A+ A A-

C-vitamindús savanyú káposzta

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Mikor e sorokat írom, még kint vastag hótakaró lepi el kertemet, ezt a télies időt, nyugodtan nevezhetem a savanyú káposztás ételek időszakának, már csak azért is, mert mostanság sokan köhögnek, krákognak, náthásak, tehát a gyógyulásukhoz nem ártana nekik egy kis savanyú káposztás C-vitaminbomba. Ezért gondoltam arra, hogy az előző írásom harcsás ételajánlata után, pár savanyú káposztával párosított harcsás ételt (és anélkülit) is javasoljak, olyanokat, amelyek nálunk már jól beváltak. Az egyik karácsonyra írt cikkemben már dicsértem a harcsás korhely halászlevet, és nem régen a harcsával készült finom kocsonyámról is írtam.

Feltehetően mindenki tisztában van azzal, hogy a C-vitamin nagy része hő hatására tönkremegy, ezért elsősorban, ha nyersen, natúr, vagy salátaként kis olíva olajjal esszük, akkor nagyon hasznos és olcsó C-vitamin-forrás a savanyú káposzta, ha viszont már főtt ételként fogyasztjuk, az esetben „csak” ízletes éteknek számít.

Amikor megsütöm, vagy levesként, kocsonyaként készítem el a harcsát, olyankor megteszi a filézetlen is, ám ha kirántom, vagy párizsiasan készítem el, esetleg megsütöm, vagy káposztás ételekhez használom fel, akkor mindig filézett harcsát használok. Szeletelt harcsát már jó ideje nem veszek, ugyanis pár éve egy halas boltban olyan halszeleteket kaptam, melyeknek egyik oldala háromujjnyi széles volt, a másik fele pedig fluszpapír vékonyságú, át lehetett látni rajta. Bár akkor kirántottam e harcsaszeleteket, de egyikünknek sem ízlett, mivel szemmel is eszik az ember, ez pedig már kinézetre sem volt túl kívánatos.  Azóta kizárólag csak én szeletelem fel az afrikai harcsát, szemmérték szerint, legyen az filézett vagy filézetlen, egyforma vastagságú szeletekre.

A harcsás ételek hozzávalóit azért adom meg a szokásosnál nagyobb mennyiségben, mert azt mondják, hogy a káposzta melegítve jobb, mint frissen, s ezt én is igazolom.



Harcsa székelyesen

Savanyú káposzta harcsával

Egy nagy fej vöröshagymát olajon megdinsztelek, megszórom pirospaprikával, őrölt borssal, kis majoránnával, sóval, hozzáadok 1 kg savanyú káposztát a levével együtt, két-három gerezd fokhagymát apróra vágva, ráöntök egy kis paradicsomlevet, vagy néhány bőrétől megszabadított kockára vágott paradicsomot, kevés cukrot és vízzel felöntve majdnem puhára főzöm. Alaposan megmosott rizst szórok rá, melyet egyenletesen elosztok a káposzta tetején és 1 kg kockára vágott, előzőleg besózott harcsát adok hozzá. Annyi vízzel öntöm fel, hogy ellepje az ételt. Lassú tűzön készre párolom. Ha megfőtt, vékony tejfölös habarással kissé besűrítem, vagy az asztalnál adok hozzá tejfölt.


Savanyú káposzta rakottan

Amíg 1 kg savanyú káposztát megfőzök, addig 1 nagy fej hagymát olajon megfonnyasztok, és hozzáadok 20 dkg alaposan megmosott rizst, amit vízzel felöntve, készre párolok, majd a rizst elkeverem 2-3 doboz olajostonhal-konzervvel. (A hal olaját felhasználhatjuk a káposztához és a rizshez.) Kikent tűzálló tálba, rétegezve három, négy sorba rakjuk le, közben 2-3 dl tejföllel fedjük be a sorokat. A tetejére káposztát terítsünk, e fölé pedig kissé felhígított tejfölt locsoljunk. Forró sütőben legalább 20 percig süssük. Fűszerként őrölt borsot, darált köményt, morzsolt majoránnát, apróra vágott fokhagymát használhatunk.


Savanyúkáposztás tészta Savanyú káposzta kockatésztával

½ kg apróra vágott savanyú káposztát olajon megdinsztelek, ha nagyon savanyú, megízesítem kevés sóval és cukorral. Közben 30-40 dkg kockatésztát lobogó, sós forró vízben kifőzök. A tésztát leöblítve, összekeverem a párolt savanyú káposztával és tűzálló tálba téve, a tetejét meglocsolom legalább 4 dl tejföllel. Ízesítőként használhatunk őrölt borsot. A tésztát forró sütőbe tolva, alaposan megsütöm.



Kocsissaláta savanyú káposztából, sok fokhagymával

Fél kiló savanyú káposztának kinyomkodom a levét, hozzákeverek négy gerezd zúzott fokhagymát, megszóróm kevés sóval és pár kanál olajat öntök rá. Ha van otthon, akkor a legjobb az olíva olaj.

További olvasnivaló

Máskor is volt hazánkban nyáron nagy hős…

A fő hírek között írják az újságok, hogy hazánkban szombaton megdőlt a melegrekord, ugyanis Pécsett 37,9 °C-ot mértek. Július 9-én még sosem volt ilyen meleg az országban, az eddigi rekordot...

Folytatás...

Görögdinnye

A tökfélék családjába tartozó - édes íze miatt sokak által gyümölcsnek tekintett - görögdinnye Afrikában őshonos zöldség, elnevezésének semmi köze sincs Hellasz földjéhez és lakóihoz. Őshazája Afrika, a Kalahári sivatagban...

Folytatás...

Luca napja

A Gergely-féle naptárreform előtt (egészen 1582-ig) a Szent Luca (olaszul Santa Lucia) ünnepét megelőző december 12-e volt az év legsötétebb napja, a téli napforduló ideje, így Lucával kezdődött az...

Folytatás...

Ostracoda kézelemzése

  A széles, tömör, spatulás illetve lapka formájú tenyere szerint magabiztos, energikus, tevékeny ember, aki igényli a függetlenséget, nem érzi jól magát a szoba négy fala között, inkább a szabad levegőn...

Folytatás...

Az 'Andok tevéi' – a lámák

Az Andok lejtőin őshonos lámákat az indiánok már évezredek óta háziállatként tartják, a vallási szertartások mellett elsősorban teherhordásra használják, valamint a gyapjáért tenyésztik. Ellentétben a széles körben elterjedt hiedelemmel, a...

Folytatás...

Gyakorlatok gépkocsivezetés közben

Kényszerű megállásnál, piros lámpánál idegeskedés helyett végezzünk izometriás gyakorlatokat.   Markoljuk meg kétoldalt a kormánykereket, majd teljes erőnkből húzzuk szét hat másodpercig. Utána lazítsuk el az izmainkat, és - ha a lámpa...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?