Rosta Erzsébet weboldala

A kékesfekete színű áfonyák bogyói jóízüek, savanykásan édesek, frissen ehetők, gyógyanyagként is ajánlják. A vörös áfonya bogyói befőttnek jók. Kompótot és dzsemet készítenek belőle, húsos ételek mellé kínálhatják.

Főleg fenyvesekben terem. Az áfonya bor vörös és fekete áfonya bogyóinak kisajtolt levéből erjesztéssel készül. Teája szélhajtó, vizelethajtó, bélhurutot szűntethető, vese- és hólyagbántalmak ellen hatásos. Cukorbaj elleni teakeverék, alkotórészeként is alkalmazzák. Az áfonyatea kellemes ízénél fogva, mindennapi üdítő italként fogyasztható. A termésdrog gyümölcssavakat, cukrot, pektint, csereanyagokat, A-,B-, és C vitamint tartalmaz. lekvár, szörp, bor vagy tea alakjában bélhurut elleni háziszer. A vörös áfonyát használják reuma, köszvény, köhögés ellen is. Az áfonyabor erősítő hatású, valamint az öregkori krónikus gyomor- és bélhurutos állapotot is kedvezően befolyásolja.

Áfonya
Áfonya