A+ A A-

Brokkolival töltött lepényhal, kukoricás rizzsel, meggyel és uborkával

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A múltkoriban a férjem - attól az ötlettől vezérelve, hogy eddig még nem ettünk ilyet - meglepett egy doboz fagyasztott, brokkolival töltött, panírozott lepényhallal. Bevallom, azon kívül, hogy (amit egyébként a neve is jelez) lapos testű, kisméretű (2-3 kg testtömegű) és a parti vizek fenekén él, nem sokat tudtam erről a halról. Különösebben érdekes információt a nyomtatott és elektronikus lexikonokban sem találtam róla, viszont a mítoszok között keresgélve „megtudtam”, hogy nem mindig volt ilyen kicsi és lapos. Egy maori legenda szerint ugyanis valamikor réges-régen a lepényhal hajlékony, kecses és a többieknél jóval nagyobb hal volt. Ennek tudatában annyira önteltté vált, hogy dicsekvő, kihívó viselkedése nemcsak a haltársait, de az óceánok istenét, Tangaorát is felbőszítette. Hogy az önmagával eltelt, a többieket lenéző, kérkedő lényt móresre tanítsa, és véget vessen ennek a tűrhetetlen állapotnak, Tangaora a küldönceivel magához rendelte, majd - miután kellőképpen megfeddte - varázs szigonyával megszúrta az engedetlen jószágot. Ettől kezdve kicsik, gyengék és laposak a lepényhalak.

Brokkolival töltött lepényhal

Ez azonban nem szegte a kedvem, és az egyik szombati napon elővettem a dobozt a mélyhűtőből, és elkészítettem az ebédet. Ezúttal még a szokásosnál is rövidebb idő alatt végeztem. De nemcsak az időmegtakarítás motivált, hanem az is izgatott, hogy milyen ízű lehet a lepényhal. Arra gondoltam, köretnek a kukoricás rizs lenne a legjobb, s elterveztem, hogy a tálalásnál az egészet feldíszítem meggyszemekkel, és - hogy még jobban mutasson - két apró csemege uborkát is elhelyezek a tányérokon.

Töltött lepényhal kukoricás rizzsel
Brokkolival töltött, panírozott sült lepényhal


A mirelit hal dobozán található leírásnak köszönhetően, kétféle elkészítés közül választhattam: vagy a még fagyott filét 225 C˙-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöm, vagy pedig serpenyőben forró olajban teszem a fagyott filéket, és 4-5 percet szánva a műveletre, mindkét oldalukat megsütöm. Én az utóbbi mellett döntöttem.


Kukoricás rizs

A rizst hideg többször alaposan megmostam, majd a vizet leszűrtem róla. Olajon üvegesre dinszteltem egy fej, apró kockákra vágott vöröshagymát. Beletettem a rizst, kissé megfuttattam, megsóztam, majd felöntöttem annyi vízzel, hogy legalább kétujjnyira befedje. Fedő alatt megpároltam. Csak ezután kevertem bele a konzerv kukoricát.

További olvasnivaló

A védekező és érzékelő bőr

Az emberi testtel kapcsolatos modern tudományos kutatások egyértelműen bebizonyították, hogy a kéz sokkal fontosabb szerepet játszik, mint bármely más bőrrel borított felület a test többi részén. Nemcsak védekező eszközként szolgál...

Folytatás...

Hasznos tanácsok sütemények készít…

Míg a főzéshez a nyersanyagokat a háziasszony szinte tetszés szerint választhatja meg, a fűszereket kedvére variálhatja, a sütemények elkészítésénél minden esetben mérleget kell használnia, pontosan be kell tartania a receptekben...

Folytatás...

Jelek és mintázatok a hüvelykujjon

Vertikális vonal Vertikális vonal Egy tiszta, jól rajzolt vertikális vonal a hüvelykujj körömpercén szerencsés jel. Életerőt, eltökéltséget, kitartást és extra energiát ad a kéz...

Folytatás...

Május elseje

Jóllehet a legtöbbünknek e dátumról valószínűleg a nemzetközi munkásmozgalom szociális és gazdasági vívmányainak ünnepe jut elsőként az eszünkbe, május első napjának megünneplése valójában a kereszténység előtti időkből eredő pogány szokás...

Folytatás...

Aggódom a kisfiam kezei miatt, történ…

Bár - ha csak genetikai rendellenességeket nem mutatnak - nem szoktam gyermek kezeket elemezni, ugyanis a pubertás végéig (sőt gyakran a felnőtté válásig) a kezek morfológiai jellemzői, vonalformációi - a...

Folytatás...

Fekve végezhető torna

  Feküdjünk hanyatt a szoba padlóján, húzzuk fel térdünket, majd talpunkat teljes erőből - hat másodpercig - feszítsük a falnak vagy egy stabilan álló szekrénynek. A láberősítő gyakorlat alatt...

Folytatás...