Rosta Erzsébet weboldala

Karamellás ropogtatni valókKorábban már több alkalommal is írtam arról, milyen finomságokkal készüljünk húsvétra, ajánlottam például a zserbót, két cikkemben (itt és emitt) adtam tippeket, hogy mi kerüljön a húsvéti asztalra. Ennek ellenére most sem tudom megállni, hogy ne rukkoljak elő valamilyen újabb ötlettel húsvétra. (Már csak azért sem, mert az előző írásomban megígértem.) Mivel nagyon szeretem, arra gondoltam most karamelles ropogtatni valókat ajánlok. Sőt idejében elkészítettem őket, hogy fényképen is bemutathassam kedves olvasóimnak. Ha van idejük, a karamelles édességeket nem árt pár nappal az ünnep előtt megcsinálni, aztán lezárható dobozba, vagy üvegbe tenni, mert a karamelles dió, pattogatott kukorica és kukoricapehely sokkal élvezetesebb, ha pár napot állni hagyjuk őket. De ügyeljünk arra, hogy családunk ne fedezze fel idő előtt a ropogtatni valókat.

Teljesen egyszerű és azonos technológiájú a három édes ropogós elkészítése. A cukor mennyisége attól függ, mennyi diónk (pattogatott kukoricánk, kukoricapelyhünk) van.  Jelen esetben én 30 dkg dióra 60 dkg kristálycukrot számítottam.


Egyiptomi karamelles dió

30 dkg tisztított dióbél (véletlenül se maradjon benne apró dióhéj!), 60 dkg kristálycukor, 1 teáskanál olaj
 
Állandó kevergetés mellett olvasszuk meg és pirítsuk világosbarnára a kristálycukrot, majd forgassuk a meleg karamellbe a diót, és pirítsuk még 2-3 percig. Kenjünk ki olajjal egy tepsit, és öntsük bele a karamelles diót. Ha kihűlt, tördeljük apró darabokra (és tegyük lezárható üvegbe vagy dobozba).


Karamelles pattogatott kukorica és kukoricapehely

Ugyanúgy készülnek, mint a karamelles dió.