyümölcsös, hanem - mint a neve is sejteti - porcukros, citromleves kemény tojásfehérjébe burkolják be, de híres a bretagne-i epres-, és a périgordi diós babapiskótás süteményük is. (Az előbbit - mármint az epreset - volt alkalmam megkóstolni is.) A spanyoloknál még nagyobb a választék, a tortáikat sokféle töltelékkel - például a mandulás, kávés, banános vagy epres krémmel - töltik meg. És persze nem szabad megfeledkeznünk a zsidó recept szerint készülő, kakaós krémmel megtöltött különlegességükről, a „Pasta kon mallebi”-ről sem. Mivel ez az utóbbi elég munkaigényes, ismertetését most inkább kihagyom, a mandulás tortáét meg azért, mert a mandula meglehetősen drága, az epres elmaradását pedig az indokolja, hogy az ősz közepén már nem igen kapható szamóca. Inkább a könnyebben összeállítható, elkészíthető és az évnek e szakában is kapható hozzávalókkal készülő süteményeket ajánlom megkóstolásra. Szerencsére a babapiskóta nem szezonális termék, sokfelé és nagy választékban megvásárolható.>
A kétféle recepten kívül - de azok alapján - saját ötletünk szerint is készíthetünk babapiskótás tortákat, a tejszín helyett használhatunk Mascarpone- vagy natúr sajtkrémet, melyeket úgy ízesítünk, ahogy kedvünk tartja. A töltelékhez használhatunk például kávét, capuccinot, csokoládét, kakaót, vagy valamilyen finom lekvárt, de jó ötlet a gesztenyemassza, vagy a sűrűre főzött vaníliás, puncsos, csokoládés stb. puding is. A dión kívül finom lehet a mák- valamint a mandula-, a fenyőmag- és a mogyoró töltelék is. Gyümölcsök közül elsősorban a nem kemény húsú, aromásakat, így a málnát, epret, banánt részesítsük előnyben, de valószínűleg finom lesz tortánk párolt almával, körtével, birsalmával is.
Périgordi diós babapiskóta-torta (francia recept)
20 dkg vajat 20 dkg porcukorral keverjünk habosra, adjunk hozzá 15 dkg darált diót. Két tojás sárgáját 3 dkg porcukorral elegyítve, öntsünk fel 2 dl forró tejjel, majd főzzük, szorgalmasan kavargatva. Ha kihűlt, adjuk hozzá a diós krémet, és az egészet alaposan dolgozzuk össze. Egy kb. 16-18 cm átmérőjű lábas alját béleljük ki 30-35 babapiskótával, öntsük rá a krém felét, erre kerül egy újabb piskótaréteg, majd ismét krém következik, melyet a harmadik piskótasorral fedünk be. Legalább egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe, majd fogyasztás előtt borítsuk egy tálra, és az előzőleg megfőzött csokoládémázzal vonjuk be. A mázhoz 10 dkg megolvasztott főzőcsokoládé, 5 dkg vaj és 2 evőkanál víz szükséges. Hogy a bevonat fényesebb legyen, tegyük rövid időre - néhány másodpercre - sütőbe.
Banános babapiskóta-torta (spanyol recept)
Egy lapos tálra rakjunk egymás mellé 6-8 darab édes tejben megforgatott babapiskótát. Kenjünk a piskótákra 2-3 dl habtejszínből vert kemény habot. Az egyenletesen elkent tejszínhabra tegyünk vékonyra vágott banánkarikákat. Legalább három-négy banánra lesz szükségünk. A tejszínhab és a banán rétegeket addig folytassuk, amíg el nem fogynak. Legfölülre tejszínhab kerüljön, mely jól mutat, ha díszítésként étcsokoládét reszelünk rá.