A+ A A-

Az eredeti Mozart-golyó és egyszerű, magyar utánzata

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Az eredeti Mozart-golyóknak, kizárólag a hozzávalóit vállalom felsorolni, mert az elkészítésükre nem vállalkozom. Túl bonyolultnak tartom megalkotásukat és könnyen lehet, hogy nem járnék sikerrel. Illusztráció céljából inkább vettem pár darabot, és kárpótlásként rövid összefoglalót nyújtok át a Mozart-golyók történetéről.

Mozart-golyóMozartról, a világhírű osztrák zeneszerzőről nevezte el, Paul Fürst salzburgi cukrász, a sokak által kedvelt édességét, a Mozart-golyókat. Fürst cukrász 1890-ben találta ki, milyen hozzávalókból alkossa meg az első golyókat, választása a nugát krém, valamint a pisztáciával dúsított marcipán és a nemes csokoládé bevonat egyedülálló kombinációjára esett. A desszert rövid idő alatt olyan sikeres lett, hogy megjelenése után 15 évvel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.

Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében, pisztáciás marcipán bújik meg, amit vastag nugátkrém-réteggel burkolnak be, a külseje pedig csokoládés bevonatot kap. A sikeres Mozart-golyókat az osztrák cukrászok hamarosan másolni próbálták, az eredetinél olcsóbb kivitelben kezdték gyártani. Válaszul Paul Fürst azonnal levédette termékét, mely az Eredeti Mozart golyó, németül Original Salzburger Mozartkugeln nevet kapta. Azóta egyedül ez számít igazinak, az ettől eltérőek kizárólag csak másolatok, hamisítványok, mert ezek a golyók, sem összetételben, sem ízben, sem gasztronómiai élvezetben nem vetekedhetnek az igazi Mozart-golyókkal, azokkal, melyeket most is csak Salzburgban gyártanak. Persze ennek a desszertnek meglehetősen borsos az ára, de olykor-olykor érdemes megajándékoznunk magunknak pár darabbal, mert nagyon finom.


Mócárt-golyóA Mozart-golyó egyszerű, magyar változata

20 dkg darált diót, 20 dkg porcukrot (de jobb, ha szőlőcukrot), 20 dkg reszelt étcsokoládéval, 1 evőkanál baracklekvárral és 2-3 evőkanál rummal vagy rum aromával gyúrjunk össze. A masszából készítsünk apró golyókat, valamennyi golyóba tegyünk egy-egy szem meggyet befőttből. (A meggy helyett a mazsola is használható.) A végén hempergessük meg kakaóporban, vagy kristálycukorban. Mutatós, ha a tetejére színes díszítésként kevés szórócukrot hintünk.

További olvasnivaló

Májusfa

A májusfaállítás elsősorban európai – főleg germán eredet – hagyomány, és szélesebb körben csak a középkortól kezdődően terjedt el, azonban a hozzákapcsolódó ünnepségek, vigasságok valószínűleg az ősi indiai és...

Folytatás...

Hajhullás, kopaszság

Nem tartom magam kopasznak, csak magasabb vagyok, mint a hajam. (Seneca)Isten csak bizonyos számú tökéletes fejet készített; a többit hajjal fedte be. (Anonymus)Még a kopasz ember is ura a házának...

Folytatás...

Irán - Az eszfahániakat tekintették Irán…

  Most hogy szabadon mozgunk, lépten-nyomon érzékeljük, hogy az irániak barátságosak, és kedvelik a magyarokat. Nemcsak ebédelni hívnak, többükkel beszédbe is elegyedünk. Fotókat készítek egy iráni családról, na meg egy kerékpáros...

Folytatás...

India - Tehénlepényen fő a vacsora

  Nagyobb térképre váltás   Uttár Pradés határán rövid meditálásra megállunk Kushinagarban. E csendes, ligetes helyen szenderült örök álomra Buddha, a nagy vallásalapító. Nyolcvan évesen, súlyos betegen, elgyengülve érkezett ide, két szálfa között...

Folytatás...

A mandrill bosszúja

Egyik unokatestvérem kisfiát, aki a szünidejét töltötte nálunk, gondoltam elviszem az állatkertbe. A napsütötte téli délután jól esett a séta a hótól fehérlő kertben, megbámultunk sok állatot, egyik-másikban gyönyörködtünk, volt...

Folytatás...

Medárd

Szent Medárd (456 körül – 545. június 8.) nemesi családban született a pikárdiai Salency-ben. Apja a frank Nectardus, anyja a gall-római Protagia volt. Már gyermekkorában kitűnt intelligenciájával és a...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?