A+ A A-

Ehető karácsonyi gyertya

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények

 

Már nem emlékszem, hányféle karácsonyi édességet ajánlottam az ünnepekre, bevallom, a keresőt kellett használnom, nehogy ismétlésbe bocsátkozzam. Nem volt könnyű dolgom, mert a karácsony szóra több tucat írásom címét dobta ki a kereső. Valószínűleg idén is készítek mákos és diós süteményt, ez talán megint bejgli lesz, és feltétlenül sütök gyümölcskenyeret, bőséges aszalt gyümölccsel és különböző illatos fűszerrel. De az is lehet, hogy kétféle tortát készítek. Biztos viszont, hogy még időben eldöntöm, nehogy utolsó pillanatra hagyva, a körmömre égjen a sütés.

Amit újdonságnak szánok, az Ehető karácsonyi gyertya. Az ötletet a Konyha Magazin tíz éve megjelent számából merítettem. Ennél a havilapnál meglehetősen hosszú ideig publikáltam, a mostani - honlapomon megjelenő - írásaimhoz hasonló, érdekes történetekkel színesített recepteket.

Ehető gyertya felülről nézveAz eredeti Mogyorós gyertyácskához sütni kell egy piskóta lapot, majd fehér mázat keverni, az aszalt fügét hámozott mandulával díszíteni, amit tányéron elrendezve aszalt gyümölccsel körberakva lehet gusztusossá tenni. Az én Ehető karácsonyi gyertyám gyorsabban elkészíthető, tehát kényelmesebb a megalkotása, mint az eredetinek.

Az egyszerűnek tűnő karácsonyi gyertyás süteményem összeállítása azonban mégsem lett teljesen zökkenőmentes, mint ahogy azt eredetileg hittem. Ugyanis füge helyett véletlenül datolyát vettem. Aztán arra gondoltam, nem piskótából, hanem kekszből rakom össze a gyertyát, de a kekszes változathoz férjem nem sima felületű porhanyós kekszet hozott, hanem az egyik felén gömbölyűt, amiket képtelenség volna egymásra rakni, mert az emeletes gyertya - akárcsak a pisai ferde torony - veszélyesen ferde lenne. Végül vettem piskóta lapot, amiből elkészíthettem az ehető gyertyákat. A krém, amivel összetapasztani szándékoztam a piskóta lapocskákat, mégsem az előzőleg kigondolt csokoládés mascarpone krém lett, hanem Nutella mogyorókrém. Szinte a végszóra befutott férjem egy karika fügével, így a gyertya lángját mégsem datolyából kellett kifaragnom, hanem fügéből, ami jobban hasonlít az eredetihez.

Ehető gyertya szemből nézveA lényeg az, hogy végül elkészültem az ünnepi gyertyámmal. Mint a képen látható, sikerült. Annak, aki ilyen süteménnyel szeretné meglepni családját, nem lesz nehéz dolga. Piskótalap helyett használhat kekszet, krém gyanánt félpuha lekvárt, de variálható a krém felváltva lekvárral is. Remélem, kedves olvasóim közül többen kedvet kapnak az elkészítésükhöz, és ezekkel a süteményekkel díszítik ünnepi asztalukat.


Ehető karácsonyi gyertya

Vegyünk kész piskótalapot, vágjunk pogácsaszaggatóval korongokat. Nutellával megkenve, ragasszuk össze a tésztakorongokat. (Egy gyertyához 6-8 darabra van szükség.) Készítsünk citromos mázat 1 citrom levéből vagy citromléből, 10 dkg porcukorral és egy tojásfehérjével. A mázat tejföl sűrűségűre keverjük vagy turmixszoljuk, és gyertyánként egy-két kanálnyit öntsünk a tetejükre. A díszítéshez, vagyis a lánghoz egy félbevágott fügét tegyünk a gyertya tetejére. Ha elkészültünk vele, helyezzük egy szép kistányér közepére, s az ehető gyertyánkat rakjuk körbe aszalt gyümölccsel, narancs- és mandarin gerezdekkel, esetleg kivi karikákkal. A maradék piskótalapból lekváros vagy csokoládés roládot készíthetünk.

További olvasnivaló

Gyakorlatok gépkocsivezetés közben

Kényszerű megállásnál, piros lámpánál idegeskedés helyett végezzünk izometriás gyakorlatokat.   Markoljuk meg kétoldalt a kormánykereket, majd teljes erőnkből húzzuk szét hat másodpercig. Utána lazítsuk el az izmainkat, és - ha a lámpa...

Folytatás...

Kétszersült tortácska - gyümölccsel…

Az olaszországi Vareseben vettünk egy csomag finom kétszersültet. Annyira ízlett a kissé sós ropogtatnivaló, hogy a rágcsálásával nem győztünk betelni. Ezért utunk második állomásán, a félsziget közepén fekvő Gubbioban szinte...

Folytatás...

Szépségdiéta - Mit szabad enni, ha sz…

Az alábbiakban Dr. Benjamin Gayelord Hauser (1895-1984) diétáról alkotott gondolatait olvashatják, aki a múlt században többek között olyan hírességeknek volt táplálkozási tanácsadója, mint Marlene Dietrich, Gloria Swanson, Greta Garbo, Ingrid...

Folytatás...

Kajszi- vagy sárgabarack

Ez a Kelet-Turkesztánból és Észak-Kínából származó, mély sárga vagy narancssárga, kopasz vagy enyhén szőrös, édes gyümölcs, melyet - megkülönböztetésként az őszibaracktól - nyári baracknak is neveznek, a rózsafélék családjába...

Folytatás...

A jó házasság titka – a fiziognómi…

A karakterológia, a klasszikus fiziognómia szakértői szerint az ember arca, külső megjelenése sok mindent elárul a személyiségéről, jellemvonásairól, így többek között azt is, hogy mekkora szociális érzékenységgel bír, mennyire hűséges...

Folytatás...

MB88 kézelemzése

Végignézve a tenyérről és a kézhátról készített fényképeket - bár az ujjak között vannak lekerekített végűek is - általában a szögletes vonások dominálnak rajtuk. Az ilyen - praktikusnak is nevezett...

Folytatás...