Mostanában ritkán sütök, főleg csak olyankor, amikor vendégeket várunk, és néha-néha, ha nagyon megkívánom. Süteményeimet férjem is megkóstolja, amikor kisült és kihűlt a tészta, és előfordul, hogy még aznap bekap pár szeletet, vagy másnap a reggeli kávé mellé eszik meg egyet. A megmaradt sütemények rám várnak, hogy megegyem őket. Hadd hízzak én! Pár napja megkívántam egy kis édességet, a csokoládét - bár mindig van a desszertes dobozomban - azért hagytam ki, mert attól savas leszek. Olyan sütemény akartam alkotni, amihez volt nyersanyagom. Egy spájzos mustra után úgy döntöttem, az egyik muffin lesz, ami ismerős előttem, hisz készítettem már. Brownie süteményt azonban még nem ettem, és nem is alkottam, most debütáltam. Nagy odafigyeléssel állítottam össze a tésztáját, nehogy elrontsam, az előírt mennyiségeket pontosan betartva, a leírás szerint jártam el. Végülis, sikerült mindkét süteményem, a férjemnek a kókuszos, szilva dzsemes muffin ízlett, nekem pedig a csokoládés brownie. Ez utóbbit biztos, hogy még többször elkészítem, mert nagyon finom, nem túl édes, egyszerűen kívánatos sütemény.
Brownie
10 dkg (egy tábla) keserű csokoládé, 10 dkg dióbél, 10 dkg margarin vagy vaj, 13 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 6 tojás, 3 evőkanál kakaópor, 10 dkg liszt
A csokoládét darabokra tördelve olvasszuk fel, majd hagyjuk kihűlni. A diót aprítsuk durvára. Közben melegítsük fel a sütőt 180 C fokra. Egy közepes tepsit kenjük ki egyenletesen margarinnal, vajjal vagy olajjal. A meglágyult margarint, vagy vajat verjünk habosra, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, valamint a feltört tojások sárgáját, az egészet keverjük össze. Ezután a masszába finoman dolgozzuk bele a felolvasztott csokoládét és az aprított diót. Keverjük össze a lisztet és a kakaóport majd adjuk a csokis krémhez. A legvégén az alaposan felvert kemény tojáshabot kavarjuk bele a tésztába.
A masszát öntsük bele a kikent tepsibe, a tetejét simítsuk el. A már előmelegített sütőben kb. 40-45 percig süssük 180 fokon.A kész tésztát, ha kihűlt, leönthetjük csokoládé öntettel, és amíg meg nem köt az öntet, megszórhatjuk csokoládéreszelékkel vagy finomra vágott dióbéllel. A süteményt 3-4 centis kockákra vágjuk.
A megmaradt kevés barna süteményeimet egy kis dobozba raktam, és hogy ki ne száradjon, betettem a jégszekrénybe.
Kókuszos, szilvadzsemes muffin
30 dkg lisztet keverjünk el 3 teáskanál sütőporral, adjunk hozzá 13 dkg cukrot és ugyanannyi kókuszreszeléket. Külön verjünk fel két tojást 2 evőkanál tejjel és 6 evőkanál olajjal, majd dolgozzuk bele a lisztbe.
Miután a keveréssel meglettem, a masszát kicsi papír mignon-kapszlikba adagoltam, és mindegyik közepébe nyomtam egy fél mokkáskanál szilvadzsemet, a tetejüket megszórtam egy kis kókusz reszelékkel. (Ha van muffin formánk, akkor azokat csak háromnegyed részig töltsük meg a tésztával.) A muffinokat ezután a sütőben 20 percig sütöttem. (Akkor jók a sütemények, ha a tetejük már szépen felmagasodott.)
