A+ A A-

Csatnik

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A kísérő ételek között előkelő helyet töltenek be az édes-csípős vagy erős-savanyú csatnik, melyek általában valamilyen gyümölcsből (citromból, almából, guavából, mangóból, banánból, eperből, szilvából, kókuszból stb.) készülnek. Ám nem kevésbé finomak a rebarbarás, paradicsomos, sárgarépás csatnik. Ezt a szószos, krémszeru ételt legtöbbször párolt rizs mellé tálalják. A krémszerű, szószos csatnik növelik az ízválasztékot és segítik az emésztést.

Az indiai íz érdekében magunk készítette ecetet használjunk. Ha ilyen ecettel ízesítjük a csatnikat és a savanyúságokat, nem lesz vad savanyú ízük. Vigyázzunk, mert a boltban vásárolt ecetből a recepteknél megadott mennyiségtől jóval kevesebb kell! Egyébként kíváncsiságból már vettem kész csatnit, de be kell vallanom, egyáltalán nem ízlett, sokkal finomabb, ha magunk készítjük el.


Citrom csatni

½ kg citrom, 1 púpozott csésze cukor, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erős pirospaprika, 1 teáskanál só, 1 teáskanál nagy kardamom magjai őrölve, késhegynyi őrölt szegfűszeg

Mossuk meg alaposan a citromokat, majd egy ruhával töröljük oket szárazra. Csavarjuk ki a levüket és adjunk hozzá sót. Vágjunk hosszú csíkokat a citrom héjából, áztassuk be a lében, majd rakjuk egy befőttesüvegbe. Tartsuk az üveget - minden másnap alaposan felrázva - egy hétig a napon vagy meleg helyen, míg a citromhéjak meg nem puhulnak. Adjuk hozzá a cukrot, a csiliport, az őrölt kardamommagokat és az összetört szegfűszeget és jól keverjük össze. Hagyjuk a napon, míg a cukor elolvad. Ez a csatni egy évig eltartható, ha légmentes üvegbe tesszük.


Alma csatni

1 kg alma, 1 csésze cukor, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erős paprika, 2 teáskanál őrölt ánizs, 1 teáskanál fahéj, késhegynyi őrölt szegfűszeg, csipet só

A megmosott almát vágjuk nyolcfelé és metsszük ki a magházát. A vajban kissé pirítsuk meg a fűszereket, majd szórjuk az almára, és fedő alatt pároljuk. Annyi vizet öntsünk alá, hogy az alma oda ne, kapjon. Ha az alma megpuhult, keverjük bele a cukrot. Hidegen tálaljuk.

Szilvás-almás csatni

½ kg szilva, ½ kg alma, 1 csésze cukor, 1 csésze mazsola, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erős pirospaprika, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál őrölt ánizs, 1 teáskanál kurkuma, 2 babérlevél, késhegynyi só

Mossuk meg a gyümölcsöket. A magházától megfosztott almát nyolcfelé, s szilvát félbe vágjuk, szórjuk rá a fahéjat és a sót. Pirítsuk meg a vajban a fűszereket, majd adjuk hozzá a felvágott gyümölcsöt és a mazsolát. Kis vizet öntsünk alá, hogy le ne égjen és főzzük pépessé a csatnit. Keverjük bele a cukrot. Hidegen tálaljuk.


Menta és őszibarack csatni

½ kg féli érett őszibarack, 1 maréknyi mentalevél (kapható), 1 közepes nagyságú hagyma, 4 zöldcsili vagy kicsi, hegyes erős zöldpaprika, késhegynyi só

Hámozzuk meg a barackokat, és félbe vágva távolítsuk el a magjaikat. A mentaleveleket, a hagymát és a zöldcsilit valamint a barack húsát együttesen daráljuk finom pasztává. Sózzuk meg.


Banán csatni

1 kg érett banán, 1 csésze cukor, 1 evőkanál garam maszala, 1 teáskanál őrölt ánizs, késhegynyi fehérkömény por, só, 2 teáskanál csilipor vagy őrölt fekete bors, 4 evőkanál mazsola

Hámozzuk meg és nyomjuk villával szét a banánokat. Keverjük a banánpéphez a fuszereket és a vízben áztatott mazsolát.


Joghurtos menta csatni

1 csésze joghurt, 3 zöldcsili vagy kicsi, hegyes erős zöldpaprika, 1 evőkanál apróra vágott friss mentalevél (kapható), 1 csapott evőkanál mangópor (kapható), só

Verjük fel a joghurtot, majd az apróra vágott zöldcsilit, a mentaleveleket, a mangóport keverjük bele. Ízlés szerint sózzuk. Sült ételek mellé szervírozzuk.


Paradicsom csatni

1 kg paradicsom, 1 teáskanál csilipor vagy őrölt erős paprika, 1 evőkanál friss gyömbér vagy reszelt száraz gyömbér, 2 fokhagymagerezd, 4 evőkanál mazsola, 1 teáskanál só, 1 közepes hagyma, 1 púpozott csésze cukor, 1 teáskanál összetört nagy kardamom, 1 csésze házi ecet, 1 evőkanál hámozott mandula

Tegyük a paradicsomot forró vízbe 5 percig. Húzzuk le a héjukat, majd vágjuk apró darabokra. Aprítsuk fel a fokhagymát és a hagymát. Vágjuk a gyömbért hosszú, vékony szeletekre. Tegyük a paradicsomot, a csiliport, a fokhagymát, a hagymát és a gyömbért egy edénybe és pároljuk, míg megpuhul. Folyamatosan kavargassuk, míg besűrűsödik. Adjuk hozzá az ecetet, cukrot, a megmosott mazsolát és az összetört kardamom magokat, majd az egészet főzzük 10 percig. Vegyük le a tűzről, hagyjuk lehűlni és egy légmentes üvegben tároljuk. Párolt rizzsel tálaljuk.


Zöldparadicsom csatni

Ugyanúgy készül, mint a paradicsom csatni, csak érett paradicsom helyett zöld paradicsomot használjunk, amit nem kell meghámozni.


Sárgarépa csatni

½ sárgarépa, 1 evőkanál csilipor vagy őrölt erős pirospaprika, 1 evőkanál friss gyömbér vagy 1 teáskanál száraz reszelt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál hámozott félbevágott mandula, 4 evőkanál mazsola, 1 teáskanál só, 2 csésze cukor, 1 teáskanál összetört kardamom, 1 ½ csésze házi ecet, 1 csésze víz

Kaparjuk le és reszeljük meg a répákat, aprítsuk fel a fokhagymát, és szeljük vékony, hosszú csíkokra a gyömbért. Tegyük a reszelt répát, vizet, fokhagymát és gyömbért egy mély serpenyőbe és lassan pároljuk, míg megpuhul, és a víz lefő róla. Közben gyakran keverjük meg. Adjunk hozzá ecetet, cukrot, sót, megmosott mazsolát, mandulát, az összetört kardamom magokat és főzzük, míg kicsit besűrűsödik. Öntsük egy tiszta lekvárosüvegbe és jól zárjuk le. Két nap elteltével fogyasztható.

Mire jó a menta és a hogyan készíthető el a házi ecet és a karamell szirup?

A menta (borsmenta) ideg- és gyomorerősítő, enyhíti a hányingert és segíti az emésztést. Saláták, rizses ételek, csatnik, desszertek, italok ízesítésére vagy ételek díszítésére alkalmas.


Házi ecet

6 csésze víz, 1 kis darab fahéj, 1 nagy hámozott kardamom, 2 szegfűszeg, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só, 3 teáskanál karamellszirup, 5 evőkanál almaecet

Forraljuk vízben néhány percig a fahajat, a kardamomot, a sót, a cukrot és a szegfűszeget. Szűrjük át a folyadékot tiszta üvegbe. Öntsük rá az almaecetet és a karamell szirupot, majd jól rázzuk fel. Dugaszoljuk le a palackot.


Karamell szirup

Két teáskanál cukrot serpenyőben addig pirítsunk, míg megbarnul. Öntsünk rá ½ csésze vizet és kavargassuk, míg a cukor teljesen felolvad. Üvegben 6 hónapig tárolhatjuk.

További olvasnivaló

Mit jelent a zsibbadás, ájulás közeli él…

A fenti cím fejezi ki a lényegét NM nevű olvasóm kérdésének, amit - a válaszommal együtt - az alábbiakban idézek:„Kedves Erzsébet!Mit jelent, ha azt álmodtam, hogy zsibbad mindenem, ájulás közeli...

Folytatás...

Újévi hiedelmek, szokások

Az óév végét és az újesztendő kezdetét ősidők óta a világon mindenütt megünneplik. A Föld nagy részén ezt az ünnepet ma már nem kötik túl szigorú vallási szabályok, időpontjának...

Folytatás...

Pandzsáb története dióhéjban

Hosszú út áll előttünk, egész éjjel buszon leszünk. Holnap reggelre érünk Ódelhibe. Van időm spekulálni, élményeim feldolgozni, feldobott kedélyem valószínűleg sokáig messzire űzi álmom. Lám milyen hálátlan az emberi...

Folytatás...

Lekváros pörckifli, diós baklava

A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek...

Folytatás...

Kóka János ujjai

  1972. július 5-én született Budapesten. A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban érettségizett Esztergomban, majd 1996-ban a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán szerzett diplomát. Szakmai pályafutását az informatikai iparban kezdte. 1996-tól...

Folytatás...

Napfogyatkozás

Az égi jelenségek közül alighanem a napfogyatkozások gyakorolták a legjelentősebb lélektani hatást az emberekre. A minden élet forrásának tekintett Nap eltűnése, vélt elvesztése nagy riadalmat keltett abban a korban, amikor...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?