A+ A A-

Brokkolival töltött lepényhal, kukoricás rizzsel, meggyel és uborkával

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A múltkoriban a férjem - attól az ötlettől vezérelve, hogy eddig még nem ettünk ilyet - meglepett egy doboz fagyasztott, brokkolival töltött, panírozott lepényhallal. Bevallom, azon kívül, hogy (amit egyébként a neve is jelez) lapos testű, kisméretű (2-3 kg testtömegű) és a parti vizek fenekén él, nem sokat tudtam erről a halról. Különösebben érdekes információt a nyomtatott és elektronikus lexikonokban sem találtam róla, viszont a mítoszok között keresgélve „megtudtam”, hogy nem mindig volt ilyen kicsi és lapos. Egy maori legenda szerint ugyanis valamikor réges-régen a lepényhal hajlékony, kecses és a többieknél jóval nagyobb hal volt. Ennek tudatában annyira önteltté vált, hogy dicsekvő, kihívó viselkedése nemcsak a haltársait, de az óceánok istenét, Tangaorát is felbőszítette. Hogy az önmagával eltelt, a többieket lenéző, kérkedő lényt móresre tanítsa, és véget vessen ennek a tűrhetetlen állapotnak, Tangaora a küldönceivel magához rendelte, majd - miután kellőképpen megfeddte - varázs szigonyával megszúrta az engedetlen jószágot. Ettől kezdve kicsik, gyengék és laposak a lepényhalak.

Brokkolival töltött lepényhal

Ez azonban nem szegte a kedvem, és az egyik szombati napon elővettem a dobozt a mélyhűtőből, és elkészítettem az ebédet. Ezúttal még a szokásosnál is rövidebb idő alatt végeztem. De nemcsak az időmegtakarítás motivált, hanem az is izgatott, hogy milyen ízű lehet a lepényhal. Arra gondoltam, köretnek a kukoricás rizs lenne a legjobb, s elterveztem, hogy a tálalásnál az egészet feldíszítem meggyszemekkel, és - hogy még jobban mutasson - két apró csemege uborkát is elhelyezek a tányérokon.

Töltött lepényhal kukoricás rizzsel
Brokkolival töltött, panírozott sült lepényhal


A mirelit hal dobozán található leírásnak köszönhetően, kétféle elkészítés közül választhattam: vagy a még fagyott filét 225 C˙-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm, vagy pedig serpenyőben forró olajban teszem a fagyott filéket, és 4-5 percet szánva a műveletre, mindkét oldalukat megsütöm. Én az utóbbi mellett döntöttem.


Kukoricás rizs

A rizst hideg többször alaposan megmostam, majd a vizet leszűrtem róla. Olajon üvegesre dinszteltem egy fej, apró kockákra vágott vöröshagymát. Beletettem a rizst, kissé megfuttattam, megsóztam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy legalább kétujjnyira befedje. Fedő alatt megpároltam. Csak ezután kevertem bele a konzerv kukoricát.

További olvasnivaló

Lázár kézelemzése

Sajnos ebben az esetben sem kaptam széttárt ujjú képet a kezekről, s ráadásul a felvételek nem túl jó minősége is megnehezítette a dolgom. A fényképről készített kézelemzés nem könnyű...

Folytatás...

Mit jelent, ha a kisujjon négy ízgyűr…

Kedves Rosta Erzsébet! Egy kérdést szeretnék Önhöz intézni. Meg tudná-e nekem írni, hogy mit jelent, ha a kisujjon négy ízgyűrű van. Az ujjpercek száma három.Nagyon szépen...

Folytatás...

Az egészség és a betegségek külső …

„Az egészség mindent betetőző szépsége az arc és az ajkak ragyogása.” Jelen írásnak nem célja szakmai ismeretek nyújtása az egészség, illetve a betegségek diagnózisáról és előrejelzéséről (ez az orvostudomány...

Folytatás...

Babec kézelemzése

A kezek állaga elasztikusnak, rugalmasnak látszik, amely szorításra olyan, mintha rugózna. Ez terhelhetőséget jelez, valamint azt, hogy a kéz tulajdonosa a váratlan helyzetekre gyorsan reagál. A kéz színéből normális vérkeringésre...

Folytatás...

A tenyér nedvessége és szárazsága

A tenyerek nedvességének megfigyelése elsősorban akkor bír diagnosztikai jelentőséggel, ha a kezek - normális időjárási viszonyok között - a szokásosnál szárazabbak vagy nedvesebbek. A tenyér szárazságát külső vagy belső tényezők...

Folytatás...

A szeplők

A szeplőn - tudományos nevén ephelisen - a hámréteg festékének megszaporodásából származó, mákszemnyi-lencsényi apró barnás foltokat értjük. Leggyakrabban a fehér bőrű, vörös vagy vörösesszőke hajú embereken tűnnek fel. A hajlamot...

Folytatás...