A+ A A-

A legegyszerűbb, legkönnyebben elkészíthető gesztenyés édesség

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Megkívántuk az édességet, de ebéd előtt sem időm, sem hangulatom nem volt nekiállni valamilyen sütemény készítéséhez. Mentőötletként eszembe jutott, a hűtőszekrényben van gesztenyemasszám, abból elég gyorsan gesztenyepürét tudnék alkotni, de a pürétől is elment a kedvem, amikor végiggondoltam, hogy a püré kinyomásához krumplinyomó kell, annak az elmosogatásához meg pláne nem fűlött a fogam. A gesztenyés ötletemtől azonban nem akartam tágítani, hisz meglágyult  a gesztenyemasszám. Fogtam egy kést, a csomagnyi gesztenyét négy szeletbe elvágtam, tányérra raktam, megspricceltem tejszínhabbal, s végezetül meglocsoltam csokoládémártással. Semmiben sem különbözött az igazi gesztenyepürétől, sem ízben, sem kinézetre. Nagyon finom volt, és csak pár percembe került megalkotása.

Gesztenye massza Gesztenyemassza tejszinhabbal Geszetenyemassza tejszinhabbal és csokoládéöntettel



De hogy cikkem ne legyen, ilyen kurtán, furcsán  rövid, néhány szót írok a gesztenyéről. Nálunk sokféleképpen eszik, elsősorban süteményként, készítenek belőle gesztenyés kúpot, tortát, pudingot, összepárosítják körtével, őszibarackkal, almával, finom a gesztenyés fagylalt, de felhasználják húsok töltelékeként is. A legismertebb mégis a gesztenyepüré. Egy meleg nyári napon a nálunk nyaraló holland házaspárt elvittük a Duna-kanyarba, ismerkedjenek meg hazánk egy darabjával. Ebédre a Silvanusba tértünk be, evés után gesztenyepürét rendeltünk. Mikor Jan megkóstolta az általa ismeretlen édességet, bevallása szerint fogalma sem volt, hogy mit eszik, a hollandok nem ismerik a gesztenyét ételként. Miután felvilágosítottuk - a második kanáltól fogva az utolsóig - nem győzte dicsérni ezt a magyar finomságot, egyfolytában csak azt sajnálta, hogy náluk erről nem tudnak.

Hozzászólások  

0 #1 Éva Ilona 2011-03-09 22:22
Kedves Erzsike!

Ilyen egyszerű és finom édességet régóta nem ettem. Az pedig hab a tortán, hogy nagyon könnyű elkészíteni!
Köszönöm az ötletes receptet!
Üdv. Éva Ilona
Idézet

További olvasnivaló

A nyak

A nyak fiziognómiai megítéléséről, hozzám hasonlóan, mások is valószínűleg keveset tudhatnak. Ha számba veszem, milyen formájú nyakak vannak, magam is képes vagyok felsorolni néhányat: vannak hosszú- és rövid-, hájas- és...

Folytatás...

Az életvonal hossza és minősége

Olvasóimtól gyakran kapok a rövid vagy szakadt életvonal miatt aggódó privát leveleket. Bár az ezzel kapcsolatos kérdéseket általában „postafordultával” megválaszolom, a probléma általános érdeklődésre tarthat számot, ezért úgy döntöttem, kissé...

Folytatás...

Máskor is volt hazánkban nyáron nagy hős…

A fő hírek között írják az újságok, hogy hazánkban szombaton megdőlt a melegrekord, ugyanis Pécsett 37,9 °C-ot mértek. Július 9-én még sosem volt ilyen meleg az országban, az eddigi rekordot...

Folytatás...

Iwi kézelemzése

Noha a tenyér felől nézve a középső ujja valamivel rövidebbnek látszik, mint a kézfeje feloli oldalon, az ujjai - a viszonylag rövid kisujj kivételével - mégis elég hosszúnak tűnnek...

Folytatás...

Az aktív és passzív kéz szimmetrikus és …

Az aktív kéz azonosítása nem jelent különösebb gondot, a jobbkezesek aktív keze a jobb kéz, a passzív pedig a bal kéz, a balkezeseknél fordított a helyzet. Általában az aktív...

Folytatás...

Máglyarakás három változatban - Kiflivel…

Máglyarakás I. - Kaláccsal vagy brióssalKb. 18-20 dkg szikkadt kalács vagy briós, 2 tojás 5 evőkanál porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 bögre tej, 1 citrom lereszelt héja, fél...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?