A+ A A-

Az irinováci óriás gombás pizza

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

Sedra vendéglő - IrinovácPizzákról korábban elég részletesen írtam már. Az igazság az, hogy nem túl gyakran készítek pizzát, ám ha időnként megkívánjuk, azonnal hozzálátok a különböző feltétű pizzák megalkotásához, mert nemcsak én eszem szívesen a magam készítette pizzákat, hanem a családom és vendégem is. Azt is bevallom, hogy készen kapható pizzát csak az olaszoknál és a horvátoknál ettem, minden esetben gombásakat. Az olasz pizzák szaftosak, finomak, az enyémek viszont a tésztához adott kukoricaliszttől ropogósak és bármilyen feltéttel készülnek, etetik magukat. Horvátországban csak egyetlen egyszer, méghozzá Irinovácon - a Sedra nevű vendéglőben - ettem pizzát, ez azonban a különlegessége miatt lett számomra emlékezetes.

 

A gombás pizzát mindig párolt gombával készítettem, ezért igencsak meglepett, amikor megláttam, hogy az elém rakott pizzán a penge vékony gombaszeletek nyersen kerültek a tésztára. Fogalmam sincs, milyen gombát használtak, valószínűleg a környező erdők valamelyik helyi specialitása lehetett, mert finom illatát még mindig az orromban érzem. Ilyen aromás gombát még életemben nem kóstoltam, pedig sokfélét megízleltem már. Feltehetően a gomba nyersen jobban megtartja az illatát. Érdeklődhettünk volna a gomba iránt, de horvátul csak néhány szót tudunk, ha pedig angolul vagy németül kaptuk volna a választ, azt sem valószínű, hogy megfejtettük volna. Így titokzatos maradt a pizza feltétje, és azóta sem tudom, továbbra is rejtély számomra, miért nem eresztett levet a gomba a pizza tésztán.

 

Gombás pizza - Irinovác Halas pizza Irinovác

 

Mivel én nem kerekre, hanem tepsi formájúra és nagyságúra készítem a pizzát, sőt az olaszoknál is szögletes pizzákat ettünk eddig (idehaza pedig vendéglőben nem próbálkoztam pizza-evéssel), Irinovácon életem első kerek pizzáját hozták elém. Mikor megláttam, mily óriásit kaptam, biztos voltam benne, hogy képtelen leszek megenni. Pedig ez nem is a családi méret volt! Férjem hasonlóan nagy pizzát kapott, de ő - annak köszönhetően, hogy előtte egy jót futott - kellőképp megéhezett, és némi sörrel „felhigítva”, képes volt a halas finomsággal megbirkózni. Én viszont nem, pedig nagyon ízlett, ám hiába ettem, ettem, egy idő után be kellett látnom, hogy képtelen vagyok vele boldogulni. Ezért megkértem a kedves pincérnőt, csomagolják be, majd később megeszem. A pizzát a kiskutyámmal még másnap is ettük, és minden finom falat után megnyaltuk a szánkat. Csak délutánra fogyott el a gombás finomság.

 

További olvasnivaló

A külső kézél

A külső vagy ulnáris kézél a tenyérnek a kisujj felöli szélén levő részét, vagyis a Merkúr-, a nagy Mars- és a Hold-dombokat foglalja magába. Ezek a területek együttesen az ösztönös...

Folytatás...

Szűzhártya és szüzesség

Nemrég egyik ismerősöm azt kérdezte tőlem, tudom-e, hogy miként lehet helyreállítani a már szétszakadt szűzhártyát. Meglepett kérdése, hisz már felnőtt gyermekei vannak. Furcsán nézhettem rá, mert rögtön tisztázta, nem róla...

Folytatás...

Kovalami állatok

Már az első nap első félórájában piros pecsenyére sült bőrünk, de aztán fokozatosan értük el a bronzos szint, sőt idővel kezdtünk hasonlítani a keralaiakhoz, testünk barnás fekete, vagy inkább...

Folytatás...

Sly07 kézelemzése

Sajnálatos módon, az egyes felvételeken különböző távolságban lehetett a kéztől és a merőlegestől eltérő szöget zárhatott a fényképezőgép objektívje, ezért a fotók torzítják a valóságos méretarányokat. Emiatt csak azt tudtam...

Folytatás...

Úszókertek, Nehru és Padmaszambhava

Az égbe szökő hegykoszorú csúcsai barátságtalanul fenségesen nyúlnak a völgyből magasba. Felsejlik bennem a gyanú, hogy a Teremtő e tökéletes kombinációjú és harmóniájú művét csakis békés jókedvében alkothatta. Forgatom...

Folytatás...

Zozi kézelemzése

  Sajnos annyiféle szögből és távolságról készültek a fényképek, hogy a méret- és aránytorzítások rendkívül megtévesztőek lehetnek, ezért a kéz típusának megállapításával meg sem próbálkoztam. Inkább a biztosabbnak tűnő morfológiai jellemzőket...

Folytatás...