A+ A A-

Az utolsó tál halkocsonya 2009-ből

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Hosszú idő telt el, míg rájöttem, kocsonyát nemcsak disznó füléből, farkából, körméből, bőrkéjéből, feje húsából lehet főzni, hanem halból is, vagyis e kopoltyús jószág feje, farka és húsa ugyancsak megteszi. Persze amíg nem ettük meg a halat, s csak kifejezetten vegetáriánus koszton éltünk, szóba se jöhetett a kocsonya. Még a zöldségekből készített sem, ugyanis ebben az esetben a lé megszilárdításához zselatint használnak, aminek a fogyasztását ugyancsak kerültük (és ma is kerüljük), hisz ez állati bőr, csont produktuma. Bár emlékszem még, hogy húsevőként kedveltem a belvárosi Mézes Mackóban kínált aszpikos kocsonyát, amelyben apró kockákra vágott sárgarépák és zöldborsószemek virítottak, s bennük a sárgarépánál kissé nagyobb disznóhúskockák voltak.

Halkocsonyát először pontyból készítettem, noha jól sikerült, sok felesleges munkával járt, így például a hal pikkelyezésével.  De egyéb indokom is volt, hogy másféle hallal kísérletezzek, mégpedig az, hogy az elkészült hallé tetejére ujjnyi vastag zsírréteg telepedett, melyet hiába szedegettem le kanállal, s hasztalan próbálkoztam szalvétával lezsírozni, nem sikerült, mert jutott a tányérokban lévő kocsonyákra is, felületükön sok zsírpötty maradt. Sajnos a most tenyésztett pontyok túltápláltak, és mivel a halastavakban keveset mozognak, nagyon meghíznak, ettől aztán elég zsírosak.

Halkocsonya
A kocsonyakészítés nem egy ördöngös tevékenység, csak arra kell ügyelnünk, hogy megtaláljuk a hozzávalókból a megfelelő mennyiséget. Én a kocsonyához egy másfél-két kilós afrikai harcsát veszek, amit tisztítás után, egyforma vastag szeletekre vágok, majd a szeleteket besózom. A fej és a farok részét, egy vagy két fej, négyrét vágott vöröshagymával, pár gerezd fokhagymával felteszem főni. (A víz mennyisége attól függ, hány tál kocsonyát akarok készíteni, tehát valamivel kevesebb szükséges mintha halászlét főznénk.)  A levet megszórom egy kis paprikával, teszek bele pár szem egész fekete borsot, és adok hozzá kevés sót, mert a halszeletek sózottak. Ha egész harcsát veszünk, akkor a hal fejét és a farka részét adjuk a főzővízhez, ebben az esetben a kocsonyalevet alaposan le kell szűrni, ha csak törzsből készítjük, akkor csak a hagymát és fokhagymát kell kiemelnünk a már elkészült kocsonya levéből. A tisztított lében lassú tűzön főzzük puhára a halszeleteket, ehhez kb. 15-20 perc elégséges. Ha megfőttek a halszeletek, próbaként pár csepp levet csöppentsünk egy tányérra, ha már eléggé megdermedt, akkor adagolhatjuk tányérokba, vagy tálakba. Előzőleg a halszeleteket szűrőlapáttal szedjük ki az edényből, majd osszuk el igazságosan. Ha langyosra hűlt a lé, akkor öntsük a halszeletekre úgy, hogy azokat teljesen ellepje, majd fagyasszuk ki. Ha a mennyiségeket jól eltaláltuk, akkor a tálakba öntött lé hideg helyen néhány óra alatt megkocsonyásodik, és ha kedvünk tartja, már ehetjük is.

További olvasnivaló

A széles kezeket szeretem, mert azokat …

  Vitray Tamás újságíró, Magyar Televízió A tenyérjóslásról elég keveset tudok, mindössze annyit, amennyit Joshi Bharattól hallottam a Telefere műsorban. Egyebet nemigen, ez viszont nem jelenti azt, hogy nem érdekel. Egyszer...

Folytatás...

Ezt tapasztaltam és olvastam az Omega-3…

Háziorvosom néhány éve javasolta, nem ártana egy laborvizsgálat, mert - mint mondta - a páciensei nemcsak ezt kérik gyakorta, hanem ultrahangra szóló beutalót is. Utóbbi ajánlatát nem fogadtam el, de...

Folytatás...

Álmomban háromszögezésre vágytam. M…

  A fenti, vagyis címben megfogalmazott mondat volt a lényege egyik olvasóm álmának, akinek a nevét - a kérésére - Kamillára változtattam. Álmának részletes leírását, valamint a „megfejtést” az alábbiakban olvashatják.„Kedves...

Folytatás...

Egy slukk Szultána hukájából

Abdul, ígéretéhez híven, a szomszéd hajóra megy telefonálni, ahonnan feltűnő gyorsasággal jön vissza s közli, nem sikerült beszélnie senkivel sem. Hitetlenkedek, kérem, férjemmel együtt menjenek át ismét, de újra eredménytelen...

Folytatás...

Karácsonyfa

Az egyiptomiaknál, kínaiaknál és a zsidóknál ősi eredetű szokás volt ünnepi alkalmakkor örökzöld koszorúkat és girlandok akasztani a házra, ajtóra, az örök élet jelképeként. Az egyiptomiak a győzelmet szimbolizáló...

Folytatás...

Az ellentmondásos krumpli

Egyesek egészségesnek, mások károsnak tartják a krumplievést. Manapság akik nem rajonganak a burgonyáért, fogyasztását azzal utasítják el, hogy izzad tőle a lábuk. Bő száz éve az európai orvosok még...

Folytatás...