Rosta Erzsébet weboldala

A vegetáriánus és halas ételek közül, legolvasottabbak a cukkinis receptjeim. Arra gondoltam, mielőtt belekezdenék újabb cukkinis írásomba, oldalam keresőjébe beütöm a „cukkíni” szót. Nem akartam hinni a szememnek, annyi helyen jelent már meg méltatásom e zsenge zöldségről és különféle elkészítési tippem a bébi cukkíniről, hogy elbizonytalanodtam, talán, mégsem kellene írnom róla. De aztán gyorsan lebeszéltem magam erről, mert én is „cukkini párti” vagyok, kedvelem ezt az alkalmazkodó, számos módon variálható zöldséget, s a belőle készült sok-sok ételt. Ez is oka annak, hogy most két újabb recepttel rukkolok elő.

Tökvirág
Tökvirág

A két cukkinis torta képe helyett írásomat egy tökvirág képével illusztráljuk, ugyanis a sárga virágja nagyon hasonlít a cukkiniéhez. A történet tavasszal kezdődött, amikor a cserepes mocsári hibiszkuszom földjébe beledugtam egy tökmagot, mely életre kelt, és mostanság egymás után bontja ki virágait, olyannyira, hogy már abban reménykedem, őszre kis tökök is nőnek rajta. A rövid életű, rikító sárga virágot férjem szemerkélő esőben fényképezte le.

Zsemlemorzsás sajtos cukkini torta

Alaposan mossunk meg két bébi cukkinit, vágjuk le a végeiket, és apró lyukú reszelőn reszeljük le, vagy daráljuk meg, majd tegyük egy mély tálba. Adjunk hozzá két evőkanál tejben áztatott zsemlemorzsát, egy mokkáskanál cukrot, bőségesen reszelt citromhéjat, csipetnyi sót és 20-30 dkg reszelt sajttal együtt felvert három tojást. A masszát öntsük egy kivajazott vagy olajozott és zsemlemorzsával megszórt tortaformába. A tetejét egyengessük simára, hintsük meg zsemlemorzsával és vajdarabkákkal. Előmelegített sütőben 200 C fokon kb. fél óra alatt megsül. Akkor jó, ha szép piros a teteje. Még melegen tálaljuk.

Kekszmorzsás édes cukkinis torta

Elkészítése – némi eltéréssel - nagyon hasonlít a sajtoséhoz. Két bébi cukkinit alaposan mossuk meg, vágjuk le a két végeiket és egy kis lyukú reszelőn gyaluljuk le. A lereszelt cukkínihez adjunk három evőkanál tejben kissé megáztatott kekszmorzsát, egy evőkanál cukrot, késhegynyi fahéjat, kis sót, és három felvert tojást. Az egészet alaposan dolgozzuk össze, öntsük a masszát egy kiolajozott, kekszmorzsával meghintett tortaformába, kenjünk rá egy réteg pikáns lekvárt és simítsuk el a tetejét. Szórjuk meg kekszmorzsával és dobjunk rá vajdarabkákat. A tetejére durvára vágott diót, vagy szezámmagokat is tehetünk. Előmelegített sütőben 200 C fokon süssük meg, ha langyosra hűlt, szeleteljük fel és tálaljuk. Tejszínhabbal díszíthetjük.