Rosta Erzsébet weboldala


BinduKérdezhetik, hogy kerül a csizma az asztalra, egyáltalán mit keres Bindu a vegetáriánus és halas ételek között. A címben szereplő név ugyanis egy kis angol cocker spánielt takar, aki az élete vége felé csak karalábé főzeléket evett. Furcsa dolog ez alapvetően ragadozó, húsevő kutyától. Sosem gondoltam volna, hogy valaha is egy kutyám növényevővé váljon. Egészen addig, míg ki nem derült Binduról, hogy májsöntje van. Erről a betegségről korábban nem hallottam, nyaralásból tértünk vissza, amikor az állatorvosunk észrevette, hogy a közel négyéves kiskutyánk mája alig nagyobb, mint egy néhány hónapos kölyöké. Mivel a vérellátás elégtelensége miatt a mája nem fejlődött ki rendesen, képtelen volt méregteleníteni a szerencsétlen jószág szervezetét. Négy hónapig tartott a vesszőfutás Bindu életéért, mindent megtettem érte, próbálkoztam különféle orvosságokkal, ételekkel, tápokkal, de semmi nem használt, hiába volt telve életvággyal, tudtam, halálra van ítélve. Az állatorvos javasolta, hogy kizárólag zöldségfélét adjak neki, ekkor derült ki, hogy egyedül a karalábét szereti, s ettől kezdve az élete végéig csak karalábéfőzeléket evett. Négy éves alig múlt, amikor itt hagyta a földi életet, azóta a karalábéról mindig Bindu, a rövid életű kis spánielünk jut eszembe.

E szomorú bevezető után bevallom én is kedvelem a karalábéfőzeléket és a belőle készült levest, s ha megkínálnak, tisztességgel elfogyasztom a töltött karalábét is, ám az utóbbit nem kedvelem különösebben, mert az elkészítéséhez szükséges munka nincs arányban az általa nyújtott kulináris élvezettel. A karalábéból azonban nemcsak levest vagy főzeléket lehet elkészíteni, finom a karalábés tészta, a bundás karalábé, valamint jó ízűek a karalábés saláták, vagy a sajttal megsütött tepsis karalábé is. Sőt remek raguk is alkothatók belőlük.

KaralábéA karalábé színre lehet világoszöld és sötét ibolyaszínű, bár ez nem jelenti, hogy valamiféle különbség lenne köztük. A zsenge kis karalábékat inkább salátának használjuk fel, a nagyobb gumójúakat levesnek, főzeléknek. (Ezekkel azonban vigyázzunk, mert lehetnek köztük fásak is!) Van, aki esküszik a karalábé leveleire is, ezeket apró vágva, nyersen szórhatjuk a már készételre.


Karalábéleves

Egy vöröshagymát felaprítok, két kis fej karalábét kockára vágok, sós vízben felteszem főni, amikor megpuhult, tejfölös habarással kissé besűrítem. A végén megszóróm apróra metélt petrezselyemmel. Persze lehet rántással is sűríteni, s a tejfelt csak ezután belekeverni. Ízesíthetjük őrölt borssal ízesíteni, és valamilyen levesbe illő tésztával laktatóbbá tehetjük.


Karalábéfőzelék

Az apróra vágott hagymát és karalábét kevés sós vízben puhára főzöm, ezután tejfeles habarással vagy rántással besűrítem. Finom íz ad a főzeléknek a petrezselyem és a kapor is. Feltétnek tojáspörköltet vagy főtt tojást adhatunk hozzá. (Noha régen kedveltem a tükör- és a lágy tojást, de mivel tartok a szalmonellás fertőzéstől, tojást ma már csak alaposan megsütve, vagy főzve eszek.)


Karalábés tészta

Ugyanúgy készül, mint a káposztás tészta, hasonló az ízük is, de a karalábésé mintha kissé lágyabb lenne. Legalább két közepes karalábét lereszelek, majd olajon megdinsztelem, és egészen barnára pirítom. Közben tésztát főzök ki (ez kocka vagy metélt tészta egyaránt lehet), majd a kifőtt tésztát elkeverem a már kész karalábéval, és ízesítésül őrölt borssal meghintem.


Bundás karalábészeletek

A megtisztított, vastag karikákra vágott karalábét fog keményre megfőzöm, majd a lisztben megforgatott és felvert tojásba mártott karalábészeleteket forró olajban rózsaszínűre sütöm. Körítésként krumplipürét, vagy rizst, esetleg valamilyen majonézes salátát adhatunk mellé, de önmagában jó elrágcsálni egy-egy szeletet.


Halas rizs, sárgarépás, karalábés ragúval

A tonhalkonzerv olaján megdinsztelek egy fej vöröshagymát, hozzáadom a kockára vágott karalábét és sárgarépát. A ragúnak valókat pár percig párolom, majd ráöntöm - az előzőleg alaposan megmosott - rizst, melynek tetejére borítom a tonhalkonzervet és megszórom petrezselyemmel. Felöntöm annyi vízzel, hogy kisujjnyira ellepje. Nagyon lassú tűzön, keverés nélkül főzöm készre. Valamilyen kompót, befőtt vagy saláta adható hozzá. Egyszerű, de nagyszerű étel.


Sajtos, tepsis karalábé

A zsenge karalábékat tisztítsuk meg, vágjuk kockára, sós vízben főzzük puhára. Szűrjük le és kiolajozott tepsibe terítsük szét, szórjuk meg petrezselyemmel vagy kaporral, pár kanál tejfölt simítsunk rá, majd bőségesen szórjunk a tetejére reszelt sajtot. Gyorsan megsül.


Majonézes karalábé saláta, almával és hagymával

A lereszelt karalábét és almát, valamint apróra vágott hagymát és petrezselymet összekeverjük, majd majonézből, tejföllel, kis sóval, cukorral, mustárral tartármártást készítünk, mellyel nyakon öntjük, és elkeverjük a karalábés, almás, hagymás, petrezselymes elegyet. Fogyasztás előtt nem árt legalább egy órára hűtőszekrénybe tenni.