A+ A A-

Édes-savanyú mártás sült hallal, naranccsal vagy ananásszal

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Pár hónapja vettem egy üvegre való édes-savanyú mártást, pedig én magam is tudok ilyet készíteni. Fúrta az oldalam a kíváncsiságom, vajon milyen ízű lehet, ez a kínai finomság. Ám amint megkóstoltam, a vásárlást azonnal megbántam, mert az édes savanyú mártás oly ecetes volt, hogy valósággal mart, amikor egy keveset belőle a számba vettem. Miközben csípte nyelvemet, eldöntöttem magamban, soha többé nem csábulok el semmiféle kész mártás kedvéért. Mivel a kínaiak édes-savanyú mártása - ahogy én készítem - selymesen finom ízű, ezért arra gondoltam, hogy most erről fogok írni. Egy másik meggondolás is vezetett, május lévén, a narancsok nálunk ilyenkor már nem túlságosan élvezhetők, ezért ha mégis vennénk, és csalódnánk bennük, ne dobjuk félre, mert nemcsak ananászt, hanem narancsot is adhatunk az édes savanyú mártáshoz, mely ezzel is, azzal is csoda jó. Halként mindig filét süssünk ki, köretként a rizs pedig teljesen egyszerű lehet. A hozzávalóknál, négy személlyel számoltam.


Sült hal

Személyenként egy kisebb tilápiát sózzunk meg, forgassuk lisztbe és forró olajban süssük ressre. tegyük félre, legjobb melegen tartani, de az sem baj, ha kihűl, mert forró mártással öntjük nyakon.
A tilápia helyett vehetünk tonhalat, pangasiust, vagy más filézett halat is.


Édes-savanyú mártás ananásszal

Egy doboz kockára vágott ananászbefőttről öntsük le a levét, ehhez a léhez adjunk 2 evőkanál szójamártást, 1 evőkanál lisztet, 1 kávéskanál mézet és az egészet keverjük csomómentesre.

Két apróra vágott fokhagymát, két felkarikázott újhagymát, vagy egy kisebb vöröshagymát pirítsunk meg egy evőkanál forró olajban. Tegyünk hozzá két kockára vágott paradicsomot, vagy 1 - 1 ½ dl paradicsomlevet, szórjunk rá egy kávéskanál gyömbérport, csipetnyi sót és őrölt borsot. Tegyük bele az ananászkockákat, és öntsük rá az előbb elkészített öntetet. Jól keverjük össze, kb. három perc alatt sűrítsük be. Forrón öntsük a sült halra.

Sült hal édes-savanyú mártássalHa friss ananászból készítjük, akkor a feldarabolt ananászt pirítsuk meg a fokhagymával és hagymával együtt, a levét pedig ugyanúgy felhasználhatjuk, mint a konzerv esetében. Ha még finomabbra akarjuk varázsolni mártásunk, akkor egy fej, csíkokra vágott fejes salátát adjunk hozzá a besűrítésnél.


Édes-savanyú mártás naranccsal

Hasonlóan készül, mint az ananászos édes-savanyú mártás, de most ananász helyett legalább három-négy megtermett narancsot használjunk. Vágjuk kockákra a meghámozott gyümölcsöket, és adjuk a mártáshoz. A mártást ez esetben narancslével hígítsuk fel.


Egyszerű rizs

Gondosan mossunk meg 20 dkg rizst, öntsük kevés forró olajra, szórjunk rá kevés sót, kissé pirítsuk meg, majd öntsük fel nyolc csésze hideg vízzel, úgy, hogy a rizst jól lepje el. Lassú tűzön főzzük a rizst elkészültéig. Ne kevergessük. A végén meglocsolhatjuk egy kis szójamártással, ez finom ízt kölcsönöz a natúr rizsnek.

A mártások ízének kialakításánál, használhatunk több paradicsomot, vagy több mézet adhatunk hozzá aszerint, hogy édesebben vagy savanykásabban szeretjük ezt az ételt. Érdemes kipróbálni, mert nagyon finom. Gyorsan elkészülünk vele, csak a hozzávalók aprítása, összeállítása igényel egy kis plusz munkát.

További olvasnivaló

Eltérések a kezek között, aszimmetrikus …

A kézmintázatok nemcsak egyénenként, hanem kézről kézre is változnak. Mindenki kezei egyediek, sőt még a jobb és a bal kéz sem egyeznek tökéletesen egymással. Távolról nézve lehet, hogy olykor nagyon...

Folytatás...

Srinagar másik arca

Ali észak felé bökve közli, hogy ott áll Burzihama, vagyis az öreg műemlék, s mellette a Gupta korból származó romok. A Salimar- és a Niszat kert között a Gupta...

Folytatás...

Szemölcsök II. - Rövid orvosi kultúrtört…

A szemölcsök évezredek óta okoznak kellemetlenséget az embereknek. Bizonyára jól ismerték már az ókori görögök és a rómaiak is. A szemölcsökre használt terminológia - eltekintve a kezelésnek ellenálló szemölcsökre...

Folytatás...

Varjú

A varjak bámulatos intelligenciával rendelkeznek, és - „unokatestvérükkel”, a hollókkal együtt - sokak szerint ők a legokosabb madarak. Képesek a tevékenységük megtervezésre és az egymás közti kommunikációra. Egyes fajaiknál a...

Folytatás...

Kéz-babonák

A muzulmánoknál és a zsidóknál a kéz tartotta távol a "rosszat" az embertől. A keresztényeknél a fénysugarakat kibocsátó kéz Isten kezét; Pilátusé a pénz tisztára mosását, Júdás keze az...

Folytatás...

Az indiai kezekkel találkozni egészen kü…

  Dr. Puskás Ildikó indológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem docense Ha összeszámolom, akkor talán ötször lehettem Indiában, de a meghatározó az első utam volt, amikor egy esztendőt töltöttem kinn egyhuzamban. Delhi...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?