A+ A A-

Az irinováci óriás gombás pizza

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

Sedra vendéglő - IrinovácPizzákról korábban elég részletesen írtam már. Az igazság az, hogy nem túl gyakran készítek pizzát, ám ha időnként megkívánjuk, azonnal hozzálátok a különböző feltétű pizzák megalkotásához, mert nemcsak én eszem szívesen a magam készítette pizzákat, hanem a családom és vendégem is. Azt is bevallom, hogy készen kapható pizzát csak az olaszoknál és a horvátoknál ettem, minden esetben gombásakat. Az olasz pizzák szaftosak, finomak, az enyémek viszont a tésztához adott kukoricaliszttől ropogósak és bármilyen feltéttel készülnek, etetik magukat. Horvátországban csak egyetlen egyszer, méghozzá Irinovácon - a Sedra nevű vendéglőben - ettem pizzát, ez azonban a különlegessége miatt lett számomra emlékezetes.

 

A gombás pizzát mindig párolt gombával készítettem, ezért igencsak meglepett, amikor megláttam, hogy az elém rakott pizzán a penge vékony gombaszeletek nyersen kerültek a tésztára. Fogalmam sincs, milyen gombát használtak, valószínűleg a környező erdők valamelyik helyi specialitása lehetett, mert finom illatát még mindig az orromban érzem. Ilyen aromás gombát még életemben nem kóstoltam, pedig sokfélét megízleltem már. Feltehetően a gomba nyersen jobban megtartja az illatát. Érdeklődhettünk volna a gomba iránt, de horvátul csak néhány szót tudunk, ha pedig angolul vagy németül kaptuk volna a választ, azt sem valószínű, hogy megfejtettük volna. Így titokzatos maradt a pizza feltétje, és azóta sem tudom, továbbra is rejtély számomra, miért nem eresztett levet a gomba a pizza tésztán.

 

Gombás pizza - Irinovác Halas pizza Irinovác

 

Mivel én nem kerekre, hanem tepsi formájúra és nagyságúra készítem a pizzát, sőt az olaszoknál is szögletes pizzákat ettünk eddig (idehaza pedig vendéglőben nem próbálkoztam pizza-evéssel), Irinovácon életem első kerek pizzáját hozták elém. Mikor megláttam, mily óriásit kaptam, biztos voltam benne, hogy képtelen leszek megenni. Pedig ez nem is a családi méret volt! Férjem hasonlóan nagy pizzát kapott, de ő - annak köszönhetően, hogy előtte egy jót futott - kellőképp megéhezett, és némi sörrel „felhigítva”, képes volt a halas finomsággal megbirkózni. Én viszont nem, pedig nagyon ízlett, ám hiába ettem, ettem, egy idő után be kellett látnom, hogy képtelen vagyok vele boldogulni. Ezért megkértem a kedves pincérnőt, csomagolják be, majd később megeszem. A pizzát a kiskutyámmal még másnap is ettük, és minden finom falat után megnyaltuk a szánkat. Csak délutánra fogyott el a gombás finomság.

 

További olvasnivaló

Katibogár kézelemzése

  A kéz színéből a vérkeringésre és a vérmérsékletre lehet következtetni. A bőr színe, sápadt, fehér, vörös vagy szederjes kék lehet, aszerint, hogy a vér mennyire gazdag vagy szegény oxigénben. A...

Folytatás...

Maci99 kézelemzése

Már első ránézésre szembeötlik kezének ellentmondásossága, ami végigkísért az értékelés során.  Elsőként a kezét és az ujjait górcső alá véve: a széles, stabil kinézetű, négyszögletes, az ujjaitól teljesen elütő...

Folytatás...

Az élesztő olcsó vitaminbomba, bőrt…

Az élesztőről sok jót írnak, mely az elismerésre, a hírnévre méltán rászolgál. Mindez nem véletlen, hisz kitűnő fehérjeforrás - az élesztőgombák 50%-a fehérje - tizenhét vitamin van benne (csak az...

Folytatás...

Kéztípusok

A kéz alakját az ujjak formája határozza meg.  Már a középkorban háromféle kéztípust ismertek: az elementárist, a motorikust és a szenzibilist, később négy kéztípust különböztettek meg: a szögletest, a...

Folytatás...

A fogak

A fiziognómusok keveset foglalkoztak a fogakkal, pedig a tanulmányozásuk nem haszontalan,ugyanis a fogak számos információval szolgálhatnak. A fiziognómiai munkásságáról ismert svájci teológus, nagy sikerű szónok, lelkész és író, a kiváló...

Folytatás...

A négy személyiségtípus

Noha egy korábbi írásomban érintőlegesen már foglalkoztam egyes temperamentumok jellemzőivel, talán nem haszontalan azt is megismernünk, miként vélekedett errő a kérdéskörrőll kalendáriumában - jó 300 évvel Johann Kaspar Lavater előtt...

Folytatás...