Rosta Erzsébet weboldala


Csodálatos képességgel bír tudatunk, képes pontosan emlékezni régen észlelt dolgokra, személyekre, múltbéli tárgyakra, megtörtént eseményekre. Agyunk az emlékképeket szelektálja, elraktározza, tárolja, miközben sokat töröl is, ám a megmaradt emléknyomokat időnként felidézi, előhívja, feleleveníti. Furcsa, de emlékezetünk mintha ötletszerűen működne, néha úgy érzem, mintha összefüggéstelenül villanna fel egy-egy emlékkép, vagy indulna el egy-egy emléksor, olykor úgy tűnik, hogy ezek az emlékfoszlányok szinte kapcsolat nélküliek, és mégis olyan dolgokat, eseményeket, személyeket juttatnak eszembe, amelyek összetartozók, egymáshoz kapcsolódók. Így vagyok például a fejes káposztával, már puszta látására felidéződik bennem és előttem Édesanyám ropogós káposzta salátája, káposztás tésztája, - rétese, - palacsintája és paradicsomos káposztája. Bármilyen furcsán hangzik, ilyenkor nemcsak Édesanyám arcát látom magam előtt, amint átsuhan rajta egy mosoly, de hallani vélem szavait, ínyemen érzem finomságai ízét is. A zsenge fejes káposztából készült paradicsomos káposztáról néha keresztanyám is eszembe jut, aki rántás nélkül, „mezítlábasan” kedvelte ezt a főzeléket, de a paradicsomos káposzta elsősorban Barbarára emlékeztet, aki az ételek közül ezt szerette a legjobban.

BarbaraBarbara jöttére sokáig vártak szülei, már nagyon vágytak rá, hogy megérkezzen. Szép otthont, virágos kertet teremtettek, sokat dolgoztak, egyszer aztán megszületett kislányuk, Barbara. Gyönyörű csecsemőként látta meg a napvilágot. Olyan volt, mint egy porcelánbaba, de a babáról gyorsan kiderült, nincs vele minden rendben. Down-szindrómával született. Az egyik főorvos nagyon rossz kilátásokat mondott, csak rövid időt jósolt az újszülöttnek. A szülők megrémültek, de ijedelmüket szinte azonnal felváltotta reménykedésük, gondolták, bizonyosan téved a főorvos, de az is lehet, hogy rosszul diagnosztizálta lányukat. A számfeletti kromoszómával rendelkező kis gyerek pedig cseperedett, óvodás, majd iskolás lett. Szülei mindent megadtak neki, óvták, féltették, orvostól-orvosig jártak. S Barbara közben boldog volt, hálásan örült az életnek, imádott zenét hallgatni, ügyesen rajzolt, szeretett jókat enni, kedvenc eledele a paradicsomos káposztán kívül a halászlé, a tökfőzelék és a csokoládé voltak. Mint a többi gyerek, ő is volt szófogadó és szófogadatlan, hol széles jókedvre derült, hol mérgesen durcás lett, egyszer sírt, másszor nevetett. A szülők egyre jobban bizakodtak, még talán abban is reménykedtek, hogy felnőve talán családot alapíthat, esetleg szülhet is, hasznos munkát is végezhet. De a sors kegyetlen volt, veleszületett szívbetegsége egyre jobban gyötörte, légzése nehézzé vált, teste legyengült. Hiába akartak sokan segíteni rajta, nem sikerült. 2005 tavaszán, húsvét előtt elment. A templom megtelt megrendült gyászolókkal. Szobájában urnája mellett kis cipője, trikója és mindig sok virág, rózsa és orchidea. Mécsesek égnek rá emlékeztetve. Nem érte meg a 25. évét. Szülei képtelenek elfogadni a tényeket.

Nem akarom, hogy agyam törölje emlékezetemből Barbarát, számunkra, akik ismertük őt, amíg emlékezünk Rá, élni fog. Kertünk virágai közül leszakítunk egyet, s visszük Neki. S amikor fejes káposztát látunk, szeletelünk, vagy már főzünk, mindig Ő jut eszünkbe. Most néhány paradicsomos káposzta recepttel és e cikkel idézem fel lényét.


Paradicsomos káposzta, hagymával és fűszerekkel

1 kg fejes káposzta, 1 fej közepes vöröshagyma, 1 kg friss paradicsom vagy 2 kis doboz sűrített paradicsom (az ívó paradicsom is megfelelő), ízlés szerint cukor, só, darált kömény, majoránna, esetleg babérlevél és fokhagyma, a rántáshoz olaj, liszt

A megtisztított káposztát vékony laskára vágjuk, forrásban lévő sós, fűszeres vízben megfőzzük. Világosbarna rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, amit előzőleg olajban kissé megfonnyasztottunk. Amikor a káposzta megpuhult, hozzáadjuk a paradicsompürét, felforraljuk, majd berántjuk. Ha friss paradicsomot használunk, azt előzőleg megfőzzük, és szitán átpasszírozzuk.


Paradicsomos káposzta tejföllel, hagyma és fűszerek nélkül

1 kg fejes káposzta, ½ l áttört paradicsom, olaj, liszt, só, cukor, pár kanál tejföl

A káposztát vékony szeletekre vágjuk, a torzsás részét és a levelek ereit kimetsszük. Kevés sós vízben megfőzzük. Rántást készítünk az áttört paradicsommal feleresztjük, majd a káposztára öntjük. Összekeverjük, és jól felforraljuk, sózzuk, ízlés szerint cukrozzuk, pár kanál tejföllel ízesítjük.


Paradicsomos káposzta fűszerek nélkül

1 kg fejes káposzta, 1 kg friss megfőzött paradicsom átpasszírozva, olaj, liszt, hagyma, cukor

A káposztát ujjnyi vastagra szeleteljük, a hagymát vékonyra vágjuk és forró vízben puhára főzzük. Sötét rántást készítünk, amit paradicsommal felöntünk, majd a káposztára öntjük és még 10 percig főzzük.


Paradicsomos káposzta, ahogy én készítem

Kevés vízben felteszem főni a laskára vágott káposztát és a hagymát. Mikor kissé megfőtt, felöntöm paradicsomlével vagy sűrített paradicsommal. Fűszerként őrölt köményt és majoránnát használok. Sózom, cukrozom, és rántással sűrítem. Kemény tojást adok hozzá.


Paradicsomos káposzta, ahogy Barbara szerette

1 kg fejes káposzta, 1 üveg vagy doboz ívó paradicsomlé, oldalas, 1 fej vöröshagyma, olaj, liszt, só, őrölt köménymag

Az apróra szelt hagymát olajon meg kell dinsztelni, ezt követően kell hozzáadni a felszeletelt oldalast, (Barbara nem volt vegetáriánus) és kis idő múlva a vékony laskára vágott káposztát. Felöntjük paradicsomlével, megsózzuk, őrölt köménymaggal megszórjuk és ízlés szerinti cukorral ízesítjük. Lassú tűzön főzzük, majd egy vékony rántással berántjuk.