A+ A A-

Édességek a gabonák királyából

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények

 

Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból kiegészítésként megemlítenék, hogy: „Több vitamin van a fényezetlen félig főzött rizsben, mint a fényezettben. A barna rizs táplálóbb, mint a fehér”.


Rizsfelfújt

20 dkg tisztára mosott rizst főzzünk meg kissé sós, 1 csomag vaníliás cukorral ízesített tejben, hűtsük le. Közben keverjünk habosra 3 dkg vajat, 15 dkg cukorral és 3 db tojás sárgájával, majd a fehérjék a felvert habjával együtt adjuk a kihűlt rizshez. Egy tepsit kenjünk be vajjal (esetleg margarinnal), vagy olajozzunk ki, és a tepsi alját egyenletesen hintsük meg keksz-, vagy zsemlemorzsával. Öntsük bele a rizst és kb. 200 C fokon süssük pirosra. Kockára vágva, melegen vagy hidegen fogyaszthatjuk. Málna- vagy meggyszörppel, illetve valamilyen pikáns, savanyú lekvárral tálaljuk, de finom vaníliamártással, tejsodóval is. Még finomabb lesz a rizsfelfújt, ha a masszájához áztatott mazsolát, vagy aszalt gyümölcsöt adunk.


Rizsfelfújt diós töltelékkel


30 dkg alaposan megmosott rizst 3 dl hígított vízzel 1,5 l tejben kevés sóval ízesítve főzzünk szemesre.  Ezután 5 db tojás sárgáját, keverjük 12 dkg cukorral és reszelt citromhéjjal habosra, és elegyítsük a tojásfehérjék keményre vert habjával, majd - ha már kihűlt - adjuk óvatosan a rizshez. A rizs felét tegyük egy kikent tepsibe, erre simítsuk rá a 12 dkg darált dió, 6 dkg cukor, citromhéj vagy vaníliás cukorból készült tölteléket. A töltelékre jön a rizs másik fele. Forró sütőbe rakjuk, de mérsékeljük a hőfokot. Csak akkor szeleteljük fel, ha Tejberizs csokoládé öntettelmár teljesen kihűlt. Tejsodóval, pikáns lekvárral, vagy bármilyen finom édes mártással tálaljuk.


Tejberizs hidegen és melegen

20 dkg alaposan megmosott rizst 2½ dl vízzel hígított, 1 zacskó vaníliás cukros 6 dl tejben főzzük, míg teljesen megpuhul. Ha már kezd forrni, le lehet fedni és félrehúzni, mert a gőzben is megpárolódik. Ha a szemek megduzzadtak és a levét elfőtte, adjunk hozzá 8 dkg cukrot, 3 dkg vajat, és villával keverjük össze. Tálalásnál hintsük meg a tetejét neszkakaóval vagy őrölt fahéjjal. Ha az elkészült, de még meleg tejberizsre ráöntjük 1 tojás10 dkg cukorral édesített fehérjének felvert habját, (melyet ízesíthetünk egy evőkanál finom lekvárral), és még 5 percre sütőbe tesszük, akkor a tejberizs szép réteget kap.

 

További olvasnivaló

Jó és rossz hatású bolygók

  A bolygók kozmikus természetük alapján jótékonyak és kártékonyak. Már az ókorban ismerték az asztrológusok az egyes bolygók jó és rossz hatásait, az egymáshoz képest elfoglalt helyzetük alapján minősítették azokat, s...

Folytatás...

A Szarodzsini piacon

Napi programunk harmadik stációja a Szarodzsini piac, amit egyszerűen nem tudunk kihagyni, kár lenne elmulasztani, minden adandó alkalom úgy csábít minket, mint torkos medvét a lépes méz. Hangulatában hasonlít...

Folytatás...

Katalin napi Borzas Kata

A Katalin napi meglepetésnek szánt Borzas Kata sütemények linzer- (más néven omlós) tésztából készülnek, akárcsak a linzer koszorúk, perecek, hajócskák, kosarak, az islerek, a vaníliás kifli, a gyümölcsös linzer...

Folytatás...

Irán - Az ünneplők verik magukat

  Nagyobb térképre váltás   A mi útunkat Beludzsisztánban szolgáló katonák állják el, jó program nekik kicsit elbeszélgetni a két messziről jött emberrel. A határhoz közeledve egyre gyakoribb az ellenőrzés. Az egyik helyen...

Folytatás...

Ízesít, gyógyít és megtisztít a jótékony…

Bár nálunk csak a középkorban (a 15. század táján) jelent meg a nemesi konyhákban, tőlünk délebbre – a Földközi tenger térségében – már évezredek óta jól ismert ez a Délkelet-Ázsiában...

Folytatás...

Egyszer vettem egy érdekes könyvet, ami …

Kósa Judit, a "Válaszolunk hallgatóinknak" című rádióműsor szerkesztője Nekem jósoltak kártyából, és elkészítették a horoszkópomat is. Én akkor ennek a horoszkópnak nem hittem, csak jóval később döbbentem rá az...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?