Rosta Erzsébet weboldala


Bár a csicsókát mondják jeruzsálemi articsókának is, mégis a két növény között semmi hasonlóság nincs, mint a körte és a cseresznye, úgy különböznek egymástól.

ArticsókaMúltkoriban egy kedves ismerősöm felhívott és azt kérdezte tőlem, hogyan készítse el az articsókáját, kapott pár darabot, már meghámozta azokat, de nem tudja, mit kezdjen velük. Furcsálltam, amiket mondott, mert az articsókát nem hámozni kell, hanem külső leveleit kell eltávolítani, tüskéit legjobb ollóval levágni, aztán a szárát lekaparni, amit a tövétől úgy 3-4 centire kell levágni. De ahogy mesélte egyszer csak megvilágosodott előttem, hogy nem articsókát kapott, hanem csicsókát. Ez utóbbiról mindent elmondtam, amit csak tudtam, sőt azt is, hogy miután megkóstoltam a csicsókából készített pürémet, nem lett kedvenc eledeleim egyike.  Később tudtam meg, hogy barátnőm nem kísérletezett csicsókáival, megbízott ízlésemben és aznap a csicsóka helyett mást főzött.

Az articsóka elsősorban a Földközi tenger térségében honos, főleg az olaszok körében kedvelt, de a franciák is szívesen fogyasztják. Felhasználják főzve, hollandi mártás mellé tálalva, főzelékként, eszik mártásba mártva, kiszopogatva, de finom tojásételekhez, húsokhoz, halakhoz köretként, ízletes töltve és rizzsel elkészítve is.

Erről a sztoriról jutott eszembe, hogy közzéteszek néhány receptet az igazi articsókáról. A tisztításáról, az articsóka előkészítéséről már az előbb írtam, ezt nem ismétlem meg, csak a receptekre hagyatkozom. Ne felejtsék el a megpucolt articsókát a felhasználásig citromos, vagy ecetes vízbe tenni, nehogy megfeketedjen.


Töltött articsóka, nápolyi módra

Személyenként egy articsókát vegyünk. A megtisztított articsókák leveleit nyissuk szét és töltsük meg töltelékkel. A töltelékhez 20 dkg lágy sajtot aprítsunk fel, keverjük össze 5 dkg reszelt kemény sajttal, legjobb a parmezán, igaz, hogy drága sajt és nem mindenhol kapható, de nagyon aromás. Ehhez a masszához adjunk még 1 felvert tojást, egy csomó apróra vágott petrezselymet és 1 evőkanál zsemlemorzsát. A megtöltött articsókákat állítsuk egy edény vízbe szorosan egymás mellé, úgy, hogy a zöldség feléig érjen a víz. Locsoljuk meg olíva olajjal és mindegyik tetejére tegyünk darabka szardellát, vagyis ringlit. Fedő alatt pároljuk puhára. Ha megpuhultak, tegyük sütőbe, ahol készre sülnek.


Rizses articsóka

A megtisztított articsókát vágjuk fel vékony szeletekre és rakjuk citromleves vízbe. Pirítsunk vajon vagy margarinon jól megmosott rizst, szórjunk rá bőven összevágott petrezselymet és a felszeletelt articsókát. Öntsük fel vízzel, hogy a víz ellepje. Ha elkészült, a tetejét alaposan szórjuk meg reszelt sajttal.


Etióp csípős uborkasaláta articsókával

Egy kígyóuborkát vágjunk fel, vagy gyaluljunk le vékony szeletekre. Készítsünk salátalevet olajból, citromlével, zúzott fokhagymával, csípős erős paprikával és kevés sóval ízesítve. Tegyük a salátát egy tálba, és a közepét bőségesen szórjuk meg néhány articsóka zsenge, középső részével. A tál szélét díszítsük fel körbe rakott uborkaszeletekkel.