Bizonyára még sokan emlékeznek, a múlt század ’70-es, ’80-as éveiben oly népszerű, különböző ízű krémekkel töltött csokoládéból készült Melba kockára, ami mostanában - mint nosztalgia-édesség - egyre több helyen ismét megvásárolható. Hogy ez a finom desszert kitől (vagy kiről) kaphatta a nevét, nem tudom, de azt igen, hogy az őszibarackos, tejszínhabos, vanília fagylalttal és vanília likőrrel rétegezett, szeletelt mandulával meghintett finomság, a Peche Melba a világhírű koloratúrszoprán énekesnő nevének állít emléket.
A híres ausztrál énekesnő, Melba Nellie (1861-1931) korának rendkívül népszerű előadója volt. Zenei pályáját Helen Armstrong néven kezdte, tehetséges zongoristaként, majd orgonistaként, csak ezután tanult énekelni. Európa és az Egyesült Államok számos operaházában fellépett. Első szerepe 1887-ben, Brüsszelben, Verdi Rigolettójának Gildája volt, ekkor vette fel a Melba művésznevet, amely a szülőhelyének közelében lévő, Melbourne nevéből származik. A gyönyörű hangú énekesnő nagy népszerűségnek örvendett, 1918-ban brit lovagi címmel tüntették ki. Miután később hazatért Ausztráliába, a Melbourne-i Konzervatórium elnökévé választották. Róla nevezték el a Peche Melba édességet, de az ő nevét őrzi a Melba pirítós (Melba toast) is. (Az „eredeti” őszibarackos édesség-különlegesség - melynek Escoffier francia szakács, a londoni Savoy hotel konyhafőnöke volt a megalkotója - keletkezésének történetét többen is megírták, akiket érdekel, erről itt és itt olvashatnak.)
Nemrégiben - még a meglehetősen enyhe kora őszi napok idején - az egyik áruházláncban francia édességet, Peche Melbát vettem, ami két érdekességgel is szolgált. Az egyik, hogy az ízlésesen csomagolt, francia zászló - kék, fehér és piros - színeivel díszített doboz tartalmáról kiderült, hogy nem francia, hanem olasz termék, a másik pedig, hogy ez a Peche Melba nem vanília fagylalttal készült, mint ahogy én tudtam, hanem tejszínhabbal. Ez utóbbi egyáltalán nem zavart, mert - enyhe őszi nap lévén - fagylalttal kevésbé állt volna el, az pedig, hogy Itáliában készült édességet rejtett a doboz még ennyire sem, hiszen az olasz desszertek - a franciákéhoz hasonlóan - szintén kiválóak.
A Peche Melba receptje (2 személyre)
20-25 dkg (személyenként 2-3 gombóc) vanília fagylalt (télen is kapható), 7-8 dkg őszibarack-befőtt, kb. ugyanennyi tömegű alaposan felvert cukrozott tejszínhab, kevés vanília (vagy hasonló aromájú egyéb) likőr, kevés pörkölt mandula
Az előzetesen lehűtött pohár kétharmadát töltsük meg vanília fagylalttal, rétegezzük rá a szeletelt őszibarackot, és kevés likőrrel öntsük le. A tetejét tejszínhabbal díszítsük fel, és szórjunk rá néhány felszeletelt mandulát.
[A recept forrása: Földes-Ravasz: Cukrászat, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1961]