A+ A A-

Az eredeti Mozart-golyó és egyszerű, magyar utánzata

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Az eredeti Mozart-golyóknak, kizárólag a hozzávalóit vállalom felsorolni, mert az elkészítésükre nem vállalkozom. Túl bonyolultnak tartom megalkotásukat és könnyen lehet, hogy nem járnék sikerrel. Illusztráció céljából inkább vettem pár darabot, és kárpótlásként rövid összefoglalót nyújtok át a Mozart-golyók történetéről.

Mozart-golyóMozartról, a világhírű osztrák zeneszerzőről nevezte el, Paul Fürst salzburgi cukrász, a sokak által kedvelt édességét, a Mozart-golyókat. Fürst cukrász 1890-ben találta ki, milyen hozzávalókból alkossa meg az első golyókat, választása a nugát krém, valamint a pisztáciával dúsított marcipán és a nemes csokoládé bevonat egyedülálló kombinációjára esett. A desszert rövid idő alatt olyan sikeres lett, hogy megjelenése után 15 évvel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.

Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében, pisztáciás marcipán bújik meg, amit vastag nugátkrém-réteggel burkolnak be, a külseje pedig csokoládés bevonatot kap. A sikeres Mozart-golyókat az osztrák cukrászok hamarosan másolni próbálták, az eredetinél olcsóbb kivitelben kezdték gyártani. Válaszul Paul Fürst azonnal levédette termékét, mely az Eredeti Mozart golyó, németül Original Salzburger Mozartkugeln nevet kapta. Azóta egyedül ez számít igazinak, az ettől eltérőek kizárólag csak másolatok, hamisítványok, mert ezek a golyók, sem összetételben, sem ízben, sem gasztronómiai élvezetben nem vetekedhetnek az igazi Mozart-golyókkal, azokkal, melyeket most is csak Salzburgban gyártanak. Persze ennek a desszertnek meglehetősen borsos az ára, de olykor-olykor érdemes megajándékoznunk magunknak pár darabbal, mert nagyon finom.


Mócárt-golyóA Mozart-golyó egyszerű, magyar változata

20 dkg darált diót, 20 dkg porcukrot (de jobb, ha szőlőcukrot), 20 dkg reszelt étcsokoládéval, 1 evőkanál baracklekvárral és 2-3 evőkanál rummal vagy rum aromával gyúrjunk össze. A masszából készítsünk apró golyókat, valamennyi golyóba tegyünk egy-egy szem meggyet befőttből. (A meggy helyett a mazsola is használható.) A végén hempergessük meg kakaóporban, vagy kristálycukorban. Mutatós, ha a tetejére színes díszítésként kevés szórócukrot hintünk.

További olvasnivaló

India - Néhai Csoma Sándor emlékére

Nagyobb térképre váltás Észak felé kisebb falvak között vezet utunk. Hatalmas rizs- és jutaföldeket hagyunk magunk mögött, majd hosszan elnyúló teaültetvények között haladva érjük el Sziligurit, az utolsó nyugat-bengáli síkvidéki települést...

Folytatás...

Koki helyett puncstorta

A koki, bizalmas hangú, tréfás kifejezésként, valakinek a feje búbjára mért enyhe ütést vagy kis pofont jelent. De utalhat olyan emberre is, aki a szesztől már teljesen elázott, s részegségében...

Folytatás...

Sly07 kézelemzése

Sajnálatos módon, az egyes felvételeken különböző távolságban lehetett a kéztől és a merőlegestől eltérő szöget zárhatott a fényképezőgép objektívje, ezért a fotók torzítják a valóságos méretarányokat. Emiatt csak azt tudtam...

Folytatás...

Térd-hiedelmek

Az emberi test legbonyolultabb, legnagyobb méretű és legjobban terhelhető ízülete, a térd - a többi testrészhez képest - viszonylag kevéssé mozgatta meg a babonás népi fantáziát. De a fiziognómia, a...

Folytatás...

Irán – A teológusképzésnek három szintje…

  Ha jól gazdálkodunk időnkkel, és nem jön közbe valami váratlan esemény, hét nap alatt hazaérhetünk, ám addig még több mint 4000 kilométert le kell gyűrnünk - spekulálok magamban, miközben Qum...

Folytatás...

Indiai üdítőitalok

Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjében gazdag tejet...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?