A+ A A-

Brokkolival töltött lepényhal, kukoricás rizzsel, meggyel és uborkával

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A múltkoriban a férjem - attól az ötlettől vezérelve, hogy eddig még nem ettünk ilyet - meglepett egy doboz fagyasztott, brokkolival töltött, panírozott lepényhallal. Bevallom, azon kívül, hogy (amit egyébként a neve is jelez) lapos testű, kisméretű (2-3 kg testtömegű) és a parti vizek fenekén él, nem sokat tudtam erről a halról. Különösebben érdekes információt a nyomtatott és elektronikus lexikonokban sem találtam róla, viszont a mítoszok között keresgélve „megtudtam”, hogy nem mindig volt ilyen kicsi és lapos. Egy maori legenda szerint ugyanis valamikor réges-régen a lepényhal hajlékony, kecses és a többieknél jóval nagyobb hal volt. Ennek tudatában annyira önteltté vált, hogy dicsekvő, kihívó viselkedése nemcsak a haltársait, de az óceánok istenét, Tangaorát is felbőszítette. Hogy az önmagával eltelt, a többieket lenéző, kérkedő lényt móresre tanítsa, és véget vessen ennek a tűrhetetlen állapotnak, Tangaora a küldönceivel magához rendelte, majd - miután kellőképpen megfeddte - varázs szigonyával megszúrta az engedetlen jószágot. Ettől kezdve kicsik, gyengék és laposak a lepényhalak.

Brokkolival töltött lepényhal

Ez azonban nem szegte a kedvem, és az egyik szombati napon elővettem a dobozt a mélyhűtőből, és elkészítettem az ebédet. Ezúttal még a szokásosnál is rövidebb idő alatt végeztem. De nemcsak az időmegtakarítás motivált, hanem az is izgatott, hogy milyen ízű lehet a lepényhal. Arra gondoltam, köretnek a kukoricás rizs lenne a legjobb, s elterveztem, hogy a tálalásnál az egészet feldíszítem meggyszemekkel, és - hogy még jobban mutasson - két apró csemege uborkát is elhelyezek a tányérokon.

Töltött lepényhal kukoricás rizzsel
Brokkolival töltött, panírozott sült lepényhal


A mirelit hal dobozán található leírásnak köszönhetően, kétféle elkészítés közül választhattam: vagy a még fagyott filét 225 C˙-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm, vagy pedig serpenyőben forró olajban teszem a fagyott filéket, és 4-5 percet szánva a műveletre, mindkét oldalukat megsütöm. Én az utóbbi mellett döntöttem.


Kukoricás rizs

A rizst hideg többször alaposan megmostam, majd a vizet leszűrtem róla. Olajon üvegesre dinszteltem egy fej, apró kockákra vágott vöröshagymát. Beletettem a rizst, kissé megfuttattam, megsóztam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy legalább kétujjnyira befedje. Fedő alatt megpároltam. Csak ezután kevertem bele a konzerv kukoricát.

További olvasnivaló

Huszonnégy borda, karát és kohén ajándék

  A huszonnégy - akárcsak a nála kisebb számok legtöbbje - fontos szerepet játszik a különböző vallásokban. Például Szent Jeromos e számban a négy elem: a föld, a víz, a levegő...

Folytatás...

Törökország - A gépmüezzin elaltat, ébre…

  Nagyobb térképre váltás A török oldalon úgy érezzük, mintha nem is a Balkánon járnánk, a határállomás annyira tiszta és rendezett. A belépési procedúra már nem kelt ilyen pozitív benyomást. Bár széles...

Folytatás...

Vénasszonyok nyara

Hiába mutat szeptember végét a naptár, és csillagászati értelemben is itt az ősz, az időjárás nem vesz róla tudomást, nem hisz nekik, mert javában tart a „vénasszonyok nyara”. Noha az...

Folytatás...

Körmeim némelyikén bemélyedés képződik. …

  Lényegében a címben összefoglalt kérdéssel keresett meg az egyik olvasóm. Az alábbiakban idézett beírását ugyan a hozzászólások között tette közzé, ám mivel kérésemre fényképeket is küldött, és tekintettel arra, hogy...

Folytatás...

A mellek III. – Mellformák és a karakter

  A karakterolvasás - akárcsak szerencsejövendölés - ősidők óta elválaszthatatlan része az emberiség történetének. Ugyanis nemcsak a jövő bizonytalan, és hordoz kockázatokat, hanem az is fontos, hogy vajon jól ismertünk-e meg...

Folytatás...

A bal tenyeremen, a Hold-dombon van egy …

Kedves Rosta Erzsébet!Érdeklődéssel olvastam a könyvét a kézről, a tenyéren és az ujjakon található jelekről. A bal tenyeremen van egy érdekes barna folt, a Hold-dombon, kerestem volna a választ, de...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?