A+ A A-

Bádzsik

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Bádzsi banánlevélenA szaft nélküli zöldséges ételek, a bádzsik, igen közkedveltek az indiaiak körében. A bádzsi alapanyagainak kiválasztásában bátran párosíthatjuk a különböző zöldségeket, például a krumplit a zöldborsóval, karfiollal, padlizsánnal vagy hagymával. Az indiaiak előszeretettel használják a céklát, a jégcsapretket, uborkát, káposztát, zöldbabot, spenótot, karalábét, de nagyon kedvelik a tökféleségeket, valamint a nálunk nem kapható hölgyujjat is. A sokféleképpen elkészíthető paradicsomot pedig a zöldségek királynőjének tartják. A bádzsikba a gyömbért szeletelve adják, ám ha nincs friss gyömbérünk, helyettesíthetjük reszelt szárított gyömbérrel, de a gyömbérpor is megteszi. A bádzsik akkor finomak, ha teljesen elfőtt a levük. Melegen tálaljuk, köretként rizst adjunk hozzá, de szervírozhatjuk rántott zöldségekkel is.


Sárgarépa bádzsi

1 kg sárgarépa, 1 mokkáskanál csilipor vagy őrölt erős pirospaprika, késhegynyi fekete bors, só, 4 teáskanál mangó por (kapható), 1 teáskanál kurkuma, 4 teáskanál fehérkömény por, 3 evőkanál vaj, bőséges margarin a sütéshez, 2 teáskanál apróra vágott korianderlevél (kapható), vagy helyette petrezselyem zöld

A kockára vágott sárgarépát pároljuk meg egy kis sós vízben. Amikor megpuhult, bő margarinban süssük arany barnára. Jól csöpögtessük le. Melegítsünk 3 evőkanál vajat, tegyük bele a sült sárgarépát, a kurkumát, sót, csilit, fekete borsot, koriander leveleket, mangó port, fehérköményt és süssük kb. 2-3 percig.


Sárgarépa-hagymás bádzsi

1 kg sárgarépa, 5-6 darab közepes nagyságú vöröshagyma, 8-9 evőkanál vaj, 1 teáskanál kurkuma, só, 4 zöld csili vagy kicsi, hegyes erős zöldpaprika, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 2-3 citrom felszeletelve

Vágjuk vékony karikákra a sárgarépát, Szeleteljük fel a hagymát. Vajban lassan süssük a hagymát, a kurkumát és a sárgarépát, míg arany barnára pirulnak. Adjunk hozzá sót és fekete borsot. Melegen citromszeletekkel díszítve tálaljuk.


Paprika bádzsi

5-6 darab közepes méretű tölteni való paprika, 2 közepes nagyságú hagyma, 4 közepes paradicsom, 1 mokkáskanál kurkuma, só, ½ csésze vaj vagy margarin, 1 teáskanál garam maszala, 1 teáskanál összevágott korianderlevél

Vágjuk a hagymát szeletekre, a paprikákat és a paradicsomokat nagy darabokra. Melegítsünk vajat, tegyünk bele kurkumát és süssük benne a paprikát, hagymát és paradicsomot, míg a léből szaft lesz. Szórjuk bele a garam maszalát és a korianderleveleket. Rizs mellé melegen szolgáljuk fel.


Paprika és burgonya bádzsi

1/2 kg krumpli, 5-6 db közepes méretű fehér paprika, 1 teáskanál kurkuma, só, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál fehérkömény mag, 2 teáskanál mangó por, 4-5 evőkanál vaj, 1 teáskanál őröltfűszer-por

A krumplit főzzük meg vízben félpuhára. Melegítsünk vajat, süssük benne a köménymagot, a kurkumát, a meghámozott, apróra vágott krumplit és a felkarikázott paprikákat lassú tűzön világosbarnára. Adjunk hozzá sót, fekete borsot, mangó port, az őrölt fűszert, és jól keverjük el.


Zöldborsós gomba bádzsi

30 dkg gomba, 30 dkg zsenge zöldborsó (lehet mélyhűtött is), 2 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 közepes nagyságú paradicsom, 4 kis zöld csili, vagy 2 nagy zöld hegyes erős paprika, 1 mokkáskanál kurkuma, 1 teáskanál garam maszala, 1 csésze víz, só, 2 evőkanál olvasztott vaj

Vágjuk kockára a megtisztított gombát, a hagymát, a fokhagymát a lehámozott paradicsomot. Vajban pirítsuk arany barnára a hagymát és a fokhagymát, keverjük bele a paradicsomot. Adjuk hozzá a garam maszalát, a kurkumát, az apróra vágott zöld csilit, a borsót és a gombát. Állandó kevergetés mellett pirítsuk kb. 6 percig. Öntsük fel egy csésze vízzel, és lefedve lassan pároljuk, míg a borsó megpuhul. Süssük szaftjára. Forrón tálaljuk csapátival vagy purival. (A csapáti és a puri elkészítésének leírását a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben találják meg.)


Spenót és lencse bádzsi

1 kg spenót, 1 csésze lencse, 1 nagy paradicsom, só, 2 teáskanál összevágott friss gyömbér, 1 mokkáskanál csili por vagy őrölt erős pirospaprika, 5 evőkanál margarin

Válogassuk át, mossuk meg és vízben 15 percig a lencsét. Pirítsuk a gyömbért margarinban világosbarnára és tegyük félre. A megmosott spenótot vágjuk össze, majd a lencsével együtt főzzük puhára. Ezután a megpirított gyömbért sóval, csilivel és az összevágott paradicsommal forró margarinban süssük meg, adjuk hozzá a megfőtt spenótos lencsét, és addig főzzük, míg az összes víz elpárolog. Melegen tálaljuk.


Spenótos csicseriborsó bádzsi

A recept elkészítése az előzővel azonos, csak itt a lencsét csicseriborsóval helyettesítjük. A csicseriborsót alapos mosás után egy éjszakára áztassuk be.


Spenótos zöldbab bádzsi

A recept az előzővel azonos, csak itt a csicseriborsót zöldbabbal helyettesítjük, amit szeletekre vágva nem kell beáztatni.


A receptben szereplő őrölt fűszerkeverék (garam maszala)

1 csésze köménymag, 1/2 csésze koriandermag, 1 darab kb. 1 1/2 cm nagyságú fahéj, 6 nagy kardamom, 12 darab szegfűszeg

A fűszereket összetörve vagy finomra őrölve, légmentesen záródó üvegben tároljuk.

További olvasnivaló

Gyurcsány Ferenc ujjai

  1961. június 4-én született Pápán. Középiskolai tanulmányai után a Janus Pannonius Tudományegyetemen előbb 1984-ben főiskolai diplomát, majd 1990-ben a Közgazdaságtudományi Karon egyetemi diplomát szerzett. 1984-88 között a KISZ Pécsi Városi...

Folytatás...

Szerencsejövendölés kártyákkal

A kártyajóslásra a legkülönfélébb kártyákat használják. Az ismert játékkártyák mellett különleges, kifejezetten a jósláshoz készített kártyák is léteznek. Az itt ismertetett módszerek az 52 lapos francia kártya segítségével próbálnak...

Folytatás...

Inkább megeszem, és nem az arcomra kenem

A bőrömmel viszonylag szerencsés vagyok, arcom bőre sem problémás, mert soha nem jelentek meg rajta gyanús foltok, kiütések, , aknék, sőt nem kínlódtam...

Folytatás...

December

TARTALOMA hónap különféle elnevezéseiA Csízió ajánlásaiSzent BibiánaXavéri Szent FerencSzent BarbaraSzent MiklósSzent AmbrusSzeplőtlen Fogantatás ünnepeSzent LúciaSzent TamásÁdám-Éva, Karácsony estéjeKarácsonySzent IstvánSzent JánosAprószentekSzent SzilveszterDecember kövei és növényei A római köztársaság tizedik havának elnevezése a...

Folytatás...

Az indiai fiziognómia és kiromantia ered…

Ellentétben a nyugati világgal, amely a tenyérjóslást babonának tartja, Indiában a kéz- és a testjelek vizsgálatát mindmáig komoly tudománynak tekintik. Az indiaiakat már jóval az időszámítás előtti időkben...

Folytatás...

Likőrök

A ma már igen sokféle változatban kapható (vagy házilag készített), cukrozott, ízesített alkoholos ital felfedezését homály fedi, ám a legelfogadottabb feltevések szerint az első likőrt vegykonyhájában valószínűleg a svájci-német...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?