Az eredeti Mozart-golyóknak, kizárólag a hozzávalóit vállalom felsorolni, mert az elkészítésükre nem vállalkozom. Túl bonyolultnak tartom megalkotásukat és könnyen lehet, hogy nem járnék sikerrel. Illusztráció céljából inkább vettem pár darabot, és kárpótlásként rövid összefoglalót nyújtok át a Mozart-golyók történetéről.Mozartról, a világhírű osztrák zeneszerzőről nevezte el, Paul Fürst salzburgi cukrász, a sokak által kedvelt édességét, a Mozart-golyókat. Fürst cukrász 1890-ben találta ki, milyen hozzávalókból alkossa meg az első golyókat, választása a nugát krém, valamint a pisztáciával dúsított marcipán és a nemes csokoládé bevonat egyedülálló kombinációjára esett. A desszert rövid idő alatt olyan sikeres lett, hogy megjelenése után 15 évvel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.
Az eredeti salzburgi Mozart-golyó belsejében, pisztáciás marcipán bújik meg, amit vastag nugátkrém-réteggel burkolnak be, a külseje pedig csokoládés bevonatot kap. A sikeres Mozart-golyókat az osztrák cukrászok hamarosan másolni próbálták, az eredetinél olcsóbb kivitelben kezdték gyártani. Válaszul Paul Fürst azonnal levédette termékét, mely az Eredeti Mozart golyó, németül Original Salzburger Mozartkugeln nevet kapta. Azóta egyedül ez számít igazinak, az ettől eltérőek kizárólag csak másolatok, hamisítványok, mert ezek a golyók, sem összetételben, sem ízben, sem gasztronómiai élvezetben nem vetekedhetnek az igazi Mozart-golyókkal, azokkal, melyeket most is csak Salzburgban gyártanak. Persze ennek a desszertnek meglehetősen borsos az ára, de olykor-olykor érdemes megajándékoznunk magunknak pár darabbal, mert nagyon finom.A Mozart-golyó egyszerű, magyar változata
20 dkg darált diót, 20 dkg porcukrot (de jobb, ha szőlőcukrot), 20 dkg reszelt étcsokoládéval, 1 evőkanál baracklekvárral és 2-3 evőkanál rummal vagy rum aromával gyúrjunk össze. A masszából készítsünk apró golyókat, valamennyi golyóba tegyünk egy-egy szem meggyet befőttből. (A meggy helyett a mazsola is használható.) A végén hempergessük meg kakaóporban, vagy kristálycukorban. Mutatós, ha a tetejére színes díszítésként kevés szórócukrot hintünk.
