Rosta Erzsébet weboldala

 

Hozzávalók a csokoládémártásos desszerthezAnyák napja előtt kísérletként készítettem csokoládémártásos kalács desszertet, de nevezhetném nyalánkságnak is. Nem is gondoltam, hogy ilyen finomra fog sikerülni, ezért nemcsak Anyák napjára ajánlom, hanem más alkalmakra is.

 

A hozzávalók nagyjából minden háztartásban megtalálhatók. Kell egy téglalap alakú kalács vagy fehér tószt kenyér, kevés tej, keserű kakaópor és neszkakaó, rum vagy rumaroma, végül tejszínhab. Ez a desszert elkészíthető szikkadt fehér kenyérből is, ennek azonban a héját le kell vágni. A csokoládémártáshoz a neszkakaó helyett cukrot is adhatunk, a rum helyett pedig a rum aroma, vagy a vaníliás cukor is megteszi. A dobozos tejszínhab helyett jobb, ha felvert tejszínt használunk, mert ez a hab több ideig marad keményen.

 

Csokoládémártásos kalács tejszínhabbalA kalácsot szeletekre, majd félbe vágtam. Személyenként egy szelet, vagyis két fél szelet kalács szükséges. Úgy másfél deci tejbe több kanál keserű kakaóport és édesítőként ugyanannyi neszkakaót tettem. Jól összekevertem, hogy ne legyen csomós, majd felforraltam, és közben öntöttem bele egy pár kortynyi fehér rumot. Amikor kész lett a csokoládémártás, kissé lehűtöttem, és a fél szelet kalácsokat alaposan megforgattam benne, úgy, hogy mindenhol befedje őket a mártás. Fagylaltos kehely aljára egy szelet csokoládés kalácsot tettem, és megspricceltem tejszínhabbal, majd erre egy újabb csokoládés kalács került, amit ugyancsak befedtem tejszínhabbal. Végül a desszert tetejét - hogy színesebb legyen -, egy szem apró eperrel díszítettem.