Rosta Erzsébet weboldala

 

Hal, kapor, metélt tésztaNem tagadom, kedvelem a halas és a kapros ételeket, tésztát is szívesen eszem. Így együttesen, a tésztát hallal és kaporral kombinálva, ráadásul tejföllel megbolondítva, különösen fogamra való éteknek tartom. Most mégis bajban vagyok, mert a három alapanyagról már többször írtam részletesen, dicsérve külön-külön mindhármat, jó néhány ötletet felsorakoztattam. A másik problémám, hogy ma ebédre egészen más ételt készítettem, ezért most nem a készétel fotójával, hanem csak a hozzávaló nyersanyagokról készült képpel tudom illusztrálni ezúttal ajánlott receptemet. Ettől függetlenül bízom abban, hogy sokan kipróbálják ezt a finom egytálételt.


Csőben sült, halas, kapros metélt

Egy doboz olajos tonhalról öntsük le az olaj felét, az olajjal kenjünk ki egy tűzálló tálat, majd a tonhal felét terítsük szét a tál alján. Főzzünk meg kb. 25 dkg metélt tésztát sós vízben, szűrjük és csöpögtessük le. Amíg a tészta fő, a maradék olajos tonhalat keverjük el 2 dl tejföllel, 1 evőkanál apróra vágott friss kaporral valamint 3 db felvert egész tojással. Tegyük a kifőtt tésztát a tűzálló tálba, majd öntsük rá a mártást és a tálat addig rázogassuk, amíg a tészta a mártással összekeveredik. Persze kényelmesebb a rázogatás helyett, még a tészta hozzáadása előtt keverjük össze a mártással. A tetejére tehetünk apró vajdarabkákat, de ha megszórjuk reszelt sajttal még finomabb lesz. Előmelegített sütőben addig (kb. 15 percig) süssük, amíg a teteje szép aranyszínűre változik.