A+ A A-

Egres és josta

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények

Az egrest sokféle néven ismerik, elterjedt mint pöszméte, köszméte, fodorszőlő, biszke, büszke, piszke, tüskeszőlő, persze lehet még több neve is.
Noha a szüleim kertjében jártamban-keltemben be-bekaptam egy-egy zöldes színű, serteszőrös vagy csupasz bőrű egresbogyót, de sohasem lettem rabja e gyümölcsnek, pedig az érettek még ízlettek is, a héjukat azonban sohasem tudtam lenyelni. A jókora, fanyar ízű egreseket, elég csúnyán ettem, a belsejüket egyszerűen kiszívtam, a héjukat meg a markomba gyűjtöttem össze.

Egres bokor
Egres bokor

Úgy emlékszem, ezeken a szúrós bokrokon mintha nemcsak zöld egresek termettek volna, hanem lilásak, pirosasak is, ám ez utóbbiaknak vékonyabb bőrük volt, s ezeket a színes bogyókat nem bokrokról, hanem kis fákról csipegettem. Nemrégen aztán rájöttem, talán mégsem tévedtem, ezek a kis bogyók nem egresek, hanem josták voltak. Én máshol és máskor, mint kint a kertben nem láttam jostát (már ha egyáltalán az volt), és most is csak azt tudom róla, hogy - akárcsak az egresből - az eredetileg a bokros jostából is fácska nevelhető, és - bár a josta bogyók nagyságra, formára, megegyeznek az egres bogyóival - a josta ágain nincsenek tüskék, mint az egresbokron. Ha jól tudom a josta az egres és a feketeribizli nászából született gyümölcs, az íze - az emlékeim szerint - inkább hasonlított a feketeribizkééhez, mint az egreséhez. Persze a feketeribizlinek sincs jó íze, inkább csak feldolgozva - mondjuk szörpként vagy lekvárként - élvezhető.

Josta
Josta

Az egresből már többféle ételt megízleltem, ettem egresszószt és -levest valamint a vele díszített gyümölcstortát is megkóstoltam, ám ezekkel is úgy vagyok, mint a többi gyümölccsel, jók-jók a belőlük készültek, de nyers gyümölcsként (esetleg cukorral vagy mézzel) sokkal finomabbak. Az egrest változatos módon lehet elkészíteni, javasolják levesnek, zselének, dzsemnek, kompótnak, édességekhez adva vagy bornak, szörpnek. Viszont a jostát csak kizárólag az említett kertben próbáltam ki, belőle semmiféle készítményt nem kóstoltam eddig, pedig állítólag ebből is lehet csinálni gyümölcslevet, szörpöt, mártást, kompótot, süteményt, dzsemet, s ha ez utóbbit meg akarjuk alkotni, akkor érdemes párosítani cseresznyével, meggyel, szilvával, vagy más aromás gyümölccsel, fűszerezve pedig, akárcsak az egres, a gyömbérrel finom.

Mégis ha valahol meglátnának egy egresbokrot vagy egy jostafát, kérjenek a gazdától egy keveset a bogyókból, vagy ha piacon ajánlják, vegyenek belőle, próbálják ki, egyikből vagy a másikból süssenek egy süteményt, vagy kavarjanak belőlük egy zamatos szörpöt. Az alábbiakban néhány egres receptet adok meg, melyek azonban ugyanúgy vonatkoznak a jostára is. Elkészítés előtt, mindkét féle gyümölcsöt mossuk meg alaposan. (Nemcsak az esetleges permet miatt, hanem azért is, mert e bogyókat szívesen látogatják a mezei poloskák!) Mindig csak zsenge egrest vagy jostát használjunk, akkor jók, amikor még gyengék a magjaik és héjuk sem keményedett meg.

Mielőtt a recepteket elolvasnák, kérem, ne feledkezzenek meg kedvenc joghurtos pitémről, melynek a tetejére ugyancsak tehetnek az alma, a meggy, a cseresznye, a sárgabarack, a szilva helyett egrest, vagy jostát is. A joghurtos pite elkészítése nagyon egyszerű, nem kerül sokba és nagyon finom, habkönnyű, különböző gyümölcsökkel variálható nyári tészta. A receptjét megtalálják a Kajszi- vagy sárgabarack című cikknél.

Egres vagy josta leves

A megmosott gyümölcsöket cukros vízben puhára főzzük, tejföllel vagy tejszínnel készült lisztes habarással besűrítjük. Sűríthetjük tojás sárgával is. A cukrot ne utólag adjuk a levesbe, mert a gyümölcsök savanyúak maradnak. A levest ízesíthetjük citromfűvel, reszelt citromhéjjal, fahéjjal, vagy gyömbérrel.

Rácsos linzer egressel vagy jostával

50 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 20 dkg cukor, 1 egész tojás, 1 dl tej vagy 1 kanál tejföl, 1 kis csomag sütőpor, citromhéj, fahéj
A tészta meghintésére: 2-3 evőkanál keksz- vagy zsemlemorzsa
A töltelékhez: 1 kg egrest vagy jostát, 1 dl víz és 30 dkg cukorból készült szirupban 10 percig főzzük, de ne forraljuk.

Jostatorta
Jostatorta

A tészta hozzávalóit jól összegyúrjuk, kétharmad részét kinyújtjuk, és egy tepsit kibélelünk vele, úgy, hogy pereme legyen. Megszórjuk a tésztát morzsával és a cukorsziruptól lecsöpögtetett gyümölcsöket egyenletesen rárakjuk a linzerre. A maradék tésztából csíkokat vágunk és keresztirányban berácsozzuk a tészta tetejét. Tojással megkenjük, és 5-10 percig közepesen meleg sütőben sütjük.

Egres vagy josta torta

Készen vásárolt piskótatorta vagy négy tojásból készített piskóta, 1 kg egres, vagy josta, 30 dkg cukor, 1 pohár víz, reszelt citromhéj, 3 evőkanál őrölt keksz vagy zsemlemorzsa, a torta tetejére tejszín

Egrestorta
Egrestorta

A megtisztított gyümölcsöket egy pohár vízből és 30 dkg cukorból készült szirupban körülbelül 10 percig főzzük, de ne forraljuk fel. A gyümölcsöket leszűrjük és egyenletesen ráterítjük az előzőleg morzsával meghintett tortalapra. A megmaradt szirupot ráöntjük a gyümölcsökre. Fogyasztás előtt a tortát körben díszítsük fel tejszínhabbal, a habrózsákat meghinthetjük manduladarabokkal.

Egres- vagy josta kompót

1 kg egres vagy josta, 10 dkg cukor vagy méz, 6 dl almalé
A megtisztított egrest, vagy jostát cukorral vagy mézzel és az almalével elkeverve, 1-2 percig főzzük. Illik a különböző sült halakhoz, húsokhoz, de tejberizs, tejbegríz, vagy grízpuding mellé adva is remek ízt kölcsönöz az ételnek.

Egres- vagy jostaszörp

1 kg egres vagy josta, 1 citrom leve vagy 2 evőkanál citromlé, reszelt citromhéj, ízlés szerint cukor
A gyümölcsöket tisztítás után a saját levében lassú tűzön puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a citromlevet, a reszelt citromhéjat és ízlés szerinti cukorral az egészet gépben alaposan össze turmixszoljuk. Hűtőszekrényben legalább két hétig eláll, lehet hígítani szódavízzel vagy ásványvízzel, de hideg vízzel is finom szomjúságoltó nagy melegben.

További olvasnivaló

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

A kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert...

Folytatás...

Örvény mintázatok és az általuk jelzett …

  Az örvényes rajzolatoknál a papilláris vonalak az ujjbegy közepéről indulva órarugószerű mintázatot alkotnak. A párhuzamos vonalak egyaránt lehetnek kör vagy ovális rajzolatúak, szabályosak és szabálytalanok, jobbra vagy balra dőlők, sőt...

Folytatás...

Az L-karnitin energizál, s mint zsíréget…

A spájzunkban jó ideig árválkodott egy doboz L-karnitin, a pezsgőtablettáknak talán a fele hiányzott. Megkérdeztem róla futást kedvelő, a megszállottan kilométereket rovó férjemet, ez mire jó? Az L-karnitin abban segíti...

Folytatás...

Arcformák

Szemből nézve a fejet és az arcot, feltűnő eltéréseket figyelhetünk meg a különböző személyek fejének körvonalában. A változatosság gyakorlatilag végtelen lehet, ugyanis nincs két tökéletesen egyforma lény, azonban -...

Folytatás...

A sorsszámok értelmezése - Nyolc

A nyolcast, mely az emocionális számok sorában a harmadik, a Szaturnusszal társítják. E planétának az ember kezén a középső ujj alatt található kiemelkedés (Szaturnusz-domb) felel meg. A Szaturnusz pozitív vibrálásában...

Folytatás...

Asztrológiai vonatkozások

A hinduk ismerték fel először a napéjegyenlőség precessziójának törvényét, és elsőként ők határozták meg azt, hogy a pontos napéjegyenlőség csupán minden 25 827-ik évben következik be. A hinduk számításainak helyességét...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?