Rosta Erzsébet weboldala

 

Már nem emlékszem, hányféle karácsonyi édességet ajánlottam az ünnepekre, bevallom, a keresőt kellett használnom, nehogy ismétlésbe bocsátkozzam. Nem volt könnyű dolgom, mert a karácsony szóra több tucat írásom címét dobta ki a kereső. Valószínűleg idén is készítek mákos és diós süteményt, ez talán megint bejgli lesz, és feltétlenül sütök gyümölcskenyeret, bőséges aszalt gyümölccsel és különböző illatos fűszerrel. De az is lehet, hogy kétféle tortát készítek. Biztos viszont, hogy még időben eldöntöm, nehogy utolsó pillanatra hagyva, a körmömre égjen a sütés.

Amit újdonságnak szánok, az Ehető karácsonyi gyertya. Az ötletet a Konyha Magazin tíz éve megjelent számából merítettem. Ennél a havilapnál meglehetősen hosszú ideig publikáltam, a mostani - honlapomon megjelenő - írásaimhoz hasonló, érdekes történetekkel színesített recepteket.

Ehető gyertya felülről nézveAz eredeti Mogyorós gyertyácskához sütni kell egy piskóta lapot, majd fehér mázat keverni, az aszalt fügét hámozott mandulával díszíteni, amit tányéron elrendezve aszalt gyümölccsel körberakva lehet gusztusossá tenni. Az én Ehető karácsonyi gyertyám gyorsabban elkészíthető, tehát kényelmesebb a megalkotása, mint az eredetinek.

Az egyszerűnek tűnő karácsonyi gyertyás süteményem összeállítása azonban mégsem lett teljesen zökkenőmentes, mint ahogy azt eredetileg hittem. Ugyanis füge helyett véletlenül datolyát vettem. Aztán arra gondoltam, nem piskótából, hanem kekszből rakom össze a gyertyát, de a kekszes változathoz férjem nem sima felületű porhanyós kekszet hozott, hanem az egyik felén gömbölyűt, amiket képtelenség volna egymásra rakni, mert az emeletes gyertya - akárcsak a pisai ferde torony - veszélyesen ferde lenne. Végül vettem piskóta lapot, amiből elkészíthettem az ehető gyertyákat. A krém, amivel összetapasztani szándékoztam a piskóta lapocskákat, mégsem az előzőleg kigondolt csokoládés mascarpone krém lett, hanem Nutella mogyorókrém. Szinte a végszóra befutott férjem egy karika fügével, így a gyertya lángját mégsem datolyából kellett kifaragnom, hanem fügéből, ami jobban hasonlít az eredetihez.

Ehető gyertya szemből nézveA lényeg az, hogy végül elkészültem az ünnepi gyertyámmal. Mint a képen látható, sikerült. Annak, aki ilyen süteménnyel szeretné meglepni családját, nem lesz nehéz dolga. Piskótalap helyett használhat kekszet, krém gyanánt félpuha lekvárt, de variálható a krém felváltva lekvárral is. Remélem, kedves olvasóim közül többen kedvet kapnak az elkészítésükhöz, és ezekkel a süteményekkel díszítik ünnepi asztalukat.


Ehető karácsonyi gyertya

Vegyünk kész piskótalapot, vágjunk pogácsaszaggatóval korongokat. Nutellával megkenve, ragasszuk össze a tésztakorongokat. (Egy gyertyához 6-8 darabra van szükség.) Készítsünk citromos mázat 1 citrom levéből vagy citromléből, 10 dkg porcukorral és egy tojásfehérjével. A mázat tejföl sűrűségűre keverjük vagy turmixszoljuk, és gyertyánként egy-két kanálnyit öntsünk a tetejükre. A díszítéshez, vagyis a lánghoz egy félbevágott fügét tegyünk a gyertya tetejére. Ha elkészültünk vele, helyezzük egy szép kistányér közepére, s az ehető gyertyánkat rakjuk körbe aszalt gyümölccsel, narancs- és mandarin gerezdekkel, esetleg kivi karikákkal. A maradék piskótalapból lekváros vagy csokoládés roládot készíthetünk.