A+ A A-

Datolya és füge édességek

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények
Datolya és füge
Datolya és füge

Pár év óta a datolyát fügének nevezem, a fügét pedig datolyának. Ez azért különösen furcsa, mert tudom, miként néz ki a füge és milyen a datolya, jó néhány alkalommal láttam, hogy az ovális formájú datolya karcsú pálmafán terem, míg a dundi, szív formájú füge az eperfa félék családjába tartozó fügebokrokon. Arról is van tudomásom, hogy mindkét gyümölcs meglehetősen édes és szinte az egész világon közkedvelt, nemcsak frissen fogyasztják, hanem szárítva vagy préselve is. Én viszont egyiket sem kedvelem, feltehetően ez lehet az oka annak, hogy összetévesztem ezt a kétféle gyümölcsöt. Karácsony táján azonban más a helyzet, mert süteményekbe szívesen teszek egyikből is, másikból is. Választhatok, miből - a zacskónyi datolyából vagy a karikára való fügéből - készítsek valami finom desszertet. Mivel, most karácsonykor, elég keveset használtam fel belőlük, a maradékból legalább kétszer is kreálhatok valamilyen egyszerűen elkészíthető, könnyű édességet.

Datolyagombócok

Vágjunk apróra 25 dkg kimagozott datolyát, majd villával törjük össze. Adjunk hozzá 1 evőkanál forró vizet vagy rumot (esetleg rum aromát), és keverjük sima állagúvá. Hagyjuk állni pár órányit, ezután, ha lágy a massza, szórjunk bele egy kevés pirított darált mandulát vagy mogyorót. Majd egészen apró gombócokat alakítva, egyenként forgassuk meg valamennyit a darált mandulában vagy mogyoróban.

Ripsz-ropsz desszert datolyából

Vágjunk apróra 25 dkg kimagozott datolyát, adjunk hozzá 10 dkg őrölt mandulát vagy mogyorót, esetleg diót, lazítsuk 2-3 evőkanál narancslével, rummal vagy rumaromával, valamint keményre felvert tejszínhabbal. Az egészet csak tálalás előtt keverjük össze, mert ha előbb elkészítjük, a tejszínhab összeeshet.

Fügegolyók

Aprítsunk fel és daráljunk meg 25 dkg szárított fügét, adjunk hozzá 10 dkg porcukrot, fél narancs levét és lereszelt héját, majd 1 evőkanál rummal vagy rumaromával gyúrjuk össze. Apró, diónyi gombócokat formáljunk, és tegyük őket minyonpapírba.

Vaníliapudingos fügekrém

Készítsünk egy tasak vaníliapuding-porból - a leírtak szerint - sűrű krémet, hagyjuk kihűlni. Közben 10 db szárított fügét vágjunk vékony csíkokra, valamint ugyancsak vágjunk apróra 5 dkg dióbelet és 5 dkg mandulát, és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzzük legalább 10 percig. A kihűlt fügés masszát keverjük hozzá a már kihűlt vaníliakrémhez, és lazítsuk fel kemény habbá felvert tejszínhabbal. Osszuk el igazságosan kehelypoharakba, díszítsük a tetejüket fél dióval, vagy mandulával, de jól mutat a tetejükön valamilyen színes - cseresznye, meggy, eper stb. - gyümölcs is.

További olvasnivaló

Törökország - A gépmüezzin elaltat…

  Nagyobb térképre váltás A török oldalon úgy érezzük, mintha nem is a Balkánon járnánk, a határállomás annyira tiszta és rendezett. A belépési procedúra már nem kelt ilyen pozitív benyomást. Bár széles...

Folytatás...

Bercsi kézelemzése

  A kezekről készült képeket végignézve, már az első pillantásra feltűnik, hogy milyen jól rajzoltak, mélyen árkoltak még a másodlagos vonalak is. Ez azt jelzi, hogy alaposan belemerítkezik az életbe, elsősorban...

Folytatás...

A hüvelykujj

A kézelemzéssel foglalkozó könyvek a hüvelykujjat tartják a kéz legfontosabb részének, melynek karakteréből sok minden kiolvasható. A hinduk például teljesen a hüvelykujjra alapozzák vizsgálataikat, a kínaiak pedig még ennél...

Folytatás...

A Nyárközép ünnepe, avagy Szent Ivá…

Noha a nyári napforduló rendesen június 21-én van, mégis ezt az évszakfordulót sokszor a június 24-i Szent Iván napjával kapcsolják össze, amely a keresztény naptárban Keresztelő Szent János ünnepe. Európában...

Folytatás...

C vitamin, aminek hiányától skorbutot…

Az embereknek és az állatoknak, hogy zavartalanul működjön szervezetük, vitaminokra van szükségük. Ha nem jutnak megfelelő adag vitaminhoz, akkor vitaminhiány léphet fel náluk, mely nemcsak az immunrendszer gyengülését okozhatja, hanem...

Folytatás...

Hónalj hiedelmek

A mellkas oldala és a felkar belső felszíne által határolt mélyedésről, vagyis a hónaljról - különösen a fülledt, meleg nyári napokon - a legtöbb embernek az izzadás, a kellemetlen szag...

Folytatás...