A múltkoriban a férjem - attól az ötlettől vezérelve, hogy eddig még nem ettünk ilyet - meglepett egy doboz fagyasztott, brokkolival töltött, panírozott lepényhallal. Bevallom, azon kívül, hogy (amit egyébként a neve is jelez) lapos testű, kisméretű (2-3 kg testtömegű) és a parti vizek fenekén él, nem sokat tudtam erről a halról. Különösebben érdekes információt a nyomtatott és elektronikus lexikonokban sem találtam róla, viszont a mítoszok között keresgélve „megtudtam”, hogy nem mindig volt ilyen kicsi és lapos. Egy maori legenda szerint ugyanis valamikor réges-régen a lepényhal hajlékony, kecses és a többieknél jóval nagyobb hal volt. Ennek tudatában annyira önteltté vált, hogy dicsekvő, kihívó viselkedése nemcsak a haltársait, de az óceánok istenét, Tangaorát is felbőszítette. Hogy az önmagával eltelt, a többieket lenéző, kérkedő lényt móresre tanítsa, és véget vessen ennek a tűrhetetlen állapotnak, Tangaora a küldönceivel magához rendelte, majd - miután kellőképpen megfeddte - varázs szigonyával megszúrta az engedetlen jószágot. Ettől kezdve kicsik, gyengék és laposak a lepényhalak.
Ez azonban nem szegte a kedvem, és az egyik szombati napon elővettem a dobozt a mélyhűtőből, és elkészítettem az ebédet. Ezúttal még a szokásosnál is rövidebb idő alatt végeztem. De nemcsak az időmegtakarítás motivált, hanem az is izgatott, hogy milyen ízű lehet a lepényhal. Arra gondoltam, köretnek a kukoricás rizs lenne a legjobb, s elterveztem, hogy a tálalásnál az egészet feldíszítem meggyszemekkel, és - hogy még jobban mutasson - két apró csemege uborkát is elhelyezek a tányérokon.
Brokkolival töltött, panírozott sült lepényhal
A mirelit hal dobozán található leírásnak köszönhetően, kétféle elkészítés közül választhattam: vagy a még fagyott filét 225 C˙-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm, vagy pedig serpenyőben forró olajban teszem a fagyott filéket, és 4-5 percet szánva a műveletre, mindkét oldalukat megsütöm. Én az utóbbi mellett döntöttem.
Kukoricás rizs
A rizst hideg többször alaposan megmostam, majd a vizet leszűrtem róla. Olajon üvegesre dinszteltem egy fej, apró kockákra vágott vöröshagymát. Beletettem a rizst, kissé megfuttattam, megsóztam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy legalább kétujjnyira befedje. Fedő alatt megpároltam. Csak ezután kevertem bele a konzerv kukoricát.