A+ A A-

Édes és sós gyümölcssaláták

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

gyumolcsokIlyenkor a tavasz vége felé (a receptek írásakor már csak nyolc nap van hátra a májusból), még csak félig-meddig érett eper kapható, nincs még cseresznye, meggy sem, a tavalyi gyümölcsök közül pedig már elég ízetlen az alma és a körte, s a déligyümölcsök zamata sem az igazi, kevés már a levük, s lassan lejár a szezonja a narancsnak és a mandarinnak is. Ha mégis sikerülne „bevásárolnunk” e gyümölcsökből, nem szabad őket kidobnunk, vagy kényszeredetten elrágcsálnunk. Érdemes az almából, körtéből kompótot készíteni, vagy többféle finom gyümölcssalátát alkotni, melyeket nemcsak cukorral lehet megbolondítani, hanem mézzel és különböző fűszerekkel: őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel is, és - ha úgy szeretjük - konzerv ananász levével, joghurttal, kefirrel, tejszínnel szaftossá tehetjük őket. Bár a gyümölcsök megrészegíthetők kevés rummal vagy valamilyen likőrrel, ezt csak akkor tegyük, ha feleslegünk van ezekből az italokból.

Gyümölcssalátákat sósan is készíthetünk. Ebben az esetben a hozzávalók túró, krémtúró, juhtúró, fokhagyma, snidling, csemege uborka, ecetes torma, saláta ecet, olaj, petrezselyem, törött bors lehetnek, többnyire tejföllel, joghurttal, kefirrel, majonézzel, francia tartásmártással stb. összekeverve.


Sárgarépás mandarinsaláta

Tornyozzunk fel 3 db tisztított, lereszelt sárgarépát egy lapos tál közepére, rakjuk körbe 3 hámozott, gerezdekre szedett naranccsal (fejtsük le a gerezdekről a fehér hártyát), majd öntsük le a sárgarépát ½ citrom 2 teáskanál por-vagy szőlőcukorral és csipetnyi gyömbérrel elkevert levével. Tálalás előtt szórjuk be az egészet késhegynyi fahéjjal.


Narancssaláta

3 hámozott, hártyájától megtisztított narancsot szeljünk vékony karikákra, rendezzük el a narancskarikákat egymásra csúsztatva egy lapos tálon, szórjunk rá késhegynyi őrölt gyömbért elkeverve apróra vágott petrezselyemmel vagy mentalevéllel.


Banánsaláta

3-4 hámozott karikára vágott banánt locsoljunk meg 1 evőkanál citromlével, hagyjuk állni legalább 15 percig. Tegyük salátástálba, óvatosan keverjük össze 3 evőkanál majonézzel, a végén szórjuk meg 1 evőkanál apróra vágott zeller, vagy petrezselyemlevéllel.


Epres gyümölcssaláta

50 dkg kicsumázott tisztított, megmosott, leszárított epret öntözzük meg 2 dl ananász- vagy őszibarackkonzerv levével, a lébe tehetünk kis rumot, 1 teáskanál porcukorral elkeverve. Fogyasztás előtt díszítsük fel tejszínhabbal.


Málnás gyümölcssaláta

Ugyanúgy készül, mint az epres gyümölcssaláta.


Sárgadinnye saláta

2 db megpucolt sárgadinnyéből karalábéfúróval vágjunk ki apró gömböket. Készítsünk szirupot 8-10 dkg porcukorból, melyhez adjunk a végén egy kis rumot, és ezzel locsoljuk meg a dinnyegömböket, Hűtsük le alaposan, és tálalás előtt édes tejszínhabbal díszítsük fel.


Alma szambal

Közvetlenül a tálalás előtt keverjünk össze 3 hámozott, kockára vágott almát, 1 evőkanál megmosott, lecsöpögtetett mazsolával, 1 hegyes karikára vágott csípős zöldpaprikával, kevés apróra vágott koriander- vagy petrezselyem levéllel, kevés sóval és ízlés szerint citromlével. (Előtte az előkészített kockákra vágott almát tegyük citromos, vagy ecetes lébe, hogy ne barnuljanak.)

További olvasnivaló

Fog-babonák

A 16. században élt - a tenyérjóslásban és a fiziognómiában egyaránt jártas - nürnbergi Jean Indagine szerint a szabályos fogsor egyenes és becsületes jellemről árulkodik; a hegyes és egymáshoz...

Folytatás...

A kézszimbolikák jelentése a nyugati tra…

A nyugati kézelemzők számára az egyes szimbolikák jelentése sokszor egészen más, mint a távol-keletiek körében; ha például a sziget egészségre vonatkozó jelzését értelmezzük, akkor az európai hagyomány szerint a...

Folytatás...

Búcsú Újdelhitől

Riksásunk ezúttal egy kék turbános szikh, arca rókás ravasz, szakálla cérnára pödörve eltűnik turbánja alatt. Jól vezet, legalábbis jobban, mint hindu kollégái. A műszerfal szent guruk képeivel teleragasztva, két oldalt...

Folytatás...

India - Krisna eloszlatta Ardzsuna kétsé…

Nagyobb térképre váltás Két nap után Himacsal Pradésből ismét Pandzsábba indulunk. Csandigárhig az alig 250 kilométeres távolságot kilenc és fél óra alatt tesszük meg. A szerpentinekkel tűzdelt, fárasztó útért azonban...

Folytatás...

A szájpadlás

A szájüreg felső része a szájpadlás két részre osztható, kemény- és lágy szájpadra. Az elülső rész a csontos, kemény szájpad, a hátsó pedig a lágy szájpad, mely puha, sima felületű...

Folytatás...

Munkahelyen végezhető gyakorlatok

  A hátizmot erősítő gyakorlathoz álljunk háttal a falhoz egy lépés távolságban, tenyerünket helyezzük a falra, majd karunkat teljes erőnkből feszítsük hátrafelé. Könyökünk nyújtott legyen a gyakorlat végzése közben...

Folytatás...