Rosta Erzsébet weboldala


Úgy látszik, még mindig népszerű az Erzsébet név, szinte vetekszik a megannyi újféle keresztnévvel. Állításomat a sok kedves levél, telefonhívás, gyönyörű cserepes virág és a hozzánk látogató vendég igazolta. A névnapom - szokás szerint - közel másfél hétig tart, ilyenkor számos finomsággal készülők a köszöntő vendégek fogadására. Bár a névnapi búcsújárás sok munkát igényel, ez az oka, hogy csak most, utólag tettem közzé e cikkemet, egyben sok örömet is szerez. Talán ezért nem okozott sohasem gondot a vendégvárás, persze az sem mellékes, hogy így szoktam meg, és mindössze édesanyám példáját követem.

Felesleges leírnom, mi mindent készítettem vendégeimnek, hisz tudom, ki mit kedvel, kinek milyen az ízlése, mit eszik szívesen, és mit nem fogyasztana el soha. Mint máskor, vendégeim most sem egyszerre jöttek köszöntőbe, hanem szállingózva, a különböző napszakokban elszórva, persze azért megbeszélés szerint. Ez abból a szempontból is jó, mert vendégeimmel jól ki tudjuk beszélni magunkat, s egyetlen alkalommal sem unatkoztunk.

Ezúttal kizárólag a gesztenyetortámról írok néhány sort. Ezt a tortát életemben először most készítettem, így nem gondolhattam előre, hogy a tervezett finomságból galuskaféle desszert lesz. Az elnevezést a somlói galuskára való hasonlósága miatt választottam, így lett a tortámból Rosta galuska. Nem nagyképűségből találtam ki e desszert nevét, egyszerűen a kényszerűség vitt rá, hogy nevet adjak neki. Akárhogy is történt, tény, hogy mindenkinek ízlett a gesztenyés galuskám.  Ezért nyugodt szívvel ajánlom az elkészítését.


Gesztenye tortaGesztenye torta

Tegyünk egy tálba, miután felengedett, 40 dkg mirelit gesztenyemasszát, adjuk hozzá 4 db. felvert tojás sárgáját, 25 dkg kristálycukrot, 1 tasaknyi vaníliáscukrot, 1 kávéskanál rumot vagy rum aromát, valamint 20 dkg lágy vajat, vagy margarint, és az egészet keverjük össze.  A 4 tojás fehérjét kis sóval, vagy pár csepp ecettel (de még jobb, ha citromlével) verjük fel kemény habbá, majd óvatosan adjuk a keverékhez. Egy tepsibe tegyünk zsírpapírra egy 24 cm átmérőjű tortakarikát, és öntsük a formába a tortamasszát. Előmelegített sütőben 180 C fokon megsütjük. Ha langyosra hűlt a torta, vágjuk ki a tortakarikából, tépjük le aljáról a zsírpapírt, majd vonjuk be csokoládémártással.

Rosta galuskaA csokoládémártást megvehetjük, készen kapható. A torta tetejét - a mártás helyett - meghinthetjük porcukorral, és feldíszíthetjük kedvünk szerint.

Én a csokoládés változatot választottam, amit - mint a képen látható - sablon segítségével feldíszítettem szívekkel. Ezután szembesültem  a problémával. Nem tudom, mit rontottam el, de a tortámat nem tudtam normálisan felszeletelni, a vágásnál ugyanis erősen morzsálódott. Ekkor jött az ötletem, hogy a somlói galuska példájára, a tortát feldarabolva beleteszem egy-egy kis tálkába, a tetejét felspriccelem tejszínhabbal, és meglocsolom absztrakt csokoládémártásos mintával. Nagy sikere lett elrontott süteményemnek, amiből fantáziám segítségével egy-egy tálnyi hizlaló, édes finomságot alkottam.