A+ A A-

C-vitamindús savanyú káposzta

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Mikor e sorokat írom, még kint vastag hótakaró lepi el kertemet, ezt a télies időt, nyugodtan nevezhetem a savanyú káposztás ételek időszakának, már csak azért is, mert mostanság sokan köhögnek, krákognak, náthásak, tehát a gyógyulásukhoz nem ártana nekik egy kis savanyú káposztás C-vitaminbomba. Ezért gondoltam arra, hogy az előző írásom harcsás ételajánlata után, pár savanyú káposztával párosított harcsás ételt (és anélkülit) is javasoljak, olyanokat, amelyek nálunk már jól beváltak. Az egyik karácsonyra írt cikkemben már dicsértem a harcsás korhely halászlevet, és nem régen a harcsával készült finom kocsonyámról is írtam.

Feltehetően mindenki tisztában van azzal, hogy a C-vitamin nagy része hő hatására tönkremegy, ezért elsősorban, ha nyersen, natúr, vagy salátaként kis olíva olajjal esszük, akkor nagyon hasznos és olcsó C-vitamin-forrás a savanyú káposzta, ha viszont már főtt ételként fogyasztjuk, az esetben „csak” ízletes éteknek számít.

Amikor megsütöm, vagy levesként, kocsonyaként készítem el a harcsát, olyankor megteszi a filézetlen is, ám ha kirántom, vagy párizsiasan készítem el, esetleg megsütöm, vagy káposztás ételekhez használom fel, akkor mindig filézett harcsát használok. Szeletelt harcsát már jó ideje nem veszek, ugyanis pár éve egy halas boltban olyan halszeleteket kaptam, melyeknek egyik oldala háromujjnyi széles volt, a másik fele pedig fluszpapír vékonyságú, át lehetett látni rajta. Bár akkor kirántottam e harcsaszeleteket, de egyikünknek sem ízlett, mivel szemmel is eszik az ember, ez pedig már kinézetre sem volt túl kívánatos.  Azóta kizárólag csak én szeletelem fel az afrikai harcsát, szemmérték szerint, legyen az filézett vagy filézetlen, egyforma vastagságú szeletekre.

A harcsás ételek hozzávalóit azért adom meg a szokásosnál nagyobb mennyiségben, mert azt mondják, hogy a káposzta melegítve jobb, mint frissen, s ezt én is igazolom.



Harcsa székelyesen

Savanyú káposzta harcsával

Egy nagy fej vöröshagymát olajon megdinsztelek, megszórom pirospaprikával, őrölt borssal, kis majoránnával, sóval, hozzáadok 1 kg savanyú káposztát a levével együtt, két-három gerezd fokhagymát apróra vágva, ráöntök egy kis paradicsomlevet, vagy néhány bőrétől megszabadított kockára vágott paradicsomot, kevés cukrot és vízzel felöntve majdnem puhára főzöm. Alaposan megmosott rizst szórok rá, melyet egyenletesen elosztok a káposzta tetején és 1 kg kockára vágott, előzőleg besózott harcsát adok hozzá. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje az ételt. Lassú tűzön készre párolom. Ha megfőtt, vékony tejfölös habarással kissé besűrítem, vagy az asztalnál adok hozzá tejfölt.


Savanyú káposzta rakottan

Amíg 1 kg savanyú káposztát megfőzök, addig 1 nagy fej hagymát olajon megfonnyasztok, és hozzáadok 20 dkg alaposan megmosott rizst, amit vízzel felöntve, készre párolok, majd a rizst elkeverem 2-3 doboz olajostonhal-konzervvel. (A hal olaját felhasználhatjuk a káposztához és a rizshez.) Kikent tűzálló tálba, rétegezve három, négy sorba rakjuk le, közben 2-3 dl tejföllel fedjük be a sorokat. A tetejére káposztát terítsünk, e fölé pedig kissé felhígított tejfölt locsoljunk. Forró sütőben legalább 20 percig süssük. Fűszerként őrölt borsot, darált köményt, morzsolt majoránnát, apróra vágott fokhagymát használhatunk.


Savanyúkáposztás tésztaSavanyú káposzta kockatésztával

½ kg apróra vágott savanyú káposztát olajon megdinsztelek, ha nagyon savanyú, megízesítem kevés sóval és cukorral. Közben 30-40 dkg kockatésztát lobogó, sós forró vízben kifőzök. A tésztát leöblítve, összekeverem a párolt savanyú káposztával és tűzálló tálba téve, a tetejét meglocsolom legalább 4 dl tejföllel. Ízesítőként használhatunk őrölt borsot. A tésztát forró sütőbe tolva, alaposan megsütöm.



Kocsissaláta savanyú káposztából, sok fokhagymával

Fél kiló savanyú káposztának kinyomkodom a levét, hozzákeverek négy gerezd zúzott fokhagymát, megszóróm kevés sóval és pár kanál olajat öntök rá. Ha van otthon, akkor a legjobb az olíva olaj.

További olvasnivaló

Shaw, az egyik legismertebb vegetárián…

George Bernard Shaw-t, a történelem egyik leghíresebb vegetáriusát gyakran emlegetik az olyan ember példájaként, aki még a kilencvenes éveiben is aktívan élt különleges étrendjének köszönhetően, de az igazság...

Folytatás...

A mellek I. – Jövendölés és karakt…

  A női melleknek három fontos funkciójuk van: gyakran erotikus élvezetet nyújtanak, fontos szerepet játszanak a hölgyek énképének a kialakításában, és a kismamák szoptatni tudják a csecsemőiket velük. Érzéki örömöket -...

Folytatás...

Az étterem tulajdonosa saját guggoldá…

Köröttünk a táj egyre barátságtalanabb, szakadékosabb. A szerpentin, melyen felkaptatunk, a hegygerincet elhagyva is tovább tekereg. A völgykatlan fölött a tejfehér köd, vagy talán felhő gomolyog. A sártól csúszós úton...

Folytatás...

Kanyakumari, a Szűz Kisasszony

Közeleg a visszautazásunk napja. Kihasználva a még hátralévő időt, úgy döntünk, felkeressük India legdélibb csücskét, a Comorin-fokot, vagy, ahogy az indiaiak nevezik: Kanyakumarit. Másnap reggelre tervezzük az indulást. Ám nem...

Folytatás...

H. Bóna Mártára emlékezünk

Két régi fényképet nézegetek, rajta négy meteorológus, balról jobbra H. Bóna Márta, Németh Lajos, a férjem, Rábai Attila és Demeter Éva. Éva mögött pedig - takarásban - Vissy Gyuri (akit...

Folytatás...

A bambusz

A bambusz (Bambusa Arundinacea) egyike India szent növényeinek: a menedék, az audiencia és a barátság fája. Mivel régebben azt hitték, hogy a dzsungeltüzeket az összedörzsölődő bambusztörzsek okozzák, a fa ettől...

Folytatás...