A+ A A-

Édességek a gabonák királyából

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények

 

Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból kiegészítésként megemlítenék, hogy: „Több vitamin van a fényezetlen félig főzött rizsben, mint a fényezettben. A barna rizs táplálóbb, mint a fehér”.


Rizsfelfújt

20 dkg tisztára mosott rizst főzzünk meg kissé sós, 1 csomag vaníliás cukorral ízesített tejben, hűtsük le. Közben keverjünk habosra 3 dkg vajat, 15 dkg cukorral és 3 db tojás sárgájával, majd a fehérjék a felvert habjával együtt adjuk a kihűlt rizshez. Egy tepsit kenjünk be vajjal (esetleg margarinnal), vagy olajozzunk ki, és a tepsi alját egyenletesen hintsük meg keksz-, vagy zsemlemorzsával. Öntsük bele a rizst és kb. 200 C fokon süssük pirosra. Kockára vágva, melegen vagy hidegen fogyaszthatjuk. Málna- vagy meggyszörppel, illetve valamilyen pikáns, savanyú lekvárral tálaljuk, de finom vaníliamártással, tejsodóval is. Még finomabb lesz a rizsfelfújt, ha a masszájához áztatott mazsolát, vagy aszalt gyümölcsöt adunk.


Rizsfelfújt diós töltelékkel


30 dkg alaposan megmosott rizst 3 dl hígított vízzel 1,5 l tejben kevés sóval ízesítve főzzünk szemesre.  Ezután 5 db tojás sárgáját, keverjük 12 dkg cukorral és reszelt citromhéjjal habosra, és elegyítsük a tojásfehérjék keményre vert habjával, majd - ha már kihűlt - adjuk óvatosan a rizshez. A rizs felét tegyük egy kikent tepsibe, erre simítsuk rá a 12 dkg darált dió, 6 dkg cukor, citromhéj vagy vaníliás cukorból készült tölteléket. A töltelékre jön a rizs másik fele. Forró sütőbe rakjuk, de mérsékeljük a hőfokot. Csak akkor szeleteljük fel, ha Tejberizs csokoládé öntettelmár teljesen kihűlt. Tejsodóval, pikáns lekvárral, vagy bármilyen finom édes mártással tálaljuk.


Tejberizs hidegen és melegen

20 dkg alaposan megmosott rizst 2½ dl vízzel hígított, 1 zacskó vaníliás cukros 6 dl tejben főzzük, míg teljesen megpuhul. Ha már kezd forrni, le lehet fedni és félrehúzni, mert a gőzben is megpárolódik. Ha a szemek megduzzadtak és a levét elfőtte, adjunk hozzá 8 dkg cukrot, 3 dkg vajat, és villával keverjük össze. Tálalásnál hintsük meg a tetejét neszkakaóval vagy őrölt fahéjjal. Ha az elkészült, de még meleg tejberizsre ráöntjük 1 tojás10 dkg cukorral édesített fehérjének felvert habját, (melyet ízesíthetünk egy evőkanál finom lekvárral), és még 5 percre sütőbe tesszük, akkor a tejberizs szép réteget kap.

 

További olvasnivaló

Osama bin Laden

    A Laden család 17. sarja, az „al-Kaida” néven emlegetett terrorista szervezet alapítójának tartott Osama, a Szaúdi királyi családdal szoros kapcsolatokat ápoló dúsgazdag jemeni származású építési vállalkozó, Muhammad Awad bin Laden...

Folytatás...

Vagyok, aki vagyok kézelemzése

Ha a két kézfejéről és a két tenyeréről készült képekre vetünk egy pillantást, feltűnő különbség látható köztük, hisz amíg kézfejeit ábrázoló felvételek feltehetően élethűen ábrázolják a kezét, a tenyeréről...

Folytatás...

A numerológia négy kulcsszáma

Amikor valamilyen számítógépes program számára értékelés céljából megadjuk a születésünk dátumát, és a komputerünk klaviatúráján begépeljük a nevünk betűit, vagy numerológushoz fordulunk személyre szóló számítások érdekében, a kapott interpretációk majdnem...

Folytatás...

Kézcsukló hiedelmek

Noha a meghatározás alapján a csukló (latinul carpus) a kézfej és az alsókar közötti ízületegyüttes, anatómiai értelemben pedig az öt kézközépcsont, valamint az alkar orsócsontja és singcsontja között elhelyezkedő összetett...

Folytatás...

A szájpadlás

A szájüreg felső része a szájpadlás két részre osztható, kemény- és lágy szájpadra. Az elülső rész a csontos, kemény szájpad, a hátsó pedig a lágy szájpad, mely puha, sima felületű...

Folytatás...

Krémek és fagylalt készítésére csa…

Állítólag kétféle tejpor létezik: sovány és zsíros. Már jó ideje, hogy tejport vettem, de nem néztem meg, hogy a kettő közül melyiket választottam, sőt azt sem, hogy mikor jár le...

Folytatás...