A+ A A-

Bádzsik

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Bádzsi banánlevélenA szaft nélküli zöldséges ételek, a bádzsik, igen közkedveltek az indiaiak körében. A bádzsi alapanyagainak kiválasztásában bátran párosíthatjuk a különböző zöldségeket, például a krumplit a zöldborsóval, karfiollal, padlizsánnal vagy hagymával. Az indiaiak előszeretettel használják a céklát, a jégcsapretket, uborkát, káposztát, zöldbabot, spenótot, karalábét, de nagyon kedvelik a tökféleségeket, valamint a nálunk nem kapható hölgyujjat is. A sokféleképpen elkészíthető paradicsomot pedig a zöldségek királynőjének tartják. A bádzsikba a gyömbért szeletelve adják, ám ha nincs friss gyömbérünk, helyettesíthetjük reszelt szárított gyömbérrel, de a gyömbérpor is megteszi. A bádzsik akkor finomak, ha teljesen elfőtt a levük. Melegen tálaljuk, köretként rizst adjunk hozzá, de szervírozhatjuk rántott zöldségekkel is.


Sárgarépa bádzsi

1 kg sárgarépa, 1 mokkáskanál csilipor vagy őrölt erős pirospaprika, késhegynyi fekete bors, só, 4 teáskanál mangó por (kapható), 1 teáskanál kurkuma, 4 teáskanál fehérkömény por, 3 evőkanál vaj, bőséges margarin a sütéshez, 2 teáskanál apróra vágott korianderlevél (kapható), vagy helyette petrezselyem zöld

A kockára vágott sárgarépát pároljuk meg egy kis sós vízben. Amikor megpuhult, bő margarinban süssük arany barnára. Jól csöpögtessük le. Melegítsünk 3 evőkanál vajat, tegyük bele a sült sárgarépát, a kurkumát, sót, csilit, fekete borsot, koriander leveleket, mangó port, fehérköményt és süssük kb. 2-3 percig.


Sárgarépa-hagymás bádzsi

1 kg sárgarépa, 5-6 darab közepes nagyságú vöröshagyma, 8-9 evőkanál vaj, 1 teáskanál kurkuma, só, 4 zöld csili vagy kicsi, hegyes erős zöldpaprika, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 2-3 citrom felszeletelve

Vágjuk vékony karikákra a sárgarépát, Szeleteljük fel a hagymát. Vajban lassan süssük a hagymát, a kurkumát és a sárgarépát, míg arany barnára pirulnak. Adjunk hozzá sót és fekete borsot. Melegen citromszeletekkel díszítve tálaljuk.


Paprika bádzsi

5-6 darab közepes méretű tölteni való paprika, 2 közepes nagyságú hagyma, 4 közepes paradicsom, 1 mokkáskanál kurkuma, só, ½ csésze vaj vagy margarin, 1 teáskanál garam maszala, 1 teáskanál összevágott korianderlevél

Vágjuk a hagymát szeletekre, a paprikákat és a paradicsomokat nagy darabokra. Melegítsünk vajat, tegyünk bele kurkumát és süssük benne a paprikát, hagymát és paradicsomot, míg a léből szaft lesz. Szórjuk bele a garam maszalát és a korianderleveleket. Rizs mellé melegen szolgáljuk fel.


Paprika és burgonya bádzsi

1/2 kg krumpli, 5-6 db közepes méretű fehér paprika, 1 teáskanál kurkuma, só, 1 teáskanál őrölt fekete bors, 1 teáskanál fehérkömény mag, 2 teáskanál mangó por, 4-5 evőkanál vaj, 1 teáskanál őröltfűszer-por

A krumplit főzzük meg vízben félpuhára. Melegítsünk vajat, süssük benne a köménymagot, a kurkumát, a meghámozott, apróra vágott krumplit és a felkarikázott paprikákat lassú tűzön világosbarnára. Adjunk hozzá sót, fekete borsot, mangó port, az őrölt fűszert, és jól keverjük el.


Zöldborsós gomba bádzsi

30 dkg gomba, 30 dkg zsenge zöldborsó (lehet mélyhűtött is), 2 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 közepes nagyságú paradicsom, 4 kis zöld csili, vagy 2 nagy zöld hegyes erős paprika, 1 mokkáskanál kurkuma, 1 teáskanál garam maszala, 1 csésze víz, só, 2 evőkanál olvasztott vaj

Vágjuk kockára a megtisztított gombát, a hagymát, a fokhagymát a lehámozott paradicsomot. Vajban pirítsuk arany barnára a hagymát és a fokhagymát, keverjük bele a paradicsomot. Adjuk hozzá a garam maszalát, a kurkumát, az apróra vágott zöld csilit, a borsót és a gombát. Állandó kevergetés mellett pirítsuk kb. 6 percig. Öntsük fel egy csésze vízzel, és lefedve lassan pároljuk, míg a borsó megpuhul. Süssük szaftjára. Forrón tálaljuk csapátival vagy purival. (A csapáti és a puri elkészítésének leírását a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben találják meg.)


Spenót és lencse bádzsi

1 kg spenót, 1 csésze lencse, 1 nagy paradicsom, só, 2 teáskanál összevágott friss gyömbér, 1 mokkáskanál csili por vagy őrölt erős pirospaprika, 5 evőkanál margarin

Válogassuk át, mossuk meg és vízben 15 percig a lencsét. Pirítsuk a gyömbért margarinban világosbarnára és tegyük félre. A megmosott spenótot vágjuk össze, majd a lencsével együtt főzzük puhára. Ezután a megpirított gyömbért sóval, csilivel és az összevágott paradicsommal forró margarinban süssük meg, adjuk hozzá a megfőtt spenótos lencsét, és addig főzzük, míg az összes víz elpárolog. Melegen tálaljuk.


Spenótos csicseriborsó bádzsi

A recept elkészítése az előzővel azonos, csak itt a lencsét csicseriborsóval helyettesítjük. A csicseriborsót alapos mosás után egy éjszakára áztassuk be.


Spenótos zöldbab bádzsi

A recept az előzővel azonos, csak itt a csicseriborsót zöldbabbal helyettesítjük, amit szeletekre vágva nem kell beáztatni.


A receptben szereplő őrölt fűszerkeverék (garam maszala)

1 csésze köménymag, 1/2 csésze koriandermag, 1 darab kb. 1 1/2 cm nagyságú fahéj, 6 nagy kardamom, 12 darab szegfűszeg

A fűszereket összetörve vagy finomra őrölve, légmentesen záródó üvegben tároljuk.

További olvasnivaló

Kókuszpálmák árnyékában

Az autoriksából kiszállva nem megyünk azonnal szállodánkba, csavargunk egyet, jól esik a ténfergés a friss levegőn. A Neelam hotelnél - az egyik reggel itt ajánlgattak férjemnek pénzért kapható, szerelmet...

Folytatás...

India - Reng a Gangesz hídja

Becsukott szemmel is tudnám, hogy átléptünk Uttár Pradés államba, hiszen végre sima az aszfalt, viszonylag széles, jó minőségű az út. Az Északi Tartomány jelentésű Uttar Pradés India legnépesebb állama, az...

Folytatás...

Az élesztő olcsó vitaminbomba, bőrtáplál…

Az élesztőről sok jót írnak, mely az elismerésre, a hírnévre méltán rászolgál. Mindez nem véletlen, hisz kitűnő fehérjeforrás - az élesztőgombák 50%-a fehérje - tizenhét vitamin van benne (csak az...

Folytatás...

Indiai üdítőitalok

Indiában az étkezést a legtöbb esetben egy pohár víz felhörpintésével kezdik, ugyanis a nagy melegben a jeges pání (víz) oltja a legtökéletesebben a szomjat. Szívesen fogyasztanak fehérjében gazdag tejet...

Folytatás...

Az aktív és passzív kéz szimmetrikus és …

Az aktív kéz azonosítása nem jelent különösebb gondot, a jobbkezesek aktív keze a jobb kéz, a passzív pedig a bal kéz, a balkezeseknél fordított a helyzet. Általában az aktív...

Folytatás...

Tamarind

Czuczor Gergely és Fogarasi János - A magyar nyelv szótárában található - meghatározása szerint a tamarindfa „kelet-indiai fa, mely hüvelyes gyümölcsöt terem, s ennek belét az oda való lakosok ételekbe...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?