A+ A A-

Férfi hóbort, a kókuszos, rebarbarás sütemény

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Ha van Női szeszély nevű sütemény, miért ne lehetne Férfi hóbort nevű? Mivel a barátnőmtől kaptam egy csokorra való rebarbara-szárat, elhatároztam, hogy kikísérletezek egy rebarbarás süteményt.

Kérdés csak az volt, mivel párosítsam össze a rebarbarát? Töprengésem nem tartott sokáig, gyorsan a kókuszreszelék mellett döntöttem. Izgalommal vártam, milyenre sikerül újfajta kreációm, és megnyugvással vágtam zsebre férjem elismerését, amivel az első szelet rebarbarás kocka elfogyasztása után illetett. Ez a sütemény egyszerűen és gyorsan elkészíthető a finom savanykás rebarbarából és az aromás a kókuszos tojáshabból.

Korábban már írtam a rebarbaráról, ezért most külön nem méltatom. Érdekességként azért megjegyzem, hogy a nagy levelű, vastag szárú, magasra növő rebarbara a keserűfűféle dísz- és gyógynövény nemzetségébe tartozik. Gyökeréből étvágygerjesztő és hashajtó készül, a népgyógyászok bélrenyheség valamint máj- és epebetegek gyógyszereként ajánlják.


Kókuszos rebarbaraFérfi hóbort (rebarbarás sütemény kókuszos tojáshabbal)

A tésztához keverjünk ki 13 dkg cukrot, késhegynyi szódabikarbónával, 4 tojás sárgával és 15 dkg margarinnal, majd szórjunk hozzá 15 dkg lisztet, és kézzel dolgozzuk sima állagúra. Egy közepes méretű tepsiben nyomkodjuk egyenletesen laposra a masszát úgy, hogy azt a tészta teljesen kitöltse. (Nem kell kikenni a tepsit, mert a tészta zsíros).

A töltelékhez vegyünk 1 kg alaposan megmosott rebarbara-szárat, melyekről egyenként húzzuk le a hártyát, majd szeleteljük fel őket ujjnyi vastag darabokra. Adjunk hozzájuk 20-25 dkg cukrot, és a rebarbara-darabokat kevés vízzel pároljuk puhára. (Ízesítőként adhatunk hozzá reszelt ciromhéjat vagy vaníliás cukrot is.)

Ezután 4 tojás fehérjét kevés sóval vagy citromlével (esetleg pár csepp ecettel) turmixszoljuk kemény habbá. A habhoz adjunk 20 dkg cukrot valamint 15-20 dkg kókuszreszeléket, és óvatosan forgassuk bele. Ebbe is tehetünk reszelt citromhéjat.

A nyers tésztára egyenletesen kenjük rá a már kihűlt párolt rebarbarát. Ennek a tetejére pedig a kókuszos habot. Előmelegített sütőben, 200 fokon addig süssük, amíg a kókuszos tojáshab világosbarnára nem változik. Hidegen szeleteljük fel apró kockákra.

További olvasnivaló

Dávid Ibolya kézfeje

1954. augusztus 12-én született Baján. Házas, férje közjegyző. Két gyermekük született. 1981-ben a pécsi JPTE-n szerzett jogi diplomát. 1985-ben letette az ügyvédi szakvizsgát. Tamásiban, a helyi ügyvédi munkaközösségben dolgozott, majd...

Folytatás...

Cigány ujj-babonák

A cigány folklórban fontos szerepet játszanak az ujjak, nemcsak jövendölésre, hanem különféle varázslásokra, a kórságok mágikus gyógyítására is felhasználják őket. A kézjóslásban járatos romák körében minden egyes ujjnak sajátos jelentése...

Folytatás...

Irán – Náinban tükörtojást kész…

Iránban négyféle kenyér (nán) kapható, mindegyiket frissen árusítják. A lavas nagyon vékony kenyérféle, azt mondják, hogy hónapokig eláll; a snagak már vastagabb, ovális alakú, mivel kőágyon sütik, jellegzetes kis gödröcskék...

Folytatás...

Újévi ételek

Az újévi ételekhez elsősorban bőségvarázsló hiedelmek tapadnak, ezért az emberek ilyenkor különös gondot fordítanak az étrendjük összeállítására. Nálunk azért esznek sokan ropogós malacpecsenyét, mert a malac előre túrja a...

Folytatás...

A testolvasás indiai rendszere

A hinduk Szamudrikát, a tengerek istenét tekintik a fiziognómia megalapítójának, aki az óind legenda szerint - az égi tengerekben az ezerfejű Sesa kígyóisten hátán, Visnu isten és hitvese, Laksmi társaságában...

Folytatás...

Fog-babonák

A 16. században élt - a tenyérjóslásban és a fiziognómiában egyaránt jártas - nürnbergi Jean Indagine szerint a szabályos fogsor egyenes és becsületes jellemről árulkodik; a hegyes és egymáshoz...

Folytatás...