A+ A A-

Brokkoli, a zöld karfiol más néven spárgakel

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


BrokkoliNemrégiben három egymást követő alkalommal vettem brokkolit, pedig korábbi éttermi próbálkozásaim során ez a - köretként, párolva elfogyasztott - vitamindús zöldségféle nem nagyon nyerte meg az ízlésemet, ugyanis a keményen hagyott rózsákat kivétel nélkül ízetlennek találtam, fogaim alatt csak recsegtek-ropogtak a levágott darabok. Viszont amiket én készítettem - a rövid ideig párolt, fokhagymával ízesített zöld rózsák - puhák és fenséges finomak lettek, a szánkban szinte elolvadtak. Miután megkedveltük a brokkolit, gondoltam utánanézek, mit érdemes tudni róla.

A brokkoli Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger keleti részén őshonos. Állítólag az ókorban már termesztették a rómaiak, de Angliába csak a 18. század elején jutott el. Nagyjából Észak-Európát is ez idő tájt hódította meg, és feltehetően a gyarmati időkben került Amerikába. Az Egyesült Államokban igen nagy becsben tartják, jobban kedvelik, mint a karfiolt. Nálunk csak néhány évtizede jelent meg. A brokkolit, zöld karfiolnak is nevezik, a zöld szín a rózsáira utal, a karfiol elnevezés pedig a karfiollal való rokonságára. A brokkoli „virágai” hasonlítanak a karfiol „virágjaira”, de annál valamivel lazábbak.  A jó minőségű friss brokkoli színe sötétzöld, ám ha állni hagyjuk, a rózsák barnásra színeződnek. Lefagyasztva mélyhűtőben jól eltartható, s akkor is ehetünk belőle, ha nincs szezonja.

Brokkoli fazékbanA könnyen emészthető, értékes zöldségben sok hasznos vitamin és ásványi anyag található, olyanok, mint például karotin, B1, B2, B3, B5, C és M vitamin (vagyis tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, aszkorbinsav, folsav) valamint a vas. A káposztafélék családjába tartozó brokkoli íze hasonlít a káposztáéra, arra azonban, hogy miért kapta, harmadik neveként a spárgakelt, nem találtam magyarázatot. Viszont azt tudom, ha már nem hoz rózsákat a növény, a leveleit a káposzta leveleihez hasonlóan lehet felhasználni: például a leforrázott leveleket, töltelékkel megtömve, fűszereket és rizst hozzáadva, majd egy kis olajon és vízen megpárolva, paradicsom- vagy a sóskamártással szervírozhatjuk.

Szinte valamennyi brokkolis étel olyan elkészítést kíván, mint a karfiol. Alkothatunk belőle krémlevest, pürét, lehet párolni, rudacskaként vagy fűszeres palacsintatésztába mártva kisütni, kombinálható spagettivel, esetleg tojással, gombával párosíthatjuk, de salátának is felhasználható.


Brokkoli krémleves

A megmosott brokkoli rózsákat darabokra vágott vöröshagymával és sárgarépával sós vízben feltesszük foni. (Készíthetjük zellerrel, vagy csak póréhagymával is.) Kevés liszttel és tejföllel, vagy tejszínnel, esetleg csak tojássárgájával összeturmixoljuk. Ízesítőként apróra vágott bazsalikomot vagy petrezselymet, őrölt borsot adhatunk hozzá. Fölforralás után tálaljuk.


Brokkoli pirított zsemlemorzsában

Akár csak a karfiolt, megfőzzük a brokkolit, leszűrjük, lecsöpögtetjük. Olajon a zsemlemorzsát arany barnára megpirítjuk, hozzáadjuk a rózsákat, amibe óvatosan beleforgatjuk. Jénai tájba téve, a tetejét tejföllel meglocsoljuk, reszelt szerecsendióval és sajttal megszórjuk. Sütőben megsütjük.


Brokkoli püré

Úgy készül, mint a krumplipüré. Megfőzzük sós vízben a brokkolit, leszűrjük, összetörjük, majd tejjel és vajjal vagy margarinnal kikeverjük. Finom rántott gomba, hal mellé köretnek.


Brokkoli spagettivel

Főzzünk ki sós vízben spagettit, közben a brokkoli rózsákat fokhagymával pároljuk meg, olajjal kikent jénai tálban terítsük szét a tésztát, erre pakoljuk a párolt brokkoli rózsákat, és szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal. Forró sütőben süssük pirosra. Ketchuppal tálaljuk.


Brokkoli rudacskák

A megfőtt brokkolit szétnyomkodjuk, majd tojást, fokhagymát, fűszereket, sót és zsemlemorzsát vagy lisztet adunk hozzá. A masszából rudakat formázunk, és forró olajban megsütjük. Ehetjük melegen és hidegen, reggelire, ebédre, vacsorára, előételként, körítve vagy feltétnek, mellé rizst, vagy párolt zöldségeket adhatunk.


Brokkoli rántott gombávalTojásos brokkoli

A főtt brokkolit olajozott teflon edénybe tesszük, felforrósítjuk és ráöntjük az előzőleg tejföllel felvert tojásokat. Ízlés szerint fűszerezhetjük, sózhatjuk. Paradicsomot, paprikát, uborkát, vagy valamilyen salátát adhatunk mellé.


Gombás brokkoli

Hasonló az elkészítése, mint a tojásos brokkolinak, csak tojás helyett gombát használunk. A végén megszórhatjuk füstölt reszelt sajttal. Ehetjük főételként, esetleg körítésként. Az előbbi esetben rizzsel vagy valamilyen pürével tálalhatjuk, de önmagában is felszolgálható.


Palacsintás brokkoli rózsa

Sűrű palacsintatésztát keverünk, melyet összetört szegfűszeggel, reszelt vagy por gyömbérrel és őrölt borssal ízesítünk. A megmosott és leszárított brokkoli rózsáit belemártjuk a tészta masszába, és forró olajban süssük ki. Mellé adhatunk köretnek rizst vagy krumplipürét, valamint tartármártást.


Brokkoli saláta

A főtt brokkolira valamilyen salátamártást vagy -öntetet teszünk, ám ügyelünk rá, hogy ne ússzon a lében. Óvatosan, de jól összekeverjük. Különösen a mustáros-, tartár- vagy a paradicsomos mártás illik hozzá, de egyszerűen nyakon önthetjük joghurttal vagy kefirrel is. Lila hagymával, főtt csemegekukoricával, reszelt retekkel, fokhagymával dúsíthatjuk. Remekül passzol a rántott vagy sült halakhoz.

További olvasnivaló

Luca napja

A Gergely-féle naptárreform előtt (egészen 1582-ig) a Szent Luca (olaszul Santa Lucia) ünnepét megelőző december 12-e volt az év legsötétebb napja, a téli napforduló ideje, így Lucával kezdődött az...

Folytatás...

A csillag-konstellációk és a születés hó…

Azok, akik januárban, a Vízöntő és a Szaturnusz jegyében születtek, az érzékeny és stabil idegzetűek keverékei; vagy gyengék, vagy nagyon erősek; emellett jószívűek; kiváló ítélőképességgel rendelkeznek, lassan, nehézkesen fejezik...

Folytatás...

Tippek és trükkök halak vásárlásához és …

A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi...

Folytatás...

Varjú

A varjak bámulatos intelligenciával rendelkeznek, és - „unokatestvérükkel”, a hollókkal együtt - sokak szerint ők a legokosabb madarak. Képesek a tevékenységük megtervezésre és az egymás közti kommunikációra. Egyes fajaiknál a...

Folytatás...

Fetisizmus – szexuális tévút vagy buja ö…

Sok minden lehet fétis, amit az ember nem gondol annak. A ruhákon kívül a szerepkörök, egy-egy testrész vagy ruhadarabok imádása, de még a fájdalom is beletartozhat. Általában senkin se látszik...

Folytatás...

Szerencsejövendölés dominóval

A csontból vagy fából készült - két négyzetre osztott felső lapján bizonyos számú pontot tartalmazó - tégla alakú lapkákkal játszott dominózás története Európában mindössze néhány száz évre nyúlik vissza...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?