A+ A A-

Farsangi fánk és egérke

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Életem eddigi farsangjaira gondolva nem túl sok esemény jut az eszembe, de az a kevés meglehetősen emlékezetes. Egy ilyen kedves emlékem anyai nagyapámhoz kötődik, akinek Kaposvárott, a Kis Róma-hegyen, a festő Rippl-Rónai József szomszédságában volt szőleje. (Az idős mesterről édesanyám sokat mesélt.) Ezen a nevezetes szőlőhegyen sokféle ízű és színű szőlő levéből készültek a zamatos borok. Nagyapám pincéjében is katonás rendben sorakoztak a finom nedűt rejtő palackok. A butéliákból minden évben - nem tudni milyen megfontolásból - kiválasztott egyet, amit aztán gondosan elásott a pince földjébe. Ezt a palackot a rákövetkező év kövércsütörtökjén ásta elő onnan, hogy felbontásával ünnepélyesen nyissa meg a nagy farsangfarki evés-ivást. Én mint gyereklány néhányszor jelen voltam ezeken a vigasságokon. Nagyon tetszett e meg-megismétlődő rítus, és nemcsak engem, de a gonosz űző farsangolásra összegyűlt szomszédokat, komákat is magával ragadta a jókedv. Jobbnál-jobb falatok kerültek terítékre, pirospaprikával megszórt kocsonyák, töltött és sült húsok találtak gazdára, jókora karaj kenyerek és aprósütemények tűntek el pillanatok alatt a tálakról, még az asszonyok is leküldtek torkukon egy kis itókát, a szigorú böjti napokra készülve tömte mindenki a bendőjét.

Csokoládés farsangi fánkA farsangok sorából felrémlik előttem egy zimankós, februári nap is, amelyen riportra mentem vidékre. A házba, ahová hívtak, hidegtől elgémberedve toppantam be. Munkám végeztével a háziak vissza nem utasítható kedvességgel invitáltak asztalukhoz. Bár ne tették volna - gondoltam kezdetben - mert a számomra ismeretlen ízű kovászos, korpás, rizses, zsemlekockákkal megszórt tejfölös cibereleves nem nyerte el ízlésemet. Kárpótolt azonban a savanykás levesről szóló sztori, melyből megtudtam Cibere vajda és Konc király küzdelmének történetét. A néphiedelem ugyanis úgy tartja, kettejük viaskodásából farsang kezdetén Konc király kerül ki győztesen, húshagyókedden, a böjt elején pedig Cibere vajda győzedelmeskedik.

Ám a farsangokról a legtöbbször Édesanyám fánkjai jutnak eszembe. A rokonok és a barátok körében legendás híre volt fehér szalagos, pirosra sült, pihe könnyű, baracklekvárban tunkolt fánkjainak. Sokan megnyalták utána mind a tíz ujjukat. Kishitűségből, hogy nekem nem sikerülnek oly finomra ezek a nagy gyakorlatot kívánó, kényes tésztájú fánkok, én inkább a fánknál kisebb és könnyebben elkészíthető cseh-fánkot, az ún. egérkét - más néven tarkedlit vagy talkedlit - készítem. Az egérkék mellé meglepetésként, éléskamrámból előbányászom a néhány hete eldugott pár flaska ízletes gránátvörös borocskát.


Farsangi fánk - lekvárosFarsangi szalagos fánk
(Édesanyám receptje szerint)

50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj vagy margarin, 2 tojássárgája, 1 kis pohár rum vagy pálinka, reszelt citromhéj vagy vanillin, csipetnyi só, tej. A sütéshez bőven olaj, legalább 1 liternyi.

Egyszerű kelt tésztát készítünk sűrű kovásszal, a tojássárgákkal, kevés vajjal vagy margarinnal és annyi langyos tejjel, hogy lágy, kalács állagú tésztát kapjunk. A tésztát fakanállal, géppel vagy kézzel, nyitott ujjakkal addig verjük, amíg az sima, hólyagos nem lesz és elválik a kéztől, edény falától.  Ezután a tésztát megszórjuk liszttel, letakarjuk és langyos helyen, jó másfélszeresére kelesztjük. Majd liszttel meghintett deszkára borítva, kezünkkel ujjnyi vastagra nyomkodjuk, fánkszúróval, vagy vizespohárral kiszaggatjuk és letakarva még kb. ½ órát kelesztjük. Vigyázzunk arra, ha a tészta túlkel, nem lesz szalagos! A tésztát langyos alapanyagokból (lisztből, tejből, vajból) készítsük el és a helyiség se legyen hideg.

A megkelt fánkokat bő, középforró zsiradékban, lehetőleg olajban sütjük ki. Ha túl forró az olaj akkor a fánk belseje nyers marad. Ha sok tésztát teszünk az olajba akkor a fánkok nem tudnak rendesen megnőni és nem lesznek szalagosak. Ügyeljünk arra is, hogy a megkelt fánkok  felső része kerüljön először az olajba. A sütés kezdetén fedjük le fedővel, majd amikor az alsó részük megpirul, fordítsuk meg a fánkokat és most már fedő nélkül sütjük szép pirosra.
A kisült fánkokat szűrőkanállal szedjük ki több rétegű törlőpapírra. Még forrón szórjuk meg vaníliás porcukorral és még melegen tálaljuk barack-, málna-, ribizli-, áfonya ízzel. (A megmaradt olajat ételek készítéséhez felhasználhatjuk.)


Cseh-fánk (tarkedli vagy talkedli) vagyis egérke

50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, két tojás, ½ dl tej, 10 dkg cukor, késhegynyi só, olaj a kisütéshez, a tálaláshoz savanykás (sárgabarack, ribizli, málna, áfonya stb.) dzsem.

A liszt közepén egy mélyedésbe öntsünk 2 dl langyos tejet, morzsoljuk bele az élesztőt 2 dkg cukorral és kissé kelesszük meg. Ezután a kovászhoz keverjük a két tojás sárgáját, a sót és a többi tejet és fakanállal alaposan felverjük. Egészen lágy, gyenge tésztát kell kapnunk. Ruhával betakarjuk és langyos helyen kb. ½-1 óra hosszat kelesztjük. A tésztába óvatosan belekeverjük a 2 tojás keményre vert habját, ismét kelesztjük néhány percig. Ezután a tésztát kiolajozott tarkedli- illetve tükörtojássütőbe, vagy forró bő olajba szaggatjuk kanállal, és nem túl gyorsan, mindkét oldalát pirosra sütjük.

(Ha négy személyre készítjük, mindkét fánknál a fele mennyiség is elegendő.)

További olvasnivaló

Újév kezdetek

Az óév végét és az újesztendő kezdetét ősidők óta a világon mindenütt megünneplik. A Föld nagy részén ezt az ünnepet ma már nem kötik túl szigorú vallási szabályok, időpontjának meghatározása...

Folytatás...

Jamira kézelemzése

A kézfejét vizsgálva, első pillantásra szembetűnnek hosszú és egymás felé hajló ujjai. Az ujjak közül a hüvelykujja is hosszú, a kézanalízissel foglalkozó könyvek ezt az ujjat tartják a kéz...

Folytatás...

Kóros jelenségek, betegséghajlamok és vi…

A kezek pszicho-fiziológiai vizsgálatai terén elsősorban a 20. század elején munkálkodó N. Vashide (N. Vashide: Esszé a kéz pszichológiájáról, 1909.) és az 1930-as években praktizáló pszichiáter, Dr. Ernst Kretschmer...

Folytatás...

Az állkapocs

A többi arckarakterisztikához hasonlóan, a helyes ítélkezéshez, a megfelelő jellem-diagnózis felállításához, az állkapocs vizsgálata során is fontos, hogy az arc többi részét ugyancsak alaposan szemügyre vegyük. Például a széles...

Folytatás...

Kovalami pincérek, keralai ízek

Mostanra már nagyon kiéheztünk valami finom falatra, gyomrunk jó ételeket kíván és szemünk sem olyan finnyás, nem kémleli olyan kritikusan az ismeretlen ennivalókat, mint az első időben. Mostanság már...

Folytatás...

Numerológiai segédlet (II.): összetett s…

"A szám szó, de nem beszédhez való szó. Hullám és fény, de a szemnek nem látható. Végtelen sok variációja van, mégis változatlan. Az élet minden formája a csodálatos számok arcát...

Folytatás...