A+ A A-

Édességek a gabonák királyából

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények

 

Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból kiegészítésként megemlítenék, hogy: „Több vitamin van a fényezetlen félig főzött rizsben, mint a fényezettben. A barna rizs táplálóbb, mint a fehér”.


Rizsfelfújt

20 dkg tisztára mosott rizst főzzünk meg kissé sós, 1 csomag vaníliás cukorral ízesített tejben, hűtsük le. Közben keverjünk habosra 3 dkg vajat, 15 dkg cukorral és 3 db tojás sárgájával, majd a fehérjék a felvert habjával együtt adjuk a kihűlt rizshez. Egy tepsit kenjünk be vajjal (esetleg margarinnal), vagy olajozzunk ki, és a tepsi alját egyenletesen hintsük meg keksz-, vagy zsemlemorzsával. Öntsük bele a rizst és kb. 200 C fokon süssük pirosra. Kockára vágva, melegen vagy hidegen fogyaszthatjuk. Málna- vagy meggyszörppel, illetve valamilyen pikáns, savanyú lekvárral tálaljuk, de finom vaníliamártással, tejsodóval is. Még finomabb lesz a rizsfelfújt, ha a masszájához áztatott mazsolát, vagy aszalt gyümölcsöt adunk.


Rizsfelfújt diós töltelékkel


30 dkg alaposan megmosott rizst 3 dl hígított vízzel 1,5 l tejben kevés sóval ízesítve főzzünk szemesre.  Ezután 5 db tojás sárgáját, keverjük 12 dkg cukorral és reszelt citromhéjjal habosra, és elegyítsük a tojásfehérjék keményre vert habjával, majd - ha már kihűlt - adjuk óvatosan a rizshez. A rizs felét tegyük egy kikent tepsibe, erre simítsuk rá a 12 dkg darált dió, 6 dkg cukor, citromhéj vagy vaníliás cukorból készült tölteléket. A töltelékre jön a rizs másik fele. Forró sütőbe rakjuk, de mérsékeljük a hőfokot. Csak akkor szeleteljük fel, ha Tejberizs csokoládé öntettelmár teljesen kihűlt. Tejsodóval, pikáns lekvárral, vagy bármilyen finom édes mártással tálaljuk.


Tejberizs hidegen és melegen

20 dkg alaposan megmosott rizst 2½ dl vízzel hígított, 1 zacskó vaníliás cukros 6 dl tejben főzzük, míg teljesen megpuhul. Ha már kezd forrni, le lehet fedni és félrehúzni, mert a gőzben is megpárolódik. Ha a szemek megduzzadtak és a levét elfőtte, adjunk hozzá 8 dkg cukrot, 3 dkg vajat, és villával keverjük össze. Tálalásnál hintsük meg a tetejét neszkakaóval vagy őrölt fahéjjal. Ha az elkészült, de még meleg tejberizsre ráöntjük 1 tojás10 dkg cukorral édesített fehérjének felvert habját, (melyet ízesíthetünk egy evőkanál finom lekvárral), és még 5 percre sütőbe tesszük, akkor a tejberizs szép réteget kap.

 

További olvasnivaló

Az odakozmált ételekről

Odakozmált rizs Noha régebben nem volt jellemző rám, hogy odaégessem, lekozmáltassam a főztjeimet, mostanában néhányszor mégis pórul jártam, pedig ugyanúgy vigyáztam az ételekre, mint azelőtt...

Folytatás...

A dermatoglyphia gyökerei - kínai és …

  Ujjbegy-rajzolatok Kínában és Indiában évszázadok óta gyakorlat, hogy az ujjlenyomatokat, vagyis az ujjbegyeken megfigyelhető rajzolatokat előjelként, megkülönböztető sajátosságként, vagy karakterjegyként értelmezik. A tradicionális folklór mindkét országban bizonyos tulajdonságokat vagy...

Folytatás...

Ízelítő a könyvből: Szócikkek: A-H

A, ÁA kínai feng shui tanítása szerint az ablak a szemek állapotáról, valamint fizikai és belső látásunkról árulkodik.Valamikor az advent kezdetét éjféli harangszó jelezte, ekkor kezdődött az egyházi év.Az indonézek...

Folytatás...

Álmomban a péniszem makkja alatt alvad…

A fenti kérdést - idézett levelében - NM nevű olvasóm tette fel: „Jó napot! Én egy fiatal fiú vagyok, és azzal álmodtam, hogy a péniszemen a bőrt hátrahúzva, a makk...

Folytatás...

A megújulást jelképező zöld félté…

A középkorban a zöldet a szerencsétlenség és a gonosz színének tartották, és sokan magával a sátánnal társították. Egyesek annyira babonásak voltak, hogy véletlen sem öltöttek volna zöld ruhát magukra. A...

Folytatás...