A+ A A-

Csilis bab, tonhallal

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

Receptjeim közt kutakodva véletlenül rátaláltam Édesanyám darált húsos, főtt babos csili leírására. Az ételről szóló információkat, gyorsan jegyezhette le, mert ráfért a recept egy jegyzettömbből kitépett kis kockás lapra. Olvasva jól ismert betűit, arra gondoltam, nemcsak magának szánta sorait emlékeztetőül, hanem nekem is, úgy tűnt, mintha rám hagyatékozta volna. A recept amerikai, a rokonság valamelyik háziasszonyától származik. Annyiban változtattam rajta, hogy a darált hús helyett - amit, mi már rég nem eszünk - tonhallal ajánlom elkészítésre. Mivel egyre praktikusabban főzök, a főtt babot, s mellé a tonhalat is konzervként, készen vásárolom meg. Ezzel a metodikával, nagyon gyorsan tálalhatom asztalra a csípős ételt.

csili-paprika Csili por

 

A szövegemben - a megszokott chili helyett - tudatosan használom a csili írásmódot, magyar lévén, kiejtésünk szerint is le lehet írni ennek a rendszerint apró, igen erős paprikának a nevét. Csilinek mondják a nagyon erős paprikát, e szó hallatán az ember elsősorban a mexikói paprikára gondol, de méregerős paprikát termesztenek Ázsiában, főleg a Távol-Keleten, és nálunk is sokan eszik ezt a gatyaszaggató csípős paprikát, amit megőrölve fűszer- vagy kari mártáshoz adagolnak. A férjem még a szendvicseit is megszórja csilivel, sőt némely levest, főzeléket is tüzesre varázsol. Erre szoktam mondani: „De gustibus non est disputandum”, vagyis az ízlések és pofonok különbözőek. Én viszont csak az enyhén csípőset eszem meg, ezért mielőtt az ételt véglegesre erősíteném, a kevésbé erősből kiveszek magamnak egy adagra valót.


Csilis bab tonhallalCsilis bab, tonhallal

A filés darabolt, vagy az aprított tonhalkonzervről leöntöm az olajat, amiben megpirítom az előzőleg apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. A dinsztelt hagymára, fokhagymára őrölt csilipaprikát szórok, enyhén megsózom, sűrített paradicsommal pürésítem. Ezután hozzáöntöm a babkonzervet, a tonhalat, őrölt borssal ízesítem, és kissé felforralom. Párolt rizst, krumplipürét, szeletelt kenyeret adhatunk mellé.


Mexikói csilimártás

Szedjük ki 6 kettévágott hegyes, száraz pirospaprika csutkáját és azokat kevés - kb. ½ dl - forró vízben, legalább egy órán át áztassuk. Azután a kiáztatott paprikákat 6 kimagozott, apróra vágott paradicsomommal, 2 fej vöröshagymával és 6 gerezd fokhagymával turmixszoljuk össze. Forrósítsunk fel 3 evőkanál olívaolajat, öntsük bele a turmixgépből kivett masszát, adjunk hozzá finomra vágott petrezselymet, törött borsot, majoránnát vagy oregánot, valamint egy pici cukrot és sót. Öntsük fel a kiáztatott csili levével, és addig főzzük, amíg elpárolog róla a víz. Ha elkészültünk a mártással, keverjünk bele 2 evőkanál ecetet, vagy citromlevet.

 

További olvasnivaló

Karácsonyi csókok

A csókok, vagyis a puszedlik (régi nevükön, a puszerlik) apró, kerek, édes sütemények. A csókok elkészítése nem kíván nagy sütési előképzettséget, rutint, ezért még a kezdő háziasszonyoknak is bátran...

Folytatás...

Vonalak, szimbolikák és rajzolatok az uj…

Robert Fludd az ujjperceken lévő vonalakat vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy - a hüvelykujjon, a köröm és az ujjhajlat között jól kivehető hosszú vonalak vagyonra utalnak; a második ujjpercből...

Folytatás...

Nemcsak befőzésnél hasznosak – a sokcélú…

Korábban már méltattam a hasznos dobozokat, gondoltam, megérdemlik az üvegek is. Félretett üvegeimet nemcsak befőzésnél, dzsemek, lekvárok, savanyúságok készítésénél veszem igénybe, más feladatot is képesek betölteni, hisz felhasználásuk kifejezetten univerzális...

Folytatás...

Tejfog hiedelmek

  Noha a fogak fejlődése már az anyaméhben - kb. az első trimeszter közepe táján - elkezdődik, s a húsz tejfog részben a magzati lét végére kialakul, teljessé a születés után...

Folytatás...

Ahány nyelv, annyi ember

A nyelv az anatómiában a tápcsatorna része, a nyelvészek körében pedig a nyelvi közlésfolyam, a kommunikáció eszköze. A nyelvünkkel nemcsak ízleljük, rágjuk, nyeljük táplálékunkat, hanem beszédünk formálásában is nagyban...

Folytatás...

Személyiségtípusok, temperamentumok szer…

A legrégibb személyiségtípusok az ókorból származnak, a temperamentumok vagy vérmérsékletek rendszerét, elsőként Hippokratész (Kr.e. kb. 460—kb. 377) görög orvos alkotta meg. A személyiségek osztályozásánál a vérmérsékletet, görög...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?