A pakora szó hallatán egy rémséges tévedés emlékképe idéződik fel előttem, mert bizony nem elszólás volt, hisz kimondása után nem helyesbített, nem kért elnézést a sztárriporter, amikor a pakorát pakurának mondta, vagyis a rántott indiai zöldség helyett az ásványolaj lepárlásából származó maradványt emlegette. Ez utóbbi lehet fűtő- és hajtóanyag, de semmi esetre sem lehet megenni. Ettol a riportertől több bakit is őrzök a tarsolyomban, de most ráadásul csak egyet írok le közülük. Egy meglehetősen szigorú vegetáriánus könyvben - melyben elsősorban szójás ételekről, olyanokról, mint például a szója fasírt, szója pörkölt, szójatepertő, valamint adalékként sovány tejről és tejfölről, durumbúzáról, kölesről. árpagyöngyről, mangoldról és reggeli müzlikről, diabetikus édesítőszerekről stb. esik szó - a kocsonya szójával nevű étel leírásánál (de lehet, hogy többnél is) büszkén javasolják kocsonyásítónak az állati eredetű zselatint. Nos, ezt a könyvet nemcsak egy belgyógyász, kandidátus lektorálta, hanem a könyv előszavában a már említett műsorvezető-riporter ajánlotta a kedves olvasók figyelmébe. Méltatlankodva elcsodálkoztam a recept olvastán (ezután a többi recept nem is érdekelt), azon morfondíroztam, hogy egy vegetáriánus könyvbe, miként kerülhetett bele a zselatin. Hogy kerül a csizma az asztalra? – kérdeztem magamban, vagyis mi köze van a zöldséghez az állati eredetű, bőrből és csontból főzött zselatinnak. Mit mondjak, ezt azóta sem tudom megfejteni.
Sokféle pakorát ettem, volt közöttük jól elkészített, mint a Radzsué vagy Láldzsié és valamikori barátunké, az etnográfus Bhushan Sharmáé, de volt nagyon rossz is, ez utóbbi annyira megmaradt emlékezetünkben, hogy azóta, ha valamelyik étel nem ízlik nekünk, azt mondjuk rá, olyan, mint a benáreszi pakora. Egy forró nyári napon Benáreszben sétálva elfáradtunk, és miután már alaposan megéheztünk, ráadásul ihatnékunk is volt, kiválasztottunk egy mutatós éttermet. Kívülről-belülről egyaránt jól nézett ki, bent hűvös levegő és egy merev pincér fogadott, mi voltunk az egyedüli vendégek. Mielőtt az étlapot kezünkbe vettük volna, férjem kért egy pohár hideg sört. A pincér megrökönyödve hallgatta a rendelést, majd közölte velünk, ha kiveszünk egy szobát, oda felszolgálja a sört. Ugyanis ez muszlim étterem, ahol tilos az asztaloknál szeszes italt fogyasztani. Ha a vallásuk tiltja, akkor miért engedik meg a szálloda szobájában a sörivást, tettük fel a kérdést magunknak. Végül abban maradtunk, csak úgy lehetséges, hogy a privát szférában lazábbak a szabályok, amikor nem mások előtt issza az ember a sört, Allah becsukja a szemeit. Mivel nem akartunk ott aludni, a sör helyett beértük ásványvízzel. Az ételek közül, mindketten a pakora mellett döntöttünk. A férjem panír pakorát, vagyis bundás rántott sajtot kért, én meg krumpli pakorát, hozzá sült krumplit. Az étel kinézetre és ízre a sótlan pincérhez hasonított, a sajt pakora radírgumiszerűen rágós, az én krumplijaim, pedig dermedtek voltak. Ilyen íze lehet a fagyott krumpliból készített ételnek. Ettük, ettük, vagy inkább kínlódva forgattuk a szánkban a pakorákat, de végül, amit nem szoktunk, ételünk otthagytuk a tálunkon. Mivel a maradék ételeket a benáresziek többnyire odaadják az utcákon kódorgó szent teheneknek, azzal a boldog tudattal távoztunk az étteremből, hogy ezzel örömöt szereztünk egy szerencsés jószágnak.
Bundás zöldség pakora
2 csésze sárgaborsó liszt, késhegynyi sütőpor, víz vagy joghurt a palacsintatésztához, 1 mokkáskanál csilipor vagy őrölt erős pirospaprika, só, 1 teáskanál összevágott koriander vagy petrezselyem, 4 kicsi karfiol, 1 kicsi padlizsán, 1 nagy krumpli, néhány spenótlevél, margarin vagy olaj a sütéshez
Hámozzuk meg és vágjuk vékony, apró darabokra a zöldségeket. A sárgaborsó liszttel, vízzel, vagy joghurttal, sóval, sütőporral és a koriander levelekkel készítsünk sűrű palacsintatésztát. Szórjuk a csilit és egy kevéske sót a zöldségekre, majd forgassuk meg azokat a palacsinta tésztában. Forró margarinban vagy olajban süssük aranybarnára és ropogósra. Azonnal tálaljuk.
Burgonya pakora
2 csésze sárgaborsó liszt, késhegynyi sütőpor, víz vagy joghurt a palacsintatésztához, 3 nagy főtt krumpli, 1 teáskanál csili por vagy erős őrölt pirospaprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, só, margarin vagy olaj a sütéshez
A lisztet a vízzel vagy joghurttal és a sütőporral kikeverjük palacsintatésztává. A kockára vágott főtt krumplit mártsuk a híg masszába és süssük aranybarnára. A kisült krumplikat hempergessük meg a fűszerkeverékben.
Padlizsán pakora
2 csésze sárgaborsó liszt, késhegynyi sütőpor, víz vagy joghurt a palacsintatésztához, 3 nagy padlizsán, késhegynyi csilipor, 1 teáskanál garam maszala, 1 mokkáskanál kurkuma, só, olaj a sütéshez
Hámozzuk meg és vágjuk nagyobb kockákra a padlizsánt. Sózzuk meg, és hagyjuk 30 percig állni. Készítsünk a zöldséges pakoránál leírt módon palacsintatésztát. Keverjük össze a kurkumát, a csiliport és a garam maszalát. A padlizsánkockákat forró olajban süssük ropogós aranybarnára. Csöpögtessük le róluk a felesleges olajat és hempergessük meg a fűszerkeverékben. Melegen tálaljuk. Csatnik illenek hozzá.
Indiai sajt (panír) pakora
1 csésze sárgaborsó liszt, 25 dkg kemény panír (házi sajt), vagy íztelen mozzarella esetleg feta sajt, késhegynyi sütőpor, 1 mokkáskanál csilipor vagy őrölt erős paprika, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, só, margarin vagy olaj a sütéshez
Készítsünk a sárgaborsó lisztbol vízzel, sóval, az orölt csilivel, borssal és a sütoporral sűrű palacsintatésztát. Vágjuk a panírt nagy vékony szeletekre, dörzsöljük be egy kis sóval. (Ha feta sajtból készítjük, nem kell sózni!) A besózott szeleteket forgassuk meg a palacsintatésztában. Forró margarinban vagy olajban süssük aranybarnára és ropogósra. Amint elkészült, tálaljuk. (A panír készítésének leírását a receptek végén a Házi túró (cséna) és sajt (panír) címnél adom meg.)
Kenyér pakora
1 csésze sárgaborsó liszt, 1 csésze búzaliszt, 1 csésze joghurt, 2 apróra vágott hagyma, 2 teáskanál zöldcsili-gyömbér paszta, ½ csésze pirított földimogyoró őrölve, 2 evőkanál összevágott koriander levél, só, 6 db előre szeletelt (szögletes) kenyér, olaj a sütéshez
Keverjük össze a kétféle lisztet ¾ csésze joghurttal, adjuk hozzá az összevágott hagymát, a csili-gyömbér pasztát, az őrölt földimogyorót, a koriander leveleket és a sót. Annyi vizet öntsünk rá, hogy sűrű tésztát nyerjünk. Hígítsuk fel a maradék joghurtot egy csésze vízzel. Mindegyik kenyérszeletet vágjuk hat darabra. Áztassuk a kenyérdarabkákat egy percig a híg joghurtban, csöpögtessük le, majd tegyük bele mind a hat darabot a tészta-masszába, és jól burkoljuk be. Bő olajban süssük aranybarnára. Melegen ketchuppal tálaljuk. (A zöldcsili-gyömbér paszta leírását lásd a receptek végén!)
Gyümölcs pakora
2-3 nagy félérett gyümölcs (alma, szilva, körte, banán, mangó, őszibarack, sárgabarack, eper, ananász stb.), 1 teáskanál garam maszala, késhegynyi őrölt ánizs, késhegynyi őrölt fekete bors, csipetnyi só, 2 csésze fehér liszt, víz a palacsintatésztához, késhegynyi sütőpor, margarin a sütéshez, 4 evőkanál porcukor
Keverjünk a lisztből egy evőkanál cukorral, a sütőporral, a garam maszalával, az ánizzsal, a fekete borssal, csipetnyi sóval és a vízzel könnyű palacsintatésztát. Hagyjuk egy órán át pihenni. A kiválasztott gyümölcsöt hámozzuk meg és vágjuk kockára, a kimagozott szilvát félbe, a banánokat karikákra szeljük. Forrósítsuk meg a margarint, és a palacsintatésztában megforgatott gyümölcsdarabkákat süssük ropogósra. A pakorákról csöpögtessük le a zsiradékot. Hintsük meg porcukorral, és forrón tálaljuk kávé, vagy tea mellé. (Ezt a pakorát kanadai sütőtökből is elkészíthetjük.)
Házi túró (cséna) és sajt (panír)
6-7 bögre frissen fejt, zsíros tej (dobozos hőkezelt tejből nem lehet elkészíteni), 2 citrom leve vagy 1 teáskanál citromsavpor, 1 csésze natúr joghurt, 1 mokkáskanál só
Forraljuk fel a tejet, közben állandóan kevergessük. A sóval ízesített citromlevet (vagy az előzőleg feloldott, sóval ízesített citromsavat) és a joghurtot adjuk fokozatosan a tejhez, addig kavargassuk, míg a tej össze nem ugrik. Vegyük le a tűzről és hagyjuk állni legalább 15 percig. Egy szűrőbe helyezett gézen vagy finom szövésű anyagon (pl. pelenkán) szűrjük át. A fennmaradt túró neve: cséna. Ha az elkészített túrót kb. 40 percig nehezék alatt lepréseljük, savótlan száraz sajtot, panírt kapunk. A megadott mennyiségből kb. 2 csésze túrónk, vagy sajtunk lesz.
A túrót és a sajtot készíthetjük megsavanyodott tejből is. Langyosítsuk meg a savanyú tejet. Ha már kicsapódott a fehérje, szűrjük le finom szövésű ruhán, majd az előbb leírtak szerint járjunk el.
Zöldcsili-gyömbér paszta
Nagyon sok indiai recept kíván frissen aprított vagy őrölt zöldcsilit és gyömbért. Időt takaríthatunk meg, ha a zöldcsili-gyömbér pasztát néhány nappal korábban, előre elkészítjük és a hűtőszekrényben csavaros fedelű üvegben tároljuk.
10 dkg zöldcsili vagy apró, erős zöldpaprika, 3-4 cm-es friss gyömbér, 1 csapott mokkáskanál só, 1 teáskanál citromlé
Vágjuk nagyon apróra a csilit és a gyömbért, majd a citromlével és a sóval dolgozzuk pasztává. Ha nem jutunk friss gyömbérhez, használhatunk gyömbérport is. Ugyanígy lehet eljárni a zöldcsili esetében is, ekkor őrölt csili paprikát javasolok.