A+ A A-

Bálint- (Valentin-) napi édességek

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Bevallom, sohasem tartottam meg a Bálint-, sem a Valentin-napot, nem vettem szív alakú desszertet, nem készítettem szív alakú süteményeket, nem szúrtam cserepes virág mellé hurkapálcán virító vörös színű szívet, és sohasem küldtem senkinek sem Bálint- vagy Valentin-napi üdvözlőlapot. Na, jó, mondhatják egy nőtől, mint én, nem is illik férfinak ajándékot adni ezen a napon, kivéve azt a néhány távol-keleti ázsiai országot, ahol a szerelmesek napján a nők lepik meg ajándékkal a férfiakat. Persze férjemnek sem jutott eddig eszébe, de nem is igénylem, hogy pont ezen a napon állítson haza, mondjuk egy szív alakú luftballonnal.

Mindazonáltal tiszteletben tartom azokat, akiknek ünnep a Bálint- illetve a Valentin-nap, javasolom a hölgyeknek, hogy az asszonyának, szeretőjének, jegyesének ajándékkal kedveskedő férfit lepjék meg valamilyen szív alakú süteménnyel. De mielőtt a receptre térnék és hozzáfognának a sütéshez, néhány sorban megemlékezem a szerelmesek napjáról.

Bár a történelem több - egyesek szerint kettő, más források alapján három vagy négy - Szent Bálintról is tud, a szerelmesek Bálint-napjának (vagy ahogyan manapság nevezik, Valentin-napjának) valójában nem sok köze van a szentekhez. De nemcsak a névadó személye ismeretlen, a hagyomány eredete is a homályba vész. Bár több feltételezés is kialakult felőle, bizonyosan csak annyit tudunk, hogy a 14. század óta szokás e napon az üdvözlet küldése, s az ajándékozás. Az első üdvözlőlapokat 15. században írták.

Az 1800-as évek körül a Valentin-napra már rézmetszeteket, később fametszeteket kreáltak. Ám igazi hódító útjára az Egyesült Államokból indult ez az ünnep, amikor 1847-ben a „valentine-ok anyjának” nevezett Esther L. Howland (1828-1904) tömeges méretekben kezdte nyomtatni a Valentin-napi képeslapokat. Bár a Bálint-napi üdvözlőkártya küldése, valamint az ajándékozás elsősorban az angolszász országokban valamint Franciaországban jellemző, a globalizáció és a reklámok hatására - ha nem is ugyanebben a formában és időpontban - ma már a világ számos országában megemlékeznek a szerelmesek napjáról.


Bálint-napi karamellpudingBálint-napi karamellpuding

1 l tej, 16 dkg cukor, 1 csomag vaníliás-cukor, 6 tojás, a karamelles bevonóhoz 30 szem kockacukor, vagy ennek megfelelő mennyiségű kristálycukor, 4 evőkanál víz

A tejet a vaníliás cukorral 5-8 perc alatt lassan felforraljuk, majd kissé lehűtjük, s ha a tej már nem forró, beleöntjük az előzőleg felvert tojásokat. (Ha forró a tej, akkor a tojás csomóssá összekapódik).  A karamelles bevonóhoz a cukrot és a vizet erős tűzön világosbarnára karamellizáljuk. (Ha nem vigyázunk, sötét színű és keserű ízű lesz mártásunk.) Szív alakú teflonokat vízzel kiöblítünk, majd belecsorgatunk a karamellből a formákba, és várunk, míg megszilárdul a mártás. A megkötött karamellre ráöntünk a vaníliás krémből, ezután vízzel félig telt tepsibe állítjuk a formákat és előmelegített sütőbe tesszük, majd közepesen meleg sütőben kb. 25-30 percig gőzöljük. A tepsiből csak akkor vegyük ki a formákat, amikor már teljesen kihűlt. Tálalás előtt egy pillanatra forró vízbe mártva borítsuk tányérra.
Ha nincsenek teflonos formáink, akkor másféle formákat is használhatunk, ebben az esetben adjuk hozzá szív alakú linzereket.


Valentin-napi gesztenye-szív

1-2 csomag cukros gesztenyepüré, kevés rum, egy nagy tábla keserű csokoládé

A felengedett édes gesztenyemasszába adhatunk egy kortynyi rumot, majd egyenlő nagyságú darabokra vágva, szív alakúra formázzuk a pürét. A gesztenyeszíveket hurkapálcikára szúrva, felolvasztott híg csokoládéba mártogatjuk. A szíveket egy nagy krumpliba szúrjuk, míg teljesen megdermed rajtuk a csokoládémáz. (Bevonatnak karamellcukrot is használhatunk.)


Lekváros linzer szívecskék

50 dkg finomlisztet 25 dkg vajjal vagy margarinnal, 1 evőkanál cukorral elmorzsolunk, majd hozzáadunk 1 tojássárgáját, csipetnyi sót, kevés fahéjat, és annyi tejfölt vagy fehér bort, hogy a tészta összeálljon. A tésztát hideg helyen pihentessük legalább egy óra hosszat, majd nyújtsuk ki és szív alakú kiszúróval, szívecskéket szúrjunk a tésztából. A szíveket tepsibe rakva, közepes tűznél világosra sütjük. Vigyázzunk, mert gyorsan néger barnára sül a tészta. A szívekből két-két darabot összeragasztunk finom savanykás gyümölcsízzel. Végül a lekváros szívecskéket meghintjük por- vagy szőlőcukorral.

További olvasnivaló

Az állatok párválasztási, udvarlási és s…

Az állatok párválasztása, udvarlása többféle módon történhet: lehet agresszív, békés, kedveskedő, szeretetteljes, ajándékozó, manipuláló, félrevezető, jópofa, mindez attól függ, milyen produkcióval tudják a nőstények tetszését elnyerni, ugyanis azok a vetélkedés...

Folytatás...

Mítoszok, hiedelmek a dadogás okairól és…

A gyakori megakadásokkal, szünetekkel, hang- és szótagismétlésekkel járó, nyelvünkben meglepően sok - köztük jó néhány hangulatfestő - {tip dadog, akadozik, hebeg, habog, makog, mekeg, nyekereg, motyog, gyagyog, pettyeg, vatyog, vityeg-vatyog...

Folytatás...

Áfonyák

A kékesfekete színű áfonyák bogyói jóízüek, savanykásan édesek, frissen ehetők, gyógyanyagként is ajánlják. A vörös áfonya bogyói befőttnek jók. Kompótot és dzsemet készítenek belőle, húsos ételek mellé kínálhatják. ...

Folytatás...

Amber

Az indulás körülményei - ácsorgás, várakozás, izgulás - kísértetiesen hasonlítanak a tegnapihoz. A különbség csupán annyi, hogy akkor az agrai buszra, most pedig a dzsajpurira várunk, s talán az...

Folytatás...

A dermatoglyphia gyökerei - kínai és ind…

  Ujjbegy-rajzolatok Kínában és Indiában évszázadok óta gyakorlat, hogy az ujjlenyomatokat, vagyis az ujjbegyeken megfigyelhető rajzolatokat előjelként, megkülönböztető sajátosságként, vagy karakterjegyként értelmezik. A tradicionális folklór mindkét országban bizonyos tulajdonságokat vagy...

Folytatás...

Egyiptomi karamelles dió, vagy pattogato…

Korábban már több alkalommal is írtam arról, milyen finomságokkal készüljünk húsvétra, ajánlottam például a zserbót, két cikkemben (itt és emitt) adtam tippeket, hogy mi kerüljön a húsvéti asztalra. Ennek ellenére...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?