A+ A A-

A legegyszerűbb, legkönnyebben elkészíthető gesztenyés édesség

  • Közzétéve itt: Édességek, sütemények


Megkívántuk az édességet, de ebéd előtt sem időm, sem hangulatom nem volt nekiállni valamilyen sütemény készítéséhez. Mentőötletként eszembe jutott, a hűtőszekrényben van gesztenyemasszám, abból elég gyorsan gesztenyepürét tudnék alkotni, de a pürétől is elment a kedvem, amikor végiggondoltam, hogy a püré kinyomásához krumplinyomó kell, annak az elmosogatásához meg pláne nem fűlött a fogam. A gesztenyés ötletemtől azonban nem akartam tágítani, hisz meglágyult  a gesztenyemasszám. Fogtam egy kést, a csomagnyi gesztenyét négy szeletbe elvágtam, tányérra raktam, megspricceltem tejszínhabbal, s végezetül meglocsoltam csokoládémártással. Semmiben sem különbözött az igazi gesztenyepürétől, sem ízben, sem kinézetre. Nagyon finom volt, és csak pár percembe került megalkotása.

Gesztenye massza Gesztenyemassza tejszinhabbal Geszetenyemassza tejszinhabbal és csokoládéöntettel



De hogy cikkem ne legyen, ilyen kurtán, furcsán  rövid, néhány szót írok a gesztenyéről. Nálunk sokféleképpen eszik, elsősorban süteményként, készítenek belőle gesztenyés kúpot, tortát, pudingot, összepárosítják körtével, őszibarackkal, almával, finom a gesztenyés fagylalt, de felhasználják húsok töltelékeként is. A legismertebb mégis a gesztenyepüré. Egy meleg nyári napon a nálunk nyaraló holland házaspárt elvittük a Duna-kanyarba, ismerkedjenek meg hazánk egy darabjával. Ebédre a Silvanusba tértünk be, evés után gesztenyepürét rendeltünk. Mikor Jan megkóstolta az általa ismeretlen édességet, bevallása szerint fogalma sem volt, hogy mit eszik, a hollandok nem ismerik a gesztenyét ételként. Miután felvilágosítottuk - a második kanáltól fogva az utolsóig - nem győzte dicsérni ezt a magyar finomságot, egyfolytában csak azt sajnálta, hogy náluk erről nem tudnak.

Hozzászólások  

0 #1 Éva Ilona 2011-03-09 23:22
Kedves Erzsike!

Ilyen egyszerű és finom édességet régóta nem ettem. Az pedig hab a tortán, hogy nagyon könnyű elkészíteni!
Köszönöm az ötletes receptet!
Üdv. Éva Ilona
Idézet

További olvasnivaló

Kovalam-parti sakkparti

Szobánk a Sea Rock hotelben táncteremhez hasonlóan tágas, óriási ablaktáblája teljes szépségében tárja fel előttünk a végeláthatatlan tengert. A pazarló helykihasználású, értelmetlen beosztású fürdő több mint tíz méter hosszú...

Folytatás...

Frenológia, avagy koponyatan

Az Új Idők Lexikonában a frenológia „…az az elmélet, amely az állatok és emberek lelki tulajdonságait koponyájuk formájával, külső alakulatával próbálja összefüggésbe hozni…”, míg ugyanezen címszó alatt a Britannica...

Folytatás...

A három arczóna

Az emberi arc horizontálisan három régióra vagy arczónára osztható. Mivel ezek nagysága, illetőleg egymáshoz viszonyított mérete sok mindent elárul személyiségünkről, értékrendünkről, az igazi énünkről, ha valakivel hosszabb távú kapcsolatot -...

Folytatás...

A tenyér vastagsága, szövetének, izm…

Az erős, vastag tenyérrel rendelkező emberek általában meglehetősen energikusak. A puha, vékony tenyér viszont gyengeséget és betegségekre való hajlamot jelez. A kövér, de gyenge, petyhüdt tenyér a csi (életerő) hiányáról...

Folytatás...

Majom

Mintha valamennyi majom feltűnési viszketegségben szenvedne, kiválóan értenek ahhoz, hogy felhívják magukra a figyelmet. Hajlamosak önmutogatásra, ha mancsukba tükröt adnának, mindig abban nézegetnék magukat. Okosak, vidámak, játékosak és végtelen...

Folytatás...

Arcméretek

Bár hétköznapi értelemben arcon az emberi fej - a homloktól az állig terjedő, a szemeket, az orrot és a szájat is magában foglaló - elülső oldalát értik, jelen esetben elsősorban...

Folytatás...