Receptjeim közt kutakodva véletlenül rátaláltam Édesanyám darált húsos, főtt babos csili leírására. Az ételről szóló információkat, gyorsan jegyezhette le, mert ráfért a recept egy jegyzettömbből kitépett kis kockás lapra. Olvasva jól ismert betűit, arra gondoltam, nemcsak magának szánta sorait emlékeztetőül, hanem nekem is, úgy tűnt, mintha rám hagyatékozta volna. A recept amerikai, a rokonság valamelyik háziasszonyától származik. Annyiban változtattam rajta, hogy a darált hús helyett - amit, mi már rég nem eszünk - tonhallal ajánlom elkészítésre. Mivel egyre praktikusabban főzök, a főtt babot, s mellé a tonhalat is konzervként, készen vásárolom meg. Ezzel a metodikával, nagyon gyorsan tálalhatom asztalra a csípős ételt.
A szövegemben - a megszokott chili helyett - tudatosan használom a csili írásmódot, magyar lévén, kiejtésünk szerint is le lehet írni ennek a rendszerint apró, igen erős paprikának a nevét. Csilinek mondják a nagyon erős paprikát, e szó hallatán az ember elsősorban a mexikói paprikára gondol, de méregerős paprikát termesztenek Ázsiában, főleg a Távol-Keleten, és nálunk is sokan eszik ezt a gatyaszaggató csípős paprikát, amit megőrölve fűszer- vagy kari mártáshoz adagolnak. A férjem még a szendvicseit is megszórja csilivel, sőt némely levest, főzeléket is tüzesre varázsol. Erre szoktam mondani: „De gustibus non est disputandum”, vagyis az ízlések és pofonok különbözőek. Én viszont csak az enyhén csípőset eszem meg, ezért mielőtt az ételt véglegesre erősíteném, a kevésbé erősből kiveszek magamnak egy adagra valót.
Csilis bab, tonhallal
A filés darabolt, vagy az aprított tonhalkonzervről leöntöm az olajat, amiben megpirítom az előzőleg apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. A dinsztelt hagymára, fokhagymára őrölt csilipaprikát szórok, enyhén megsózom, sűrített paradicsommal pürésítem. Ezután hozzáöntöm a babkonzervet, a tonhalat, őrölt borssal ízesítem, és kissé felforralom. Párolt rizst, krumplipürét, szeletelt kenyeret adhatunk mellé.
Mexikói csilimártás
Szedjük ki 6 kettévágott hegyes, száraz pirospaprika csutkáját és azokat kevés - kb. ½ dl - forró vízben, legalább egy órán át áztassuk. Azután a kiáztatott paprikákat 6 kimagozott, apróra vágott paradicsomommal, 2 fej vöröshagymával és 6 gerezd fokhagymával turmixszoljuk össze. Forrósítsunk fel 3 evőkanál olívaolajat, öntsük bele a turmixgépből kivett masszát, adjunk hozzá finomra vágott petrezselymet, törött borsot, majoránnát vagy oregánot, valamint egy pici cukrot és sót. Öntsük fel a kiáztatott csili levével, és addig főzzük, amíg elpárolog róla a víz. Ha elkészültünk a mártással, keverjünk bele 2 evőkanál ecetet, vagy citromlevet.