Rosta Erzsébet weboldala

 

gyumolcsokIlyenkor a tavasz vége felé (a receptek írásakor már csak nyolc nap van hátra a májusból), még csak félig-meddig érett eper kapható, nincs még cseresznye, meggy sem, a tavalyi gyümölcsök közül pedig már elég ízetlen az alma és a körte, s a déligyümölcsök zamata sem az igazi, kevés már a levük, s lassan lejár a szezonja a narancsnak és a mandarinnak is. Ha mégis sikerülne „bevásárolnunk” e gyümölcsökből, nem szabad őket kidobnunk, vagy kényszeredetten elrágcsálnunk. Érdemes az almából, körtéből kompótot készíteni, vagy többféle finom gyümölcssalátát alkotni, melyeket nemcsak cukorral lehet megbolondítani, hanem mézzel és különböző fűszerekkel: őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel is, és - ha úgy szeretjük - konzerv ananász levével, joghurttal, kefirrel, tejszínnel szaftossá tehetjük őket. Bár a gyümölcsök megrészegíthetők kevés rummal vagy valamilyen likőrrel, ezt csak akkor tegyük, ha feleslegünk van ezekből az italokból.

Gyümölcssalátákat sósan is készíthetünk. Ebben az esetben a hozzávalók túró, krémtúró, juhtúró, fokhagyma, snidling, csemege uborka, ecetes torma, saláta ecet, olaj, petrezselyem, törött bors lehetnek, többnyire tejföllel, joghurttal, kefirrel, majonézzel, francia tartásmártással stb. összekeverve.


Sárgarépás mandarinsaláta

Tornyozzunk fel 3 db tisztított, lereszelt sárgarépát egy lapos tál közepére, rakjuk körbe 3 hámozott, gerezdekre szedett naranccsal (fejtsük le a gerezdekről a fehér hártyát), majd öntsük le a sárgarépát ½ citrom 2 teáskanál por-vagy szőlőcukorral és csipetnyi gyömbérrel elkevert levével. Tálalás előtt szórjuk be az egészet késhegynyi fahéjjal.


Narancssaláta

3 hámozott, hártyájától megtisztított narancsot szeljünk vékony karikákra, rendezzük el a narancskarikákat egymásra csúsztatva egy lapos tálon, szórjunk rá késhegynyi őrölt gyömbért elkeverve apróra vágott petrezselyemmel vagy mentalevéllel.


Banánsaláta

3-4 hámozott karikára vágott banánt locsoljunk meg 1 evőkanál citromlével, hagyjuk állni legalább 15 percig. Tegyük salátástálba, óvatosan keverjük össze 3 evőkanál majonézzel, a végén szórjuk meg 1 evőkanál apróra vágott zeller, vagy petrezselyemlevéllel.


Epres gyümölcssaláta

50 dkg kicsumázott tisztított, megmosott, leszárított epret öntözzük meg 2 dl ananász- vagy őszibarackkonzerv levével, a lébe tehetünk kis rumot, 1 teáskanál porcukorral elkeverve. Fogyasztás előtt díszítsük fel tejszínhabbal.


Málnás gyümölcssaláta

Ugyanúgy készül, mint az epres gyümölcssaláta.


Sárgadinnye saláta

2 db megpucolt sárgadinnyéből karalábéfúróval vágjunk ki apró gömböket. Készítsünk szirupot 8-10 dkg porcukorból, melyhez adjunk a végén egy kis rumot, és ezzel locsoljuk meg a dinnyegömböket, Hűtsük le alaposan, és tálalás előtt édes tejszínhabbal díszítsük fel.


Alma szambal

Közvetlenül a tálalás előtt keverjünk össze 3 hámozott, kockára vágott almát, 1 evőkanál megmosott, lecsöpögtetett mazsolával, 1 hegyes karikára vágott csípős zöldpaprikával, kevés apróra vágott koriander- vagy petrezselyem levéllel, kevés sóval és ízlés szerint citromlével. (Előtte az előkészített kockákra vágott almát tegyük citromos, vagy ecetes lébe, hogy ne barnuljanak.)