A+ A A-

Csilis bab, tonhallal

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

Receptjeim közt kutakodva véletlenül rátaláltam Édesanyám darált húsos, főtt babos csili leírására. Az ételről szóló információkat, gyorsan jegyezhette le, mert ráfért a recept egy jegyzettömbből kitépett kis kockás lapra. Olvasva jól ismert betűit, arra gondoltam, nemcsak magának szánta sorait emlékeztetőül, hanem nekem is, úgy tűnt, mintha rám hagyatékozta volna. A recept amerikai, a rokonság valamelyik háziasszonyától származik. Annyiban változtattam rajta, hogy a darált hús helyett - amit, mi már rég nem eszünk - tonhallal ajánlom elkészítésre. Mivel egyre praktikusabban főzök, a főtt babot, s mellé a tonhalat is konzervként, készen vásárolom meg. Ezzel a metodikával, nagyon gyorsan tálalhatom asztalra a csípős ételt.

csili-paprika Csili por

 

A szövegemben - a megszokott chili helyett - tudatosan használom a csili írásmódot, magyar lévén, kiejtésünk szerint is le lehet írni ennek a rendszerint apró, igen erős paprikának a nevét. Csilinek mondják a nagyon erős paprikát, e szó hallatán az ember elsősorban a mexikói paprikára gondol, de méregerős paprikát termesztenek Ázsiában, főleg a Távol-Keleten, és nálunk is sokan eszik ezt a gatyaszaggató csípős paprikát, amit megőrölve fűszer- vagy kari mártáshoz adagolnak. A férjem még a szendvicseit is megszórja csilivel, sőt némely levest, főzeléket is tüzesre varázsol. Erre szoktam mondani: „De gustibus non est disputandum”, vagyis az ízlések és pofonok különbözőek. Én viszont csak az enyhén csípőset eszem meg, ezért mielőtt az ételt véglegesre erősíteném, a kevésbé erősből kiveszek magamnak egy adagra valót.


Csilis bab tonhallalCsilis bab, tonhallal

A filés darabolt, vagy az aprított tonhalkonzervről leöntöm az olajat, amiben megpirítom az előzőleg apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. A dinsztelt hagymára, fokhagymára őrölt csilipaprikát szórok, enyhén megsózom, sűrített paradicsommal pürésítem. Ezután hozzáöntöm a babkonzervet, a tonhalat, őrölt borssal ízesítem, és kissé felforralom. Párolt rizst, krumplipürét, szeletelt kenyeret adhatunk mellé.


Mexikói csilimártás

Szedjük ki 6 kettévágott hegyes, száraz pirospaprika csutkáját és azokat kevés - kb. ½ dl - forró vízben, legalább egy órán át áztassuk. Azután a kiáztatott paprikákat 6 kimagozott, apróra vágott paradicsomommal, 2 fej vöröshagymával és 6 gerezd fokhagymával turmixszoljuk össze. Forrósítsunk fel 3 evőkanál olívaolajat, öntsük bele a turmixgépből kivett masszát, adjunk hozzá finomra vágott petrezselymet, törött borsot, majoránnát vagy oregánot, valamint egy pici cukrot és sót. Öntsük fel a kiáztatott csili levével, és addig főzzük, amíg elpárolog róla a víz. Ha elkészültünk a mártással, keverjünk bele 2 evőkanál ecetet, vagy citromlevet.

 

További olvasnivaló

Tizenhét, a győzelem és az emberi lé…

Mivel a tizenhét két hibátlan szám - egy négyzetszám és egy téglalapszám (más megközelítésben egy négyzetszám kétszerese: 2*9=18) - között áll, a püthagoreusok igen rossz véleménnyel voltak róla. E negatív...

Folytatás...

Kutyám kajája, mikor, mennyit, mit és…

Miután véletlenül rátaláltam a neten a Mit nem ehet a kutya című cikkre, elhatároztam, hogy megírom azt, én miként etetem kutyánkat. Ugyanis abban az írásban olyanokat sorolnak fel...

Folytatás...

Széken ülve végezhető torna

Öklök feszítése asztal széléhez ...

Folytatás...

Dombok, delták, apexek, trirádiuszok

A palmisztria újabb kori kutatói a 19. század végétől kezdődően fordították figyelmüket a tenyér bőrbarázdáinak tanulmányozására. Comte de Saint-Germain a századforduló előtt adta közre a disztális dombok és a tenyér-apexek...

Folytatás...

Mennyi ideig marad gyomrunkban az étel?

Teljesen mindegy, hogy mit eszünk, legyen az karfiol, szalonna, őszibarack, palacsinta vagy torta, mindegyikre ugyanaz a sors vár. Az ételek útvonala azonos pályán halad előre, egy része pedig kifelé...

Folytatás...