A+ A A-

Brokkolival töltött lepényhal, kukoricás rizzsel, meggyel és uborkával

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A múltkoriban a férjem - attól az ötlettől vezérelve, hogy eddig még nem ettünk ilyet - meglepett egy doboz fagyasztott, brokkolival töltött, panírozott lepényhallal. Bevallom, azon kívül, hogy (amit egyébként a neve is jelez) lapos testű, kisméretű (2-3 kg testtömegű) és a parti vizek fenekén él, nem sokat tudtam erről a halról. Különösebben érdekes információt a nyomtatott és elektronikus lexikonokban sem találtam róla, viszont a mítoszok között keresgélve „megtudtam”, hogy nem mindig volt ilyen kicsi és lapos. Egy maori legenda szerint ugyanis valamikor réges-régen a lepényhal hajlékony, kecses és a többieknél jóval nagyobb hal volt. Ennek tudatában annyira önteltté vált, hogy dicsekvő, kihívó viselkedése nemcsak a haltársait, de az óceánok istenét, Tangaorát is felbőszítette. Hogy az önmagával eltelt, a többieket lenéző, kérkedő lényt móresre tanítsa, és véget vessen ennek a tűrhetetlen állapotnak, Tangaora a küldönceivel magához rendelte, majd - miután kellőképpen megfeddte - varázs szigonyával megszúrta az engedetlen jószágot. Ettől kezdve kicsik, gyengék és laposak a lepényhalak.

Brokkolival töltött lepényhal

Ez azonban nem szegte a kedvem, és az egyik szombati napon elővettem a dobozt a mélyhűtőből, és elkészítettem az ebédet. Ezúttal még a szokásosnál is rövidebb idő alatt végeztem. De nemcsak az időmegtakarítás motivált, hanem az is izgatott, hogy milyen ízű lehet a lepényhal. Arra gondoltam, köretnek a kukoricás rizs lenne a legjobb, s elterveztem, hogy a tálalásnál az egészet feldíszítem meggyszemekkel, és - hogy még jobban mutasson - két apró csemege uborkát is elhelyezek a tányérokon.

Töltött lepényhal kukoricás rizzsel
Brokkolival töltött, panírozott sült lepényhal


A mirelit hal dobozán található leírásnak köszönhetően, kétféle elkészítés közül választhattam: vagy a még fagyott filét 225 C˙-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm, vagy pedig serpenyőben forró olajban teszem a fagyott filéket, és 4-5 percet szánva a műveletre, mindkét oldalukat megsütöm. Én az utóbbi mellett döntöttem.


Kukoricás rizs

A rizst hideg többször alaposan megmostam, majd a vizet leszűrtem róla. Olajon üvegesre dinszteltem egy fej, apró kockákra vágott vöröshagymát. Beletettem a rizst, kissé megfuttattam, megsóztam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy legalább kétujjnyira befedje. Fedő alatt megpároltam. Csak ezután kevertem bele a konzerv kukoricát.

További olvasnivaló

Alma kézelemzése

A tenyeréhez képest hosszú és karcsú ujjak érzékeny természetre és elemzésre való hajlamra utalnak. Ez a típus szívesen kutakodik a részletek után, a hibákat nem az emberek munkájában, tevékenységében...

Folytatás...

Dombok, delták, apexek, trirádiuszok

A palmisztria újabb kori kutatói a 19. század végétől kezdődően fordították figyelmüket a tenyér bőrbarázdáinak tanulmányozására. Comte de Saint-Germain a századforduló előtt adta közre a disztális dombok és a tenyér-apexek...

Folytatás...

Karakterolvasás a megjelenés, testhordoz…

A fiziognómusok szerint a lányok és az asszonyok mozdulatai - mozgásuk és testhordozásuk - meglehetősen jó képet adnak a személyiségükről. Ha valamelyikük kíváncsi rá, hogy miről árulkodik megjelenése mások számára...

Folytatás...

Holdfogyatkozás

Az emberiséget régóta foglalkoztatja az égitestek fogyatkozása, vagyis az a jelenség, amikor valamelyik égitest - egy másik bolygó takarása miatt - egyáltalán nem (teljes fogyatkozás), vagy korongjának csak egy része...

Folytatás...

Kolduló gyerekek

Az oldalt nyitott baby taxi ráz, a brillantinos hajú fiú néha két keréken veszi a kanyarokat, a körforgalmakban többször körbejár, mintha tetszene neki ez a szédítő pörgés. Fogódzkodom, ki...

Folytatás...

Haj

A haj már ősidők óta okkult jelentőséggel bír.  Úgy tűnik, mintha saját életet élne, és a test halála után is folytatná a növekedését. Az erő és a szexualitás...

Folytatás...