A+ A A-

Férfi hóbort, a kókuszos, rebarbarás sütemény

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Ha van Női szeszély nevű sütemény, miért ne lehetne Férfi hóbort nevű? Mivel a barátnőmtől kaptam egy csokorra való rebarbara-szárat, elhatároztam, hogy kikísérletezek egy rebarbarás süteményt.

Kérdés csak az volt, mivel párosítsam össze a rebarbarát? Töprengésem nem tartott sokáig, gyorsan a kókuszreszelék mellett döntöttem. Izgalommal vártam, milyenre sikerül újfajta kreációm, és megnyugvással vágtam zsebre férjem elismerését, amivel az első szelet rebarbarás kocka elfogyasztása után illetett. Ez a sütemény egyszerűen és gyorsan elkészíthető a finom savanykás rebarbarából és az aromás a kókuszos tojáshabból.

Korábban már írtam a rebarbaráról, ezért most külön nem méltatom. Érdekességként azért megjegyzem, hogy a nagy levelű, vastag szárú, magasra növő rebarbara a keserűfűféle dísz- és gyógynövény nemzetségébe tartozik. Gyökeréből étvágygerjesztő és hashajtó készül, a népgyógyászok bélrenyheség valamint máj- és epebetegek gyógyszereként ajánlják.


Kókuszos rebarbaraFérfi hóbort (rebarbarás sütemény kókuszos tojáshabbal)

A tésztához keverjünk ki 13 dkg cukrot, késhegynyi szódabikarbónával, 4 tojás sárgával és 15 dkg margarinnal, majd szórjunk hozzá 15 dkg lisztet, és kézzel dolgozzuk sima állagúra. Egy közepes méretű tepsiben nyomkodjuk egyenletesen laposra a masszát úgy, hogy azt a tészta teljesen kitöltse. (Nem kell kikenni a tepsit, mert a tészta zsíros).

A töltelékhez vegyünk 1 kg alaposan megmosott rebarbara-szárat, melyekről egyenként húzzuk le a hártyát, majd szeleteljük fel őket ujjnyi vastag darabokra. Adjunk hozzájuk 20-25 dkg cukrot, és a rebarbara-darabokat kevés vízzel pároljuk puhára. (Ízesítőként adhatunk hozzá reszelt ciromhéjat vagy vaníliás cukrot is.)

Ezután 4 tojás fehérjét kevés sóval vagy citromlével (esetleg pár csepp ecettel) turmixszoljuk kemény habbá. A habhoz adjunk 20 dkg cukrot valamint 15-20 dkg kókuszreszeléket, és óvatosan forgassuk bele. Ebbe is tehetünk reszelt citromhéjat.

A nyers tésztára egyenletesen kenjük rá a már kihűlt párolt rebarbarát. Ennek a tetejére pedig a kókuszos habot. Előmelegített sütőben, 200 fokon addig süssük, amíg a kókuszos tojáshab világosbarnára nem változik. Hidegen szeleteljük fel apró kockákra.

További olvasnivaló

Eszter kézelemzése

A tömör, elasztikus tenyér, arányos ujjakkal a test energiáját és az intellektus gyorsaságát reprezentálja. Olyan személy jellemzője, aki szívesebben cselekszik, mint beszél, vagyis a tettek embere. Az ujjaknál fejlettebb, erőteljesebb...

Folytatás...

A talpak

Bár a mérsékelt égövi éghajlati viszonyaink között ritkábban nyílik rá alkalom, nyáron, a strandon, a vízparton, hűvösebb időben pedig a fürdőkben, uszodákban mi is megfigyelhetjük embertársaink talpait. Jóllehet a milyenségükkel...

Folytatás...

Virágvasárnap és húsvét

A húsvét, a vasárnapok mellett, a keresztény egyház legrégibb és legfontosabb ünnepe, de húsvét környékén tartják a tavaszt köszöntő hagyományos fesztiválokat is. Noha maga a húsvét csak egyetlen vasárnap...

Folytatás...

Ráncok a száj körül

A homlokon található barázdákról, redőkről és jelentésükről, valamint a szemek külső sarkában megjelenő, sugárszerűen szétterjedő apró vonalkákról, melyeket szarkalábaknak neveznek, már korábban részletesen írtam, ezúttal az életkor előrehaladtával száj körül...

Folytatás...

Az óceánok vándora - az albatrosz

A kampós csőrű - főleg halakkal táplálkozó - albatroszok a legnagyobb úszóhártyás lábú madarak. Egyes fajainak szárny-fesztávolsága eléri a 3 és fél métert. Elsősorban a déli félteke óceáni területein élnek...

Folytatás...

Mit jelentenek a körmeimen látható, vált…

2013 karácsonya előtt a címben megfogalmazott kérdéssel keresett meg egyik olvasóm. Levelének lényege és a válaszom - szerkesztett formában - az alábbiakban olvasható.Kedves Erzsébet!Segítségét kérem kézelemzés apropóján. Olvastam a kézelemzéssel...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?