A+ A A-

Az utolsó tál halkocsonya 2009-ből

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Hosszú idő telt el, míg rájöttem, kocsonyát nemcsak disznó füléből, farkából, körméből, bőrkéjéből, feje húsából lehet főzni, hanem halból is, vagyis e kopoltyús jószág feje, farka és húsa ugyancsak megteszi. Persze amíg nem ettük meg a halat, s csak kifejezetten vegetáriánus koszton éltünk, szóba se jöhetett a kocsonya. Még a zöldségekből készített sem, ugyanis ebben az esetben a lé megszilárdításához zselatint használnak, aminek a fogyasztását ugyancsak kerültük (és ma is kerüljük), hisz ez állati bőr, csont produktuma. Bár emlékszem még, hogy húsevőként kedveltem a belvárosi Mézes Mackóban kínált aszpikos kocsonyát, amelyben apró kockákra vágott sárgarépák és zöldborsószemek virítottak, s bennük a sárgarépánál kissé nagyobb disznóhúskockák voltak.

Halkocsonyát először pontyból készítettem, noha jól sikerült, sok felesleges munkával járt, így például a hal pikkelyezésével.  De egyéb indokom is volt, hogy másféle hallal kísérletezzek, mégpedig az, hogy az elkészült hallé tetejére ujjnyi vastag zsírréteg telepedett, melyet hiába szedegettem le kanállal, s hasztalan próbálkoztam szalvétával lezsírozni, nem sikerült, mert jutott a tányérokban lévő kocsonyákra is, felületükön sok zsírpötty maradt. Sajnos a most tenyésztett pontyok túltápláltak, és mivel a halastavakban keveset mozognak, nagyon meghíznak, ettől aztán elég zsírosak.

Halkocsonya
A kocsonyakészítés nem egy ördöngös tevékenység, csak arra kell ügyelnünk, hogy megtaláljuk a hozzávalókból a megfelelő mennyiséget. Én a kocsonyához egy másfél-két kilós afrikai harcsát veszek, amit tisztítás után, egyforma vastag szeletekre vágok, majd a szeleteket besózom. A fej és a farok részét, egy vagy két fej, négyrét vágott vöröshagymával, pár gerezd fokhagymával felteszem főni. (A víz mennyisége attól függ, hány tál kocsonyát akarok készíteni, tehát valamivel kevesebb szükséges mintha halászlét főznénk.)  A levet megszórom egy kis paprikával, teszek bele pár szem egész fekete borsot, és adok hozzá kevés sót, mert a halszeletek sózottak. Ha egész harcsát veszünk, akkor a hal fejét és a farka részét adjuk a főzővízhez, ebben az esetben a kocsonyalevet alaposan le kell szűrni, ha csak törzsből készítjük, akkor csak a hagymát és fokhagymát kell kiemelnünk a már elkészült kocsonya levéből. A tisztított lében lassú tűzön főzzük puhára a halszeleteket, ehhez kb. 15-20 perc elégséges. Ha megfőttek a halszeletek, próbaként pár csepp levet csöppentsünk egy tányérra, ha már eléggé megdermedt, akkor adagolhatjuk tányérokba, vagy tálakba. Előzőleg a halszeleteket szűrőlapáttal szedjük ki az edényből, majd osszuk el igazságosan. Ha langyosra hűlt a lé, akkor öntsük a halszeletekre úgy, hogy azokat teljesen ellepje, majd fagyasszuk ki. Ha a mennyiségeket jól eltaláltuk, akkor a tálakba öntött lé hideg helyen néhány óra alatt megkocsonyásodik, és ha kedvünk tartja, már ehetjük is.

További olvasnivaló

Szex babonák I. - A genitáliák alakja, m…

  Az egyik legszélesebb körben elterjedt mítosz, hogy a pénisz mérete kritikus az örömszerző képesség szempontjából. Ez a babona az évezredek során számos férfi életét megkeserítette. Sokan azt gondolták, hogy a...

Folytatás...

Körmeim némelyikén bemélyedés képződik. …

  Lényegében a címben összefoglalt kérdéssel keresett meg az egyik olvasóm. Az alábbiakban idézett beírását ugyan a hozzászólások között tette közzé, ám mivel kérésemre fényképeket is küldött, és tekintettel arra, hogy...

Folytatás...

A pszichopata személyiség és a bűnözői h…

Amióta bizonyított tény, hogy a kézlenyomatok segítenek az örökletes rendellenességek, a neurológiai problémák és a szellemi visszamaradottság felismerésében, nincs okunk vitatni a modern kézelemzők azon feltevését, hogy a kezek megfigyelése...

Folytatás...

Törpanyó kézelemzése

A kezek egyetlen kéztípus sajátosságait sem mutatják markánsan, az ujjak se nem hosszúak, se nem rövidek, méretüket tekintve, arányosak a tenyérrel. Az ujjvégződések között egyaránt van lekerített és szögletes, azonban...

Folytatás...

Hetente négyszer is megteszi ezt a veszé…

Kész csoda, a szikh tartja a szavát. Mintha megemberelte volna magát, vigyázva, óvatosan vezet. Tud normálisan, figyelmesen menni, egyenletesen haladni, defenzív módon közlekedni. Hegyi falu mellett visz utunk. Pici...

Folytatás...

Asztrológiai vonatkozások

A hinduk ismerték fel először a napéjegyenlőség precessziójának törvényét, és elsőként ők határozták meg azt, hogy a pontos napéjegyenlőség csupán minden 25 827-ik évben következik be. A hinduk számításainak helyességét...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?