A+ A A-

Egy könnyű, finom édesség - Peche Melba

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Bizonyára még sokan emlékeznek, a múlt század ’70-es, ’80-as éveiben oly népszerű, különböző ízű krémekkel töltött csokoládéból készült Melba kockára, ami mostanában - mint nosztalgia-édesség - egyre több helyen ismét megvásárolható. Hogy ez a finom desszert kitől (vagy kiről) kaphatta a nevét, nem tudom, de azt igen, hogy az őszibarackos, tejszínhabos, vanília fagylalttal és vanília likőrrel rétegezett, szeletelt mandulával meghintett finomság, a Peche Melba a világhírű koloratúrszoprán énekesnő nevének állít emléket.

A híres ausztrál énekesnő, Melba Nellie (1861-1931) korának rendkívül népszerű előadója volt. Zenei pályáját Helen Armstrong néven kezdte, tehetséges zongoristaként, majd orgonistaként, csak ezután tanult énekelni. Európa és az Egyesült Államok számos operaházában fellépett. Első szerepe 1887-ben, Brüsszelben, Verdi Rigolettójának Gildája volt, ekkor vette fel a Melba művésznevet, amely a szülőhelyének közelében lévő, Melbourne nevéből származik. A gyönyörű hangú énekesnő nagy népszerűségnek örvendett, 1918-ban brit lovagi címmel tüntették ki. Miután később hazatért Ausztráliába, a Melbourne-i Konzervatórium elnökévé választották. Róla nevezték el a Peche Melba édességet, de az ő nevét őrzi a Melba pirítós (Melba toast) is. (Az „eredeti” őszibarackos édesség-különlegesség - melynek Escoffier francia szakács, a londoni Savoy hotel konyhafőnöke volt a megalkotója - keletkezésének történetét többen is megírták, akiket érdekel, erről itt és itt olvashatnak.)

Peche-MelbaNemrégiben - még a meglehetősen enyhe kora őszi napok idején - az egyik áruházláncban francia édességet, Peche Melbát vettem, ami két érdekességgel is szolgált. Az egyik, hogy az ízlésesen csomagolt, francia zászló - kék, fehér és piros - színeivel díszített doboz tartalmáról kiderült, hogy nem francia, hanem olasz termék, a másik pedig, hogy ez a Peche Melba nem vanília fagylalttal készült, mint ahogy én tudtam, hanem tejszínhabbal. Ez utóbbi egyáltalán nem zavart, mert - enyhe őszi nap lévén - fagylalttal kevésbé állt volna el, az pedig, hogy Itáliában készült édességet rejtett a doboz még ennyire sem, hiszen az olasz desszertek - a franciákéhoz hasonlóan - szintén kiválóak.


A Peche Melba receptje (2 személyre)

 

20-25 dkg (személyenként 2-3 gombóc) vanília fagylalt (télen is kapható), 7-8 dkg őszibarack-befőtt, kb. ugyanennyi tömegű alaposan felvert cukrozott tejszínhab, kevés vanília (vagy hasonló aromájú egyéb) likőr, kevés pörkölt mandula

Az előzetesen lehűtött pohár kétharmadát töltsük meg vanília fagylalttal, rétegezzük rá a szeletelt őszibarackot, és kevés likőrrel öntsük le. A tetejét tejszínhabbal díszítsük fel, és szórjunk rá néhány felszeletelt mandulát.

 

[A recept forrása: Földes-Ravasz: Cukrászat, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, 1961]

További olvasnivaló

Begyulladt a burzám

Valamelyik téli napon történt, hogy egy beteg társaságában, lifttel tartottam a reuma-rendelésre. Az ismeretlen nő látva, hogy milyen nehezemre esik a járás, afelől érdeklődött, mi a bajom. Válaszom a legkomolyabban...

Folytatás...

Erzsébet-napi gesztenye tortám, melyb…

Úgy látszik, még mindig népszerű az Erzsébet név, szinte vetekszik a megannyi újféle keresztnévvel. Állításomat a sok kedves levél, telefonhívás, gyönyörű cserepes virág és a hozzánk látogató vendég igazolta. A...

Folytatás...

Születési és névszámok

Mielőtt rátérnénk a numerológiai számításokra, nem árt emlékezetünkbe vésni azt az alapszabályt, miszerint a két összetett „mesterszámot”, a 11-est és a 22-est nem szabad leredukálni egyszerű számmá. Tehát a...

Folytatás...

December

TARTALOMA hónap különféle elnevezéseiA Csízió ajánlásaiSzent BibiánaXavéri Szent FerencSzent BarbaraSzent MiklósSzent AmbrusSzeplőtlen Fogantatás ünnepeSzent LúciaSzent TamásÁdám-Éva, Karácsony estéjeKarácsonySzent IstvánSzent JánosAprószentekSzent SzilveszterDecember kövei és növényei A római köztársaság tizedik havának elnevezése a...

Folytatás...

Savképző jin és lúgosító jang éte…

  A szervezetünk tudja, hogy mire van szüksége, és ezért aztán mindent elkövet annak érdekében, hogy optimális szinten tartsa testünk kémhatását. Én is megteszek mindent, a sav-bázis egyensúlyomért, ám az évszakváltások...

Folytatás...

Az étterem tulajdonosa saját guggoldá…

Köröttünk a táj egyre barátságtalanabb, szakadékosabb. A szerpentin, melyen felkaptatunk, a hegygerincet elhagyva is tovább tekereg. A völgykatlan fölött a tejfehér köd, vagy talán felhő gomolyog. A sártól csúszós úton...

Folytatás...