A+ A A-

Édességek a gabonák királyából

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények

 

Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból kiegészítésként megemlítenék, hogy: „Több vitamin van a fényezetlen félig főzött rizsben, mint a fényezettben. A barna rizs táplálóbb, mint a fehér”.


Rizsfelfújt

20 dkg tisztára mosott rizst főzzünk meg kissé sós, 1 csomag vaníliás cukorral ízesített tejben, hűtsük le. Közben keverjünk habosra 3 dkg vajat, 15 dkg cukorral és 3 db tojás sárgájával, majd a fehérjék a felvert habjával együtt adjuk a kihűlt rizshez. Egy tepsit kenjünk be vajjal (esetleg margarinnal), vagy olajozzunk ki, és a tepsi alját egyenletesen hintsük meg keksz-, vagy zsemlemorzsával. Öntsük bele a rizst és kb. 200 C fokon süssük pirosra. Kockára vágva, melegen vagy hidegen fogyaszthatjuk. Málna- vagy meggyszörppel, illetve valamilyen pikáns, savanyú lekvárral tálaljuk, de finom vaníliamártással, tejsodóval is. Még finomabb lesz a rizsfelfújt, ha a masszájához áztatott mazsolát, vagy aszalt gyümölcsöt adunk.


Rizsfelfújt diós töltelékkel


30 dkg alaposan megmosott rizst 3 dl hígított vízzel 1,5 l tejben kevés sóval ízesítve főzzünk szemesre.  Ezután 5 db tojás sárgáját, keverjük 12 dkg cukorral és reszelt citromhéjjal habosra, és elegyítsük a tojásfehérjék keményre vert habjával, majd - ha már kihűlt - adjuk óvatosan a rizshez. A rizs felét tegyük egy kikent tepsibe, erre simítsuk rá a 12 dkg darált dió, 6 dkg cukor, citromhéj vagy vaníliás cukorból készült tölteléket. A töltelékre jön a rizs másik fele. Forró sütőbe rakjuk, de mérsékeljük a hőfokot. Csak akkor szeleteljük fel, ha Tejberizs csokoládé öntettelmár teljesen kihűlt. Tejsodóval, pikáns lekvárral, vagy bármilyen finom édes mártással tálaljuk.


Tejberizs hidegen és melegen

20 dkg alaposan megmosott rizst 2½ dl vízzel hígított, 1 zacskó vaníliás cukros 6 dl tejben főzzük, míg teljesen megpuhul. Ha már kezd forrni, le lehet fedni és félrehúzni, mert a gőzben is megpárolódik. Ha a szemek megduzzadtak és a levét elfőtte, adjunk hozzá 8 dkg cukrot, 3 dkg vajat, és villával keverjük össze. Tálalásnál hintsük meg a tetejét neszkakaóval vagy őrölt fahéjjal. Ha az elkészült, de még meleg tejberizsre ráöntjük 1 tojás10 dkg cukorral édesített fehérjének felvert habját, (melyet ízesíthetünk egy evőkanál finom lekvárral), és még 5 percre sütőbe tesszük, akkor a tejberizs szép réteget kap.

 

További olvasnivaló

Francia és a spanyol babapiskótás tor…

Amikor egyre drágább az energia, és nemcsak az áram, hanem a gáz is, bizony az ember kétszer is meggondolja, mikor süssön süteményt. Feltehetően ez is közrejátszik abban, hogy oly kedveltek...

Folytatás...

Kéz-babonák

A muzulmánoknál és a zsidóknál a kéz tartotta távol a "rosszat" az embertől. A keresztényeknél a fénysugarakat kibocsátó kéz Isten kezét; Pilátusé a pénz tisztára mosását, Júdás keze az...

Folytatás...

Anyajegyek értelmezése

Bár a tradicionális fiziognómia csak az arcról leolvasható jegyek, jellemzők jelentését tanulmányozza, a hosszú évszázadok során a karakterolvasás eszköztára jelentősen kibővült, s ma már általános gyakorlat, hogy - ha...

Folytatás...

A tenyérszín anomáliák diagnosztikai…

A tenyér színe az általános egészségi állapotot tükrözi, a vérkeringés milyenségéről tájékoztat. Az egészséges tenyér halványpiros vagy rózsaszínű, bőrének textúrája pedig sima. A normális tenyerek rugalmasak és erőteljesek. Az ilyen...

Folytatás...

A jó házasság titka – a fiziognómi…

A karakterológia, a klasszikus fiziognómia szakértői szerint az ember arca, külső megjelenése sok mindent elárul a személyiségéről, jellemvonásairól, így többek között azt is, hogy mekkora szociális érzékenységgel bír, mennyire hűséges...

Folytatás...

Például nekem a körmök a szexualitá…

Garas Dezső színművész Nem tagadom, némi kíváncsiság mindig volt bennem az ilyen dolgok iránt, de eddig még nem jósoltattam. Talán ezért nem, mert valójában sohasem akartam megtudni a jövőmet. Azt...

Folytatás...